שתף קטע נבחר

"ג'נין, ג'נין" שוב בביהמ"ש: "סרט מכפיש, עיוות נוראי"

סא"ל במיל' שהשתתף בקרב בג'נין תובע מיוצר הסרט 2.6 מיליון שקל. לטענתו, תמונתו מקושרת למקרה ביזה כביכול שהיה במהלך הקרב. נציג היועמ"ש השתתף בדיון היום, שבו הבמאי מוחמד בכרי עתר למנוע את המשפט. הורים שכולים וחבריו של התובע נכחו בדיון: "סרט שמכפיש חיילים"

 

 

 

בית המשפט המחוזי בלוד דן היום (ה') בתביעת הדיבה שהגיש סא"ל (מיל') ניסים מגנאג'י נגד מוחמד בכרי יוצר הסרט "ג'נין, ג'נין". מדובר בדיון קדם משפט שדן בין היתר בבקשה של בכרי לסילוק על הסף של התביעה, לפני שהמשפט יתחיל.

 

היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, הודיע אתמול לבית המשפט המחוזי מרכז, כי החליט לעשות שימוש בסמכותו הייחודית ולהתייצב להליך האזרחי. בעבר נדחתה תביעת לשון הרע שהגישו חמישה לוחמי צה"ל במילואים נגד בכרי, למרות שנקבע שהסרט כולל לשון הרע וליוצרו לא עומדות ההגנות הקבועות בחוק, וזאת בנימוק שלתובעים - שלא הופיעו בסרט - לא עומדת עילת תביעה אישית.

 

בניגוד להליכים הקודמים, מדובר הפעם בתובע (מגנאג'י) שניתן לזהותו ושמופיע בסרט בזמן שמסופרת "עדות" כביכול המאשימה את חיילי צה"ל בביזה. ליועץ המשפטי לממשלה הגיעו פניות ציבור שונות, לרבות פנייתו של הרמטכ"ל, רא"ל גדי איינקוט, והוא התבקש לבחון את האפשרות להשתתף בהליך המשפטי.

 

התובע, סא"ל במיל ניסים מגנאג'י (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
התובע, סא"ל במיל ניסים מגנאג'י(צילום: מוטי קמחי)

ח"כ איימן עודה עם במאי הסרט מוחמד בכרי בבית המשפט, היום (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ח"כ איימן עודה עם במאי הסרט מוחמד בכרי בבית המשפט, היום(צילום: מוטי קמחי)

עורך דין מיכאל ספרד שמייצג את בכרי, אמר בדיון: "אני חייב להביע תמיהה שהיועץ המשפטי לממשלה מתייצב בתיק. עם כל הכבוד, תמיכה מורלית בסכסוך בין שני אזרחים לא נראית לנו עילה להצטרפותו. אין טענה שהתובע מופיע בסרט למעט אותן שלוש שניות. כל צופה סביר שצופה בסרט לא מזהה אותו כי הוא מופיע עם גבו למצלמה ומדובר בתמונה כללית של אווירה. הוגשה תביעה ולא נאמר מהי הדיבה. יש תחושה חזקה שנעשה שימוש לרעה בהליכי בית המשפט כדי לרדוף עוד 15 שנה את בכרי".

 

עורך הדין טל שפירא, שמייצג את קצין המילואים יחד עם עורך הדין שחר קונפורטי, אמר: "מרשי תובע את הנזק שנגרם לו כתוצאה משידורים חוזרים של הסרט. כל ערכאה שיפוטית קבעה בצורה חד משמעית שמדובר בסרט שקרי שמוציא את דיבתם לרעה של חיילי צה"ל שלחמו שם. לתביעה אינטרס ציבורי רב. יש התייצבות חריגה של משפחות שכולות ושל לוחמים שהגיעו לתמוך בתובע. בסרט יש טענה של אירוע ביזה מאדם זקן לצד תמונתו של התובע, אם זה לא לשון הרע אני לא יודע מה זה לשון הרע".

