שתף קטע נבחר

מחר: שביתה ב-24 מכללות ברחבי הארץ

פורום המכללות הטכנולוגיות הכריז על שביתה בת יום אחד במחאה על תוכנית התייעלות של משרד האוצר, שלטענת המתנגדים תוביל לסגירת מכללות. יו"ר הפורום: "זו הכרזת מלחמה על ההשכלה הטכנולוגית"

פורום המכללות הטכנולוגיות ישבית מחר (יום ב') את הלימודים ב-24 מכללות ברחבי הארץ. השביתה תימשך יום אחד, והיא תיערך במחאה על תוכנית התייעלות של משרד האוצר שלטענת הפורום תביא לסגירת מכללות, בעיקר בפריפריה, ולפיטורי עובדים רבים. על רקע זה תיערך מחר ב-11:00 הפגנה מול הכנסת.

 

המכללה הטכולוגית תל חי. "ילד בגן מתוקצב פי 2 מסטודנט בהשכלה הטכנולוגית" (צילום: מאור בוכניק) (צילום: מאור בוכניק)
המכללה הטכולוגית תל חי. "ילד בגן מתוקצב פי 2 מסטודנט בהשכלה הטכנולוגית"(צילום: מאור בוכניק)

השביתה מחר נוגעת למוסדות הבאים: מכללת סכנין, המכללה הטכנולוגית תל חי, שנקר הנדסאים בתל אביב, רשת המכללה למנהל (5 מכללות טכנולוגיות), המכללה הטכנולוגית כנרת, הנדסאים במכללת אשקלון, המרכז הטכנולוגי להנדסאים ספיר, הקריה להנדסה וטכנולוגיה, הנדסאים באריאל, המכללה הטכנולוגית רופין, קריית הטכניון חיפה, רשת אורט (7 מכללות טכנולוגיות), המכללה הטכנולוגית נצרת עילית והמכללה הטכנולוגית באר שבע.

 

השיח בין משרד האוצר למכללות הטכנולוגיות מתקיים זה שנים, ומדי שנה מזהירים מנהלי המכללות הטכנולוגיות שמוסדותיהם עומדים בפני קריסה כלכלית ודורשים עוד תקציבים. לאחרונה, כחלק מחוק ההסדרים החדש, גיבש משרד האוצר תוכנית התייעלות למכללות הטכנולוגיות ברחבי בארץ.

 

התוכנית כוללת בין היתר הגדרת 75% מתוכנית הלימודים כתוכנית ליבה. שאר התכנים יוכלו להיקבע על ידי המכללה הטכנולוגית בהתאם לקריטריונים שייקבעו מראש. אחד התנאים לתקצוב יהיה לימוד שלוש מגמות לפחות. התקצוב יתבסס גם על מדד הישגיות שייקבע מראש.

 

 (צילום: תם בר אילן) (צילום: תם בר אילן)
(צילום: תם בר אילן)

עוד נקבע כי לשם קבלת תעודת טכנאי מוסמך יידרש הסטודנט בסיום לימודיו לעבור בחינת גמר חיצונית, וכי החל מהשנה הבאה תהיה חייבת כל מכללה ללמד לפחות 450 סטודנטים. בעוד חמש שנים יעמוד המספר על 1,300 סטודנטים. משמעות הסעיף הזה היא צמצום מספר המכללות או איחוד חלק מהן.

 

יו"ר פורום המכללות הטכנולוגיות ד"ר יוכבד פנחסי אדיב אמרה היום: "בשנתיים האחרונות קידם פורום המכללות הטכנולוגיות שורה של הסכמות רחבות עם התאחדות הסטודנטים, התאחדות התעשיינים, ההסתדרות והפורום הציבורי. משנודעו לנו פרטי התכנית המוצעת הבנו שמדובר בלא פחות מהכרזת מלחמה על ההשכלה הטכנולוגית, הסטודנטים והתעשייה בישראל".

 

לדבריה, התכנית המוצעת "כוללת קיצוץ לא מובן בשעות הלימוד, הארכת משך הלימודים בשנה וסגירת מכללות ומגמות, סגירה שתוביל לאיבוד אופק תעסוקתי והשכלתי לאלפי צעירים בפריפריה". עוד אמרה: "למעלה משלושה עשורים מוזנחת ההשכלה הטכנולוגית בישראל, עד שהגענו למצב שבו ילד בגן מתוקצב פי שניים מסטודנט במכללה טכנולוגית. הגיע הזמן להגיד 'עד כאן'".

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית רם שפע אמר: "עד ששכנענו את המדינה להשקיע כל כך הרבה כסף, תפקידנו הוא לגרום לתוכנית להצליח. לכל רפורמה יש מחיר, וכמובן אפשר להתווכח על הסעיפים, אך אסור למנוע ממנה לצאת לדרך. בראש ובראשונה אנו חייבים זאת לציבור הסטודנטים בהשכלה הטכנולוגית, שראוי לתקציבים ולתנאים ראויים, מה שעד כה נמנע ממנו".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "הרפורמה במערכת ההשכלה הטכנולוגית היא אחת מן הרפורמות החשובות ביותר במסגרת התכנית הכלכלית לשנת 2019 והינה תוצאה של עבודת מטה נרחבת שהובלה על ידי מנכ"לי משרד האוצר והעבודה, הרווחה והשירותים החברתיים. הרפורמה תאפשר שיפור מהותי ברמת ההכשרה הטכנולוגית בישראל בהתאם לצרכי המשק, ותאפשר למכללות הטכנולוגיות לגדול מעבר להיקף הקיים וליהנות מתקציב מוגדל, שיאפשר להן לממש את הפוטנציאל הלא ממומש הגלום בהשכלה הטכנולוגית".

 

"לצורך מימוש הרפורמה, מקצה משרד האוצר 200 מיליון שקל שיאפשרו העלאה ניכרת של רמת הציוד, ההוראה והחדשנות במערכת. כחלק מעבודת המטה לגיבוש הרפורמה, נפגשו ראשי הצוות הממשלתי ונציגיו עם פורום המכללות הטכנולוגיות מספר רב של פעמים. אנו מצרים על כך שהפורום בוחר לפעול נגד המטרה המשותפת של הגברת הפיריון ויצירת מערכת הכשרה טכנולוגית מתקדמת בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאור בוכניק
החשש: מכללות יאוחדו וייסגרו
צילום: מאור בוכניק
מומלצים