שתף קטע נבחר

ועדת הכספים: לאפשר לבעלי מוגבלויות קבלת משכנתא

הוועדה דרשה ממשרד האוצר, רשות שוק ההון ובנק ישראל, למצוא, בתוך שבועיים, פתרון סביר לנכים שהבנקים מסרבים לתת להם משכנתאות לרכישת דירה למגורים. גפני "יותר לא נוכל לסבול את האפליה. נכים לא צריכים להתבייש בגלל נכותם. כולם צריכים להטות כתף ולחוש לעזרתם. המדינה היא הראשונה שלא יכולה לעמוד מהצד", אמר יו"ר הוועדה

ועדת הכספים דרשה היום (ב') ממשרד האוצר, רשות שוק ההון ובנק ישראל למצוא בתוך שבועיים פתרון סביר ומתחשב לנכים שהבנקים מסרבים לתת להם משכנתאות לרכישת דירה למגורים, באותם תנאים הניתנים לשאר רוכשי הדירות.

 

יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) הזהיר שאם לא תוגש לו עד ה-4 בדצמבר 2017 הצעת פתרון מקובלת הוא יעבור לקריאה שנייה ושלישית. לדבריו, "חוק אגרסיבי שיעמיד אותם יחד עם הבנקים וחברות הביטוח במבחן היושרה וההגינות". גפני אמר ש"אפליית הנכים היא סיפור נורא, שמהווה כתם מוסרי על המדינה בעיני עצמה והעולם". הוא הדגיש כי "לא תוכלו להתחמק מהמבחן הזה. אנחנו לא רוצים ולא נסבול את ההפקרות אצל מי שבידו הכוח המוגזם של הרגולטור והוא לא מפעיל אותו על הגופים שהציבור סומך עליהם".

 

גפני סיכם את דיון הוועדה בהצעה פרטית לתיקון חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, שהגישה קבוצת ח"כים בראשות קארין אלהרר (יש עתיד). לפי התיקון המוצע, תינתן ערבות מדינה לנכים שאין להם יכולת לרכוש פוליסת ביטוח חיים בשביל גיבוי הלוואה בנקאית לרכישת דירת מגורים, כאשר הערבות המוצעת היא על סכום של עד מיליון שקל.

 

בהכנת החוק לקריאה ראשונה, האוצר טען כי העלות התקציבית של הצעת החוק היא 7.5-9 מיליון שקל בשנה להשתתפות בדמי ביטוח החיים של מבקש המשכנתא הנכה, ו-200 מיליון שקל לתקצוב של ערבות המדינה שתינתן לגופים הפיננסיים נותני ההלוואה לדיור (שאינם בגדר של הוצאה לפועל אם ההלוואה נפרעה).

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

ח"כ אלהרר: לא רוצים לקדם פתרון

לדברי האוצר הערכת העלות נעשתה על נתונים שנאספו מ-2,500 נכים מסורבי ביטוח מחמת מוגבלותם. נציגת אגף שוק ההון והביטוח באוצר, שלי תבאן, הגנה על חברות הביטוח בטענה שהדירה היא הערבות המגנה על הלוואות הבנקים, בעוד שחברת הביטוח צריכה לספוג ממקורותיה את ההפסד מאי-פירעון המשכנתא. לדבריה, לא נעשה עד כה ניסיון לבחינת האפשרות שחברות הביטוח ימצאו דרך לסבסד בעצמן את פרמיית ביטוח החיים הנדרשת לקבלת המשכנתא.

 

יוזמי החוק חזרו וטענו נגד חברות הביטוח שהן אמנם מוכנות למכור לנכה את הפוליסה אך ללא חיתום, כלומר תמורת פרמיה גבוהה עד פי 4 מהתשלום החודשי הנדרש עבור פוליסה עם חיתום. תנאי זה איננו בהישג יד של רוב הנכים.

 

יוזמת החוק, ח"כ אלהרר אמרה בדיון, "עוד בקדנציה הקודמת זימנתי את הרגולטורים והצגתי לפניהם את הבעיה ואמרו שייבדקו, אך לא רוצים באמת לקדם פתרון. אני מתחילה להתייאש מהמקום הזה שכל אחד מהרגולטורים אומר לי שאני צודקת, אך לא יודע לספק פתרון. אבל גם הבנקים צריכים לקחת אחריות בנושא הזה".

 

גפני נעל את הדיון באיום להחמיר בחקיקה ללא פיתרון מוסכם שיסיר את המכשול מהנכים. "הצעתי לאוצר לגבש פתרון כבר לפני חודשיים, ואין התקדמות. אני מוכן להסתפק עכשיו רק בארכה של שבועיים, כי יותר לא נוכל לסבול את האפליה. נכים לא צריכים להתבייש בגלל נכותם. כולם צריכים להטות כתף ולחוש לעזרתם ולא רק המדינה. אבל המדינה היא הראשונה שלא יכולה לעמוד מהצד", אמר יו"ר הוועדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים