שתף קטע נבחר

נלכדה נקבת עיט נדירה שברחה מבעליה ממצרים

לפני כחודש וחצי ברחה "קאנדי" נקבת עיט שמש צעירה מבעליה עמאר אל ראיס ממצרים, לאחר שרכש אותה וגידל אותה בביתו. היא הגיעה לאזור אורים כשהיא עם רצועות עור על רגליה והיה חשש כי לא תצליח לשרוד בטבע. הצפרית אולגה צ'גין והווטרינר יריב עגור הצליחו ללכוד אותה כשהיא חלשה ומתקשה לעוף. היא הועברה אל ביה"ח לחיות בר בספארי ובקרוב תשוב לטבע

 

 

בשבועות האחרונים נצפתה באזור אורים בנגב המערבי נקבת עיט שמש, עוף דורס נדיר ובסכנת הכחדה, כשהיא מתעופפת בשטח ורצועות עור לרגליה. הידיעה על כך התפשטה במהירות בקרב צפרים בארץ.

 

לסיפור המלא: ממצרים לישראל: מי יציל את העיט "קאנדי"?

 

אולגה צ'גין, צפרית המתגוררת ביישוב חולית באזור, עקבה אחרי נקבת העיט באזור אורים במשך כחודש וחצי מאז שהגיעה לישראל. "ניסינו לתפוס אותה מספר פעמים יחד עם פקח רשות הטבע והגנים אך היא הייתה עדיין חזקה וברחה מאיתנו בכל פעם", היא מספרת ל-ynet.

 

עזרא חדד, איש הסיירת הירוקה ברשות הטבע והגנים תיעד את עיט השמש. לדברי חדד, על רגליו של העיט ישנה ריתמה מיוחדת מעור עם אבזמים המשמשת להחזקת העוף הדורס בשבי, ומאפשרת קשירת חבל או רצועות בעת הליך האילוף.

 

 (צילום: עזרא חדד, רשות הטבע והגנים) (צילום: עזרא חדד, רשות הטבע והגנים)
(צילום: עזרא חדד, רשות הטבע והגנים)

 

חדד פירסם את התמונות בעמוד הפייסבוק שלו ובקבוצות של צפרים. העניין בעיט הנדיר רק הלך וגבר ומסתבר כי במצרים, עקבו מקרוב אחרי שבבי מידע על עיט השמש.

 

"ככל הנראה כבר לאחר הפירסום הראשוני קיבלתי הודעות לפייסבוק מגולשים במצרים ואחד מהם טען כי מדובר בעיט השמש שלו. כשהתעמקתי בתמונות התקריב שצילמתי ובתמונות שלו, זיהיתי כי מדובר באותה רתמת עור על הרגליים של העיט וגם לפי התאמת הנוצות, כי מדובר באותו עיט", הוא מספר.


 (צילום: עזרא חדד, רשות הטבע והגנים) (צילום: עזרא חדד, רשות הטבע והגנים)
(צילום: עזרא חדד, רשות הטבע והגנים)

 

"קאנדי" ברחה מהחווה במצרים

עמאר אל ראיס, חקלאי בן 28 המתגורר באזור פורט סעיד במצרים, נטרף מדאגה מזה כחודש וחצי, מאז ש"קאנדי" (סוכריה, ממתק) ברחה מהחווה שלו ועקבותיה נעלמו.

 

עמאר בעל חווה לגידול שלווים המיועדים למאכל ולול שלווים לביצים, סיפר בשיחה עם ynet בשבוע שעבר כי "הוא מעריץ את עיט השמש. קראתי לה 'קאנדי' כי היא מתוקה ויפה מאוד. קניתי אותה לפני כשנה וחודש תמורת 2,000 פאונד מצרי (392 שקל) מסוחרים המתמחים בלכידת עופות דורסים. אפשר לקנות 200 שלווים במחיר הזה", הוא מגלה.

 

"קאנדי" חיה בחוות השלווים ועמאר השוהה במקום שעות רבות מספר כי הוא "אינו חבר במועדון לגידול עופות דורסים. אני פשוט אוהב בעלי חיים. אני משקיע בה כ-400 פאונד כל חודש כדי לקנות לה מזון טוב, מארנבים, ביצים, שלווים, עכברים וויטמינים", הוא מפרט ומגלה כי מאז שהיא הגיעה אליו, היא עוברת שלושה עד ארבעה אימונים מדי שבוע, בהם היא מתרגלת תעופה וציד, ואף עפה עם דגל בעת מופע ראווה במשחק כדורגל. עמאר רכש עבורה רתמה וקסדת אימונים מעור ולדבריו, הוא לא חוסך במשאבים כדי לטפל בה ולשמור על בריאותה.

 

 (צילום: עמאר אל ראיס) (צילום: עמאר אל ראיס)
(צילום: עמאר אל ראיס)

 

בסרטונים שהעלה לעמוד הפייסבוק שלו ניתן לראות את קאנדי צדה ארנבונים חיים, תרנגולת ונוחתת על זרועו של עמאר. כשנודע לו כי קאנדי הגיעה לישראל, הוא שיתף בעמודו את הצילומים שפירסם עזרא חדד בה תועדה קאנדי בישראל וקיווה כי היא תושב אליו במהרה.

 

עמאר ציין כי הוא מוכן להגיע לישראל, באם יתאפשר לו לקחת את קאנדי עמו בחזרה למצרים. גורמים ברשות הטבע והגנים העריכו כי הסיכוי לכך קלוש, מאחר ואם יצליחו ללכוד את נקבת עיט השמש, ידאגו קודם להסיר את הריתמה מרגליה ולשחררה בחזרה לטבע.

 

בסכנת הכחדה עולמית

אוכלוסיית עיטי השמש בעולם מוערכת בכ-2,000-5,000 זוגות בלבד. הירידה המתמשכת במספרם מאיימת על קיומם בטבע בעיקר עקב פעילות האדם, פגיעה בבתי גידול עקב כריתת יערות, הרעלות והתחשמלות. בישראל שוהים במהלך החורף עשרות עיטי שמש בלבד באזורי העמקים - החולה, בית שאן, עמק יזרעאל ובנגב המערבי. בישראל נפגעים עיטי שמש מהתחשמלות על קווי מתח גבוה לא ממוגנים.

 

חדד מציין כי עיטי השמש מגיעים החל מסוף אוקטובר ושוהים עד פברואר ומרץ עד שמתחילים את הנדידה בחזרה לאזורי הקינון באירופה. בנדידה. להערכתו, כ-100 פרטים מגיעים לבלות את החורף בישראל, בעיקר באזור שפלת יהודה, באזור החולה, עמק יזרעאל ובאזור הנגב הצפוני מערבי וגם בגליל המזרחי. עיטי השמש ניזונים מפגרים ומציד של עופות ויונקים קטנים, צדים יונים בשדות חקלאיים ואף גונבים ציד מעופות דורסים אחרים.

 

בתחילת השבוע הבחינה אולגה בנקבת העיט שוב באזור. "הפעם ראיתי אותה בשדה חקלאי באזור והיא נראתה לי חלשה מאוד", היא אומרת. "העיט היה במצב לא טוב. התקשה בתעופה והוא נראה חלש. הפעמונים לא מאפשרים לו לצוד טרף מאחר והם מבריחים את הטרף".

 

נקבת העיט לאחר הסרת הרתמה מרגליה (צילום: ד"ר יריב עגור) (צילום: ד
נקבת העיט לאחר הסרת הרתמה מרגליה(צילום: ד"ר יריב עגור)

 

"זרקתי עליה את המעיל שלי ותפסנו אותה בידיים"

אולגה יצרה קשר עם ד"ר יריב עגור, וטרינר המתגורר באזור והוא נרתם למשימת הלכידה.  בעזרת פיתיון ניסו למשוך אליהם את נקבת העיט, אך היא לא הגיבה. "התקרבנו אליה למרחק של כחמישה מטר והיא לא עפה, אלא ניסתה להימלט ברגל". אולגה ויריב רדפו אחריה במשך דקות ארוכות, עד שהותשה. "התקרבנו אליה משני הצדדים עד שזרקתי עליה את המעיל שלי ותפסנו אותה בידיים. כבר לא היה לה כוח".

 

אולגה עם העיט לאחר לכידתו בשדה (צילום: ד"ר יריב עגור)
אולגה עם העיט לאחר לכידתו בשדה(צילום: ד"ר יריב עגור)

 

העיט נלקח על ידי יריב למרפאתו שם הוענק לו טיפול ראשוני. "היא זללה למעלה מקילוגרם וחצי של בשר. לא היו לה בעיות בריאותיות מיוחדות. הייתה בעיקר חלשה. הסרנו לה את הרתמות מהרגליים ולשמחתי, היא נרתעת מבני אדם ותוקפנית, דבר שיסייע לה לשוב לטבע במהירות. היא לא הייתה מחזיקה עוד זמן רב בשטח בקור על הקרקע ללא מזון. תנים היו עוד מצליחים לטרוף אותה. שמח שהצלחנו להציל את חייה".


 (צילום: ד"ר יריב עגור) (צילום: ד
(צילום: ד"ר יריב עגור)

 (צילום: ד"ר יריב עגור) (צילום: ד
(צילום: ד"ר יריב עגור)

 (צילום: דניאלה קרני-הראל) (צילום: דניאלה קרני-הראל)
(צילום: דניאלה קרני-הראל)

 

נקבת העיט הובאה היום אחרי הצהריים ממרפאתו של ד"ר יריב עגור אל בית החולים לחיות בר של הספארי ורשות הטבע והגנים. ד"ר אלעד סמיט, ווטרינר בית החולים בדק אותה במרפאה. רוני אליאס, המטפלת הראשית בבית החולים מציינת כי מדובר בנקבת עיט שמש צעירה. לדבריה, מדובר בעוף דורס ש"רגיל לאדם. היא סובלת מפצע שולי בכנף. מעט רזה". היא מציינת כי נקבת עיט השמש זקוקה למספר ימים בהם תתחזק ותעלה במשקלה, לאחר מכן, היא תועבר בחזרה לדרום שם תשוחרר בחזרה לטבע.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניאלה קרני-הראל
עיט שמש ממצרים לישראל
צילום: דניאלה קרני-הראל
מומלצים