שתף קטע נבחר

שר הכלכלה כהן: טבע לא תפטר את עובדיה בנגב ובגליל

רגע לפני שענקית התרופות טבע תכריז על היקף פיטורי העובדים, שוחח ראש הממשלה עם מנכ"ל החברה קאר שולץ. לדברי נתניהו, שולץ הבטיח לצמצם את הפגיעה בעובדים. שר הכלכלה כהן: "טבע מחויבת לעובדים בכלל ובפריפריה בפרט, היא הוציאה את עובדי הנגב והגליל ממעגל הפיטורים"

 

 

 

 
הבטחה לצמצום הפגיעה בעובדי ענקית התרופות: כמה שעות לפני שהנהלת טבע תכריז על היקף פיטורי העובדים בחברה, שוחח ראש הממשלה בנימין נתניהו בצהריים (יום ה') בטלפון עם מנכ"ל החברה קאר שולץ. נתניהו אמר למנכ"ל כי הוא מודאג ממצב החברה, וביקש שטבע תמזער ככל שניתן פגיעה בעובדים הישראלים ובייחוד בעובדים בפריפריה. שולץ מצדו אמר לראש הממשלה שהוא יעשה מאמץ עליון לצמצם את הפגיעה בעובדי החברה. ראש הממשלה אמר עוד למנכ"ל שעליו לעשות כל שיוכל כדי לשמור על הזהות של טבע כחברה ישראלית. שולץ הבטיח לנתניהו כי כך יהיה.
 
שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן ציין כי "בעקבות הפניות והשיחות עם הנהלת טבע, הודגשה המחויבות שלה לעובדים בכלל ולפריפריה בפרט והיא הוציאה את עובדי הנגב והגליל ממעגל הפיטורים. אנו נמשיך לפעול אל מול החברה לצמצום הפיטורים בשאר האזורים".
 

במקביל, שני בכירים בטבע הגיעו בצהריים לבית ההסתדרות בתל אביב לפגישה עם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן בנוגע למשבר בחברה, שצפויה להודיע בהמשך היום על פיטורי עובדים נרחבים. השניים הם מרק סבג, סמנכ"ל בכיר למשאבי אנוש בחברת טבע, ואורלי פסקל, מנהלת משאבי אנוש של טבע בישראל. סבג ופסקל סירבו לשוחח עם העיתונאים לפני פגישתם עם ניסנקורן.

עובדי חברת טבע בקריית שמונה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עובדי חברת טבע בקריית שמונה(צילום: AFP)

המפעל של טבע בנאות חובב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המפעל של טבע בנאות חובב(צילום: רויטרס)

ראש הממשלה נתניהו ומנכ"ל טבע שולץ (צילום: קובי גדעון, לע"מ, twitter) (צילום: קובי גדעון, לע
ראש הממשלה נתניהו ומנכ"ל טבע שולץ(צילום: קובי גדעון, לע"מ, twitter)

 

מוקדם יותר אישרו כל מוסדות ההסתדרות את הצעת ההחלטה של ניסנקורן לצאת לצעדי מחאה וסולידריות לנוכח המשבר הכבד בחברת טבע. ביום ראשון יושבת המשק משעות הבוקר ועד לשעה 12:00 לאות הזדהות עם עובדי טבע שעלולים לאבד את מקום עבודתם. בין היתר יושבתו רשות שדות התעופה, נמלי הים, חברות התחבורה הציבורית, חברות הביטוח, הבנקים, כלל משרדי הממשלה ויחידות הסמך, קופות החולים ומוסדות רבים נוספים. בנתב"ג תהיה השביתה בין 8:00 ל-12:00.

 

"למנכ"ל החדש אין לב לצורכי העובדים" 

"זה אבסורד שחברה אשר מחסלת את עסקיה בישראל, קיבלה מהמדינה מענק של כעשרה מיליון שקל על כל עובד שהולך עכשיו הביתה. אנו מדברים על הטבות מס בשווי 22 מיליארד שקל בשנים האחרונות", אמר יו"ר ההסתדרות ניסנקורן, בפתח הדיון הדחוף שהתקיים בוועדת תיאום וביצוע של ההסתדרות בסוגיית הפיטורים בטבע.

