שתף קטע נבחר

הקבינט אימץ את המלצות המל"ל להגנה מפני איום הרחפנים

בעקבות דו"ח המבקר שקבע כי המדינה כשלה בהתמודדות עם איום הרחפנים, החליט הקבינט כי צה"ל יהיה אחראי להגנה מפני רחפנים בגבולות וביו"ש, השב"כ במתקנים רגישים והמשטרה ברחבי הארץ. כמו כן הוטל על המל"ל לגבש נהלים להסדרת התחום

הקבינט המדיני-ביטחוני החליט אמש (א') לאמץ את ההמלצות שגיבש המטה לביטחון לאומי בנוגע להסדרת האחריות להגנה מפני האיום שנשקף מרחפנים ולשיפור ההגנה מפניהם.

 

 

במסגרת הסדרת האחריות הוחלט שצה"ל וחיל האוויר יהיו אחראים להתמודדות מול איום הרחפנים בגבולות וביהודה ושומרון ובפיתוח מענה טכנולוגי לאיום. השב"כ יהיה אחראי להתמודדות מול איום הרחפנים על מתקנים רגישים ומשטרת ישראל תהיה אחראית להתמודדות מול האיום בתוך שטח ישראל.

 

רחפן צבאי. אחראים על ההגנה מרחפנים בגבולות וביו"ש (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
רחפן צבאי. אחראים על ההגנה מרחפנים בגבולות וביו"ש(צילום: דובר צה"ל)

כמו כן הוחלט בישיבת הקבינט כי מפא"ת, המינהל למחקר ופיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות במשרד הביטחון, ירכז את הפיתוח של מענה טכנולוגי לאיום הרחפנים.

 

במקביל הטיל הקבינט על המל"ל לבחון מול כל הגורמים הרלוונטים, צה"ל, המשטרה, רשות שדות התעופה ועוד, ולגבש המלצות להסדרה של סוגיית הרחפנים. כיום מדובר בתחום פרוץ ואין צורך ברישוי רחפנים ובעקבות כך יש סכנה שייעשה בהם שימוש פח"עי. גם בעולם מנסים לפתח נהלים חדשים להתמודדות עם הרחפנים ובארה"ב כבר הוחל נוהל רישום לרחפנים.

 

 (צילום: shuttertock) (צילום: shuttertock)
(צילום: shuttertock)

כבר יותר משנתיים שהמל"ל מרכז את סוגיית הרחפנים. בחודש יוני האחרון התקיים דיון בקבינט בנושא והונחה הצעה להתמודדות עם האיום, אך ראש הממשלה בנימין נתניהו הינחה לשפר כמה אלמנטים והנושא הוחזר כעת שוב לאישור הקבינט.

 

בחודש שעבר פרסם מבקר המדינה דו"ח חמור שבו טען כי המדינה כשלה בהתמודדות עם איום הרחפנים. המבקר, השופט בדימוס יוסף שפירא, ציין כי כמעט כל מי שחפץ לרכוש רחפן יכול לעשות זאת וכן להפעיל את הרחפן הכל מקום, ללא אמצעי הטסה מיוחדים וללא הכשרה מוקדמת. עוד נטען כי ריבוי הרחפנים בשמי המדינה מעמיד סיכון בטיחותי, שכן רחפנים עלולים לסכן, בין היתר, את בטיחות התעופה האזרחית.

 

הוא הוסיף כי אמצעי האכיפה המוקנים לרשות התעופה האזרחית, הן המנהליים והן הפליליים, אינם מספקים מענה מיטבי לצורך אכיפה יעילה של חוק הטיס על מפעילי רחפנים. למשל, העיר המבקר כי

 

באחרונה גובש במפא"ת מענה טכנולוגי, מעין "כיפת ברזל" לאיום הרחפנים. ישראל כבר פיתחה כמה אמצעים נגד רחפנים וניסויים שנערכו באמצעים הללו הוכתרו בחלקם כהצלחה. בכמה מהמקומות הוצבו כבר פיתוחים ברמת בשלות כזאת או אחרת, אך ייקח עוד זמן עד שהפיתוחים יושלמו לחלוטין.


פורסם לראשונה 24/12/2017 21:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
רחפן צה"לי
צילום: דובר צה"ל
מומלצים