שתף קטע נבחר

מעברים

סוף שנה ותחילת שנה חדשה מביאים תמיד החלטות אישיות גדולות, שבדרך כלל נעלמות מהר מאוד. הפסיכולוגית חלי ברק-שטיין מסבירה איך אפשר בכל זאת לעשות את זה

רגע לפני שנפתחת שנה חדשה, הפסיכולוגית הישראלית חלי ברק שטיין מציעה לכולנו להיערך לקראת אותן החלטות שאנחנו מקווים להוציא לפועל בשנה הקרובה ורגע לפני שאנחנו מתחייבים, היא מקווה לחמש אותנו בכלים הנחוצים למימוש.

 

בסדרה חדשה של ארבעה מפגשים, היא מקווה לעבוד, בעיקר עם ישראלים באמריקה, דרך המציאות המורכבת עימה הם מתמודדים. "הנושא הבוער בתוכנו מתחיל ממעברים. לא רק מעברים בין מדינות. כל החיים שלנו יש לנו מעברים, חלקם כפויים וחלקם יזומים, אבל בכל מקרה, הם מוציאים אותך מאיזורי הנוחות. יש בהם הרבה קושי אבל גם הרבה פוטנציאל", היא טוענת ומסבירה כיצד נוכל לנתב את האתגרים הללו למימוש עצמי בשנה החדשה.

 

"המהות של חילוף שנה וחילוף עונות היא מעבר ובחובו הזדמנות לחשוב על המשמעות והפוטנציאל שבו. במפגשים עם ישראלים באמריקה אני מקווה לגבש את האמונה ואת היכולת לעשות את השינוי וההחלטות הגדולות לשנה הבאה ובכלל דרך נקודת המבט של מעברים שיש לכל אדם בחיים שלו. גם דרך הגוף, גם דרך הנפש. חשוב שנבחין איך ככל שיש לנו יותר דרגות חופש ובחירה, זהו העושר והאושר האמיתי. חופש בחירה", היא מסבירה, "איננו אוביקטיבי בהכרח כמו עושר ונוחות אלא מדובר בדרגות חופש סוביקטיביות פנימיות לאורן אתה מרגיש שאתה בוחר את המקום שאתה נמצא בו וטוב לך עם מה שאתה בוחר, בתוך המציאות".

 

לקראת השנה החדשה כולנו מקווים לקחת חלק במעבר אל עבר הרצוי. "כל אדם בוחן את המציאות של חייו ואומר מה רוצה אחרת בשנה החדשה. הרגלים זה משהו מאוד כובל ובאופן מהודק הם מהווים את אחת הסיבות הגדולות לכך שבכל שנה, כל אותן תקוות והבטחות מתאדות בחלל המציאות והרוטינה. אנשים הרבה פעמים מרגישים שהרגלים זה משהו מאוד כובל.אתה מרגיש שזה חזק ממך."

לטענתה, אותה אמונה מוטעית שלפיה אנחנו כבולים בתוך הרגלים שהפכו להיות חלק מאיתנו יוצרת מציות. "כדי לשנות את האמונה הזו שמכבה בתוכינו את התקווה לשינוי עלינו ללמוד לעשות שינוי שירחיב את דרגות החופש שאנחנו מרגישים במרחב הזה בתוכנו ומשם לייצר התנהגות".

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

חופש הבחירה, הוא מתעתע ממה שאולי אנחנו עלולים להרגיש. "יש אנשים שלכאורה יש להם את כל דרגות החופש אבל מרגישים כבולים. חשוב להבין את הניואנסים של אפשרויות בחירה בעולם המודרני ולהבין שזה לא באמת חופש בחירה פנימי. יש פחד לפספס דברים כל הזמן, וזה, יש לחדד, הפוך מחופש בחירה. רק המודעות להבין בין עודף בחירה חיצוני שיוצר כבלים, חרדה וצמצום פנימי, היא משמעותית בשביל שנדע לבחור נכון לקראת השנה החדשה. אחרת", מתארת חלי, "אתה מתקשה לחפש את הבחירה הפנימית שמתאימה לך. אותו הדבר גם בנוגע לאתגרים ומעברים בחיים. ברגע שתזהה מה כובל ומאיים עלייך, מה תוקע אותך. ברגע שתדע לחפש מה מתאים לך ולא דרך עשרות האפשרויות שהמציאות המוצפת מציעה ומציגה כאטרקטיבי, תדע לעשות את הדברים בדרך שלך, קדימה. ההחלטה לשנה חדשה היא לא מה שאומרים לך שאתה צריך שהיא תהיה בפייסבוק".

 

במפגש הראשון בסדנא של ברק-שטיין תעסוק בנושא המוכר לכולנו, מעבר בין מדינות. "כולנו מבינים שמדובר בטלטלה ארוכת טווח, אומרים שלוקח לפחות שנתיים להתאזן ולהתייצב. בין תרבויות, הרגלים, ריחות, קולות, סטטוסים כלכליים, מערכות תמיכה ושאיפות, אנחנו מנסים למצוא את הקול שלנו. כך גם במעברים אחרים בחיים, מצבים משפחתיים בין רווקות לזוגיות, בין הורות, גירושים, עזיבת הילדים, אובדן וסבתאות. כל אלו, ממש כמו הקושי שלנו בהכנות לשנה החדשה, דורשים שיחרור של הרגלים, קיבעונות, הסקות והסחות דעת וננסה לאגור את הכלים לשחרר ולנתב את המציאות הבלתי נמנעת לאפיקים שאנחנו מקווים לפסוע בהם".

 

המפגשים לקראת השנה החדשה מיועדים לכל אחת ואחד, בכל גיל או סטטוס. "מפגש אחד או ארבעה, כל אחד יכול לבחור ולאגור את הכלים והתובנות שהוא זקוק להם בכדי להתמודד ובכדי להוביל את עצמו קדימה. כל מעבר או קיבעון הם חלק מאותו דפוס וכלי שאנחנו צריכים לגבש ולאמץ. כולנו משפחה אנושית אחת גדולה וזה בפני עצמו כלי."

 

ברק שטיין מנסה לעמוד על ההבדלים בין היכולת לשנות ליכולת לקבל, שתיהן לדעתה, יובילו אותנו קדימה. "כשאין סיבולת מגיבים בלחץ, נלחמים או כועסים, מאשימים ורק מרעים את המצב כשבעצם השינוי הוא בלתי נמנע ויש לו קצב משלו להסתגלות. ההבנה הזו היא כלי עבורנו להתמודד טוב יותר. משם אנחנו יכולים להרגיע, לחפש פתרונות פרקטיים ולהאמין שיהיה יותר טוב. צריך להכיר את מהות השינוי. יש בו עצב, יש בו דכדוך, געגוע, אובדן ויש בו גם המון רווחים".

 

את הכלים לקראת השנה החדשה, המעברים והתכנית קדימה מציעה הפסיכולוגית ברק שטיין להעביר "בתפירה עילית לכל אחד. רובנו בוחרים ברוב רובם של המקרים לטפל במציאות בכלים שלא יעילים לא לכל אחד. צריך לזהות את הגרעין שמפעיל אותנו ולטפל בו במדויק.אני מקווה שלקראת השנה החדשה נוכל להשכיל ולנתב את הדברים נכון".

 

לפרטים על הסדנא: helibarak1@gmail.com

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הזדמנות. מעברים בשנה החדשה
צילום: shutterstock
מומלצים