שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    סוכר, לא מה שחשבתם
    ידעתם שגבינה לבנה על לחם מחיטה מלאה מקפיצה את הסוכר ליותר מ-70 אחוז מהאוכלוסייה? ומיץ גזר סחוט מקפיץ את הסוכר ליותר מ-75 אחוז מהאוכלוסייה? אפליקציה מהפכנית ומדהימה תוצרת ישראל משנה את הצורה בה מטפלים בחולי סוכרת

    מכירים את הרגע הזה שבו אתם נאלצים להכריע בין גלידת וניל עם פצפוצים לבין סלט עם חצי עגבניה ושני מלפפונים? מאז ומתמיד לימדו אותנו שהבחירה הבריאה, המושכלת מבין השתיים, היא כמובן זו שמגיעה מהטבע. אבל מה אם נספר לכם עכשיו שיכול מאוד להיות שדווקא עבורכם הרבה יותר בריא ונכון למלא את הצלחת (במידה) בגלידה? קשה להאמין, אבל אחרי שנים של מחקר, ניסוי ויישום, העובדות שגילה הסטארטאפ הישראלי DayTwo נראות מוצקות מתמיד.

     

    הסטארטאפ הישראלי פיתח אפליקציה המספקת המלצות תזונה מותאמות אישית, בהתבסס על מיפוי וניתוח הרכב חיידקי המעי. בחודש שבו ציינו את יום הסוכרת הבינלאומי והנתונים נראים מדאיגים מתמיד, כדאי אולי לעצור ולגלות דרך חדשה ומפתיעה למנוע ולטפל.

     

    החברה הוקמה על ידי יובל אופק, ליהיא סגל, יאיר שינדל ומריוס נכט, שהשתתף באותו מחקר של מכון ויצמן, לאחר שהיזם דב מורן המליץ לו על כך.

    ובמהלך המחקר הוא גילה שהוא טרום-סוכרתי. "התוצאות הפתיעו אותי מאוד מאחר וכמנהל אני עובר בדיקות מקיפות דרך קבע", אמר, "וכולן פספסו את התפתחות מחלת הסוכרת שהצלחתי לבלום בזמן בעזרת שינוי תזונתי. הדבר גרם לי להבין את החשיבות הטמונה בהנגשת הטכנולוגיה פורצת הדרך לציבור הרחב לצורך שיפור הבריאות, הן באופן ישיר והן באמצעות גופים מתחום הבריאות וחברות ביטוח אשר יוכלו להציע את השרות למטופליהם”.

     

    בראיון ל'ידיעות אמריקה' מספר לנו אמיר גולן, נציג החברה, כיצד התפתח הגילוי המסעיר של החברה ומדוע חשוב שכל אחת ואחד מאיתנו נדע עליו. גולן, שבעברו היה קצין מודיעין, מספר שהגיע לחברה אחרי שקרא באחד העיתונים את סיפורו של נכט (מייסד צ'ק פוינט). "קראתי על הניסוי שלקח בו חלק, על הגילוי ועל ההצלחה של הטיפול. ההמלצות האישיות שקיבל בעקבות המחקר שיפרו משמעותית את מדדי הסוכר שלו”.

     

    עוד בטרם פורסמו ממצאי המחקר במגזין מדע חשוב ועוררו הדים, נכט כבר מיהר לזהות את הפוטנציאל והוביל את מכון ויצמן אל שולחן המשא ומתן. "דיי טו הוקמה בכדי להרחיב את התובנות ולהוביל את המסקנות והדרך לקהל כמה שיותר רחב הודות לטכנולוגיה מיוחדת".

     

     (צילום: shutterstock)
    (צילום: shutterstock)

     

    אחרי חמש שנות המחקר במכון ויצמן, חברת דיי טו החלה את דרכה עם מידע נרחב על למעלה מ-1000 מטופלים שסיפקו תובנות בנוגע לשלל פרמטרים, מיליוני קריאות סוכר, עשרות אלפי ארוחות, בדיקות דם ומיפוי חיידקי המעי שאספו מכולם. "ברגע שלוקחים דגימת צואה כזו מרצפים גנטית את הרכב חיידקי המעי", מסביר גולן. "עושים ריצוף של חיידקים במעי, חושפים את הרכבם ונחשפים למידע רחב שמאפשר בהמשך פיתוח מדויק של אלגוריתם שמאפשר את חיזוי רמת הסוכר לאחר ארוחה בעבור פריט מזון בודד וארוחות מורכבות".

