שתף קטע נבחר

עובדי טבע חוסמים כבישים בירושלים: "אנשים ייזרקו לרחובות"

משעות הבוקר המוקדמות מפגינים עובדי ענקית התרופות ברחבי הארץ במחאה על מהלך הפיטורים הגדול של החברה. חלקם נשכבו על הכביש. אלון, שעובד עשור במפעל בירושלים: "ביום אחד הכול יורד לטמיון". יניב, שעובד שש שנים: "זו מכה אנושה לפרנסה". בפתח תקווה הפגינו מאות עובדים - וגם בנתניה, באשדוד ובנאות חובב

 

עובדי טבע מביעים את זעמם בשטח: מאות מעובדי החברה מפגינים ברחבי הארץ משעות הבוקר (א') המוקדמות במחאה על תוכנית הפיטורים של ענקית התרופות טבע. הפגנות נערכו בקריית שמונה, נתניה, פתח תקווה ונאות חובב. עובדי המפעלים בירושלים הפגינו בכניסה למפעל, חסמו כבישים לסירוגין והתקדמו לעבר קריית הממשלה. בהמשך חסמו את הכניסה לירושלים והיציאה לירושלים למשך כחצי שעה. העובדים המשיכו על כביש בגין צפון וחלקם נשכבו על הכביש.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו פתח את ישיבת הממשלה הבוקר בהתייחסו למשבר טבע. "אפגש השבוע עם מנכ"ל טבע יחד עם שרי האוצר והכלכלה. היעד הראשון הוא למזער את הפגיעה בעובדים, השני הוא למנוע את סגירת המפעל בירושלים והשלישי הוא להבטיח שטבע תישאר חברה ישראלית". בישיבת "שרינו" לפני ישיבת הממשלה ביקש נתניהו מהשרים שלא לפעול בערוצים שונים מבלי לתאם עמדה אחידה של הממשלה בנושא המשבר. היום צפוי נתניהו לקיים דיון עם שר האוצר משה כחלון, שר הכלכלה אלי כהן, שר הרווחה חיים כץ והשר להגנת הסביבה זאב אלקין. 

 

יניב אדרי עובד בטבע שש שנים בתפקיד מפעיל מכונה בייצור. "סוף השבוע עבר בתחושות מאוד קשות. אני פה עם שלושת ילדיי הקטנים. יש חשש לפרנסה. אני המפרנס העיקרי במשפחה. זו מכה אנושה לפרנסה. אני מצפה מכל המעורבים להתעשת מהר, שלא יפגעו בנו בפנסיה ובתנאים. זה ממש קריטי כי יש כאן אנשים שייזרקו לרחובות", הזהיר אדרי.

מפגינים בירושלים (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
מפגינים בירושלים(צילום: אלכס קולומויסקי)

ההפגנה בירושלים (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
ההפגנה בירושלים(צילום: אלכס קולומויסקי)

הפגנת העובדים באשדוד (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
הפגנת העובדים באשדוד(צילום: אבי רוקח)

 (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
(צילום: אבי רוקח)

ההפגנה בנתניה (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
ההפגנה בנתניה(צילום: שאול גולן)

חוסמים את כביש 57 ()
חוסמים את כביש 57
אלון בורלא עובד במפעל בירושלים כבר עשור בתפקיד טכנאי ציוד: "ביום אחד הכול יורד לטמיון. לא עצמנו עין כל סוף השבוע. זה מפעל ענק שמייצר ועובד טוב. אני נשוי עם ארבעה ילדים ואשתי בהיריון מתקדם. מאיפה נביא את הכסף? כרגע יש המון חרדות".

 

אורטל יעקב עובדת בטבע שנתיים. "יש כאן אנשים שעובדים פה יותר מ-30 שנה. טענו שאנחנו מפעל שלא מרוויח, אבל אני אומרת בביטחון שאנחנו מפעל רווחי. אני מצפה שהנהלת טבע תתעורר ושיפסיקו לחלק מיליונים לבכירים. אין סיבה שלא ישאירו את מפעלי טבע, שנמצאים בחוד החנית של הטכנולוגיה בישראל", אמרה.

הפגנה גם בפתח תקווה (צילום: נמרוד גליקמן) (צילום: נמרוד גליקמן)
הפגנה גם בפתח תקווה(צילום: נמרוד גליקמן)

קרוב ל-100 מעובדי מפעל מיגדה בקריית שמונה הפגינו יחד עם תושבי הפגינו סמוך למועצת הפועלים לאות הזדהות עם עובדי טבע. מיגדה אף הוא מפעל של טבע, וביום חמישי התבשרו עובדיו כי לא יפוטרו אך המפעל יימכר.

 

בפתח תקווה, שם נמצא מטה החברה, מפגינים יותר מ-500 עובדים. במפעל עובדים 1,560 עובדים ומהם יפוטרו כ-560. העובדים התכנסו הבוקר בשערי המטה ונשאו שלטים שנכתב עליהם "כצאן לטבח", והביעו מחאה נגד חברת הדירקטוריון גליה מאור, לשעבר מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, וקראו לה להתפטר. גם נגד שרי האוצר והכלכלה משה כחלון ואלי כהן הונפו שלטים.

דלפקים ריקים בנתב"ג (צילום: ענר גרין) (צילום: ענר גרין)
דלפקים ריקים בנתב"ג(צילום: ענר גרין)

 (צילום: ענר גרין) (צילום: ענר גרין)
(צילום: ענר גרין)

קופת חולים ריקה בירושלים (צילום: ישי פורת) (צילום: ישי פורת)
קופת חולים ריקה בירושלים(צילום: ישי פורת)

המפגינים צעדו מרחוב בזל לרחוב ז'בוטינסקי הסמוך, עמדו בפינת הרחובות ז'בוטינסקי והרב מלכה, וחלק מהנהגים צפרו להם לאות הזדהות. בנתניה יצאו כ-200 עובדי מפעל פלנטקס של טבע מרחוב הפלדה, צעדו ברחוב הקדר וגרמו לעומסי תנועה ברחוב, הגיעו לכביש 57, כביש הכניסה לנתניה, וחסמו אותו. הפגנה התקיימה גם מחוץ למפעל באזור התעשייה באשדוד, שם גם הובערו צמיגים וחסמו כביש.

 

כ-150 עובדים הפגינו במפעל טבע בנאות חובב שמדרום לבאר שבע.

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

מפגינים בנאות חובב (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
מפגינים בנאות חובב(צילום: רועי עידן)

מפגינים בקריית שמונה (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
מפגינים בקריית שמונה(צילום: אביהו שפירא)

מוחים בירושלים (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
מוחים בירושלים(צילום: אלכס קולומויסקי)

 (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

בירושלים הפגינו כאמור מאות עובדים בכניסה למפעל ומשם יצאו לכיוון הכנסת. יו"ר ועד העובדים, איציק בן סימון, תקף את ראש העיר ירושלים ניר ברקת: "הוא צריך להיות פה. שלא ייפגש עם ההנהלה הבכירה. שיירד לעם. ניר ברקת צריך להוביל את המהלך הזה יחד עם כל העובדים של ירושלים". לאחר מכן הגיע ברקת וביקש מהעובדים לפנות את הכביש. 

 

בן סימון ביקש סליחה "מאלי הורוביץ, המנכ"ל המיתולוגי. מפעל החיים שלו נהרס, הוא מתהפך בקברו. תושבי ירושלים, אנחנו מתנצלים על עוגמת הנפש שאנחנו גורמים לכם. תבינו לליבנו. זו פרנסה של 1,200 משפחות. תהיו איתנו". הוא הבהיר כי בכוונת העובדים להתבצר במפעל החל ממחר בערב ועד שיימצא פתרון שימנע את סגירת המפעל. העובדים חסמו את הצומת לזמן קצר ולאחר מכן המתינו להסעות שבהן יגיעו למחות בכנסת. "יש לנו יום ארוך ומאבק ארוך. אנחנו מצפים לקבל תשובות. אם זה לא יקרה, נתבצר מחר בערב במפעל עד שנקבל תשובות", הזהיר בן סימון. 

 

בד בבד עם צעדי המאבק של עובדי החברה החלה הבוקר השביתה הכללית שעליה הכריזה ההסתדרות בעקבות פיטורי 1,700 מעובדי ענקית התרופות. היא תימשך עד 12 בצהריים. בין היתר הושבתו בתי החולים, קופות החולים ונמל התעופה בן גוריון התחבורה הציבורית עובדת כסדרה.

 

טיסות הפנים יתחדשו בשעה 11:30. נידאל, שאמור לטוס לאנטליה בשעה 13:00 אבל לא היה יכול לבצע צ'ק אין, אמר: "הופתעתי כשהגעתי לשדה, הבנתי שיש עיכובים בגלל שביתה שקשורה לטבע. הרבה אנשים נפגעו מהשביתה, יש פגיעה רצינית. באנו בזמן, אבל אני ועוד אחרים נחכה פה עכשיו תשע שעות כדי להמריא. זה לא בסדר. זה עיכוב רציני, לא שעה ולא שעתיים, אני צריך לחכות תשע שעות".


פורסם לראשונה 17/12/2017 10:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי רוקח
הבערת הצמיגים באשדוד
צילום: אבי רוקח
מומלצים