שתף קטע נבחר

שגרירת ישראל מיוחדת

טיטי איינאו, מלכת היופי לשעבר, עוברת בשנה האחרונה בין אוניברסיטאות בארה”ב ומנסה להביא פנים אחרות לגמרי של ישראל. השבוע היתה באוניברסיטת קולומביה

השבוע האזינו סטודנטים מקולומביה לסיפורה של דוגמנית יפהפיה שהגיעה למפגש חגיגי איתם. היא סיפרה איך נולדה בכפר קטן, איבדה את אביה כשהייתה בת שנתיים בלבד ואת אימה בגיל 10. בגיל 12 עברה עם אחיה למדינה חדשה והצליחה דרך כל קשיי ההסתגלות להפוך לקצינה, למלכת יופי ולסיפור הצלחה.

 

הסטודנטים מאוד הופתעו. מולם עמדה דוגמנית מרשימה ממוצא אתיופי שסיפרה על ההזדמנויות הגדולות שחיכו לה במדינת ישראל.

טיטי איינאו, מלכת היופי לשעבר של ישראל, עוברת בשנה האחרונה בין האוניברסיטאות והקולג'ים המוכרים של ארה"ב מטעם JNF ו-Media Watch ומתארת, מבלי להיכנס לסוגיות פוליטיות, את המציאות הישראלית מהעיניים שלה, בתקווה שהסטודנטים יראו תמונה אחרת מזו שמתוארת להם בקמפוסים.

 

”בחרנו להזמין את טיטי, שמייצגת את הפנים היפות של ישראל, תרתי משמע, ומייצגת משהו שכאן לא יודעים שיש בישראל", מתארת אופיר דיין מארגון SSI באוניברסיטת קולומביה. "טיטי תיארה במפגש את סבא וסבתא שלה שחשבו שכל היהודים הם אתיופים, ואת התמונה השונה שגילתה בישראל שבה לא ידעו שיש אתיופים יהודים. רצינו להדגיש דרך סיפורה המרגש של טיטי שחשוב להבין כמה מגוונים הסיפורים של הישראלים. הייעוד של האירוע", היא מוסיפה, "היה להיות פחות פוליטיים, להציג תמונה מתוך הפסיפס הישראלי שמעטים כל כך מכירים, לדבר על העצמה נשית ועל ההזדמנויות".

 

עשרות סטודנטים אישרו את השתתפותם במפגש, אך בסופו של דבר נכנסו רק מעטים. "במקביל למפגש עם טיטי נערך אירוע עם מייק צרנוביץ' מארגון עליונות הגזע הלבן, ובחוץ התאספה הפגנה גדולה של עשרות אנשים, התקהלות גדולה במושגים של קמפוס. הם הפגינו בקולי קולות ושירות הביטחון של האוניברסיטה חסם את הכניסות מחשש להתפרעות. לכן רבים שתכננו להגיע למפגש עם טיטי פשוט לא יכלו. כששמעו המפגינים על נוכחותה של איינאו באוניברסיטה, הוסיפו והפגינו נגד ישראל. "מאוד חבל שזה קרה, אבל העיקר שהיא העבירה את המסר”.

 

 (צילום: אלכס ליפקין) (צילום: אלכס ליפקין)
(צילום: אלכס ליפקין)

איינאו סיפרה איך בגיל 12 עלתה לישראל עם אחיה הבכור. "אבא שלי נהרג בשירות בצבא האתיופי בגיל צעיר מאוד, אפילו לא הייתה לנו תמונה שלו", סיפרה גם בראיון. “אין לי מושג איך הוא נראה, אין לי קצה חוט איפה הוא קבור. האמת שגם לא ניסיתי לחפש אותו, מבחינתי לא הייתה לי דמות של אבא. אמא שלי נפטרה כשהייתי בת 10".

 

איינאו סיפרה גם על הקשיים בישראל, תיארה אפלייה שנבעה מחשדנות טבעית לכל עדה שמתאקמת בארץ חדשה. היא הוסיפה ואמרה שהמדינה איפשרה לה הזדמנות שווה.

 

קשה להתעלם מסיפור חייה המאתגר. "תמיד חיכינו לעלות לארץ. סבא וסבתא שלי כבר היו בישראל וכשאמא נפטרה זירזו לנו את העלייה", סיפרה. "עברנו ישר לגור עם הסבים והתחנכנו בפנימייה. היינו במצב כלכלי קשה ביותר, לא יכולתי להרשות לעצמי לקנות בגדים ולא היה מאיפה לממן את החוגים. סבא וסבתא חיו מקצבה שהייתה פשוט בדיחה. אבל למדתי לצמוח מתוך הקושי ולגדול, ללא תנאים וללא הורים. להשתלב במערכת הענקית הזו, בתרבות המטורפת הזו".