 

בכרי העיד ונשאל שאלות על גרסתו לקטע שבו מופיע מגנאג'י: "זה לא אני צילמתי, זה מרחוק, כנראה אלה צילומים של הצבא בעצמו. הצילום הוא חלק בפרופיל וחלק מאחור". בתום הדיון אמר בכרי: "המשפט הזה הוא חלק מרדיפה פוליטית שהתחילה ב-2002. מאז עליית הימין הישראלי לשלטון היא הולכת ומחריפה וזו הדוגמה. אין לאיש מונופול על האמת, גם לא לי, וגם לא לבית משפט. קבעו שזו הוצאת דיבה אבל אני הבאתי את האמת של הפלסטינים שחוו חוויה קשה וסיפרו עליה. בעיני הישראלי המצוי זו הוצאת דיבה אך בעיני הפלסטינים זו האמת".

עורכי הדין שמייצגים את מגנאג'י. "סרט שקרי" ()
עורכי הדין שמייצגים את מגנאג'י. "סרט שקרי"
שמחה מליק, אביו של גדליה מליק ז"ל שנפל באפריל 2002, הגיע לבית המשפט כדי לתמוך במגנאג'י: "באתי לכאן כדי להביא את עמדתנו כהורים שכולים. נעשה פה עיוות נוראי כאילו המשפט זה כל הסיפור. נעשה לנו עוול, זה סרט שמכפיש את בני, את כל חיילי צה"ל ומדינת ישראל". אריה קדוש, מג"ד גדוד הסיור בחטיבה 5 שלחם בג'נין: "אני חברו של התובע. לצערנו בכרי ממשיך לשקר ואומר שהסרט דוקומנטרי, אמנותי ושהוא דובר אמת. הוא אומר שאולי זה לא הקצין בסרט, כנראה שיש לו גם בעיית ראייה ואמינות. אנחנו נראה למדינה שאי אפשר לעשות הכל בשם חופש הביטוי".

 

נוסף לשניים הגיעו לבית המשפט כדי לתמוך במגנאג'י גם האלוף רוני נומה, מפקד חטיבה 5 אל"מ בצלאל שנייד וחבריו הלוחמים. מנגד, הגיע ח"כ איימן עודה, ראש הרשימה המשותפת.

 

"החיילים מוצגים כפושעי מלחמה"

סא"ל (מיל') מגנאג'י הגיש את תביעת לשון הרע נגד בכרי בנובמבר 2016. הוא תבע 2.6 מיליון שקלים בטענה לרשלנות ולשון הרע של בכרי כלפיו, בשל הסרט שביים והפיק. על פי התביעה, אחרי מבצע חומת מגן יצא בכרי למחנה הפליטים בג'נין עם צוות הסרטה, תיעד משם את אזורי המלחמה ויצר סרט כשהוא "מראיין" פלסטינים. נטען שהסרט הוא דוקומנטרי ועולות בו טענות על פשעי מלחמה ואכזריות נגד אזרחים.

 

בתביעה נטען כי המעשים המיוחסים לבכרי "מציגים את חיילי צה"ל בכלל ואת התובע בפרט כפושעי מלחמה. הדעת אינה סובלת כי ניתן יהיה לעבור לסדר היום במדינת ישראל על ייחוס מעשים (כוזבים) כה חמורים שהוא טפל על התובע". עוד נטען כי הסרט רווי בסילופים ובדיות שהופכים אותו לעלילת דם של ממש.

 

בכרי מנגד טען בכתב ההגנה לרדיפה והשתקה פוליטית באיצטלה של תביעה משפטית עניינית. הוא טוען כי אין כל טענה בסרט כלפי מגנאג'י, ולא ניתן לזהות אותו בו. בתום הדיון היום הוחלט לקיים דיון נוסף.

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
סא"ל במיל' מגנאג'י
צילום: מוטי קמחי
מומלצים