שתף קטע נבחר

הפצצה הדמוגרפית

94 מיליון בני אדם חיים במדינה הערבית הגדולה בעולם, אולם מאחורי התואר המרשים מסתתרת מציאות בעייתית וכואבת: מצרים מתקשה להאכיל את כולם, ושיעור הילודה הגבוה מעכב את פיתוח כלכלתה. תוכנית-על של הנשיא א-סיסי מקווה לחולל מהפכה דמוגרפית

 

ביולי 2014 השתתף נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, בוועידת הצעירים הרביעית שהתקיימה בעיר אלכסנדריה. הפורום שהתכנס נועד ליצור דיאלוג פנים מול פנים בין המנהיג לבין צעירים מכל רחבי המדינה. "שתי הסכנות הגדולות ביותר שעומדות לפני מצרים הן הטרור וגידול האוכלוסין", אמר הראיס המצרי, והוא לא הסתפק רק באבחון הבעיה הדמוגרפית, שיש הסבורים שהיא החמורה ביותר מבחינת ארץ הנילוס. הוא הפנה פנייה אישית לאזרחי מצרים והפציר בהם שלא להוליד יותר מדי ילדים אם הם לא מסוגלים לפרנס אותם - בקשה לא פשוטה במדינה שבה למסורת עדיין יש מקום חשוב בחברה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

הנושא של פיצוץ האוכלוסין בוער בעצמותיו של א-סיסי, והוא באמת מאמין ששיעור הילודה הגבוה במדינה הוא שמונע ממצרים, ובייחוד מכלכלתה, לצעוד קדימה ולממש את הפוטנציאל שלה.

  

בתוך עשור גדלה אוכלוסיית מצרים ב-20 מיליון בני אדם (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בתוך עשור גדלה אוכלוסיית מצרים ב-20 מיליון בני אדם(צילום: EPA)

מדינה שמתקשה לספק את צורכי תושביה. קהיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מדינה שמתקשה לספק את צורכי תושביה. קהיר(צילום: רויטרס)

בחודש ספטמבר השתתף א-סיסי באירוע של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה במצרים שבו נחשפו נתונים מטרידים - ממצאי מפקד האוכלוסין ה-14 בתולדות מצרים המודרנית. נכון לחודש אפריל 2017, כך הראו ממצאי המפקד, עמדה אוכלוסיית מצרים על 94.8 מיליון בני אדם. פירושו של דבר שבתוך עשר שנים בלבד גדלה אוכלוסיית מצרים ב-22 מיליון בני אדם - הרבה מאוד פיות להאכיל במדינה שמתקשה לספק את צורכי תושביה. יתר על כן, אם שיעורי הפריון ימשיכו בקצב של ארבע לידות לאלף נשים, צפוי שב-2030 יהיו במדינה 128 מיליון תושבים.

  

א-סיסי מנסה להצליח היכן שמובארק נכשל

"מדובר בשיעורי גידול אוכלוסין גבוהים מאוד", סיכם אבו בכר אל-ג'ונדי, ראש הלמ"ס המצרי, וציין שמצרים ניצבת כרגע במקום ה-13 בעולם מבחינת שיעור גידול האוכלוסין.

  

"הפצצה הדמוגרפית" בארץ הנילוס מעסיקה את קברניטי המדינה עוד משנות ה-80, אז כיהן חוסני מובארק בתפקיד הנשיא. גם מובארק הבין שהבעיה הדמוגרפית מכבידה על הכלכלה המצרית וניסה לפתור אותה באמצעות ממשלותיו, אך לא בהצלחה יתרה. א-סיסי נכנס לתפקידו ביוני 2014, ומאז עמלים לפחות חמישה משרדי ממשלה על יישומן של תוכניות לצמצום שיעור הילודה במצרים.   


אלפי מרפאות פרושות ברחבי מצרים ובהן יכולות נשים לעבור בדיקות גינקולוגיות בחינם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אלפי מרפאות פרושות ברחבי מצרים ובהן יכולות נשים לעבור בדיקות גינקולוגיות בחינם(צילום: רויטרס)

ד"ר טארק תופיק, ראש המועצה הלאומית לאוכלוסין, הוא האיש שאחראי על תוכנית העל האסטרטגית של ממשלת מצרים לצמצום שיעור הילודה במדינה. לפני כמה שבועות הוא הציג כמה נקודות מרכזיות בתוכנית. נקודה ראשונה - תכנון משפחה באמצעות מרפאות ובתי חולים ברחבי מצרים. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה לא מזמן שמשרד הבריאות המצרי כבר מפעיל כ-6,000 מרפאות לתכנון משפחה.

  

"משפחה קטנה איננה בניגוד לדת"

נשים מצריות שמגיעות למרפאות אלה יכולות לעבור בהן בדיקות גינקולוגיות בחינם ולרכוש אמצעי מניעה בסבסוד כמעט מלא (95 אחוזים) להן ולבני זוגן. קונדומים, למשל, נמכרים במרפאות בסכום של 0.10 לירה מצרית (כשתי אגורות ישראליות), והתקנים תוך-רחמיים נמכרים בשתי לירות מצריות (כ-40 אגורות ישראליות). התוכנית המצרית שמה דגש על האזורים הכפריים העניים, ושם מחלקות הרשויות אמצעי מניעה בחינם. משרד הבריאות המצרי גם השיק קמפיין ללימוד התושבים באזורי הפריפריה את הנושא של תכנון משפחה. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה שהרשויות המצריות גם ישלחו בקרוב 12 אלף מומחים לתכנון משפחה ל-18 מחוזות פריפריאליים כדי לסייע לאוכלוסייה המקומית בנושא.

