שתף קטע נבחר

4 מאסרי עולם למחבלים שרצחו ארבעה במתחם שרונה

בית המשפט המחוזי גזר את העונש על שלושת מבצעי הפיגוע בתל אביב ביוני אשתקד שבו נרצחו עידו בן ארי, מיכאל פייגה, מילה מישייב ואילנה נבעה. כל אחד מהמורשעים נידון גם ל-60 שנה על ניסיונות רצח: "מעשיהם הנפשעים מחייבים ענישה מחמירה". בעלה של אילנה ז"ל השליך חפץ לעבר המחבלים והוצא מהאולם

 

 

בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר בצהריים (יום ד') ארבעה מאסרי עולם ועוד 60 שנות מאסר על כל אחד משלושת מבצעי הפיגוע במתחם שרונה בתל אביב ביוני בשנה שעברה, שבו נרצחו ארבעה בני אדם. אלון נבעה, אלמנהּ של אילנה ז"ל השליך חפץ לעבר המחבלים, צעק "מגיע להם עונש מוות" והוצא מהאולם. במקביל, בית המשפט הצבאי בעופר גזר 30 שנות מאסר על סעדי אבו חאמד, שתקף בפברואר אשתקד בגרזן את המאבטח צביקה כהן בקניון במעלה אדומים ופצע אותו קשה.

 

שלושת המחבלים הפלסטינים בפיגוע במתחם שרונה - מוחמד מחאמרה, חאלד מחאמרה ויונס זין - הורשעו בחודש שעבר בארבעה מעשי רצח ו-41 ניסיונות רצח בגין הפיגוע הרצחני שביצעו בלבה של תל אביב. בית המשפט גם פסק כי כל אחד מהמחבלים יפצה כל אחת ממשפחות הנרצחים ב-258 אלף שקל. כל אחד מהפצועים קשה יפוצה ב-200 אלף שקל, ובנוסף על כל ניסיון רצח יפצו המחבלים את הנפגעים ב-20 אלף שקל.

 

השופטת שרה דותן ציינה בגזר הדין של המחבלים כי "הנאשמים פתחו במסע הרג רצחני והחלו לירות ללא אבחנה באזרחים במקום עד אשר חדלו כלי הנשק לפעול ואז נמלטו מהמקום. מעשיהם הנפשעים מחייבים ענישה מחמירה. לחובת הנאשמים הנזקים הרבים שגרמו לנפגעי העבירות ומשפחותיהם. לא ניתן להתעלם מהטעם האידיאולוגי שעומד במעשיהם".

אלון נבעה ובתו בבית המשפט, היום (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
אלון נבעה ובתו בבית המשפט, היום(צילום: יריב כץ)

ארבעת הישראלים שנרצחו הם עידו בן ארי (42) מרמת גן, מיכאל פייגה (58) מרמת גן, מילה מישייב (32) מראשון לציון ואילנה נבעה (39) מתל אביב. נבעה נסה מהמקום בזמן הירי, נפלה ואיבדה את הכרתה, ומותה נקבע בבית החולים. בית המשפט קבע כי המחבלים אחראים גם למותה. האלמן אלון אמר אחרי גזר הדין: "אני לא יודע כמה להאמין ב'משפט' הצודק או לא צודק הזה. ברור שאם תהיה עסקה או משהו כזה אם יהיו בחוץ. אבל אם הם יהיו בחוץ, אני מבטיח שהם לא ימותו בשיבה טובה".

 

עו"ד תמי אניס מפרקליטות מחוז תל אביב אמרה אחרי גזר הדין כי "בית המשפט קיבל את עמדתנו בנוגע לרצח בנסיבות חריגות בחומרתן. המשמעות לכך לעניין קציבת מאסרי העולם תהיה ללא פחות מ-40 שנה, והנאשמים לא יוכלו להשתחרר בעתיד בעסקאות לשחרור שבויים. אני תקווה שהעונש שניתן היום יביא מזור ולו במעט למשפחות הנרצחים ולפצועים".

 

עו"ד חאלד מחאג'נה, שייצג את המחבלים, אמר: "העונש היה צפוי. לגבי יונס זין, חוות דעת המיעוט זיכתה אותו מעבירות הרצח וניסיון הרצח. לגביו נפנה לערכאת ערעור כי אנו חושבים שאין לו חלק בפיגוע ולכן לא היה מקום להרשיעו בעבירות אלו אלא בסיוע. אני מאוכזב מהתנהגות בעלה של הנרצחת באולם. בדיון הקודם ביקשנו ממנו סליחה והשתתפנו בצערו, אבל הנאשמים בכל זאת נאשמים. בית משפט הוא שיחליט על עונשם, נשקול להגיש תלונה נגדו".

