שתף קטע נבחר

הזיהום באשלים: "גם הבריכה החליפית דולפת"

מסמך של המשרד לאיכות הסביבה מגלה: הבריכה החליפית שאושרה לחברת כיל לאחר האסון האקולוגי בנחל אשלים דולפת ומזהמת את הקרקע. החברה מבקשת להשתמש בבריכה זו לחצי שנה - שכן השבתתה תגרום נזק כלכלי כבד למפעל רותם אמפרט, ולמרות הדליפות במשרד להגנת הסביבה תומכים בבקשה. כיל: פועלים על פי דין

אם לא די בזיהום הקטלני שגרמה חברת כיל בנחל אשלים כתוצאה מהתמוטטות בריכת החומצה שלה לפני ארבעה חודשים, כעת מסתבר כי גם הבריכה החליפית שאושרה לה דולפת ומזהמת את הקרקע, לטענת המשרד להגנת הסביבה. למרות זאת, במשרד תומכים בבקשת החברה לאפשר לה להשתמש בבריכה הזאת למשך עוד חצי שנה. במידה ועמדתם אכן תאומץ על ידי ועדת התכנון המקומית היא תסייע מאוד לחברה שבשליטת עידן עופר, שכן סגירת הבריכה תחייב סגירה של לפחות מחצית מפעילות המפעל ותגרום לנזק כלכלי כבד לחברה.

 

אסון אקולוגי במדבר יהודה: חומצה זרמה לנחל אשלים

עשרות מיליונים לשיקום: אסון הזיהום בתמונות

קורבנות הזיהום: מתו שליש מהיעלים בנחל אשלים

 

הבריכות לפני האסון: בירוק - הבריכה החליפית, באדום - הבריכות על ההר שאחת מהן קרסה (צילום: Google Earth) (צילום: Google Earth)
הבריכות לפני האסון: בירוק - הבריכה החליפית, באדום - הבריכות על ההר שאחת מהן קרסה(צילום: Google Earth)
 

אחרי שבריכת החומצה שלה קרסה וגרמה לצונאמי רעיל בנחל אשלים, ביקשה חברת כיל מהמשרד להגנת הסביבה אישור להפעיל עבור מפעל רותם אמפרט בריכה חליפית שצמודה להר הגבס הענק עליו ניצבה הבריכה. כפי שנחשף ב"ידיעות אחרונות", לא היו היתרי בניה לבריכות שעל ההר - שאחת מהן קרסה, להר עצמו, וכך גם לבריכה החלופית (בריכה 4) שעבורה ניתן לאחר האסון היתר חרום. אותן בריכות גם היו אמורות להיסגר לפני יותר מעשור, אך איש לא דאג שההנחיות יבוצעו. זה לא מנע מהמשרד לאשר לרותם אמפרט - שבאותה עת נאלצה להשבית חלק ניכר מפעילותה - את השימוש בבריכה, והיא החלה להזרים אליה אל החומצות הרעילות.

הזיהום בנחל אשלים (צילום: טרהסקאן מעבדות בע"מ) (צילום: טרהסקאן מעבדות בע
הזיהום בנחל אשלים(צילום: טרהסקאן מעבדות בע"מ)
 

כעבור מספר שבועות החלה כיל בהליכים לקבלת היתר בניה קבוע לבריכה החלופית מהמועצה האזורית תמר, אותה מועצה שנהנית מהארנונה הגבוהה שהיא משלמת ושהיתה אמורה לכאורה לדאוג לכך שההנחיות לסגירת הבריכות ייושמו. במסגרת הבקשה היא גם ביקשה "הקלות" - הליך במסגרתו ביקשה להכשיר בדיעבד את העובדה שהבריכות לא נסגרו ושוקמו בזמן, ולקבל ארכה לשיקומן. בעמותת "אדם, טבע ודין" טוענים שמתן היתר כזה אינו חוקי וכי יש לדחות את הבקשה הזאת על הסף.

 

היום (א') אמור להתקיים בוועדה המקומית לתכנון של מועצת תמר דיון בבקשות של כיל. לקראת הדיון ביקשו במועצה לקבל חוות דעת סביבתית מהמשרד. המסמך שהגיע לידי "ידיעות אחרונות" מגלה כי בקידוחי ניטור שבוצעו סביב הבריכה החדשה התגלתה עלייה משמעותית במפלס המים, מה שלדעת המשרד מבסס "חשד סביר" לכך שמהבריכה דולפת. המשמעות היא שחומרים מזהמים ורעילים נוספים מזהמים כעת את הקרקע, בנוסף לזיהום העצום שכבר נגרם.

פגר של יעל בנחל אשלים בעקבות הדליפה (צילום: מארק כץ, רשות הטבע והגנים) (צילום: מארק כץ, רשות הטבע והגנים)
פגר של יעל בנחל אשלים בעקבות הדליפה(צילום: מארק כץ, רשות הטבע והגנים)
 

כיל טוענת שהמסקנה של המשרד שגויה, ושאחת ההוכחות לכך היא שניטור שמבוצע בדפנות הבריכה מראה שהן יבשות. טענה נוספת היא שגם אם אכן יש דליפה, החומר שהם מזרימים לבריכה יוצר קרקעית אטומה יותר ולכן גם הדליפה תקטן. במשרד לא השתכנעו מטיעוני החברה, אבל זה לא מנע מהמשרד להודיע לוועדה כי אין לו התנגדות לכך שיאשרו לחברה להשתמש בבריכה לחצי שנה נוספת.

הזיהום בנחל אשלים - מבט מהאוויר (צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים) (צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים)
הזיהום בנחל אשלים - מבט מהאוויר(צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים)
 

במסמך שהעביר לוועדה ברוך ובר, מנהל מחוז דרום במשרד, מפורטות שורה של דרישות שעל החברה לעמוד בהן, ומגבלות על שימוש בחלק מהבריכה כדי שניתן יהיה לאפשר את השימוש בה, ובהן גם שאיבת מים מהקרקע וטיפול בהם. זאת למרות שגם מעמדת המשרד עולה שפעולות אלה רק יצמצמו את החלחול שמזהם את הקרקע ולא ימנעו אותו לחלוטין.

 

"אנו סבורים שעמידה בתנאים, ובהוראות נוספות ככל שידרשו על ידי המשרד, יהיה בהם משום צמצום המשך החלחול לקרקע ואכן אפשרות טיפול יעיל בנוזלים שחלחלו והצטברו כך שיתאפשר שימוש זמני בבריכה כחירום", סיכם ובר.

 

"אין כל דמיון וכל קשר לאירוע מחודש יולי" 

מכיל נמסר: "החברה פועלת ופעלה מאז ומתמיד על פי הדין, ובכלל זה חוקי התכנון והבניה, ועל פי הנחיית הרשויות תוך שתוף פעולה ושקיפות מול כל הגורמים הרלבנטיים, וכך תפעל גם במקרה זה".

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: החשד לחלחול סביב בריכה 4 במפעל רותם אמפרט נגב נודע למשרד להגנת הסביבה בימים האחרונים, ובאופן מיידי הוא הורה למפעל לנקוט בפעולות למניעת המשך החלחול וכן לטיפול ולשאיבה של הנוזלים שנמצאו בתת הקרקע. יודגש, כי החלחול התגלה בעקבות פעולות ניטור שדרש המשרד לבצע. היקף החלחול ומידע בדבר אפקטיביות הפעולות שכבר ננקטו יתבררו לאחר שיושלמו פעולות נוספות שדרש המשרד. בהתאם לעמדת המשרד כפי שהועברה לוועדה המקומית, השלמת פעולות נוספות היא תנאי מקדים למתן היתר הבנייה.

 

"נדגיש, כי מדובר בחלחול מקרקעית הבריכה לקרקע. אין כל דמיון וכל קשר לאירוע מחודש יולי, שנבע מקריסה של דופן הבריכה וגרם לשחרור תכולתה לנחל אשלים".

 

 

 


פורסם לראשונה 02/12/2017 21:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מארק כץ, רשות הטבע והגנים
פגר של יעל בעקבות הדליפה בנחל אשלים
צילום: מארק כץ, רשות הטבע והגנים
מומלצים