שתף קטע נבחר

אסופת כתבים אנטישמיים תצא לאור בצרפת

הוצאה מחודשת של שלושה כתבי פולמוס אנטישמיים של הסופר לואי פרדינן סלין מעוררת מחלוקת ציבורית בצרפת. ראש ממשלת המדינה הביע את תמיכתו בהחלטה להביא לאור את הספרים שהדפסתם הופסקה ב-1945 ושבין השאר קוראים להשמדת יהודים

ראש ממשלת צרפת אדואר פיליפ התבטא היום (א') בקשר לפרשה שמסעירה את פריז בשבועות האחרונים והביע תמיכה בהוצאת ספרים מרכזית שהודיעה כי בכוונתה להביא לאור אסופה של כתבים אנטישמיים של הסופר השנוי במחלוקת לואי פרדינן סלין.

 

בריאיון עמו שפורסם בשבועון "Le Journal Dimanche" אמר פיליפ שהוא מסכים עם החלטת ההוצאה וכי מדובר בכתבים שלא ניתן להתעלם מהם. "אני לא מפחד מפרסום כתבי הפולמוס האלה, אבל הם חייבים לקבל ליווי מחושב", הסביר. בהתייחסו לסלין טען כי "יש הרבה סיבות טובות לבחון את האדם עצמו אבל אי אפשר להתכחש למקומו המרכזי בספרות הצרפתית".

 

ראש הממשלה אדואר פיליפ. "לא מפחד מפרסום כתבי הפולמוס האלה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש הממשלה אדואר פיליפ. "לא מפחד מפרסום כתבי הפולמוס האלה"(צילום: AFP)

מדובר באסופה בת אלף עמודים שבית גאלימר, אחד הגדולים והוותיקים בצרפת, הכריז כי תראה אור ככל הנראה באביב. האסופה תכלול שלושה כתבי פולמוס חדורי שנאה ואלימות שחיבר סלין בשנים 1941-1937. הוא קורא בהם להשמדת יהודים וכמו כן משתלח בקומוניסטים, בורגנים, קפיטליסטים ושחורים. באחד מהספרים הללו, "בית הספר לגוויות", הוא כותב בין השאר: "אנחנו ניפטר מהיהודים, או שנתפגר מהם - ממלחמות, מערבובים בורלסקיים, מהשחרה הרסנית של הדם. הבעיה הגזעית שולטת, מוחקת ומטשטשת את כל הבעיות האחרות". שני הספרים הנוספים שיודפסו מחדש באותה אסופה הם "זוטות בדבר רצח המוני" ו"מצב ביש".

 

סלין נחשב לאחד הסופרים הגדולים של צרפת בזכות הרומן שלו "מסע אל קצה הלילה", שיצא ב-1932. הוא מעלה בו בין השאר את זוועות מלחמת העולם הראשונה מבעד עיניו של הגיבור, פרדינן, שלאחריה עובר בין ארצות שונות בעולם ומתקשה למצוא את מקומו. לא רק שמה של הדמות משותף לה ולסופר – הרומן מבוסס במידה רבה על תולדותיו של סלין עצמו.

 

אף שספרו הראשון ביטא עמדה אנטי-מלחמתית ברורה, בשנים שלאחריו סלין צידד בברית בין צרפת לגרמניה הנאצית ועם עליית משטר וישי הביע בו תמיכה מלאה. לאחר המלחמה הוא אף נשפט על שיתוף פעולה עם הנאצים, אך לבסוף זוכה.

 

בשנות המלחמה חיבר סלין את הטרילוגיה האנטישמית שהדפסתה הופסקה ב-1945. היא שהפכה אותו לסופר שנוי במחלוקת בעולם, כשבין השאר ב-1994, קמה התנגדות גדולה בארץ לתרגם לעברית את ספרו "מסע אל קצה הלילה". אף שסלין, שמת ב-1961, טען בעבר כי הוא לא מעוניין ששלושת הספרים יודפסו שוב, אלמנתו בת ה-105 ויתרה לאחרונה על הזכויות שהיו לה עליהם.

 

לואי פרדינן סלין בבית המשפט, לאחר הזיכוי מאשמת שיתוף פעולה עם הנאצים, 1951 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
לואי פרדינן סלין בבית המשפט, לאחר הזיכוי מאשמת שיתוף פעולה עם הנאצים, 1951(צילום: gettyimages)

עם ההכרזה על ההדפסה המחודשת לפני כחודש, דובר גלימאר אמר לשבועון "L'Express" שהכוונה היא להוציא אסופה שתכלול את כתבי הפולמוס, בתוספת עריכה מדעית, שתחשוף ותסביר את תוכנם האנטישמי. "בכדי לשים אותם שוב בקונטקסט של כתיבת אלימות גדולה, שמסומנת בשנאה האנטישמית של המחבר".

 

מאז התעוררה סערה ציבורית גדולה כשאנשי ספרות ובכירים בקהילה היהודית הצרפתית הביעו התנגדות ליציאת הכתבים לאור. אף שיצירות שונות המביעות דעות אנטישמיות כמו "מיין קאמפף" עוד מודפסות בעולם, הטענה היא כי מדובר בכתבי פולמוס אלימים במיוחד, שאין בהם שום תרומה היסטורית או ספרותית.

 

בין הקולות הבולטים שמחו על ההחלטה היה ניצול השואה וצייד הנאצים סרז' קלרספלד, עורך דין במקצועו, שאיים כי יפתח בהליכים משפטיים נגד הוצאת גלימאר אם זו תוציא את הספר. קלרספלד כינה את סלין "הצרפתי האנטישמי ביותר בימיו" וטען כי ספריו "השפיעו על דור שלם של משתפי פעולה ששלחו יהודים צרפתים למותם". לדבריו, הצגת מהדורה מחודשת של כתיבתו "הבזויה" של סלין תהיה "בלתי נסבלת" ושום כמות של הערות שוליים לא יוכלו לשנות את זה. חוקר הספרות פרופסור הנרי גודאר השמיע דברים דומים כשטען כי הוצאת כתבי הפולמוס מחדש תיצור "מצב לא בריא".

 

לאחר הכרזתה של ההוצאה, ועדת ממשלת צרפת למלחמה באנטישמיות זימנה את המוציא לאור וייעצה לו להוסיף הערות שיספקו את ההקשר המלא שבו נכתבו הספרים,

מבעד ראייה היסטורית. את אותה ההצעה הוחלט אז לדחות, אולם בסופו של דבר, כאמור, בהוצאה הודיעו כי הכתבים שיופיעו באסופה יעברו עריכה מדעית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
לואי פרדינן סלין. משתלח ביהודים, קומוניסטים, בורגנים, קפיטליסטים ושחורים
צילום: gettyimages
לאתר ההטבות
מומלצים