שתף קטע נבחר

שלא ימכרו לכם חלום: מה לבדוק בעת הסיור בדירה לדוגמה

הפער בין דירה לדוגמה לדירה סטנדרטית יכול להיות גדול במיוחד. התוצאה הסופית שונה משמעותית, ולרוב מגלים זאת כשכבר מאוחר מדי. על מנת שהשיפוצים, השדרוגים וההשלמות שיידרשו מכם יהיו אפשריים, וכדי שתדעו מהו המפרט הסופי של הדירה ומה העלות שלו, אתר "המקצוענים" עם הדברים שכדאי לשים לב אליהם מראש - כתבה ראשונה בסדרה

כיוון שלעיתים "מוכרים לנו חלום" בדירה לדוגמה, ייתכנו פערים משמעותיים בינה לבין הדירה הסטנדרטית בה בסופו של דבר נגור. בכתבה זו, נתייחס בעיקר למפרט הטכני, לשטחי הרכוש המשותף ולסביבה שבה ממוקמת הדירה. בכתבה הבאה, נשים דגש על פנים הדירה ועל מגבלות שיכולות למנוע מאתנו שינויים בתוכה.

 

עוד כתבות בנושא:

סוגי עץ לרהיטים: מה ההבדלים ביניהם?

צביעת דירה: איך מחשבים עלויות צבע

שיפוץ בגבס בבית: אסתטיקה ואקוסטיקה

 

דירת קבלן אחרי שדרוגים. מה כלול במפרט המקורי?  (צילום: רז רוגובסקי, באדיבות לילך נקל) (צילום: רז רוגובסקי, באדיבות לילך נקל)
דירת קבלן אחרי שדרוגים. מה כלול במפרט המקורי? (צילום: רז רוגובסקי, באדיבות לילך נקל)

בדירה לדוגמה "מוכרים לנו את החלום"  

"אסור לנו לשכוח שתפקיד הדירה לדוגמה הוא למכור לנו חלום, להרשים אותנו, לעשות לנו חשק", אומר גיא בוכהלטר, מעצב רב-תחומי. "ולכן כלולים בה אלמנטים מרשימים במיוחד כמו תקרה מעוצבת, ריצוף משודרג, רמת גימור גבוהה, מטבח מאובזר ואקססוריז יוקרתיים. כל הדברים האלו, בסופו של דבר לא כלולים במפרט הטכני הסטנדרטי של הדירה. סביר להניח שאם נרצה להגיע לתוצאה הסופית, נצטרך להוסיף הרבה מאוד כסף".

 

ברכישת דירת יד שנייה קיימת, הקונים משקיעים יותר בבדיקות

"כשקונים דירה על הנייר, הנטייה היא לטמון את הראש בחול כמו בת-יענה", אומר בוכהלטר. "זה קורה כי קל לקנות את האשליה ולהאמין ש'יהיה בסדר'. לעומת זאת, כשרוכשים דירה קיימת עושים את הבדיקות הנדרשות בטאבו, בודקים את סביבת הדירה, שואלים את השכנים שאלות ולוקחים בחשבון את כל הפרמטרים החשובים".

 

שימו לב לסביבת המגורים ולנוף הנשקף מהדירה

כשמגיעים לדירה לדוגמה חשוב לבדוק מהו הנוף הנשקף ממנה, שכן הוא לא פחות חשוב מהמראה של פנים הדירה. "חובה לבדוק מה רואים מבעד לווילונות או לתריסים מוגפים המסתירים את החוץ", מסביר בוכהלטר. "לעתים קרובות, קיימת נטייה להסתיר מפגעים או נוף לא יפה, מגדל משרדים, בית ספר, כביש סואן או שנאי של חברת החשמל".

 

מה עושים אם רוכשים דירה ולאחר מכן מגלים שהיא אכן קרובה לקו מתח גבוה של חברת החשמל? "פעמים רבות הבניינים מוכנים לפני שחברת החשמל נכנסת לתמונה", מציין בוכהלטר. "להזיז קו מתח גבוה הצמוד לבניין יעלה הרבה מאוד כסף לדיירים. ולרוב, הדירות שם יהיו יותר זולות.

 

"זה טבעי שהקבלן יציג את הדברים החיוביים של הדירה על מנת למכור אותה. כדי להימנע מבעיה כזו מראש, כדאי לבקש לראות את תוכניות הפיתוח שמסביב לבניין. לרוב, אנשים לא טורחים לעשות זאת. בייחוד כשהם קונים דירה על הנייר. הבעיה היא לא רק עם עמודי חשמל, אלא גם עם העובדה שבשכונות חדשות אין מספיק כבישי גישה לבניינים".