 

נקודה שנייה בתוכנית המצרית לצמצום הילודה נוגעת להעלאת המודעות לנושא באמצעי התקשורת ודרך מערכת הדת. בנקודה זו נכנס לתמונה משרד ההקדשים, שיציף את הסוגיה בדרשות יום השישי. יתר על כן, דרשניות ומטיפות ישוחחו עם נשים וינסו להדגיש באוזניהן את הרעיון שמשפחה קטנה איננה מנוגדת לדת.

  

סבסוד ממשלתי של 95% לאמצעי מניעה ובאזורים עניים מעניקים אותם בחינם לתושבים ()
סבסוד ממשלתי של 95% לאמצעי מניעה ובאזורים עניים מעניקים אותם בחינם לתושבים

 

מכת מדינה במצרים: ילדות-כלות 

לדברי ד"ר תופיק, הנקודה השלישית בתוכנית האסטרטגית של הממשלה המצרית נוגעת לתופעה כואבת במדינה הערבית - נישואי קטינות. הרשויות במצרים רוצות לנקוט אמצעי הרתעה נגד אפוטרופוסים של ילדות-כלות ונגד הסמכות הדתית שעורכת חוזה נישואים בין אדם בגיר לבין ילדה.

 

לפי החוק המצרי, גיל הנישואים הרשמי במדינה עומד על 18, אך בפועל נשים רבות מתחתנות בלחץ המשפחה בגיל צעיר יותר. באירוע של הלמ"ס המצרי נחשף נתון מזעזע שלפיו 40 אחוזים מהמצריות נישאות מתחת לגיל 18. נתון קשה נוסף שהועלה הוא שמדי שנה נולדים במצרים כחצי מיליון תינוקות לאימהות קטינות. "הופתעתי מהמספר הגבוה של צעירות שמתחתנות בגיל צעיר. כיצד ילדה בת 12 יכולה לשאת באחריות הנישואים והבית?" השתומם א-סיסי לשמע הנתונים. "זה כואב לי ואני חושב שזה כואב לכל בן אדם שיש לו מצפון אמיתי ושמתעניין בבניו ובבנותיו".

 

נקודה רביעית בתוכנית האסטרטגית לצמצום הילודה, לפי הבכיר המצרי, נועדה למגר את תופעת הבערות בקרב הנשים המצריות, להעניק להן הכשרה מקצועית וגם למצוא עבודה לגברים צעירים. חינוך האוכלוסייה הצעירה, לפי הרשויות המצריות, הוא המפתח לעצור ולצמצם את שיעור הילודה הגבוה.

 

א-סיסי עם ילד מצרי בעת חניכת תעלת סואץ החדשה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
א-סיסי עם ילד מצרי בעת חניכת תעלת סואץ החדשה(צילום: EPA)
 

"שניים זה מספיק"

מטרת העל שהציב לעצמו משרד הבריאות המצרי היא להקטין את שיעור הילודה ל-2.4 ילדים לאישה עד שנת 2030. "שניים זה מספיק" הייתה כותרת הקמפיין שהשיק משרד הבריאות בשבועות האחרונים. גם הפרלמנט המצרי מוטרד מהנושא, וכמה חברי פרלמנט הציעו לאחרונה שמשפחות עם יותר משלושה ילדים לא יקבלו עוד סבסוד ממשלתי לחינוך, מוצרי מזון ושירותים ציבוריים.

 

סייד סאדק, פרופסור לסוציולוגיה פוליטית בקהיר, הסביר לאתר החדשות הסעודי באנגלית "עראב ניוז" מדוע נכשלו הממשלות הקודמות בטיפולן בפצצה הדמוגרפית. "כדי לטפל בנושא גדול שכזה, הממשלה חייבת להגיע למובילי דעת קהל באזורים הפריפריאליים", אמר איש האקדמיה המצרי. "לאנשים אלה יש את הכוח לשכנע בדבר החשיבות שטמונה בשליטה על שיעור הילודה. בעבר שלחה הממשלה המצרית נציגים מטעמה, שהיו זרים לקהילות שחיות באזורים הפריפריאליים. נציגים אלה ניסו לשכנע את התושבים המקומיים שלא יביאו הרבה ילדים לעולם - אך ללא הצלחה גדולה". 

 

התוכנית הממשלתית למלחמה בשיעור הילודה הגבוה נמצאת בעיצומה, וימים יגידו אם א-סיסי הצליח היכן שנכשלו קודמיו בסוגיה שחשובה לא פחות מהמאבק בטרור - ויש שיגידו שאף חשובה ממנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולפן יא אללה רועי קייס מצרים
צילום: רויטרס
משבר כלכלי מצרים חלוקת סוכר מסובסד ברחובות קהיר
צילום: רויטרס
מומלצים