שתף קטע נבחר

לפרוש בלי חרדות

אפשר וחשוב לסייע למבוגרים לתכנן את המציאות הפיננסית שלאחר הפרישה

כשאנחנו חושבים על האוכלוסייה המבוגרת, עולה בראשנו תמונה של בתי אבות ואנשים עם בריאות לקויה. ייתכן שבעבר הדימויים הללו היו נכונים, אבל בעידן החדש, בו תוחלת החיים עולה ואיכות החיים משתפרת, הם רחוקים מהמציאות, והם גם לא מאפשרים לנו לראות את ההזדמנויות הגדולות שהמגזר הזה מציע לנו, יצרנים, משווקים ויזמים.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
המבוגרים הללו - אנשים בגילאי 65 ומעלה שירדו, לכאורה, מהבמה המרכזית - הם כאן כדי להישאר. אותם "אזרחים ותיקים" החלו תקופה חדשה בת 20 שנה לפחות, פרק חדש בחייהם העתיר עשייה במגוון רחב של סוגים. זהו מגזר צומח הטומן בחובו אתגרים והזדמנויות. מדובר בדור שנהנה מרמת שיא של הכנסות ונכסים. שימו לב לנתון המעניין הבא: 77% מהנכסים הפיננסיים בארה"ב ו-50% מכרטיסי האשראי בשוק האמריקאי נמצאים בידי בני 50 ומעלה.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

למבוגרים החדשים צרכים ייחודיים: הם רוצים תחושת משמעות, שייכות ומעורבות בשוק העבודה. הצורך להיות משמעותי, להשתייך למעגלים חברתיים ועסקיים, לעשות דבר מה בעל ערך ובעל משמעות בחברה, מצוי במקום גבוה אצלם. הם מנהלים חיים פעילים ומאופיינים בצריכה מוגברת של תרבות, פנאי וספורט, לצד התנדבות ארוכת טווח ורכישת השכלה במגוון תחומים. הם מעוניינים בצמצום פערים טכנולוגיים מתוך רצון להישאר מעודכנים טכנולוגית.

 

בנוסף, הם ממוקדים בתכנון פיננסי לשנים הבאות: גיבוש תפיסה חדשה המותאמת לחיים שבהם העושר הכלכלי לא גדל יותר, ויש לתכנן בתבונה את העתיד.

חגית בכור (צילום: מקס מורון)
חגית בכור(צילום: מקס מורון)
 

בנק הפועלים זיהה את הפוטנציאל של קבוצת אוכלוסייה זו ופועל לתת מענה לצרכים הייחודיים שלהם. תקופת הפרישה מזוהה כתקופה המאופיינת בשינויים דרמטיים בקרב הפורשים: ההכנסות מצטמצמות, ההוצאות משתנות בהתאם לצרכים החדשים, והשגרה הפיננסית שליוותה את המבוגר במשך כל חייו משתנה לבלי היכר כשהוא נדרש לשווי משקל פיננסי מחודש.

 

המבוגר מבקש למצות את ההווה שלאחר הפרישה, ללמוד, לנפוש ולהעשיר את עצמו, ומאידך דואג לעתידו ומבקש לייצר שליטה וביטחון בנוגע לצרכיו העתידיים. לאלו מתווספת מעורבותו המסיבית בחיי משפחתו - העזרה לילדים ולנכדים, טיפול בהורים מתבגרים או בבן זוג שבריאותו לקויה, והתחייבויות הנובעות מהיותו העוגן המשפחתי. כל אלו מייצרים מערך תמרון מורכב של צרכים ושיקולים.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

בעקבות מסקנות אלו יזם הבנק מהלך אסטרטגי רחב היקף, ראשון מסוגו בישראל, הכולל סל של שירותים ומוצרים בנקאיים, לצד יוזמות במרחב הציבורי בפעילות משותפת עם עמותות וארגונים חברתיים העוסקים בתחום.

 

בליבת הפתרונות הפיננסיים נמצא מערך ייעוץ פיננסי ופנסיוני, המסייע למבוגר לתכנן את המציאות שלאחר הפרישה, לחסוך, לתמוך בבני משפחתו ולדאוג לעתיד תוך כדי הגשמת ההווה שלו. כמענה לאתגר הטיפול בבני משפחה שבריאותם לקויה, השיק הבנק כרטיס Cardd Up ייעודי עבור המטפלים בבן המשפחה המבוגר - הכרטיס מאפשר לטעון סכומי כסף מוגדרים מראש, ובכך להפחית את השימוש במזומן ולאפשר מעקב ובקרה על ההוצאות.

 

במקביל, בשיתוף פעולה עם עמותת CareGivers, הושק מיזם המנגיש לכלל הציבור מידע רלוונטי וממוקד בנו־ שא טיפול במבוגרים. יוזמות נוספות שקידם הבנק במרחב הציבורי כללו בין היתר תעסוקה ועידוד היזמות לגיל השלישי, קידום יוזמת עסקיות בשוק המבוגרים ועוד. כאמור, מגזר המבוגרים מציב בפני החברה שלל אתגרים והזדמנויות. ככל שנשכיל לפתח פתרונות והצעות ערך לקבוצת אוכלוסייה חשובה זו, נתרום לקידום הטיפול באתגרים שעמם מתמודדות החברה והכלכלה בישראל.

 

כותבת המאמר היא חגית בכור, מנהלת המרכז לערך משותף בבנק הפועלים

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מקס מורון
חגית בכור, מנהלת המרכז לערך משותף בבנק הפועלים
צילום: מקס מורון
מומלצים