שתף קטע נבחר

ירושלים של מחלוקת

החלטתו של דונלד טראמפ להודיע כי ירושלים היא בירתה של ישראל והוא מתכוון להעביר אליה את שגרירות ארה”ב, התקבלה בצורות שונות לגמרי בישראל ובארה”ב. דבר אחד בטוח: השלום לא יגיע בקרוב

"ירושלים היא בירתה של מדינת ישראל", הכריז בשבוע שעבר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. בנאומו עדכן כי הנחה את מחלקת המדינה להיערך לקראת העברת השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים - ולאחר מכן חתם על הצו שמעכב את העברת השגרירות בעוד חצי שנה, כאילו מעולם לא הבטיח שעם כניסתו לחדר הסגלגל יעשה את ההיפך הגמור. בעוד בישראל נראה היה כי מדובר ביום חג היסטורי, בארה"ב הקולות היו שונים.

 

"כשנכנסתי לתפקידי הבטחתי להסתכל על האתגרים העולמיים בעיניים פתוחות וחשיבה רעננה", אמר טראמפ בפתח נאומו, כשמאחוריו סגן הנשיא מייק פנס שצפוי להגיע לישראל בימים הקרובים. "לא נוכל לפתור את הבעיות שלנו על ידי אותן הנחות שגויות והאסטריגות כושלות שהיו לנו בעבר. ההכרזה שלי היום מסמנת התחלה חדשה בטיפול בסוגייה הישראלית-פלסטינית”.

טראמפ הוסיף והסביר:"נשיאים דחו את ההחלטה הזאת מתוך אמונה שזה יקדם את השלום. הם עשו את השיקול שלהם בהתבסס על עובדות שהם חשבו שנכונות לאותם ימים. עם זאת, לאחר שני עשורים של דחיות, אנחנו לא קרובים יותר להסכם".

 

"אין צורך לחזור על אותה נוסחה כמו בעבר ולקוות לתוצאה טובה יותר", אמר. "לכן קבעתי כי זהו הזמן להכיר באופן רשמי בירושלים כבירת מדינת ישראל. בעוד נשיאים קודמים הבטיחו זאת בקמפיינים שלהם הם נכשלו ולא סיפקו את הסחורה, היום אני מספק את הסחורה. זה צעד שהיה צריך לעשות מזמן כדי לקדם את תהליך השלום ולהשיג הסכם ארוך טווח. ישראל היא מדינה ריבונית עם זכות כמו כל מדינה ריבונית אחרת להכריע מהי בירתה. הכרה בעובדה הזאת היא תנאי הכרחי להשגת שלום”.

 

רגעים לפני הנאום הזהירה מחלקת המדינה האמריקנית לדיפלומטים אמריקנים להימנע מנסיעות לא הכרחיות עם 20 בדצמבר לישראל בכלל, ובפרט לירושלים ויהודה ושומרון.

בערוצי התקשורת כאן בארה"ב נרעשו מהצהרתו של הנשיא. את סיפור הרקע, תיארו בניו יורק טיימס בכך שגם הפלסטינים וגם הישראלים טוענים שירושלים היא בירתם הפוליטית כמו גם בירתם הקדושה. כל הסכם שלום, טענו, חייב לפתור את סוגית המחלוקת על ירושלים.

 

שוחח עם הנשיא בטרם ההכרזה. נתניהו (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
שוחח עם הנשיא בטרם ההכרזה. נתניהו(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

 

עוד תיארו כי בטרם המלחמה בשנת 1948, הכריז האו"ם על ירושלים כאיזור בינלאומי, אך במלחמת העצמאות כבשה להגדרתם ישראל את חלקה המערבי של העיר והשלימה את כיבושה ב1967.

רק בחלק מערוצי הטלוויזיה והעיתונים, דוברה האפשרות של חלוקת ירושלים.

 

לאורך שנים, על מנת להדגיש את מעמדה כמתווך ניטרלי בסכסוך, נמנעה ארה"ב מהכרזה רשמית של ירושלים כבירתה של ישראל. אם נולדתם בירושלים, סביר להניח שהמילה ישראל לא תופיע בתעודה האמריקאית שלכם, ואם קיוויתם מדי שנה שהשגרירות של ארה"ב תתמקם בירושלים, לאף אחד מסביב לא היה ספק שזה לא עומד לקרות.

בעיתונות המקומית תיארו את החלטת ממשלת ישראל בשנת 1980 לכנות את ירושלים בירתה המאוחדת של מדינת ישראל, כסיפוח דה פקטו של החלק המזרחי של ירושלים, סיפוח, שלהגדרת רבים מערוצי התקשורת הפך את הסכסוך בישראלי-פלסטיני למורכב הרבה יותר.

 

הישראלים מבינינו הבחינו היטב בכך שטראמפ לא שלל את האפשרות שירושלים עוד תחולק, אבל גם ההתעלמות מהסיכוי לכך, הספיקה בכדי לעורר מהומה וזעם. "משמעות הדבר היא שארה"ב תומכת יותר ויותר במדינת ישראל, כשהיא עומדת מאחורי סיפוח מלא של ירושלים ובכך", נכתב בניו יורק טיימס, "קרוב לוודאי שעלולה לחסל כל סיכוי להסכם בר קיימא בין ישראל לפלסטינים".

 

"העובדה שעד היום ארה"ב ניסתה לשמוא על אוביקטיביות בין הצדדים סייעה לה להיות המתווכת העיקרית בין ישראל לפלסטינים", טען אחד הפרשנים. "דיפלומטים אמריקאים מתייחסים לניטרליות שמפגינים כאל סלע איתן וחיוני למשא ומתן ולכן, הודעתו של טראמפ", אמר, "מדאיגה".

 

ההכרזה בבית הלבן. טראמפ (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ההכרזה בבית הלבן. טראמפ(צילום: רויטרס)

 

פרשן אחר התייחס לעליית השפעתם של האוונגליסטים על הפוליטיקה האמריקאית בשנים האחרונות. "האוונגליסטים, מאמינים בשורשיה התיאולוגים של ישראל בירושלים וביחד עם קבוצת יהודים אמריקאים שמובילים את הימין הפוליטי בארה”ב, לוחצים על ממשלים אמריקאים בשנים האחרונות לתמוך בישראל בצורה מופגנת יותר ויותר”. זו כנראה הסיבה, הם טוענים, שכמעט כל מועמד לנשיאות בשנים האחרונות הבטיח להעביר את השגרירות מתל אביב ולהכיר בירושלים כבירתה אבל עד כה, איש לא עשה זאת.

 

אחד הפרשנים תיאר את ארה"ב כמי שכבר שנים נחשבת לא נייטראלית בסכסוך הישראלי-פלסטיני. "זה במידה רבה קורה בעקבות חוסר האיזון בין הישראלים לפלסטינים", אמר. "הישראלים, הכובשים, הם החזקים וארה"ב , שנתפסת כמי שמנהלת את הסכסוך, מואשמת, בצדק או לא בצדק, כמי שאשמה בחוסר האיזון הזה שנוצר בעד ישראל".

ב-CNN עסקו בבעיה הפוליטית באמריקה שהפכה את הפוליטיקאים בשנים האחרונות לתומכים נלהבים של מדינת היהודים. "הפוליטיקה הפנימית הובילה את מנהיגי ארה”ב להכריז על עצמם בפירוש כפרו-ישראלים, וזאת למרות ההחלטה להשאר נייטראלים".

 

פרשן בכיר בניו יורק טיימס כתב השבוע ש"טקטיקה אמריקאית בת עשרות שנים הובילה את הממשלים האחרונים של קלינטון, בוש ואובמה להעניק לישראל הטבות וויתורים, בתקווה שהקרקע תהיה נוחה יותר עבורם לערוך ויתורים משל עצמם לשלום, אבל זה, לא קרה". לטענתו, ההשקפה הפלסטינית היא שרק אם ישראל תשלם מחיר כבד על הכיבוש, רק אז היא עלולה לסגת ממנו.

 

התקשורת האמריקאית סיכמה וטענה כי מעבר לחשש מהיחסים עם שאר מדינות ערב, ארה"ב עלולה לאבד את היתרון שיש לה באיזור אם תמשיך לגלות חוסר ניטרליות וכך גם יפחתו הסיכויים להגיע להסכם שלום איזורי.

 

כמובן שאי אפשר שלא לציין כי למרות ההצהרות והתמיכה המורלית בישראל, הרשות הפלסטינית נתמכת במידה רבה על ידי ארה"ב. על אף הביקורות מזכירים הפרשנים שחשש נוסף הוא שאם אבו מאזן ישתוק אל מול ההחלטה של טראמפ, גם המשטר שלו עלול להתרסק מה שיוביל לכאוס ושליטה מוחלטת של חמאס.

מדינה אחת או שתי מדינות, מהפכה או שלום, לא משנה לאיזה פרשן הקשבתם או איזה ערוץ פתחתם, כולם הסכימו שטראמפ האיץ את ההחלטה בנוגע לעתיד הסכסוך כמה צעדים קדימה.


פורסם לראשונה 15/12/2017 14:20

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים