שתף קטע נבחר

עצמאי? אל תפספס את הטבות המס של 2017

קופת גמל, קרן השתלמות ואפילו קרן פנסיה - שווי הטבות המס הניתנות לעצמאי יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים. רגע לפני ששנת המס מסתיימת - כך תנצלו את הזכויות המגיעות לכם

שנת 2017 מתקרבת לסיומה וזה הזמן עבור כל עצמאי לבדוק האם ניצל את הטבות המס המשמעותיות והייחודיות שהמדינה מעניקה לו.

 

 

כדאי לדעת שסך שווי הטבות המס לעצמאי על ההפקדות בקופת הגמל וקרן ההשתלמות השנה יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים ובאפשרות כל עצמאי שלא ביצע עד כה הפקדות לקופת גמל ו/או קרן השתלמות באופן מלא לעשות זאת כעת וליהנות מהטבות המס.

 

מהן הטבות המס שהמדינה מעניקה?

מדינת ישראל מעניקה 2 הטבות מס ייחודיות לעצמאי המפקיד כספים בקופת גמל וקרן השתלמות:

 

זיכוי – זיכוי הינו הטבת מס שמשמעותה הפחתת המס לתשלום. כלומר, המדינה מחזירה תשלום מס בשיעור של 35% מהסכום שהופקד לקופת הגמל או בשפה פשוטה: בגין כל שקל שהופקדו לקופת הגמל, יקבל העצמאי החזר מס של 35 אגורות.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

ניכוי – ניכוי הינו הקטנת ההכנסה החייבת במס הכנסה, ביטוח לאומי וביטוח בריאות. הסכום שיוקטן מההכנסה החייבת כאמור הינו סכום ההפקדות שביצע העמית לקופת הגמל/קרן ההשתלמות.

 

בהקשר זה יצוין כי עצמאי שאינו משלם מס הכנסה לא יהיה זכאי ליהנות מהטבות המס כאמור.

 

כמה כדאי להפקיד בקופת גמל?

עצמאי רשאי להפקיד כספים לקופת גמל עד 16% מהכנסתו השנתית החייבת במס ועד הכנסה של 206,400 שקל, לפי הפירוט הבא: עד 5% לצורך זיכוי (10,320 שקל) ועד 11% לצורך ניכוי (22,704 שקל).

 

כך לדוגמא, עצמאי בעל הכנסה שנתית של 200 אלף שקל אשר יפקיד 32,000 שקל בקופת הגמל, יקבל הטבות מס מהמדינה בשווי של כ-14,250 שקל (כ- 45% מסך ההפקדה).

 

יודגש, כי אם ירצה העמית להפקיד יותר כסף בקופת הגמל על מנת לחסוך לעת פרישה, הוא יוכל לבצע זאת ללא כל מגבלה. הקצבה שיקבל בעתיד בגין כספים אלו תיחשב כ"קצבה מוכרת" – קצבה אשר כולה פטורה ממס הכנסה וממס רווח הון.

 

בהקשר זה יצוין כי החל משנת 2017, אם העצמאי לא נהנה מהטבות מס בשל רכישת ביטוח אובדן כושר עבודה אזי הוא יוכל להפקיד לטובת זיכוי 5.5% (במקום 5%).

 

כמה כדאי להפקיד בקרן השתלמות?

עצמאי רשאי להפקיד עד 4.5% מהכנסה שנתית מעסק או משלח יד של עד 260,000 שקל,כלומר עד 11,700 שקל, בכדי לקבל הטבת מס בדמות ניכוי.

 

כך לדוגמה, עצמאי בעל הכנסה שנתית של 200 אלף שקל אשר יפקיד 9,000 שקל בקרן ההשתלמות, יקבל הטבת מס בשווי של כ-4,400 שקל (כ-49% מסך ההפקדה).

 

בהקשר זה חשוב לציין כי כספים המופקדים בקרן השתלמות זוכים לפטור מתשלום מס בשיעור 25% בגין רווחים ריאליים (הפטור מוגבל לסכום הפקדה של עד 18,240 שקל נכון לשנה זו). פטור זה הינו ייחודי ושוויו עבור עמית המפקיד כספים לקרן השתלמות יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים ברבות השנים. יודגש כי עצמאי יכול ליהנות מפטור משמעותי זה ללא קשר לגובה ההכנסה השנתית החייבת שלו.

 

עוד יודגש, כי אם ירצה העצמאי להפקיד יותר כסף בקרן השתלמות על מנת לחסוך לעת צורך, הוא יוכל לעשות זאת ללא כל מגבלה.

 

פנסיה חובה לעצמאים – יותר הטבות מס

החל משנת 2017 כל עצמאי מחויב להפקיד לחיסכון פנסיוני עד גובה השכר הממוצע במשק, לפי השיעורים הבאים: 4.45% בגין מחצית השכר הממוצע + 12.55% בגין החלק מעל מחצית השכר הממוצע ועד לשכר הממוצע. כלומר - ההפקדה המרבית הנדרשת על פי חוק עומדת השנה על 822 שקל לחודש. בתמורה לכך, הופחתו שיעורי הביטוח הלאומי לרוב העצמאיים ושופרו הטבות המס הניתנות לעצמאי בגין הפקדה לחיסכון פנסיוני ולקרן השתלמות.

 

אייל סיאני ()
אייל סיאני

בנוסף, קבע החוק כי רשות המיסים תעביר לרשות האכיפה והגבייה, אחת לשנה, רשימה של עצמאים שלא הפקידו לחיסכון פנסיוני. עצמאי שלא יפקיד לחיסכון פנסיוני כאמור ייקנס על ידי רשות האכיפה והגבייה בחמש מאות שקל. עם זאת, על מנת לתת זמן היערכות לציבור העצמאיים ועל אף שחובת ההפקדות החלה ב-2017, קבע החוק כי קנסות יוטלו על עצמאיים שלא הפקידו החל משנת 2018.

קופת גמל להשקעה

לפני כשנה הושק בישראל מוצר חיסכון חדש – קופת גמל להשקעה. במוצר זה הכספים ניתנים למשיכה בכל עת, קיימת הטבת מס ייחודית בגיל 60 ועוד יתרונות רבים אל מול מוצרי חיסכון אחרים. היות ומשרד האוצר קבע שאדם יוכל להפקיד עד 70 אלף שקל בשנה למוצר זה, מומלץ לנצל את השבועיים שנותרו ולהספיק להפקיד כספים למוצר זה במידה ולא ניצלתם את תקרת ההפקדה.

 

לסיכום, הפקדות עצמאי לקופת גמל ו/או קרן השתלמות מזכות בהטבות מס העשויות להגיע לעשרות אלפי שקלים. לצורך בחינת מיצוי ההטבות באופן מלא מומלץ לבחון את הנושא עם איש מקצוע כגון בעל רישיון פנסיוני, רואה חשבון או יועץ מס.

 

הכותב הוא סמנכ"ל מקצועי בהלמן-אלדובי קופות גמל ופנסיה

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים