שתף קטע נבחר

ראש מח"ש פורש: "יוצא לדרך חדשה"

עו"ד אורי כרמל עוזב את המחלקה לאחר יותר משש שנות כהונה, שבהן התמודד עם פרשת ניצב מנשה ארביב, הרב פינטו, ההטרדות המיניות במשטרה וההפגנות של יוצאי אתיופיה - בהן נטען כי השוטרים נהגו בכוח מופרז

ראש המחלקה לחקירות שוטרים עו"ד אורי כרמל הודיע היום (ד') כי יפרוש מתפקידו באביב לאחר שכיהן יותר משש שנים בתפקידו. למח"ש הודיע כי בכוונתו לצאת לדרך חדשה.

 

אורי כרמל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אורי כרמל(צילום: גיל יוחנן)
 

כרמל הוא בעל תואר ראשון ושני במשפטים מהאוניברסיטה העברית בירושלים, ותואר שני מאוניברסיטת הרוורד בארה"ב בלימודי מינהל ציבורי. לצד תאריו, התמחה בבית משפט העליון ושימש כפרקליט במחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה. במסגרת תפקידיו שימש כסגן מנהל מח"ש ובהמשך מונה לראש המחלקה.

 

כרמל התמנה לתפקיד במרס 2011. במהלך כהונתו נדרש כרמל להתייחס לפרשת ניצב מנשה ארביב והרב יאשיהו פינטו וכן לסוגיית ההטרדות המיניות בצמרת המשטרה. בשנה שעברה התבטא בחריפות נגד ההטרדות, ואף יצא נגד המפכ"ל - שהצהיר כי לא ייבדקו תלונות אנונימיות של שוטרים ושוטרות בתוך הארגון. כרמל הדגיש: "נגע ההטרדות המיניות במשטרה הוא עמוק. תלונות אנונימיות הן הדרך לפצח את זה".

 

על מספרן הגבוה של תלונות בתוך הארגון אמר: "העובדה שנחשפנו לפלח משמעותי כל כך של הנגע בדרגות הבכירות מצביעה על משהו עמוק מאוד. אני מעריך שאנחנו בתחילתו של תהליך ולא בעיצומו. ואני אומר עוד דבר, תלונה של אישה על הטרדה מינית היא דבר מורכב. כשמדובר במקום עבודה מסוגה של המשטרה זה מחסום שיכול להיות על גבול הבלתי עביר. לא דופקות לנו על הדלת נשים ומתלוננות שהטרידו אותם. התלונות האנונימיות היו הדרך לפצח את זה. זה שאין כרגע עוד תלונות זה לא אומר שזה נגמר".

 

גם לפני שלוש שנים הזהיר: "ניכר שהחקירות שניהלנו בשנים האחרונות פרצו סכר", אמר באירוע של מח"ש בירושלים. "המשטרה נגועה בכפייה ובניצול גס של יחסי מרות, ניגוד עניינים אישיים. הלחץ הקיים במשטרה כתוצאה מקיומן של מערכות יחסים פסולות הפוגעות הן בנשים צעירות וזוטרות והן במרקם הארגוני, מאיים למוטט את הסכר ולהפילו.

 

"כשסכר זה יקרוס, והוא בשלבי קריסה מתקדמים, תהפוך סביבת העבודה במשטרה עבור שוטרות צעירות לבטוחה, איכותית ונקייה מהטרדות מיניות ומתופעה של ניצול מרות ביחסים שבינו לבינה. מח"ש לא תשקוט עד לפיצוח החקירה והגעה לחקר האמת".

 

לפני כחודש התקיים אירוע לציון 25 שנה להקמת מח"ש, שם ביטא כרמל את היחס בין עבודת המשטרה לגוף החוקר אותה: "נקיטת צעד פיקודי משמעותי נגד שוטר שסרח, משדרת מסר ערכי ברור, המהדהד בארגון כולו ומורה את הדרך בה יש ללכת. מנגד, ככל ששוטר שסרח מוחזר לתפקידו כאילו לא ארע דבר – גם כאן משודר מסר פיקודי שיש בו לכוון התנהגות ולקבוע נורמות".

 

הוא התייחס גם להתנהלות שוטרים בכוח מופרז שעמד במרכז דו"ח סיכום של מח"ש ב-2015 . לאורך 2016 עורר הנושא סערה הן על רקע מחאת יוצאי אתיופיה והן במהלך גל הטרור. כרמל התייחס בדו"ח לריבוי האירועים שבהם השתמשו השוטרים בכוח קטלני במסגרת ההסלמה הביטחונית וציין: "אירועים אלה חייבו את המחלקה לשמור בקפידה על האיזון העדין והדק בין דרישות החוק והצורך החיוני להגן על חיי אדם באשר הוא אדם, לבין החובה לאפשר ללוחמי המשטרה להגן באופן אפקטיבי וללא מורא על חיי הציבור". הוא הדגיש שיש להבין את "תחושת הסכנה הסובייקטיבית האופפת את האוחז בנשק ברגעי הפחד והמתח ומתוך הבנה שאין מדובר בבדיקה של בית מרקחת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אורי כרמל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים