שתף קטע נבחר

פיצוי על הטרדה מינית: האפשרויות של הקורבן

על רקע קמפיין MeToo# המתנהל ברשתות החברתיות: מה המסלולים העומדים בפני נשים להתלונן או לתבוע את האחראים לפגיעה בהן? מדריך

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשבועות האחרונים שוטף את הרשת גל תלונות של נשים על הטרדות מיניות. חלקן מספרות על אירועים שחוו לאחרונה ואחרות מעלות טראומות מהעבר הרחוק שאותן הן חושפות לראשונה. קמפיין MeToo# ברשתות החברתית החל בעקבות תלונות כלפי ידוענים מעולם הקולנוע והתקשורת ומאז לקחו בו חלק אלפי נשים מכל תחומי העיסוק בכל העולם.

 

השיח הציבורי הער בנושא מעודד קורבנות להוריד מעל לבן את המשא הכבד ונוטע בהן אומץ להתלונן. החוק למניעת הטרדה מינית מ-1998 מגדיר "הטרדה מינית" כסחיטה באיומים כשהמעשה שהמוטרד נדרש לעשות הוא בעל אופי מיני, מעשים מגונים, הצעות חוזרות בעלות אופי מיני, התייחסויות מבזות המופנות כלפי מינו או מיניותו של אדם, פרסום סרט או הקלטה המתמקדת במיניותו של אדם ללא הסכמתו ועוד.

 

מהן האפשרויות של הנפגעות והנפגעים לפי החוק? למרבה הצער, במקרים שבהם ההטרדה התרחשה לפני זמן רב, ייתכן שתחול התיישנות ולא ניתן יהיה למצות את הדין עם המטרידים. נשים שנפגעו בעבר הקרוב יכולות לבחור בשני מסלולים.

 

המסלול הפלילי

הגשת תלונה למשטרה שמובילה פעמים רבות לחקירה והגשת כתב אישום. אם האדם שכנגדו הוגשה התלונה מורשע, הוא צפוי לעד שנתיים מאסר. ההרשעה מהווה ראייה לכאורה למעשים המיוחסים לפי פקודת הראיות ויכולה לחסוך למתלוננת את הצורך להוכיח את האירועים אם תגיש תביעה אזרחית.

 

החקירה, פעמים רבות, אורכת זמן רב למשטרה ואחר כך לפרקליטות, ומתלוננות רבות מתקשות לחזור לשגרת חייהן בתקופה זו. בשל כך חלק מהן בוחרות לוותר על הגשת תלונה ולבחור במסלול האזרחי.

 

המסלול האזרחי

הגשת תביעה נזיקית נגד המטריד. אם ההטרדה התרחשה במקום העבודה של הנפגעת, היא יכולה להגיש את התביעה גם כלפי המעסיק אם הוא הפר את חובתו למנוע את המקרה או לא פעל לטפל במטריד.

 

החוק קובע כי ניתן לקבל פיצוי של עד 50 אלף שקל על הטרדה מינית ללא הוכחת נזק. כמובן שהנפגע או הנפגעת יכולים להוכיח שנגרם להם נזק בהיקף גדול יותר באמצעות צירוף חוות דעת מקצועית שתומכת בנכות הזמנית או הקבועה שנגרמה להם כתוצאה מהאירוע. בדרך כלל תצורף חוות דעת של פסיכיאטר כדי להוכיח שנגרם נזק נפשי.

 

חשוב לזכור שהגשת תביעה כזאת צריכה להיעשות עד שבע שנים מהאירוע שכן לאחר מכן חלה התיישנות.

 

מתלוננות רבות חוששות שבמסגרת בירור התביעה ואיתור חומר רפואי מעברן, יעלו במהלך המשפט דברים שהן לא היו מעוניינות לדבר ולהיחקר עליהם, וכי יהיה עליהן להתמודד עם הכפשות מצד הנתבע. כאמור, הרשעה בהליך הפלילי מקלה על הוכחת הקשר הסיבתי בין האירוע לבין הנזק ומקצרת את הדרך למתלוננת כך שהדיון יעסוק היקף הנזק בלבד.

 

מה הפיצוי?

תביעה בגין הטרדה מינית מוגשת בדרך כלל ללא סכום מדויק אלא בהתאם לגבול סמכותו של בית המשפט שבו הוגשה התביעה. הבחירה בין בית משפט שלום לבין בית משפט מחוזי תלויה בגובה אחוזי הנכות הנטענים.

 

הפיצוי שנפסק למתלוננת תלוי בכמה פרמטרים כמו הגיל שלה, השפעת הנכות על תפקודה היום יומי וההשפעה על כושר השתכרותה. הסכומים שנפסקים נעים בממוצע בין 50 אלף ש"ח לבין 650 אלף שקל ועוזרים למתלוננת להמשיך בחייה, גם אם לא כל הפצעים הגלידו.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: סם יצחקוב
עו"ד שרית חרל"פ
צילום: סם יצחקוב
מומלצים