 

איינאו תיארה בפני הסטודנטים את התחושה שלה אחרי הזכייה בתחרות מלכות היופי. רק עשר שנים לפני, תיארה, צעדה יחפה באתיופיה, ולפתע היא סגן במילואים ומלכה. "המסר של טיטי חשוב ומוכיח שישראל זה מקום שבו אתה נמדד על מי שאתה, על היכולות שלך".

 


 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

איינאו תיארה גם את המפגש עם הנשיא אובמה לפני כמה שנים בביקורו בישראל. היא סיפרה שזמן קצר לפני המפגש קיבלה שיחת טלפון ובה נאמר לה שהשיחה מגיעה מהבית הלבן. היא ניתקה, כשחשבה שמדובר בתעלול ומהר מאוד הבינה שהשיחה הגיעה ממשכנו של אובמה.

 

בראיון ל'ידיעות אמריקה' היא מספרת שבימים אלו היא מחפשת דירה בניו יורק, אחרי שחתמה חוזה בסוכנות דוגמנות מקומית ולעת עתה תנסה לפתח את הקריירה בתפוח הגדול. עד אז, היא מסיירת ב-14 מוסדות אקדמיים ומתארת סטודנטים נחרצים שיודעים מעט מאוד על ישראל. "חשוב לי לספר לכמה שיותר אנשים שלא מודעים למצב בישראל איך הדברים באמת נראים. אני לא עושה את זה דרך פוליטיקה אלא דרך הסיפור האישי שלי. אנשים מאוד מופתעים שאני אתיופית, יהודיה, מלכת יופי וששירתתי בצבא”, היא מתארת. "אני מספרת על תהליך הקליטה שלי ויותר מכל מפתיע אותי שהם לא יודעים דבר. הם לא מבינים איזו מדינה תרבותית זו ישראל. אפילו בהארוורד שאלו אותי שאלות שהעידו על בורות מוחלטת".

 

טיטי מתאררת איך סטודנטים ישראלים מספרים לה שמאחוריהם צועדים לפעמים פעילי BDS עם שלטים וצעקות של רוצחי ילדים רק כי שירתו בצבא ומביכים אותם ברחבי הקמפוס. "נראה שאין מי שיסביר את הצד שלנו ולחלל הזה של חוסר מידע נכנסים ארגונים כמו BDS שמטים את הדעות בקלות. אנשים לא מבינים כמה זה קיצוני".

 

למרות הצעקות והטענות שנזרקו לעברה בביקורים בקמפוסים היא מספרת שיש גם הרבה אהבה. "מתלהבים שאני דוגמנית ואתיופית ושחורה ולא יודעים לאכול אותי”.היא מספרת שרוב הסטודנטים פונים אליה בתום המפגשים ומודים שהצליחה לפתוח בפניהם תמונה חדשה על מדינת ישראל. "זו תחושת שליחות. אפשרות לתת בחזרה למדינה שלי וזה עצוב כל כך. אני מדברת על הדברים הלא נעימים גם, אבל לא נכנסת לפוליטיקה. יכול להיות שביבי נתניהו או חבר כנסת מגיעים מדי פעם לנאום, אבל תכלס עבודה אמיתית היא לעבור קבוצות, קבוצות, לעסוק בהסברה אחד על אחד. אנשים הולכים אחרי התלהמות שהם לא יודעים כמה היא מוטית ומוטעית. רבים מהם עושים את זה כי זה הסטייל באוניברסיטה ואין תגובת נגד".

 

בדיוק בשם המאמץ הזה פועלים בארגון SSI שמסכמים ואומרים: "אנחנו מראים את הפנים של ישראל, לא כמו מה שרגילים, לא כמו התיאורים על איזה כובש קולוניאלי, אלא אנשים עם זיקה לאדמה ממנה הגיעו. טיטי הוכיחה שהגיעה להישגים גדולים בזכות היכולות והאיכויות שלה, כאדם כאישה ובישראל היא יכולה הייתה להתקדם בזכות מי שהיא".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ענת מוסברג
"אנשים מאוד מופתעים". איינאו
צילום: ענת מוסברג
מומלצים