 

לפני שאתם חותמים על החוזה, בדקו היטב את המפרט הטכני (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
לפני שאתם חותמים על החוזה, בדקו היטב את המפרט הטכני(צילום: Gettyimages)

חשבו מה יהיה ההפרש בין הדירה לדוגמה לבין דירה סטנדרטית בבניין

"חשוב לחשב בדיוק את עלות מפרט הדירה שאנו מתכוונים לקנות מול מפרט הדירה לדוגמה", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "הניסיון מלמד שיש פער של 100-200 אלף שקל בין המפרטים בדירה ממוצעת.

 

לדבריו, "השיטה הפשוטה ביותר היא לשאול את הקבלן כמה נצטרך להוסיף כדי לקבל בדיוק את אותה רמת גימור כמו זו של הדירה לדוגמה. כך נדע באיזה פער מדובר. אין סוף לרמת ההשקעה, אך צריך להבין מהו הפער בין מה שאנחנו מקבלים לעומת מה שראינו".

 

"הפער מגיע אף לחצי מיליון שקל בין מפרט רגיל של דירת יוקרה, לבין מפרט של דירה לדוגמה", מוסיף בוכהלטר.

 

מה הם השדרוגים הבסיסיים שנהוג לבקש מהקבלן? "שדרוג האריחים לריצוף ולחיפויי הקירות, שדרוג הכלים הסניטריים, תוספת של נקודות תאורה וחשמל ושדרוג המטבח", אומרים במוקד השירות.

 

בוכהלטר: "הקבלן לרוב מציע בדירה הסטנדרטית מטבח ששוויו לא יותר מ-30 אלף שקל. אם אנו מבקשים לרכוש בעצמנו את המטבח, הוא ייתן לנו זיכוי של רק 8,000 שקל, כדי שנרצה לשדרג את המטבח אצל אותה חברת מטבחים עמה יש לו הסכם. רוב האנשים משדרגים למטבח בשווי של 40-60 אלף שקל לפחות, ומכאן נובע ההפרש הגדול בין המפרט הסטנדרטי למפרט הסופי".

 

בדקו לא רק את הדירה אלא גם את שטחי הרכוש המשותף  

חשוב מאוד לשים לב לא רק לדירה לדוגמה שמראים לנו, אלא גם ללובי של הבניין וללובי של הקומה שבה ממוקמת הדירה. בוכהלטר: "ברוב המקרים הסטנדרט של הלובי יציג את התוצאה הסופית. זה יגרום לכם להבין מהי רמת הגימור של הבניין ושל המתקנים והשירותים שבו.

 

"למשל, יש קבלנים שבחללים הציבוריים בבניין ישימו חומרים מחברה סינית זולה. כדאי לבדוק האם החלל הציבורי ממוזג או לא. אם הוא אינו ממוזג, בסופו של דבר הדיירים לא ירצו להישאר בו, שכן מדינת ישראל היא מדינה חמה. בהיעדר מיזוג, אין טעם לכל המטארז' המבוזבז, לתקרה העצומה, לספות ולשנדליר, אם זה יהיה שטח בלתי מנוצל".

 

לדבריו, "עם המעבר לבנייה רוויה, ללובי יש תפקיד משמעותי. אנשים נפגשים שם, ממתינים זה לזה, בבנייני יוקרה אף משתמשים בו כמקום לקיום פגישות (כדי לא להכניס אורחים לחלל הבית הפרטי).

 

"אם הלובי באיכות גרועה, לא יהיה נעים לשהות בו. לרוב, אנשים בודקים רק את המפרט של הדירה עצמה, ושוכחים לבדוק גם את המפרט הטכני של הבניין עצמו".

 

האם יש מתקן אשפה והאם הדירה ממוקמת לידו?

בכל בניין יש דירות שוות יותר ודירות השוות פחות. בוכהלטר: "חשוב לבדוק לא רק את מצב הלובי של הקומה, אלא גם את מיקום הדירה באותה קומה. למשל, האם הלובי מואר מספיק, האם המעברים בין הדירות צרים, האם יש מתקן לזריקת אשפה. בבניין של 200 דירות היעדר מתקן אשפה יגרום לטפטוף קבוע של שקיות זבל בתוך המעליות ולריח לא נעים בבניין דרך קבע.

 

"אם יש מתקן אשפה, צריך לוודא מה מרחק הדירה ממנו, כי ברור שדירה הקרובה לו היא פחות אטרקטיבית. אמנם יש דלת בין חדר האשפה למסדרון, אך פעמים רבות משאירים אותה פתוחה. זה ממש כמו שולחן במסעדה הממוקם ליד השירותים. אמנם עוד לא נולדה הדירה האידיאלית, אבל כדאי לברר היטב מה קונים מראש, ולא לגלות בדיעבד".

 

צריכים קבלן שיפוצים? לחצו כאן

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים