שתף קטע נבחר

בית נגיש: כך תהפכו את הבית מותאם לכולם

פציעה פתאומית, הורה שהתבגר ומתקשה בתנועה או דייר כבד ראייה - כיצד מנגישים את הבית לכולם? לרגל שבוע המודעות לזכויותיהם של אנשים עם מוגבלות, הנה כמה עצות חשובות למי שנמצא בשלבי בנייה ושיפוץ. מעבר לכך, העצות עוזרות למנוע החמרה המוגבלות ואפילו את האסון הבא בבית. אתר "המקצוענים" עם המדריך

מדרגות שאינן מסומנות בצורה בטוחה יכולות לגרום להורה מבוגר למעוד ולהיפצע. בית חשוך יכול להקשות מאוד על ההתנהלות בו לכבדי ראייה. הנגשת הבית אינה מותרות עבור כל מי שהוא עם מוגבלות כלשהי.

 

בין אם מדובר בצורך בהתניידות בכיסא גלגלים, ליקוי ראייה או ליקוי שמיעה, הטכנולוגיה מאפשרת פתרונות מתקדמים וחכמים במיוחד שמקלים על ההתנהלות בבית. אך האם אנחנו מספיק חכמים כדי לחשוב על כך בעת שיפוץ? תכנון לטווח ארוך יאפשר לגור בבית לאורך שנים ארוכות, ולהיות נגיש גם לאחר שהילדים עוזבים את הבית, והצרכים משתנים ומחייבים התייחסות לנוחות הגיל השלישי. גם מבינת העיצוב, ישנה התקדמות משמעותית בתחום. כיום קיים אבזור וריהוט נגיש המעוצב ברמה אסתטית גבוהה ואינו מכער את הבית.

 

לפניכם סקירה חלקית. היא אינה תחליף לייעוץ מקצועי, אך בהחלט מציגה את כל הפרמטרים שחשוב לקחת בחשבון בעת שיפוץ או בנייה. כלל האצבע: במרחב הציבורים ישנם תקנות ותקנים המחייבים מידות מסוימים. במרחב הפרטי הביתי, לעומת זאת, המידות הן רק בגדר המלצה. בסופו של דבר, התכנון צריך להיות נוח, נגיש ובטיחותי בהתאם למוגבלות.

 

עוד כתבות בנושא:

סוגי עץ לרהיטים: מה ההבדלים ביניהם?

צביעת דירה: איך מחשבים עלויות צבע

שיפוץ בגבס בבית: אסתטיקה ואקוסטיקה

 

לחשוב נגיש: לדאוג מראש לפחות ליחידת אירוח מותאמת 

"לכל מוגבלות יש את פתרונות התכנון והעיצוב המתאימים לה ועונים על הדרישות הספציפיות", אומרת שגית חקלאי, אדריכלית ומורשת נגישות מטעם משרד התעשייה והמסחר. "ישנן לקויות פיזיות (המצריכות התניידות על כיסא גלגלים), לקויות חושיות (לקויות ראייה ושמיעה) ולקויות קוגניטיבית, המחייבות תכנון סביבה ביתית שתאפשר תפקוד עצמאי ככל הניתן".

 

האם כדאי לתכנן את נגישות הבית גם במקרים שאין במשפחה דייר עם מוגבלות כלשהי? "ההמלצה היא לכל הפחות לתכנן יחידת אירוח שתהיה נגישה לטובת קרוב משפחה מבוגר שיגיע ללון בה. יחידה זו צריכה להיות מרווחת ברמה שתוכל להתאים בעתיד לכל מוגבלות שהיא", מסבירה חקלאי.

 

תכנון חוץ: שער, כניסה ונגישות לכל אלמנט נדרש בחצר

שער לחצר: "השער צריך להיות בולט בגוון, ברוחב של לפחות 80 ס"מ נטו למעבר, חשמלי וניתן להפעלה בלחיצת כפתור ובגובה שנמצא בטווח ההגעה של הדייר עם המוגבלות", אומרת חקלאי.

 

שביל הכניסה לכניסה הראשית: "השביל צריך להיות ברוחב של לפחות 130 ס"מ, בחיפוי העשוי מחומר אחיד וקשיח, עם גוון השונה מיתר הגוונים בחצר כך שיהיה בולט ויוביל אל הבית בצורה בטוחה", מוסיפה חקלאי.

 

מרבץ או פינת זולה: "יש לאפשר לכיסא גלגלים לקחת חלק ולהגיע ממש לקו הישיבה בפינה", אומרת חקלאי. "כמו כן, יש לדאוג למעבר אל הכורסה או הספה, ולדאוג שגובה המרבץ יהיה לפחות בגובה 45-50 ס"מ, תוך תוספת של מאחז מתקפל או קבוע בקרבת המרבץ".

 

אזורי אירוח: מומלץ למקם את פינת האוכל בחצר בסמוך לסלון או למטבח, כך שמכל צד תהיה גישה לשולחן, ושהשביל המוביל אל השולחן יהיה בריצוף אחיד וקשיח. חקלאי: "על גובה השולחן להיות 75 ס"מ לפחות בחלקו העליון, כשחלקו התחתון פנוי ממכשולים עד לגובה של 70 ס"מ. זאת, על מנת שתהיה אפשרות לקחת חלק בארוחה ולשבת קרוב לשולחן. יש לוודא שעומק השולחן מאפשר כניסה עם כיסא גלגלים ופנוי מכשולים לפחות בעומק של 50 ס"מ, אחרת לא תתאפשר הנאה מהארוחה".

 

שבילים: "על השבילים להיות ברוחב של לפחות 130 ס"מ, עשויים מריצוף קשיח ואחיד עם מינימום מרווחים", מציינת חקלאי. "על השבילים להוביל אל כל מרכזי העניין בחצר: ברביקיו, מחסן, חניה, ערוגת תבלינים ולכל פונקציה שהיא".

 

דלת כניסה ראשית: "על דלת הכניסה להיות במיקום בולט, כך שניתן יהיה להבחין בה מרחוק, ברוחב של 90 ס"מ לכל הפחות", מסבירה חקלאי. "על שביל הגישה לדלת להיות נקי מספים ומקפיצות העולות על גובה של 2 ס"מ, על מנת לאפשר התניידות בטוחה".

 

  (צילום: אורן קאן, באדיבות האדריכלית שגית חקלאי) (צילום: אורן קאן, באדיבות האדריכלית שגית חקלאי)
(צילום: אורן קאן, באדיבות האדריכלית שגית חקלאי)

בתוך הבית: מפתחים רחבים, אריחים מונעי החלקה, סימון מדרגות והתאמת גובה הכלים הסניטריים 

מבואת הכניסה: "המבואה היא בעצם משטח תמרון לכל פונקציה בבית, המצפן שדרכו מנווטים לכל מקום בבית", אומרת חקלאי. "על המבואה להיות בקוטר של לפחות 150 ס"מ".

 

דלתות: על כל דלתות הפנים בבית להיות במרווח של 90 ס"מ לפחות. זו דוגמה לתכנון חכם תוך חשיבה מוקדמת שיכולה בשעת הצורך למנוע שיפוץ בעלויות גבוהות, רק לצורך הוספת כמה ס"מ למעבר.

 

מדרגות בבית: "בבנייה של בית חדש שמונגש למתניידים בכיסא גלגלים, חשוב להימנע ממדרגות", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "בשיפוץ של בית קיים, שווה לשקול את היקף השיפוץ לפני שנכנסים לפרויקט. אם בדירה ישנם חדרים קטנים וכמות גדולה יחסית של מדרגות, שיפוץ יכול להיות לא כלכלי, ולעתים עדיף פשוט לעבור דירה במום בשיפוץ אחת שממש לא מתאימה לצרכים".

 

לדברי חקלאי, "על כל מדרגה ומדרגה להיות מובלטת, ויש לדאוג למאחזים בגובה של 90 ס"מ, ובקוטר אחיזה של 3-4 ס"מ. כמו כן, יש לסמן בצורה בולטת את האזור שלפני תחילת המדרגות, מטעמי בטיחות. אם ישנם מעלונים משופעים לצד המדרגות, יש לדאוג שרוחב המדרגות הנותר יהיה לפחות 110 ס"מ לעולים וליורדים".

 

 (צילום: אורן קאן, באדיבות האדריכלית שגית חקלאי) (צילום: אורן קאן, באדיבות האדריכלית שגית חקלאי)
(צילום: אורן קאן, באדיבות האדריכלית שגית חקלאי)

 (צילום: אורן קאן, באדיבות האדריכלית שגית חקלאי) (צילום: אורן קאן, באדיבות האדריכלית שגית חקלאי)
(צילום: אורן קאן, באדיבות האדריכלית שגית חקלאי)

משטח תמרון: כשמתכננים בית לאדם עם מוגבלות, יש צורך 'להקריב' שטחים 'יקרי ערך' לטובת משטח תמרון סביב כל אלמנט בבית: לפני מעלית, סביב כל פינת האוכל, בין הרהיטים בסלון וכו'. חקלאי: "משטח התמרון הנדרש הוא 130/170 ס"מ או קוטר של 150 ס"מ".

 

ברזים: "כמובן שברזים אוטומטיים עם חיישני תנועה עדיפים, הן מבחינת נוחות שימוש והן מבחינת סניטציה", אומרת חקלאי. "בעת בחירת הברז האוטומטי יש לבדוק את טווח התנועה הנדרש לחיישן, כך שלא יצריך שימוש בגובה לא סביר. יש לבדוק אותם בהתאם לצרכי הלקוח הספציפי לפני הרכישה".

 

אסלות: על גובה האסלה להיות לפחות 45 ס"מ מהרצפה, כשמרכזה הוא 50 ס"מ מהקיר. חקלאי: "על הקיר צריך להיות מאחז אופקי ואנכי. יש להרחיק את האסלה מהקיר הנגדי, ולהשאיר מרווח של לפחות 80 ס"מ".

 

כיורים: בשונה מהמרחב הציבורי שבו ישנם כיורים המיועדים לשימוש צדדי, בבית חשוב שהכיורים יהיו חזיתיים ויאפשרו שימוש מלא בהם. חקלאי: "חשוב לוודא שמתחת לכיור יש גישה מלאה עד לגובה של 70 ס"מ. על מנת שתתאפשר הדחת כלים במטבח, למשל. יש לדאוג שהמשטח שמתחת לכיור יהיה פנוי מארונות, ושהכיור יאפשר להיכנס מתחתיו עם כיסא גלגלים".

 

בחירת אריחים לריצוף ולחיפוי: בשלב בחירת האריחים יש לשים לב לברק, להחזר האור, לטקסטורה ולכמות החיבורים שבין האריחים. חקלאי: "פרקט מעץ טבעי הוא חומר טבעי שאינו מחליק. הוא מבודד מקור ומרעשים ונותן תחושה ביתית וחמימה. גם אבן טבעית המגיעה ברמות גימור שונות יכולה להתאים. בחדרי החרצה, אני ממליצה תמיד לרצף עם אריחים קטנים יחסית, כדי שכמות הפוגות תהיה גדולה. למשל, חיפויים מפסיפס יעניקו את החספוס הנדרש וימנעו החלקה".

 

  (צילום: אורן קאן, באדיבות האדריכלית שגית חקלאי) (צילום: אורן קאן, באדיבות האדריכלית שגית חקלאי)
(צילום: אורן קאן, באדיבות האדריכלית שגית חקלאי)

במקרה של אנשים עם מוגבלות, בית חכם הוא לא מותרות אלא הכרח

בבתים המצריכים הנגשה, חלק ניכר מהתקציב מושקע באביזרים שהופכים אותו לבית חכם. חקלאי: "הדבר מאפשר הקלה משמעותית על השליטה באלמנטים השונים בבית: פתיחה וסגירה של תריסים חשמליים, הדלקה נוחה של דוד חשמל וגופי תאורה, פתיחה וסגירה של דלתות וכו'. יש לתכנן את השקעים ואת כלל מוצרי החשמל בהתאם לגובה המאפשר שימוש נוח בהם. גם רכישת מוצרי החשמל היא תוך העדפה לכאלה עם פתח חזיתי ולא פתח עליון (מכונת כביסה ומייבש כביסה, למשל). הנגרות המתקדמת במטבחים מאפשרת הרמה והורדה של משטחים בלחיצת כפתור".

 

מקרר במטבח: "במקרה של דיירים על כיסאות גלגלים, ההמלצה היא להשתמש במקררים החצויים לאורך", אומרת חקלאי. "זאת, על מנת שהאדם עם המוגבלות הפיזית יוכל להשתמש הן במקרר והן במקפיא, במדפים בהתאם לטווח ההגעה האישית שלו".

 

ארונות בגדים וארונות אחסון: האחסון יהיה לפי טווחי הגעה של המשתמש. חקלאי: "בארונות מטבח קיימת אופציה למגירות הנשלפות החוצה בלחיצת כפתור, מה שמקל על שליפת המוצרים והכלים".

 

מאחזים: יש למקם מאחזים ברחבי הבית, בנקודות שבהן יש נטייה לאבד שיווי משקל או במקומות שבהם יש אזורי ישיבה: ליד מדרגות, בכניסה לבית, בחדרי שירותים ואמבטיה, במסדרונות וכן ליד המיטה.

 

   (צילום: אורן קאן, באדיבות האדריכלית שגית חקלאי) (צילום: אורן קאן, באדיבות האדריכלית שגית חקלאי)
(צילום: אורן קאן, באדיבות האדריכלית שגית חקלאי)

פתרונות יצירתיים המסייעים ללקוי שמיעה

חקלאי: "בבתים שבהם אחד הדיירים הוא לקוי שמיעה, ניתן לשפר את התקשורת בבית בעזרת עיצוב חכם. למשל, 'קירות מדברים' (קירות גיר, לוחות מודעות), יאפשר לכתוב במקום לדבר. כמו כן, ישנה טכנולוגיה מתקדמת שמחברת את הטלפון, האינטרקום, מערכת האבטחה והטלוויזיה למערכת מיוחדת המשדרת למכשיר השמיעה (לכבדי שמיעה) בתדר מיוחד הנקי מרעשים, והמסייעת להתנהלות בבית".

 

פתרונות יצירתיים המסייעים ללקוי ראייה

בבתים המיועדים למגורים של לקוי ראייה, יש לחשוב על פתרונות שיאפשרו שימוש מוגבר בחוש השמיעה ובחוש המישוש. חקלאי: "על הפונקציות השונות בבית להיות כמה שיותר אינטואיטיבית ולא התחכמות בסידור של האלמנטים, כדי שלא יהיה ספק לגבי המיקום שלהם. התכנון צריך להיות ברור, מובנה וחזרתי. בית חכם יסייע מאוד בניווט ובהגעה לכל אלמנט בבית, בעזרת הסמארטפון".

 

לדבריה, "כיום יש אפליקציות חכמות המאפשרות ניווט קל יותר בבית. פתרון נוסף המקל על התמצאות הוא תוספת של קרניז לאורך הקירות, בגובה של מטר מהרצפה. מומלץ לסמן מכשולים במרקם שונה, ולכבדי ראייה אף לעשות שימוש בגוונים מנוגדים שיבליטו את המכשולים".

 

המידע בכתבה בשיתוף עמותת נגישות ישראל. לרשימת ספקי ציוד וחומרים להנגשה לחצו כאן.

 

מחפשים קבלן שיפוצים? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"


פורסם לראשונה 07/12/2017 13:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן קאן, באדיבות האדריכלית שגית חקלאי
צילום: אורן קאן, באדיבות האדריכלית שגית חקלאי
מומלצים