שתף קטע נבחר

הקרב על אסיה / "עולם אחר"

בצד אחד: הקבוצה היפנית שהדהימה בדרך את המיליונרים מסין; בצד השני: אלופת סעודיה הגאה. לקראת גמר ליגת האלופות של אסיה, זה הזמן להכיר קצת את ההיסטוריה של שתי הקבוצות ואת הכוכבים שרוצים לזכות בתואר. ואיך השם זלאטן קשור לכל זה?

כנראה שלא משנה כמה ננסה לפרשן, להסביר ולנתח את ענף הספורט הזה שנקרא כדורגל, לעולם לא נבין מה זה הדבר הזה שפתאום מחבר חבורת אנשים לכדי קבוצה שגדולה מסך חלקיה ולוקח אותם לגבהים חדשים. זו הסיבה שגם כאשר קבוצה שהיא אנדרדוג מובהק מעפילה לגמר ליגת האלופות, לא מומלץ להספיד אותה מיד – בטח לא כשמדובר בקבוצה יפנית עקשנית שתשחק נגד קבוצה גדולה ועשירה ממנה מסעודיה.

 

גמר ליגת האלופות של אסיה יפגיש את אל-הילאל מסעודיה עם אורווה רדס מיפן. המשחק הראשון מבין שניים ייערך בריאד בשבת (18:15). אצטדיון קינג פאהד המארח מכיל 67,000 מקומות והוא צפוי להיות מלא. וכנראה שלא יכול היה להיות גמר מפתיע יותר.

 

אוהדי אורווה. אנדרדוג מובהק (צילום: getty images) (צילום: getty images)
אוהדי אורווה. אנדרדוג מובהק(צילום: getty images)

 

ההרכב של אל-הילאל לחצי הגמר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההרכב של אל-הילאל לחצי הגמר(צילום: AFP)

אל הילאל אומנם זכתה בעונה שעברה באליפות וזה מה שנתן לה את הכרטיס למפעל העונה, אבל בעונה שעברה בליגת האלופות היא הודחה כבר בשמינית הגמר אחרי הפסד ביתי ללוקומוטיב טשקנט, במה שנחשב להפתעה גדולה. בתגובה למפלה הזאת רכשה אל הילאל את החלוץ הסורי עומאר חארבין בתמורה ל-5 מיליון אירו, סכום גדול במושגים של סעודיה, והוא הפך לאחד השחקנים המרכזיים של הקבוצה העונה עם תשעה שערים ב-12 משחקים במפעל, כולל שלושער במשחק הראשון של חצי הגמר נגד פרספוליס האיראנית שלמעשה שם את קבוצתו עם רגל וחצי בגמר.

 

בפעם הקודמת שאל הילאל הגיעה לגמר, בשנת 2014, זה נגמר במפח נפש מבחינתה בגלל שער אחד במשחק הראשון, ו-וונדררס האוסטרלית חגגה זכייה היסטורית בתואר. אל-הילאל ממשיכה לחכות לזכייה שלישית בתואר וראשונה מאז שנת 2000.

 

אבל זה עוד כלום לעומת יריבתה בגמר, אורווה רדס. כינוי הקבוצה, "היהלומים האדומים" – שדבק בה בשל הסמל של 'מיצובישי' שהייתה הספונסרית של הקבוצה שנים לא מעטות – כנראה נועד לרמוז לנו כמה נדיר שהקבוצה הזו זוכה בתואר כלשהו. באליפות יפן היא זכתה רק פעם אחת, ב-2006. היא העפילה השנה לליגת האלופות בזכות סגנות בליגה בעונה שעברה ועם ההגעה לגמר השנה היא מציינת עשור לפעם הקודמת והיחידה שהייתה במעמד – וגם לזכייה בו.

 

מאמן אל-הילאל, רמון דיאס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מאמן אל-הילאל, רמון דיאס(צילום: AFP)

 

כל קבוצה מגיעה עם סגל שרובו מורכב משחקנים מקומיים. הן באות משתי מדינות שנבחרותיהן העפילו למונדיאל ברוסיה, אבל בנוסף לכל אחת מהן יש כוכב ברזילאי.

 

היהלומים האדומים מציגים את החלוץ רפאל סילבה בן ה-25 שגדל בקבוצת הנוער של קורינתיאנס, הגיע לקבוצה מניגאטה היפנית לאחר שעזר לה לשרוד בליגה ולפני כן שיחק בלוגאנו השוויצרית, יריבת הפועל באר שבע בליגה האירופית העונה. החלוץ השתלב נהדר בהתקפה הקטלנית של אורווה, עם 12 כיבושים בזירה המקומית.

 

ההתקפה של אורווה היא הטובה בליגה, על אף שהקבוצה מדורגת רק שביעית, שני מחזורים לסיום העונה הסדירה. סילבה הוסיף עוד שבעה שערים בליגת האלופות, כולל שער הניצחון בגומלין חצי הגמר נגד שנגחאי SIPG עמוסת הכוכבים, המוכרת היטב לעוקבים אחר הליגה הסינית. אחרי המשחק ההוא אמר סילבה: "זה היה היום הטוב ביותר שלי בכדורגל מעולם".

 

יחגגו גם בסיום הגמר? רפאל סילבה והחברים (צילום: getty images) (צילום: getty images)
יחגגו גם בסיום הגמר? רפאל סילבה והחברים(צילום: getty images)

מנגד, אל הילאל מציגה את הקשר המרכזי בן ה-28 קרלוס אדוארדו, שהספיק לשחק בפורטו ובניס ונמצא בקבוצה מאז 2015. בעונת הבכורה שלו הוא הצעיד את קבוצתו לחצי הגמר במפעל, ולאחר האכזבה בשלב הבתים בעונה שעברה הוא מציג את יכולתו הטובה ביותר, בעיקר ברגעי האמת: פנדל נגד אל-וואדה כדי להבטיח את ההעפלה לשלבי ההכרעה, שלושער בגומלין של רבע הגמר שהבטיח העפלה לחצי ובסך הכל שבעה שערים ב-12 משחקים.

 

הריצה של אורווה לגמר נדירה והיסטורית ומה שמעצים את ההישג זו הדרך שבה הקבוצה הגיעה לשם: קאמבקים מטורפים הפכו לעניין שבשיגרה. 18 שערים הקבוצה הבקיעה בשלב הבתים, הכי הרבה במפעל, ולמרות הפסד במחזור האחרון היא סיימה בראשות הבית. למרות שליטה מוחלטת במשחק הראשון של שמינית הגמר הפסידו היהלומים האדומים 2:0 וזה היה המשחק השני מבין שניים בלבד שבו הקבוצה לא הבקיעה בטורניר. איך זה נגמר? 0:3 ביתי עם שער ניצחון בדקה ה-114 של ההארכה, בדרך לדרבי יפני נגד קווסאקי פרונטלה ברבע הגמר.

 

המשחק הראשון של רבע הגמר היה החלש ביותר של אורווה בטורניר, נגמר ב-1:3 לקווסאקי ונראה היה שהאדומים בדרך החוצה. ההלם נמשך כשבגומלין היא ספגה ראשונה ונזקקה ל-4 שערים לעלות, אבל זה בדיוק מה שקרה. בדקה ה-85 הראה לוח התוצאות 1:4 מול 27,000 צופים משולהבים.

 

הולק נפל קרבן להפתעה של היהלומים האדומים (צילום: getty images) (צילום: getty images)
הולק נפל קרבן להפתעה של היהלומים האדומים(צילום: getty images)

 

בחצי הגמר התרחש מפגש חוזר נגד קבוצת הכוכבים של שנגחאי, הסגנית משלב הבתים, וממצב של 0:1 של הולק בדקה ה-15 של המשחק הראשון הבקיעה אורווה שיוויון ושער יחיד בגומלין כדי לחגוג גמר ראשון אחרי עשור. אחד השחקנים החשובים של אורווה, הבלם טומואקי מקינו, אמר לאחר ההעפלה: "לא דמיינו שנשיג תוצאה כזו, אבל המפתח שלנו הוא המשחק ההתקפי. הוכחנו שאנחנו יכולים לנצח קבוצות עדיפות במפעל הזה. אבל בעצם ההגעה לגמר עוד לא השגנו כלום, אנחנו רוצים גם לזכות בו".

 

פרשן פוקס ספורטס האוסטרלית, סקוט מקינטייר, טוען לעומתו כי: "המזל של האדומים נגמר". אלא שגם בשלב הזה הגומלין ייערך באצטדיון הביתי של אורווה, סאיטימה. האם הגורל של אל הילאל נחרץ?

 

ואיך אפשר בלי איזה זלאטן אחד. ליובייאנקיץ'. חלוץ סלובני בן 33 שמשחק באורווה משנת 2015. אין לו שום קשר לזלאטן איברהימוביץ', אבל כדי לזכות בתארים כנראה תמיד טוב שיש לך זלאטן אחד בסגל.

 

הכירו את זלאטן. זלאטן ליובייאנקיץ' (צילום: getty images) (צילום: getty images)
הכירו את זלאטן. זלאטן ליובייאנקיץ'(צילום: getty images)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים