שתף קטע נבחר

"מחכים שתיפול החרב": גורל עובדי טבע לוט בערפל

"האווירה רעה, ידענו במשך שבועות שיקרה משהו", סיפרו עובדים מודאגים בענקית התרופות שהודיעה על קיצוץ 1,700 מעובדיה בישראל. "יש חוסר אונים, והשוק לא מאיר פנים למפוטרים". גם עובדי המפעלים שיוצעו למכירה חוששים: "זו חצי נחמה, אין לדעת מה יקרה עוד כמה חודשים"

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

עובדי ענקית התרופות "טבע" התבשרו שרבים מהם יקבלו בקרוב מכתב פיטורים ויאלצו ללכת הביתה בעקבות החלטת החברה לקצץ רבע מכוח האדם שלה – החלטה שתסיים את עבודתם של כ-1,700 עובדים בישראל. "יש תחושה של חוסר אונים", מספרים אמש (יום ה') העובדים שעדיין לא יודעים מה יעלה בגורלם. "אנחנו מחכים שתיפול עלינו החרב".

 

"האווירה אצלנו רעה. אנשים במשך שבועות רבים יודעים שמשהו הולך לקרות אבל לא יודעים מה קורה איתם", שיתף ד', תושב גוש דן, שעובד במטה טבע כבר ארבע שנים, ולא יודע עדיין אם או מתי יפוטר. "גם בדרג המנהלים הזוטרים ואפילו הבינוניים לא יודעים כלום. יש תחושה של חוסר אונים. אנחנו רק יודעים שמשהו גדול הולך ליפול עלינו אבל זהו בערך, זורקים מספרים לחלל האוויר, לפעמים מקבלים אישור ולפעמים לא".

 

ד', נשוי ואב לשלושה ילדים, הוסיף: "תחושה מאוד לא נעימה, בהרבה מובנים מחכים שיפילו עלינו את חרב הפיטורין. כל אחד עסוק בספקולציות אינסופיות, ומן הסתם פרויקטים חדשים לא מתחילים כי לא ברור מי יישאר ואם יהיה תקציב".

מוחים ומבעירים צמיגים בירושלים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
מוחים ומבעירים צמיגים בירושלים(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 

 

 

"אני בן 40, אני לא חושב שהשוק מאיר פנים לאנשים בגיל הזה, ויותר קשה למצוא פרנסה למרות שבאופן אישי אני בטוח ביכולות שלי", אמר ד'. "יש חששות, בעיקר מלהיכנס שוב למסלול חיפוש העבודה, אחרי שכבר התבססתי. אני בשיא שלי, עשיתי את הפרויקטים הכי משמעותיים שלי, אני מקבל מחמאות וכולם אומרים לי כמה אני טוב, ועדיין אין לי שום ביטחון תעסוקתי, זה ניגוד מאוד קשה. אתה יודע שאתה טוב אבל זה לא קריטריון להציל אותך".

 

מעבר לפיטוריהם של 1,700 עובדי החברה בישראל וצמצום 14 אלף משרות בסך הכול בכל העולם בשנתיים הקרובות, מפעלים של טבע בקריית שמונה ובשוהם יוצעו למכירה ובעקבות כך ייתכנו גם פיטורים של מאות עובדים נוספים בהמשך. יקיר מיגרס מקריית שמונה אמר כי למרות שמכירה עדיפה על פיטורין, התחושות עדיין קשות גם בקרב העובדים במקומות הללו. "זו חצי נחמה. אתה לא הולך הביתה היום, אבל אף אחד לא אומר לך שזה לא יקרה בעוד חמישה חודשים או חצי שנה", אמר.

 

"אנחנו אמורים עכשיו לעבוד בשביל בנאדם שבסוף מוכר אותי, אבל זה עדיין הרע במיעוטו. אני בכלל לא מבין מה העניין למכור את המפעל הזה, זה מפעל מרוויח, מיליונים בשנה".

מפגינים גם בקריית שמונה (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
מפגינים גם בקריית שמונה(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הפגנה בנתניה (צילום: שמוליק בן אליהו) (צילום: שמוליק בן אליהו)
הפגנה בנתניה(צילום: שמוליק בן אליהו)
זיוה ביטון, אם לארבעה, עובדת גם היא במפעל בקריית שמונה כבר 12 שנה. היא הגיעה מחופשת הלידה שלה כדי להזדהות עם עמיתיה. "מפה אני מביאה פרנסה לילדים שלי וכבר חודש אני עוקבת אחרי הדיווחים", סיפרה. "עכשיו באים ואומרים המפעל נסגר, נמכר, זה פשוט חבל. התחלתי במפעל הזה כשהיה קטן והוא הלך וגדל. נהיינו כמו משפחה גדולה. זה לא יהיה אותו דבר עכשיו, אפילו אם יהיה קונה טוב. כמו שהיה לנו עם טבע לא יהיה".

 

תומר עמר הוא אחד מעובדי החברה שפוטרו בסבב הקודם בתחילת דצמבר. "זה נעשה במהלך בזק, קיבלתי את זה בהפתעה גמורה", סיפר. "אני עובד שם 13 שנה, יש לי תאומים קטנים ובדיוק עברנו לבית חדש. הייתה סוג של תחושה שיש לנו גב כלכלי ומקום עבודה שנותן לך את השקט. לפי הוותק שלי בעבודה מגיע לי חודשיים הודעה מוקדמת, אבל זה לא באמת קרה".

עובדי החברה בנאות חובב (צילום:הרצל יוסף) (צילום:הרצל יוסף)
עובדי החברה בנאות חובב(צילום:הרצל יוסף)
 

 

 

 

"ציפיתי למשהו וקיבלתי משהו אחר", סיפר. "אני תושב דימונה, ובדימונה כל נושא התעסוקה הוא מאוד רגיש. יש ניסיון של ראש העיר להביא לפה מפעלים, ודברים זזים מאוד לאט, אני עדיין מחפש וחותם בלשכה. אני מקבל הצעות בשווי של שכר מינימום, שבכסף הזה אני אמור לקיים בבית של חמש נפשות".

 

לאחר הודעת טבע על קיצוץ 25% מכוח האדם שלה, התאספו אחר הצהריים עובדי שני מפעלי החברה בירושלים, שעתידים להיסגר עד סוף 2018, ומחו נגד רוע הגזרה. העובדים הבעירו צמיגים והניפו שלטי מחאה. ענקית התרופות טבע הודיעה גם על הפחתת העלויות ב-3 מיליארד דולר עד סוף 2019, מתוך בסיס עלויות משוער של 16.1 מיליארד דולר בשנת 2017.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"לא האמנו שהפיטורים יגיעו לירושלים – אנחנו מפעל רווחי. העובד הזוטר לא צריך לשלם על זה", אמר יו"ר ועד העובדים, איציק בן סימון. "העובדים מקבלים מינימום והמנהלים מקבלים סכומי עתק. לא נעזוב ונחסום כבישים".

 

אילן אזולאי, עובד המפעל ואב לארבעה, אמר: "הפריפריה חשובה מאוד אבל לא פחות מירושלים. ירושלים עיר ענייה ויש כאן קושי. אין סיבה שמתוך 1,750 איש שאמורים לפטר בכל הארץ, 840 יפטרו בירושלים בשני המפעלים שרוצים לסגור. פשוט עוול. שיבדקו איפה המיליארדים שלקחו האנשים, איפה הניהול הכושל – ויחזירו לנו את הכסף במקום לחפש איפה לפטר את העובדים כדי לממן את הניהול הכושל".

 

בעקבות פיטורי הענק הכריז יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן על שביתה כללית במשק ביום ראשון הקרוב. המשק יושבת משעות הבוקר ועד לשעה 12:00. בין היתר יושבתו רשות שדות התעופה, נמלי הים, חברות התחבורה הציבורית, חברות הביטוח, הבנקים, כלל משרדי הממשלה ויחידות הסמך, קופות החולים ומוסדות רבים נוספים. בנמל התעופה בן גוריון תתקיים השביתה בין 8:00 ל-12:00.


פורסם לראשונה 14/12/2017 23:22

 

מור לוי השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:הרצל יוסף
מפגינים בנאות חובב
צילום:הרצל יוסף
מומלצים