שתף קטע נבחר

ברתומאו: "מכבי ת"א עלתה על המסלול הנכון"

אופטימי לגבי המצב של הצהובים ("מותג אגדי בכדורסל האירופי"), נותן תקווה להפועל ירושלים ("מתכננים לתת הזדמנות לעוד קבוצות"), מרוצה מהשיטה החדשה ("הפורמט כאן כדי להישאר") ותוקף את פיב"א ("הפרה איתנו הסכם"). נשיא היורוליג ג'ורדי ברתומאו מדבר על הכל

  

מאז שאורי אלון הגיע להפועל ירושלים המטרה העיקרית של המועדון הייתה ונשארה אחת: להגיע ליורוליג. הקבוצה שלו זכתה בשתי אליפויות בשלוש שנים, חתמה בעונה שעברה קמפיין יורוקאפ מוצלח עם העפלה לחצי הגמר ונהנית מאולם חדש וקהל תומך, אבל נשארה מחוץ למפעל הבכיר בזמן שהמקום של מכבי ת"א בו משוריין, למרות הקריסה המקצועית שלה.

 

 

"תמיד ביססנו את תנאי הקבלה שלנו על יציבות ואיכות", עונה נשיא היורוליג ג'ורדי ברתומאו, בראיון בלעדי ל"ידיעות אחרונות", לשאלה למה האלופה עדיין לא קיבלה את הכרטיס שהיא רוצה כל כך. "יש כמה קבוצות שנמצאות בליגה בגלל הנסיקה ארוכת הטווח שלהן וגם בשל החשיבות שלהן בשוק כמותגים. אף אחד לא יכול להתווכח עם העובדה שהן הרוויחו את הזכות להיות שם. שאר המועדונים נכנסים דרך הצלחה ספורטיבית. אנחנו מתכננים להרחיב את מספר הקבוצות במפעל ולתת לעוד קבוצות ומדינות את ההזדמנות להיות חלק ממנו".

 

ברתומאו. "מתכוונים להגדיל את מספר הקבוצות" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
ברתומאו. "מתכוונים להגדיל את מספר הקבוצות"(צילום: אוהד צויגנברג)

 

מה אתה חושב על הנפילה של מכבי ת"א?

"העובדה שלמכבי היו כמה עונות פחות טובות באירופה היא לא נעימה, אבל בסוף היא תחזור למקום שבו היא אמורה להיות. הם עשו כל כך הרבה דברים למען הכדורסל הישראלי והעולמי. הקבוצה היא מותג אגדי בכדורסל האירופי, ועכשיו עלתה על המסלול הנכון".

 

מה תגיד לאלה שאומרים שבגלל היותך ספרדי הקבוצות הספרדיות מקבלות נציגות מורחבת? כרגע יש חמש כאלה, ארבע הגיעו ישירות מהליגה.

"יש הרבה תיאוריות וקונספירציות. תמיד יהיו. אני מספרד, זה נכון, אבל יש לי 16 בעלי קבוצות מכל פינה ביבשת. אני לא זה שמחליט, אלא המועדונים. העובדה שיש חמש קבוצות ספרדיות נובעת גם מזה שהליגה הספרדית היא החזקה באירופה. זה לא עניין של דעה, המספרים מעידים על כך. בנוסף, התקנות הנוכחיות שלנו איפשרו לזה לקרות, כפי שהן איפשרו לארבע קבוצות מאיסטנבול לשחק ביורוליג בעונה שעברה. אנחנו מתכננים שינויים שיגבילו לארבע את מספר הקבוצות שכל מדינה יכולה לשלוח".

 

ברתומאו ומזרחי. "הנפילה של מכבי ת"א לא נעימה" (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
ברתומאו ומזרחי. "הנפילה של מכבי ת"א לא נעימה"(צילום: ראובן שוורץ)

 

התקבלה כבר ההחלטה להגדיל את הליגה ל-18 קבוצות?

"לא החלטנו על שום דבר עדיין, רק אמרנו שככל הנראה הליגה תגדל. עדיין צריך לחכות ולראות מתי ואיך זה יקרה. כמו כל החלטה שמתקבלת ביורוליג, היא תהיה שייכת למועדונים ולא לי. אמרתי פעמים רבות שהפורמט כאן כדי להישאר. בשום מקרה לא תעלה אפשרות של ביטול שיטת המשחקים כמו שהיא עכשיו. השיטה הזאת היא הבסיס לכל".

 

יותר ויותר כוכבים באירופה בורחים ל-NBA. עד כמה זה פוגע ברמה של היורוליג?

"זה לא משהו חדש אלא דבר שקורה כבר הרבה זמן וכנראה ימשיך לקרות. מצד שני אנחנו רואים גם הרבה כישרונות שמגיעים מארה"ב לכאן, או שחקנים אירופיים שחוזרים אחרי תקופה שם. אנחנו יכולים רק לעבוד קשה ככל האפשר כדי להפוך את הליגה שלנו לטובה ולאטרקטיבית יותר. זה מה שאנחנו עושים ומה שנמשיך לעשות".

 

תאודוסיץ'. עזב את אירופה ל-NBA (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תאודוסיץ'. עזב את אירופה ל-NBA(צילום: EPA)

 

"בפיב"א לא רוצים להקשיב"

באוקטובר 2015, כשפיב"א הודיעה על הקמת מפעל חדש שיתחרה ביורוקאפ (ליגת האלופות), התחיל הסכסוך הגדול בין הארגון ליול"ב (לו שייכים היורוליג והיורוקאפ). ברגע שהיורוליג הפכה לליגה סגורה עם חוזים מובטחים ל-11 הגדולות ביבשת, מצאו את עצמן כמה קבוצות חזקות ביורוקאפ, אבל פיב"א, בזכות לחץ אדיר על האיגודים במדינות השונות, הצליחה להתחזק בנציגות מטורקיה, צרפת, יוון ואיטליה. העונה המצב השתנה, וליגת האלופות נחלשה דרמטית.

 

החזית בין שני הגופים התחממה עוד יותר בקיץ: פיב"א בחרה לקיים את משחקי מוקדמות אליפות העולם, שיחלו בנובמבר, במקביל למשחקי היורוליג והיורוקאפ. בארגון החליטו להעניק פטור מהתייצבות לנבחרות רק לשחקני NBA, מה שדחק את שחקני המפעלים האירופיים הבכירים לפינה.

 

"הנבחרות הלאומיות הן אבן היסוד בקידום הכדורסל. זה מוצר מובחר, הדובדבן שבקצפת", אומר ברתומאו. "זו הסיבה שבגללה עלינו להגן עליהן ולא להוריד את הערך של המשחקים שלהן בכך שהנבחרות יופיעו בלי השחקנים הטובים ביותר. כל השחקנים צריכים להיות זמינים עבורן. בלוח הזמנים הנוכחי הם לא".

 

מסי משחק גם בקבוצה וגם בנבחרת. בכדורסל זה מתנגש (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מסי משחק גם בקבוצה וגם בנבחרת. בכדורסל זה מתנגש(צילום: EPA)

 

עד כמה זה פוגע בכדורסל?

"כשאנחנו נוהגים בצורה הזאת אנחנו פוגעים בנבחרות הלאומיות כמוצר ומספקים משהו שלא תואם את הציפיות. זה גם מוריד מהתחרות, כי נבחרות מסוימות ישחקו עם סגל ב' או ג' שלהן. זה לא קשור רק ללוח הזמנים של היורוליג או לדחייה של כמה משחקים, אלא בהבנה של המציאות בכדורסל. בכדורגל מסי ורונאלדו משחקים גם בקבוצות שלהם וגם בנבחרות. אנחנו צריכים למצוא פתרון לבעיה הזאת. כל דבר אחר יהיה פלסטר זול ובזבוז זמן".

 

בהנחה שפיב"א לא תשנה את המצב, מה הפתרון לדעתך?

"פיב"א החליטה על כך ב-2012 ובכך הפרה איתנו הסכם לפיו התקופה שבין אוקטובר

למאי תהיה מוקדשת לתחרויות בין המועדונים בלבד. הם עשו זאת ללא הסכמה של הליגות הבינלאומיות. במשך חמש השנים האחרונות קיימנו איתם שיחות רבות והתרענו בפניהם על הבעיות. הראינו נכונות למצוא פתרונות עם שתי הצעות שלא נענו אפילו. ההצעה השלישית שלנו הוצגה בפניהם לפני כמה שבועות: להזיז משחקים ליוני-יולי, כך שכל השחקנים מכל הליגות יהיו זמינים מצד אחד ומצד שני יקבלו חודש מנוחה. ההצעה הזאת זכתה לתמיכה מאנשים רבים בתחום, אבל נדחתה אחרי שעתיים. עושה רושם שהם לא מעוניינים להקשיב, לא להצעות ולא לקולות חשובים מקרב השחקנים, המאמנים והמועדונים שהתנגדו לתוכנית הנוכחית. זה נושא שצריכים לפתור בדחיפות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
ג'ורדי ברתומאו
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים