שתף קטע נבחר

כך תזהו שהתינוק באמת עייף

מנסים להרדים את הילד שוב ושוב אבל מרגישים שאתם במאבק כוחות ארוך ומתיש? אולי הוא פשוט עוד לא עייף. כך תזהו שהגיע הרגע הנכון ותעזרו לילד להירדם בקלות ובמהירות

כשנכנס תינוק חדש למשפחה, מעבר לאושר והשמחה הגדולה, מתחילה תקופת הלמידה, ההתנסות וההתמודדות. לא תמיד קל כשיש תחת חסותך יצור קטן שתלוי בך 24/7, בייחוד כשמדובר בילד ראשון.

 

הרי הטיפול בתינוק אינו רק בשעות היום אלא גם בשעות הלילה, ולפעמים הלילה מתחלף ביום ולכם, ההורים, אין יותר מדי מה לעשות מלבד לנסות להתמודד עם העייפות והקושי.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

איך נזהה שהילד עייף?

יש כמה סימנים מוקדמים לעייפות אצל התינוק. הופעתם מאותת שהצורך לישון הולך ונבנה התינוק, וזהו בדיוק הזמן להתחיל את תהליך ההרדמה:

• שפשופי עיניים ואוזניים

• משיכת שיער

• בהייה בחלל

• גבות ורודות (נוצרות בשל התרחבות כלי הדם מסביב העיניים בזמן עייפות)

• ברק בעיניים

 

כדי לדייק ככל האפשר, מומלץ להתבונן ולכתוב מהם הסימנים הייחודיים לתינוק שלכם. עשו זאת כמה ימים בסמוך לשעת השינה. בכל פעם כתבו את הסימנים שאתם חושבים שחוזרים על עצמם וככה, לאט-לאט, תלמדו לזהות את אותות העייפות של תינוקכם. לדוגמה - שפשופי עיניים של התינוק וגבות ורודות. הופעת שני הסימנים אלו יכולה להעיד שהתינוק נכנס לשלב העייפות. סימנים אלו יעזרו לכם לגלות מהו הזמן הנכון ביותר להרדים את התינוק, ככה המנגנונים הטבעיים והבריאים של הגוף יתפתחו כהלכה, והשינה תהיה טובה, איכותית ועצמאית.

 

זכרו, כל צורך בגוף מתהווה בהדרגה. גם הבכי של התינוק מתחיל במתינות ומתגבר לבכי חזק, ממש כמו במד מהירות של רכב, ובדיוק כמוהו גם שפת הגוף של הילד.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

  • בחלק הכחול - עדיין אין צורך בשינה. אם תנסו להשכיבו לישון בשלב זה, הוא לא יירדם כי הוא לא עייף עדיין. לכן ייקח לכם המון זמן להרדים אותו.
  • בחלק הירוק - הצורך מתחיל להיווצר.
  • בחלק הצהוב - הצורך מתגבר יותר. בזמן הזה ההרדמה אופטימלית, והתינוק יירדם בקלות.
  • בחלק הכתום - הצורך מתגבר יותר ויותר.
  • בחלק האדום – הצורך כבר אקוטי וממש לא סובל יותר דיחוי.

 

הרדמה בחלק הכתום-אדום תהיה מלווה בהמון בכי והתנגדויות, ושינת התינוק תהיה לא טובה ומקוטעת. כדי שהתינוק שלכם יירדם בקלות, יישן לאורך זמן ויתעורר רענן וערני, עליכם להרדים אותו בשלב הירוק-צהוב, לפי הסימנים שזיהיתם בתצפיות עליו.

 

קראו עוד:

- איפה התינוק ישן הכי טוב?

- איך ללמד את הפעוט לישון בלילה

- הטעויות הגדולות של הורים בשינת ילדים

 

שינוי אווירה

זיהינו את הסימנים, עכשיו צריך לחליף את האווירה ולהתאימהּ לשינה. אווירת שינה הולמת תעזור לילד שלכם לישון בצורה המיטבית. גם כאן יש חשיבות להדרגתיות, ויצירת האווירה של השינה היא כמו עלייה במדרגות: המטרה היא להגיע למדרגה העליונה מבלי להתנשף. לכן צריך לבנות שלוש-ארבע מדרגות קטנות, כדי שנוכל לטפס בהן בקלות.

 

אין סיכוי להרדים תינוק שהרגע היה בפעילות ומשחק. גופו עדיין מוצף הורמון אדרנלין, שמופרש במצבים של התרגשות, גירוי רב וגם לחץ, ציפייה, כאב, עייפות יתר וסטרס. לכן:

• יש להוריד גירויים ולהרחיק צעצועים. לאט-לאט החשיכו יותר ויותר את הבית, שירו לו, דברו אליו בקול שקט והגידו לו שאתם רואים שהוא עייף ושעוד מעט הולכים לישון. הרדימו אותו כפי שהוא רגיל, או במיטה, עם טפיחות, באופן קצת יותר עצמאי.

• כשמרדימים את הילד, חשוב שההורים בעצמם יירגעו וינשמו עמוק, בלי לחץ. כשאנו לחוצים, זה עובר אל הילד.

• יש שמשתמשים ברעש לבן או במנגינה נעימה ברקע כדי לעזור לתינוק להתכנס פנימה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

שינה ללא אדרנלין

מחזור שינה אצל תינוק עד גיל שנה נמשך 40-30 דקות, ובגיל שנה נמשך מחזור השינה שעה. בגיל חמש הופך להיות 90 דקות, כמו של אדם מבוגר. בכל מחזור שינה יש כמה שלבים. קודם אקטיבציה - שמים את הראש על הכרית, עוצמים עיניים ומתכוננים לשינה בצורה אקטיבית, ולאחר מכן הכנה לשינה עמוקה - בשלב זה כל הגוף מתארגן לשינה.

 

אם תינוק מתעורר כעבור 20-5 דקות, סימן שהוא לא נכנס לשינה עמוקה, והוא יהיה עייף שוב אחרי כמה דקות. אם התינוק מתעורר אחרי כמה דקות או אם ההרדמה ארוכה ומלאה בהתנגדויות, כנראה שהסיבה היא אדרנלין. 

 

אדרנלין מופרש גם במצבים של בכי. לכן, כשאנחנו רוצים לבסס תהליך למידה של התינוק, צריך לעשות את זה בזמן שהתינוק לא בוכה, אלא רגוע ונינוח.

 

חשוב ללמד את הילד לישון באופן עצמאי בלי נוכחות אדרנלין, אחרת נצטרך ללמד את התינוק להירדם באופן עצמאי בכל מספר שבועות. הכי חשוב להיות קשובים לתינוק שלכם ולהתאזר בסבלנות. עם התמדה והקשבה לתינוק - זה יקרה.


לריסה גינת היא בעלת תואר שני ממכון ויצמן למדע ובעלים ומייסדת של Small Talk - המרכז להנחיית הורים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אם הוא לא עייף, מיותר לנסות להרדים אותו
צילום: shutterstock
מומלצים