שתף קטע נבחר

מחקר: חיים מזיזים, פיזית, כוכב לכת מהר יותר

חוקרים מאוניברסיטת קולומביה בניו יורק הסבירו כי עצם קיומם של חיים על כוכב לכת יכול לשנות את ההרכב הכימי של האטמוספרה על ידי פליטת גזים כמו חמצן. הגזים האלה יכולים בעצם להשפיע על כמה האטמוספרה חמה או קרה - ובכך להשפיע על מהירות הסיבוב סביב הציר

נוכחות של חיים כלשהם על כוכב לכת יכולה להשפיע על המהירות שבה כוכב הלכת מסתובב, שכן שחרור גזים כמו חמצן יכול לגרום לעולם להסתובב מהר יותר, כך לפי מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת Astrobiology.

 

כולנו יודעים, בתקווה, שלכדור הארץ שלנו לוקח כ-24 שעות להשלים יממה - כלומר, זהו הזמן שלוקח לכוכב הלכת שלנו להשלים סיבוב סביב עצמו. עם זאת, לפי אתר Space.com, בעבר הסתובב כדור הארץ הרבה יותר מהר, ויממה ארכה אפילו רק שעתיים או שלוש שעות. כוח הכבידה מהשמש ומהירח סייעו להאט את הסחרור של כדור הארץ במשך מיליארדי שנים עד לקצב הנוכחי, והמהירות אף ממשיכה להאט - היממה שלנו מתארכת בכ-1.8 אלפיות השנייה בכל מאה שנה.

 

 

מחקרים קודמים הצביעו על שלל גורמים שונים שיכולים להשפיע על המהירות של סיבוב כדור הארץ, כמו למשל עלייה במפלסי המים בשל קרחונים שנמסו שיכולים לשנות את צירו של כדור הארץ, וכך להגביר את מהירות סיבוב כוכב הלכת. גם הרכב והטמפרטורה של האטמוספרה יכול לשנות את מהירות הסיבוב ואת אורך היום של כוכב לכת כמו שלנו.

 

האסטרוביולוג קיילב שרף מאוניברסיטת קולומביה בניו יורק, שהוביל את המחקר החדש, הסביר בראיון לאתר Space.com כי עצם קיומם של חיים על כוכב לכת יכול לשנות את ההרכב הכימי של האטמוספרה על ידי פליטת גזים כמו חמצן. הגזים האלה יכולים בעצם להשפיע על כמה האטמוספרה חמה או קרה - ובכך להשפיע על מהירות הסיבוב סביב הציר שכן ככל שהאטמוספרה חמה יותר, כך עשוי הסיבוב להיות מהיר יותר.

 

"האפשרות שביולוגיה, או ביוספרה, יכולה להשפיע על סיבובו של כוכב לכת על ידי שינוי ההרכב האטמוספרי זה רעיון משוגע! אבל זה לא נראה דבר בלתי אפשרי", אמר החוקר. הוא הודה כי בכל זאת לא ברור עד כמה ההשפעה הזו יכולה להיות גדולה, אך חידד שוב כי מדובר באופציה אפשרית, ולו אם מועטה.

 

ההשפעה של החיים של סיבוב כוכב הלכת יכולה לבוא לידי ביטוי דרך כמה מנגנונים, כך לפי שרף. למשל, אור אולטרה-סגול יכולה לייצר אוזון מגז חמצן. "אוזון טוב מאוד בקליטת אור שמש וחימום האטמוספרה", הסביר. "דמיינו עולם שלו החלו חיים שמייצרים חמצן, והוא עדיין מסתובב במהירות. כשאוזון נוצר, הוא יכול 'לכוונן' את האטמוספרה כך שהתהודה תתרחש מוקדם יותר ותפעל נגד ההאטה הרגילה של סיבוב כוכב הלכת".

 

להודעה של החוקרים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מסך
כוכב לכת שאנחנו מכירים
צילום מסך
מומלצים