 

בפגישה שהקדימה לשיחה עם בכירי חברת טבע נכחו נציגי ועדי העובדים. שאול דור, יו"ר ההסתדרות בכפר סבא, אמר בתום פגישה זו כי "הפעם אני לא אעבור לסדר היום על כל מה שקורה בטבע. חתמנו הסכם עם הנהלת חברת טבע שלא יהיו פיטורים באתר בכפר סבא עד 2021, ואני מקווה שההנהלה תעמוד מאחורי ההסכם שחתמה עליו. למנכ"ל החדש אין לב לצורכי העובדים והזכויות שלהם. המנכ"ל הזה מדושן עונג שפועל ללא מצפון וללא ראייה רוחבית".

 

בכירי חברת טבע לקראת פגישתם עם ניסנקורן (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
בכירי חברת טבע לקראת פגישתם עם ניסנקורן(צילום: מוטי קמחי)

"מאבק כואב". קוזליק (מימין) ודור (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"מאבק כואב". קוזליק (מימין) ודור(צילום: מוטי קמחי)

אלירן קוזליק, יו"ר ועד עובדי טבע בכפר סבא, אמר: "זה מאבק של המשק הישראלי ולא רק חברת טבע. תהיה שביתה מאוד חמורה במשק ביום ראשון, חברת טבע תושבת כל יום ראשון ובמשך כל יום נעשה הערכת מצב ונראה עד מתי תמשיך השביתה. זהו יום שחור לא רק לעובדי המשק. הגיע הזמן שממשלת ישראל תתעורר ותבין שזה מאבק רוחבי. המאבק כבר התחיל הוא יהיה כואב".

 

עוד לפני ההודעה הרשמית של הנהלת חברת טבע על פיטורי העובדים הצפויים, הפגינו עובדיה בכמה מהמפעלים והשלוחות ברחבי הארץ. עובד במפעל החברה בכפר סבא אמר: "זה יום חמישי השחור. כולם מדוכאים. אף אחד לא יודע אם ביום ראשון תהיה לו עבודה. האווירה קשה מאוד".

 

פנחס בר איתן, יו"ר ועד העובדים במפעלי טבע בירושלים, אמר: "מהבוקר יש כאן אווירת נכאים ואנחנו נילחם על הבית. המצב גרוע מאוד ואם יהיו פה פיטורים תהיה כאן אינתיפאדה שלישית. כרגע, אנחנו לא יודעים מה הולך לקרות ונצטרך לשבת עם הוועד ולקבל החלטות. בשלב הזה הכול כרגיל בקרב העובדים ששומעים את הבשורות ומתהלכים עם אווירה לא סימפטית".

 

"המכה ללא תרופה"

ראש העיר נתניה מרים פיירברג-איכר אמרה בהתייחסה למשבר כי "פעם חברת טבע היתה 'התרופה למכה', היום הפכה להיות עבור עובדיה 'המכה ללא תרופה'". פיירברג פנתה בכתב לשר האוצר משה כחלון, ולשר הכלכלה והתעשייה אלי כהן וכתבה: "במשך שנים חיבקה העיר נתניה את חברת טבע, שהחלה את דרכה בעיר וזכתה להקלות, זאת בנוסף להקלות במס שאותן העניקה מדינת ישראל, בהיקף של מיליארדים. הסיבה שעיריית נתניה, בשם תושבי העיר, הסכימה לתת הקלות אלו, הייתה בשל העובדה כי מפעל טבע מעסיק משפחות רבות המתגוררות בעיר והמפעל הפך להיות נדבך תעסוקה מרכזי.

 

"צר לי, כי למרות כל ההתחייבויות שניתנו על ידי הנהלת חברת טבע לנושא העסקת עובדים במפעלים בארץ, הוחלט ברגל גסה לפטר אלפי עובדים, בהם כ-550 עובדים מהמפעלים בנתניה. אותם עובדים מסורים שהשקיעו בחברה את מיטב שנותיהם. אני פונה אליכם ומבקשת את התערבותכם הדחופה לצמצם, ככל האפשר, את הפגיעה הקשה בעובדי החברה ערב חג החנוכה".

 

מחאת העובדים בקריית שמונה (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
מחאת העובדים בקריית שמונה(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות) (צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות)
(צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות)

 (צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות) (צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות)
(צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות)

 (צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות) (צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות)
(צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות)

 (צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות) (צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות)
(צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות)

עובדי מפעל מיגדה מקבוצת טבע בקריית שמונה הפגינו הבוקר בסמוך למפעל. העובדים חסמו לזמן קצר את כביש 99 וקראו "לא ניתן למיגדה להיסגר" וגם "בית לא עוזבים, את מיגדה לא עוזבים". בנוסף הונף בהפגנה שלט שעליו נכתב "טבח".

 

יחיעם אבוטבול, אב לחמישה, עובד במפעל טבע בצפון כבר 12 שנה. לדבריו, "אנחנו בחוסר ודאות ומחכים לשמוע מה יהיה איתנו. אנחנו מתגאים בזה שאנחנו עובדים בחברה הזאת, גידלנו בה ילדים ואנחנו מקווים מאוד להישאר. אף אחד עדיין לא דיבר איתנו, קשה לנו להמשיך להתנהל בחיי שגרה רגילים במפעל. אם יסגרו את המפעל זה יהיה אסון לאומי בצפון".

 

חנה דהן, עובדת ייצור 30 שנה במפעל בקריית שמונה, אמרה: "אנחנו מגיעים לעבודה עם חשק, זה כמו הבית שלנו. אין עוד מקום עבודה כזה בקריית שמונה, עם תנאים סוציאליים ועוד. אנחנו מקווים לטוב. לא רוצים לחשוב שיהיה רע. נחכה לשמוע מה תהיה ההודעה". העובדים בקריית שמונה ציינו כי הם גאים לעבוד במפעל ורוצים לעבוד בו. "זו לא ברירת מחדל, עובד ייצור מתחיל יכול לגיע למשכורת של 6,000 שקל", אמרו העובדים.

 

יוני דהן מחצור הגלילית, נשוי ואב לשניים (השלישית בדרך), עובד באריזה במיגדה זה שנתיים וחצי. לפני כן עבד בחברת תקשורת במשך שבע שנים, אולם החברה עזבה את הצפון ועברה לירושלים. "כן, אני נוסע בכל פעם חצי שעה לעבודה וחצי שעה חזרה, ועובד מהבוקר עד הערב אבל לא רוצה לאבד את זה. אנחנו לא בתל אביב שמחר בבוקר תהיה לי עבודה חדשה. אנחנו לא רוצים לחשוב שזה יקרה אבל אי אפשר לברוח מהמחשבות. מיום ראשון זה כמו אש בין הרגליים. המחשבות, החששות. מקווים שזה לא יקרה אבל החשש גדול".

 

 (צילום:הרצל יוסף) (צילום:הרצל יוסף)
(צילום:הרצל יוסף)

 (צילום:הרצל יוסף) (צילום:הרצל יוסף)
(צילום:הרצל יוסף)

 (צילום:הרצל יוסף) (צילום:הרצל יוסף)
(צילום:הרצל יוסף)

אלכס קרבט (47) עובד במפעל טבע-טק בנאות חובב 21 שנה כמפעיל במתקן הוויטמינים. הוא תושב דימונה, נשוי ואב לארבעה - בת 16, ילד בן 11, בת 4 שחגגה יום הולדת שלשום ובת 3. "שילמנו מחיר כבד מאוד לפני מספר חודשים. הלכו פה 110 אנשים", אמר אלכס בהתייחסו להליך התייעלות שעברו. "הבטיחו לנו בשיחות עם ההנהלה שאנחנו סיימנו את ההתייעלות. שסיימו לפטר. אמרו שהכול תלוי בנו. שנהיה טובים. יעילים. אותנו תעזבו בשקט".

 

900 עובדים מועסקים במפעל הדרומי, ולפני כמה חודשים כבר פוטרו בו 110 עובדים. מישל אדרי (45) עובד 16 שנה במחלקה לאיכות סביבה במפעל בנאות חובב. הוא תושב באר שבע, נשוי ואב לשני ילדים בני 14 ו-9. "שום דבר לא ברור. זה מוביל אותנו לחוסר אונים", אמר לקראת ההכרזה הרשמית על מהלך הפיטורים בחברה. "הלחצים הכלכליים קיימים גם כך. זה רק מוסיף עוד קשיים. תוסיפו לזה את המצב בנגב, הכניסה לשוק תעסוקתי בעייתי. אנחנו הוחכים להפוך לנטל על הממשלה, על החברה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
עובדי חברת טבע בקריית שמונה
צילום: AFP
מומלצים