שתף קטע נבחר

תעלומת בית הקברות לכלבים הגדול בעולם שהתגלה באשקלון

לפני כ-2,500 נקברו בכמה מקומות באשקלון אלפי כלבים. החוקרים עדיין לא הצליחו לגלות למה קברו אז בני האדם כל כך הרבה כלבים במקום אחד

 

 

בית הקברות המסתורי לכלבים, שהתגלה לפני כ-30 שנה בפארק הלאומי תל אשקלון, מטריד את מחשבותיהם של החוקרים ולא מספק תשובות לזוועה ולמעשי הרצח ההמוניים שהתרחשו כאן לפני כ-2,500 שנה.

 

הארכיאולוג, פרופסור גיא בר עוז מאוניברסיטת חיפה לוקח אותנו לסיור רגלי בבית הקברות הקדום לכלבים, שבו נמצאו שלדים של אלפי כלבים.  "בתקופה הפרסית הייתה כאן עיר מפוארת, קוסמופוליטית ועשירה, ובדיוק כאן: בשטח הנדל"ני הכי יקר בעיר - צמוד למקדש ועם הנוף המרהיב לים - התגלו למעלה מ-1,400 שלדים של כלבים, רובם הגדול גורים".

 

לא נמצאו עדויות להקרבת הכלבים (צילום: רועי שפיר ואסף אורון) (צילום: רועי שפיר ואסף אורון)
לא נמצאו עדויות להקרבת הכלבים(צילום: רועי שפיר ואסף אורון)

 

פרופ' בר עוז לא יודע עדיין למה נקברו במקום הזה כל כך הרבה כלבים. "יש הרבה מאד עדויות פניקיות ופרסיות שקשורות לאמונה הזרתוסטראית, הדת הרשמית של האימפריה הפרסית, שרואה את הכלב בתור בעל חיים קדוש שמלווה את אלת הרפואה", הוא מספר. "הליקוק של הכלב נתפס בעולם העתיק והמסורתי - כאפקט מרפא".

 

בשיחת טלפון עם הארכיאולוג ד"ר דניאל מסטר מאוניברסיטת שיקגו בארה"ב, שניהל את החפירה המסקרנת בתל אשקלון לפני כ-30 שנה, הוא מספר כי במהלך החפירות התגלו אלפי קברי כלבים נוספים גם בשטחים שונים ברחבי העיר הקדומה: בחצרות בתים, בשדות, בצידי הדרכים ולא רק במרכז העיר ובסמוך למקדש הגדול.

גולגולת של כלב שחי לפני 2,500 שנה באשקלון (צילום: רועי שפיר ואסף אורון) (צילום: רועי שפיר ואסף אורון)
גולגולת של כלב שחי לפני 2,500 שנה באשקלון(צילום: רועי שפיר ואסף אורון)

 

"בית הקברות לכלבים בתל אשקלון הוא תעלומה. למרות הממצאים הרבים שהתגלו בחפירות הארכיאולוגיות, אין לנו קצה חוט שיכול להסביר מדוע בני האדם שחיו בעיר העתיקה לפני אלפי שנים, החליטו לקבור, בפרק זמן קצר של 50 עד 100 שנה - אלפי כלבים! חלק מהכלבים קבורים בקברי אחים אחד על גבי השני", סיפר ד"ר מסטר. "הממצאים לא מצביעים על קבורה פולחנית! יכול להיות שהייתה כאן מגפה נוראית שהרגה את כל אוכלוסיית הכלבים בעיר ומסיבות סניטאריות התושבים מיהרו לקבור את הגופות".

 

ההליכה בשטח הקוצני מעל קברי הכלבים הרבים מעט מצמררת ומזכירה סצנה מסרט אימה הוליוודי. מי שיחפש באדמה עדויות לרצח הכלבים, יש לו סיכוי טוב - למצוא עצמות. גם לבנה נזר שמילה, המרכזת את ההדרכה בגן הלאומי אשקלון של רשות הטבע והגנים, מעט מוטרדת מההליכה באתר הקבורה המוני.



כלבים נקברו אחד על השני (צילום: רועי שפיר ואסף אורון) (צילום: רועי שפיר ואסף אורון)
כלבים נקברו אחד על השני(צילום: רועי שפיר ואסף אורון)

 

"אני אוהבת כלבים. ללכת על שלדים של כלבים או באתר קבורה של בני אדם, זאת תחושה דומה. יחד עם זאת האתר הזה מאד חשוב ומסקרן, דרכו ניתן ללמוד על הקשר הקדום והמסתורי שהיה בין הכלבים לבני האדם", היא אומרת.

 

החיים באשקלון לפני 2,500 שנה

כדי לנסות להבין מי היו האנשים שקברו את אלפי הכלבים? ומדוע? צריך לחזור אחורה אלפי שנים אל האימפריה הפרסית. הארכיאולוג ד"ר יואב פרחי, ממונה מורשת מרכז ברשות הטבע והגנים, מספר כי באימפריה הפרסית ששלטה בתקופה המדוברת בעיר אשקלון - לא הייתה כפייה דתית.

 

"העיר המבוצרת אשקלון עברה כיבושים רבים ועמים רבים שלטו בה לאורך ההיסטוריה: כנענים, פלשתים, ההלניסטים. לפני 2,500 שנה חיו בה בצוותא - בני אדם שונים מתרבויות שונות מכל רחבי הישות הפוליטית המכונה האימפריה הפרסית. מי היו בדיוק האנשים שהקימו את בית הקברות לכלבים ומה הייתה תרבותם – אנחנו לא יודעים!", אומר ד"ר פרחי.

התעלומה עדיין לא נפתרה. שלד של כלב (צילום: רועי שפיר ואסף אורון) (צילום: רועי שפיר ואסף אורון)
התעלומה עדיין לא נפתרה. שלד של כלב(צילום: רועי שפיר ואסף אורון)

 

גזעי הכלבים לפני 2,500 שנה היו שונים מאד מגזעי הכלבים הרבים שאנו מגדלים היום. האשורים גידלו כלבי מסטיף אימתניים למלחמה ואילו המצרים הקדמונים טיפחו כלבי רוח צנומים וזריזים בעלי דמיון לאל התן הפרעוני. פרופסור גיא בר עוז טוען כי "אלפי הכלבים שנקברו בתל אשקלון היו כנראה כלבי שפיץ, כמו הכלב הכנעני של הבדואים".

 

אלפי השלדים הקדומים של "ידידו הטוב של האדם" שמורים הרחק מעיני הציבור. נזר מצביעה על מספר מכולות סגורות עם מנעולים כבדים שהוצבו מאחורי גדר גבוהה בשולי התל הארכיאולוגי. "במכולות האלה הוטמן הסוד. כאן שמורים השרידים של אלפי הכלבים שהתגלו בתל. הממצאים הנדירים מחכים לתקציבים הנכונים ולזמן הנכון כדי לצאת לאור ולפתור את התעלומה!"

 

אנחנו מסיימים את הביקור המוזר באתר הקבורה הארכיאולוגי ופרופסור בר עוז מחדד את שאלות המרכזיות הקשורות בתעלומת בית הקברות לכלבים הגדול בעולם. "מדוע נקטלו כל הכלבים? מדוע הם הוטמנו דווקא כאן? מה היה הגורם למוות של אלפי הכלבים? כל אלה שאלות פתוחות, ואני מקווה שהמחקר העתידי - ימצא להן תשובה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי שפיר ואסף אורון
אחד משלדי הכלבים
צילום: רועי שפיר ואסף אורון
מומלצים