     

    הנחת היסוד היא שמזון אשר מוביל לתגובת סוכר מאוזנת אצל אדם אחד, עלול להוביל לעליה ברמות הסוכר באדם אחר. לכן, גם מזונות שאנו תופסים כבריאים,כאלו שכל דיאטנית תמהר להעמיס על התפריט היומי שלנו, מתגלים במקרים מסוימים כלא מומלצים ואפילו מזיקים."אנחנו עדים לכל מיני מקרים של סוכרתיים שקיבלו תפריט סטנדרטי וגילו שהמאכלים שבו רק מעלים את רמת הסוכר שלהם". בהתבסס על המחקר, DayTwo פיתחה אפליקציה המסייעת להפחית את כמויות הסוכר בדם, במטרה לאפשר לכל אדם לשמור על רמות סוכר מאוזנות ובכך לשמור על אורח חיים בריא יותר.

     

    הטכנולוגיה של החברה הישראלית מבוססת על מחקר של פרופ׳ ערן סגל ופרופ׳ ערן אלינב, שזיהו כי סוגי מזון זהים יגרמו לתגובות סוכר שונות בדם אצל אנשים שונים, וכי הרכב חיידקי המעי, אשר ייחודיים לכל אדם, הם שמעודדים את התגובה השונה.

     

    החברה נחשבת לאחת המבטיחות בעולם הסטארטאפ הישראלי, וסיימה לאחרונה סבב גיוס בהיקף של 12 מיליון דולר מתאגיד ג’ונסון אנד ג’ונסון ונכט. בסבב הגיוס השתתפו גם רשת בתי החולים האמריקאית המובילה מאיו קליניק, הקרן הצרפתית Seventure Partners המתמחה בהשקעות בתחום חיידקי המעי ומשקיעים פרטיים נוספים. יחד עם השקעות קודמות הושקעו בחברה עד כה 17 מיליון דולר.

     

    "חיזוי רמת הסוכר לאחר ארוחה בעבור כל פריט מזון". גולן
    "חיזוי רמת הסוכר לאחר ארוחה בעבור כל פריט מזון". גולן

     

    כיום מונה החברה כ-30 עובדים בישראל ואם ההתרחבות הבינלאומית ממשיכים את המחקר ואיסוף המידע. איסוף שישמע אולי פחות נעים, אבל הגילויים שמתווה, מהפכניים. "אנחנו מעבירים לכל מי שנרשם לאפליקציה רשימת שאלות ופרטים שעליו להזין, מיד אחר כך אנחנו מבקשים ממנו להעביר אלינו דגימת צואה בערכה מיוחדת, אתהנתונים אנחנו מעבירים לתוך האלגוריתם שפיתחנו, ומתאימים לאדם הספציפי את התוצאות הספציפיות. משם מעבירים את הממצאים לאפליקציה ומנגישים את התוצאות".

     

    ד"ר מריאלה גלאנט, אנדוקרינולוגית המתמחה בסוכרת, התייחסה לשינוי שהובילה החברה בעבודתה עם מטופלים: ״אנו מבינים יותר ויותר שהמפתח לחיים בריאים ללא מחלות כרוניות כגון סוכרת, מחלות לב וכלי דם וסרטן, הוא רמות נמוכות של אינסולין בדם. התזונה שלנו הינה מרכיב משמעותי אשר משפיע על רמות האינסולין. למשל", היא מסבירה, "מזון עשיר בפחמימות מעלה לרוב האוכלוסייה את רמות האינסולין, אך חלבון יכול להעלות את רמות האינסולין בדם בצורה דומה. אנשים אינם מגיבים בצורה זהה לאותם סוגי המזונות, אחד יכול לאכול תפוח אדמה ולחוות קפיצת אינסולין משמעותית, ובעוד אחר שאוכל את אותו תפוח האדמה יכול לחוות עליה מתונה בלבד. עם האלגוריתם החדשני הזה יש לי אפשרות להבין ולהתאים לכל אדם מזונות שיוכל לאכול, תוך שימור רמות הסוכר בדם במצב מאוזן. זה מאפשר לי כרופאה המתמחה בסוכרת לבנות תוכנית תזונה למטופלים שתהיה ברת קיימא, אפקטיבית וניתנת לביצוע ובכך תאפשר שינוי חיובי מאוד בהתמודדות שלהם עם אתגרי המחלה״.

     

    האלגוריתם מאפשר לחזות את תגובת הסוכר בדם לאחר הארוחה. מי שמעוניין לדעת אם מה שיוביל אותו לדרך התזונתית הנכונה הוא חזה עוף ואורז, או אולי עוגת שוקולד יכול להיכנס לאפליקציה של החברה, להזמין ב-330 דולר ערכה וייעוץ, לקבל הישר לפתח הבית מבחנה מיוחדת שמיועדת לצואה ואותה שולחים בחזרה בשירות מיוחד של החברה. בשאלון, ממלאים תשובות לשאלות שנוגעות להרגלי חיים ותזונה.

    בימים אלו השירות מוצע גם כאן בארה"ב. אחרי השליחה, האפליקציה מעדכנת באופן אוטומטי את כל הנתונים ומציעה הצעות תזונה ממוקדות. כך למשל יודעים לזהות שגבינה לבנה 3% שומן על לחם מחיטה מלאה מקפיצה את הסוכר ליותר מ-70 אחוז מהאוכלוסייה. פריכיות אורז עם גבינה לבנה מקפיץ את הסוכר ליותר מ-65% אחוז מהאוכלוסייה ומיץ גזר סחוט בדומה למיץ תפוזים סחוט, מקפיץ את הסוכר ליותר מ-75% אחוז מהאוכלוסייה.

     

    ”אנחנו עובדים עם קליניקות בישראל ובעולם שמשתמשות בכלי שלנו כדי לעצב למטופלים הצעות תזונתיות מותאמות. היום", מוסיף גולן, "הטכנולוגיה שלנו יכולה לייעץ גם בכל הנוגע לשילוב מזונות. אנחנו מעניקים סיוע מדויק ומלווים את המשתמשים באפליקציה עם ייעוץ נקודתי. אם למשל את בארוחה עם אורז ויין, נדע להתריע אם השילוב של פסטה ויין בעייתי וכך כל שילוב אחר. גם מאגר המידע שלנו על סוגים של מזונות, תרכובות, תפריטים במסעדות או מאכלים מוכנים משולב כרגע באפליקציה שלנו כדי לתת מענה מדויק ככל שאפשר”.

     

    השיטה אמנם לא מיועדת להורדה במשקל אבל רבים מאלו שכבר משתמשים בה מעידים על ירידה כזו. לאחרונה גם הכדורסלן עמרי כספי הצטרף לאוהדים ופרסם פרטים על השינוי התזונתי שעבר מאז שהצטרף לדיי טו. "אנחנו מתמקדים באוכלוסיה סוכרתית וטרום סוכרתית, אבל ברור לנו שיש הרבה יתרונות לשיטה עבור אנשים בריאים, ספורטאים מקצוענים. זו תגלית ברורה שעד כה לא הצליחו להוכיח מדעית. בגדול, ברגע שאתה אוכל מאוזן, יש לך פחות קרייבינג, הרעב מסתדר. לקוחות חוזרים אלינו ומדווחים על ירידה משמעותית במשקל ומספרים שניסו לעשות הכל והדיאטה הזו היא מצליחה יותר מלא מאי פעם”.

     

    בעידן שבו חדשות לבקרים מספקים לנו הבטחות תזונתיות שישנו את חיינו, קצת קשה להתמסר בקלות לעוד הבטחה. "יש הרבה אופנות בעולם התזונה”, אומר גולן, “לסוג הדם הוכח שיש אפס יעילות, ניסו לעצב שיטה לפי די אן איי אבל היא הפכה כללית מדי וההמלצות מאוד גדולות ורחבות. אנחנו החברה הראשונה וכולם מדברים על זה, שלוקחים מיקרוביום והופכים אותו לכלי שעוזר לאנשים לקבל החלטות ביום יום שלהם"".

     

     


    פרסום ראשון: 24.11.17, 15:28
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה "סוכר, לא מה שחשבתם"
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים