שתף קטע נבחר

מפלגת השלטון בזימבבואה למוגאבה: "תתפטר או שנדיח אותך מהנשיאות"

מפלגת ZANU-PF הדיחה את הנשיא בן ה-93 מראשות המפלגה ובכירים אחרים, בהם רעייתו גרייס מוגאבה שבגללה פוטר סגן הנשיא. רמטכ"ל הצבא עדיין מנסה לשכנע את המנהיג הקשיש לוותר על כיסאו מרצון לאחר 37 שנה. אם מוגאבה לא יתפטר, יתחיל ביום שלישי הליך הדחתו בפרלמנט

 

 

מפלגת השלטון בזימבבואה הדיחה היום (יום א') את הנשיא הוותיק רוברט מוגאבה מראשות המפלגה וגם את רעייתו גרייס מוגאבה. הוועדה המרכזית של מפלגת ZANU-PF הודיעה שאם מוגאבה לא יתפטר מתפקידו עד מחר בצהריים אז ביום שלישי יתחילו הליכי הדחה נגדו בפרלמנט.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

נפילתו של הרודן הקשיש בעולם

 

בסוף השבוע דן מוגאבה בן ה-93 על פרישתו מהנשיאות אחרי 37 שנה עם מפקד הצבא שהחזיק אותו במעצר בית. ראש המדינה המבוגר בעולם הוחזק בימים האחרונים בבידוד באחוזתו המפוארת כשבעלי בריתו התנתקו ממנו, נעצרו או הודחו ממפלגת השלטון. מקור המקורב למשא ומתן בין מוגאבה לבין הצבא מסר שהנשיא הסכים לפרוש מתפקידו, אלא שלמוגאבה יש כנראה תוכניות אחרות.

 

הודחו ממפלגת השלטון. גרייס ורוברט מוגאבה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הודחו ממפלגת השלטון. גרייס ורוברט מוגאבה(צילום: AFP)
בנאום קצר שנשא הערב בטלוויזיה הממלכתית הבטיח מוגאבה לנהל את קונגרס מפלגת השלטון שייערך בחודש הבא אף שהמפלגה הדיחה אותו לפני כמה שעות וקראה לו להתפטר מהנשיאות. הנשיא הקשיש אמר בנאומו שהוא מודע לביקורת נגדו מצד חברי מפלגת ZANU-PF, הצבא והציבור, אך לא התייחס לאפשרות שיתפטר. "אני מודה לכם ולילה טוב", אמר מוגאבה בסיום דבריו מבלי כאמור להכריז על התפטרותו.  

 

אמש נערכה עצרת גדולה בהרארה, בירת זימבבואה שבה קראו המשתתפים למוגאבה לפרוש לביתו. היום נערכה ישיבה מיוחדת של ראשי מפלגת השלטון ZANU-PF שבה עמדו המשתתפים, שרו וצעקו כששמו של מוגאבה הוזכר. יו"ר הוועדה אוברט מפופו התייחס למוגאבה כ"הנשיא היוצא" ואמר שזהו יום עצוב למוגאבה אחרי 37 שנה בשלטון.

 

"מוגאבה הקיף את עצמו ברוחשי מזימות רעים"

"הוא היה המנהיג שלנו במשך תקופה ארוכה ולמדנו ממנו רבות", אמר מפופו. אלא שלדבריו "מוגאבה הקיף את עצמו ברוחשי מזימות רעים שהפילו אותו".

 

מי שיחליף את מוגאבה בתפקיד יו"ר מפלגת השלטון בזימבבואה הוא סגן הנשיא המודח אמרסון מנאנגאגווה. פיטוריו של מנאנגאגווה לפני כשבועיים היו אלה שהובילו להפיכה הצבאית במדינה האפריקנית בשל החשש שמוגאבה ימנה ליורשתו את רעייתו גרייס.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
סגן הנשיא המודח צפוי לעמוד בראשות הממשלה החדשה לאחר שהוועדה המרכזית במפלגת ZANU-PF הכריזה עליו כמועמד שלה לנשיא הבא של המדינה לאחר עזיבתו של מוגאבה. אם צבא זימבבואה לא היה מתערב הרי שרעיית הנשיא גרייס מוגאבה הייתה מחליפה את מנאנגאגווה בתפקיד סגנית הנשיא ובכך סוללת את דרכה להחליף את בעלה בבוא העת.

 

מפלגת השלטון נגד הגברת הראשונה: "הטיפה לשנאה"

מפלגת השלטון בזימבבואה האשימה את הגברת הראשונה ב"הטפה לשנאה, בפלגנות ונטילת תפקידים וסמכויות שלא היו בחלקה" לפי החוק.

 

הדחת הנשיא, כאמור, תהיה הצעד הבא של הפרלמנט בזימבבואה עם כינוס המושב שלו ביום שלישי. כך המצליף הראשי של סיעת האופוזיציה לסוכנות הידיעות AP. אינוסנט גונס ממפלגת MDC-T אמר שהוא וחבריו ניהלו שיחות עם מפלגת השלטון כדי שיפעלו בנושא בשיתוף פעולה. "אם מוגאבה לא יילך עד יום שלישי, אז בטוח שכאשר השמש תזרח ממזרח הליך ההדחה ייצא לדרך", אמר גונס.

 

יפרוש מרצון? פגישת מוגאבה עם ראשי הצבא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יפרוש מרצון? פגישת מוגאבה עם ראשי הצבא(צילום: רויטרס)
הוועדה המרכזית במפלגת השלטון של זימבבואה גם הדיחה משורותיה כמה חברים בכירים שהיו מקורבים לגברת הראשונה גרייס מוגאבה, בהם השר להשכלה גבוהה ג'ונתן מויו, שר הכלכלה איגנטיוס צ'ומבו, אחיינו של מוגאבה פטריק זוואו, השר לעניינים מקומיים סוויור קאסוקוור, שר החוץ וולטר מזמבי ובכירים נוספים.

 

מוגאבה כנראה יבקש חסינות מפני העמדה לדין

הנשיא מוגאבה ניהל סיבוב שני של משא ומתן עם מפקד הצבא קונסטנטינו צ'יוונגה בסוגיית פרישתו מהתפקיד, כשמטרת הצבא הייתה להימנע מהאשמתו בהפיכה צבאית במדינה האפריקנית. העיתון הממסדי "זימבבואה הראלד" פרסם תמונות מהמפגש בין השניים, אך לא מסר יותר מדי פרטים ממנו. גורמי ממשל בזימבבואה לא מסרו פרטים על השיחות בין מוגאבה לבין רמטכ"ל הצבא, אבל נראה שהצבא תומך בפרישתו מרצון של מוגאבה כדי לשוות חזות חוקית להליך המעבר הפוליטי במדינה.

 

מוגאבה מצדו מנסה כנראה להשתמש בכוח שנותר לו כדי לשמר את המורשת שלו כאחד ממנהיגי השחרור המפורסמים באפריקה ואפילו כדי להגן עליו ועל בני משפחתו מפני העמדה אפשרית לדין בגין פשעים שונים.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

כריס מוטסוואנגווה, ראש ותיקי מלחמת השחרור, הבטיח "להחזיר את ההמון" לרחובות אם הנשיא לא יתפטר, אבל הוסיף שהוא מודאג מכך שהצבא עלול לפתוח באש לעבר המפגינים כדי להגן על מוגאבה מפניהם. "אנו מצפים שמוגאבה לא יזכה לתמיכת הצבא שיירה על אנשים בניסיון להגן עליו", אמר מוטסוואנגווה. "הבחירה בידיו".

 

1.9 מיליון איש ברחובות הבירה נגד הנשיא ורעייתו

1.9 מיליון בני אדם יצאו אמש לרחובות הארארה בשירה ובריקודים, וחיבקו את החיילים ברחובות. אחרים צעדו למעונו המפואר של הנשיא הקשיש, "הגג הכחול". החיילים הרחיקו אותם מהאזור. בתמונות שהזכירו את נפילתו של ניקולאה צ'אוצ'סקו ברומניה ב-1989 רצו גברים, נשים וילדים לצד הרכבים המשוריינים שהגיעו השבוע לבירה וסימנו את קץ שלטונו של האיש היחיד ששלט בזימבבואה מאז עצמאותה ב-1980.

 

גרייס מוגאבה בת ה-52 לא אהודה במיוחד על אזרחי זימבבואה, בין השאר בגלל אורח החיים הראוותני שלה שכולל אחוזות פאר, מכוניות יוקרה ותכשיטים. לאחרונה תבעה סוחר יהלומים אחרי ששילמה לו על יהלום 100 קראט ולא קיבלה את מבוקשה. בנוסף היא הייתה חלק מקבוצת G-40 שכללה חברי קבינט ובכירים במדינה, שנגדה פועל צבא זימבבואה במסגרת "השליטה הזמנית" במדינה.

 

המונים הפגינו בהרארה נגד הנשיא ורעייתו (צילום: AP) (צילום: AP)
המונים הפגינו בהרארה נגד הנשיא ורעייתו(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

בעבר הבטיח מוגאבה שישלוט בזימבבואה עד גיל 100, אך נראה ששלטונו הארוך מסתיים שבע שנים לפני תאריך היעד שהציב. "צריך שהאיש הזקן ינוח", אמר שר האוצר לשעבר טנדאי ביטי.

 

בתחילת דרכו זכה מוגאבה בשבחים בינלאומיים, כשהנהיג מדיניות של פיוס גזעי ושיפור החינוך ושירותי הבריאות. כעבור כמה שנים תדמיתו השתנתה. באמצע שנות השמונים דיכא מוגאבה ניסיון הפיכה במערב זימבבואה, בעזרת יחידות צבא שהתאמנו בצפון קוריאה - ועורר את זעם הקהילה הבינלאומית. ארגוני זכויות אדם טענו כי 20 אלף איש נהרגו, ומוגאבה הואשם ברצח עם.

 

אחרי שתי כהונות כראש ממשלה מוגאבה שינה את החוקה ונבחר לנשיא ב-1990. בשנים הבאות הידרדר מצב הכלכלה, והשליט המשיך להיות מואשם בהפרת זכויות אדם ודיכוי מתנגדי המשטר, כשאזרחיו גוועים ברעב. שיעור אבטלה של יותר מ-80 אחוזים בתחילת שנות האלפיים גרם למיליונים לעזוב את זימבבואה, בעיקר לדרום אפריקה.

 

מוגאבה סירבה להתנצל על מדיניותו, ואמר כי הוא לאומן אפריקני שנאבק בגזענות ובאימפריאליזם של וושינגטון ולונדון. כשבבריטניה השוו אותו לאדולף היטלר מוגאבה העדיף להתייחס לזה כמחמאה. לדבריו הצורר הנאצי רצה ריבונות, צדק ועצמאות לבני עמו: "אם זה היטלר - אז תנו לי להיות היטלר פי 10".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הודחו ממפלגת השלטון. רוברט וגרייס מוגאבה
צילום: EPA
מומלצים