הנרצחים בפיגוע: בן ארי, מישייב, פייגה ונבעה (צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן גוריון) (צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן גוריון)
הנרצחים בפיגוע: בן ארי, מישייב, פייגה ונבעה(צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן גוריון)

המחבלים: חאלד מחאמרה, יונס זין ומוחמד מחאמרה (צילום: מוטי קמחי ) (צילום: מוטי קמחי )
המחבלים: חאלד מחאמרה, יונס זין ומוחמד מחאמרה(צילום: מוטי קמחי )

"המחבלים התרוממו ממושבים בבית הקפה מקס ברנר, שלפו כלי נשק והחלו לירות באזרחים ללא הבחנה", קבעה השופטת דותן בהכרעת הדין. מוחמד מחאמרה וחאלד מחאמרה, בני דודים בני 21 מהעיירה יטא שליד חברון, הם אלה שירו בפועל במתחם הבילוי בהשראת דאעש. המחבל השלישי יונס זין, גם הוא מהעיירה יטא, הורשע ברצח אף שלא השתתף בירי. הכרעת הדין כללה דעת מיעוט נגד הרשעתו במעשי הרצח.

 

אלון נבעה, אלמנהּ של אילנה, אמר בדיון הקודם במשפט כי "אני ואילנה היינו מאושרים במשך 17 שנים. אילנה הייתה מלאת ענווה, אהבה, דבקות במשימה ושמחת חיים. היא גידלה במסירות ארבע בנות. עם מותה השתנו חיינו מקצה לקצה, השבר נותר לאחר לכתה של אם המשפחה. החיים מאז מותה הפכו עבורי ובנותינו קשים מנשוא. חיינו לעולם לא יחזרו כמו שהיה מותה הותירה בליבנו חלל אין סופי".

 

על מנת להוציא את הפיגוע לפועל, בני הדודים פנו ליונס זין. כחלק מההכנות לפיגוע הם קנו סכינים, רכשו חליפות, שעונים, תיקי עור, נעליים ומשקפיים וגם רעל עכברים כדי לטבול בו את הסכינים ולדקור בהם ישראלים נוספים וכך להעצים את הנזק והפגיעה.

 

השלושה ערכו אימוני ירי אך בסופו של דבר מנעו מזין לצאת לפיגוע עקב חובות כספיים, שעל פי האמונה המוסלמית מונעים ממנו להיות שהיד. הם רכשו שני רובי קרל גוסטב, ומסיע שב"חים הוא שהכניס את כלי הנשק לתחומי הקו הירוק.

 

המחבלים הגיעו לבאר שבע והתכוונו לעלות על רכבת, אך שינו את תוכניתם בגלל הבידוק הקפדני. הם נסעו במונית לתל אביב. בחקירתם סיפרו כי בחרו להתלבש בהידור מפני שרצו להיטמע בקלות כאנשי עסקים או עורכי דין. בתל אביב הם ירדו סמוך לתחנת רכבת השלום ושאלו אנשים היכן יש מסעדות ובתי קפה, ולנוכח המידע שקיבלו צעדו לשרונה, שם ישבו במסעדה. בשלב מסוים נעמדו ופתחו באש לעבר המבלים.

 

פיגוע הגרזן במעלה אדומים

כאמור, בית המשפט הצבאי בעופר גזר 30 שנות מאסר על סעדי אבו חאמד, שפצע בשנה שעברה עם גרזן את המאבטח צביקה כהן בקניון במעלה אדומים. בנוסף נגזרו על המחבל חמש שנות מאסר על תנאי ופיצויים בסך 200 אלף שקלים לקורבן. כהן נפצע אנושות, אך התאושש ועבר שיקום מוצלח.

 

הקורבן צביקה כהן. השיקום נמשך (צילום: אלי דסה) (צילום: אלי דסה)
הקורבן צביקה כהן. השיקום נמשך(צילום: אלי דסה)

אבו חאמד הורשע ביולי השנה לאחר שהודה עבירה של ניסיון לגרימת מוות בגין תקיפתו של כהן - עבירה מקבילה לניסיון רצח. המחבל, שעבד בקניון במעלה אדומים, הגיע לעמדה של המאבטח כהן, החל לשוחח איתו ואז התנפל עליו במכות גרזן. בתיעוד מהזירה נראה המחבל מכה את כהן בצורה ברוטאלית וממשיך במעשיו גם כשהקורבן נפל לרצפה.

 

בני משפחתו של כהן, שהתמודדו בעבר עם מעשי טרור אחרים, הגיעו לדיונים בבית המשפט הצבאי. לאחר התקיפה עבר כהן הליך שיקום ארוך שנמשך גם בימים אלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים