שתף קטע נבחר

בעל האג'נדה החברתית, מזרחי ומוסלמי: אלה המועמדים לעליון

עם פרסום מועמדיה של שרת המשפטים שקד הושלמה הרשימה של השופטים שימתינו לחודש כדי לראות אם הם נבחרו להיות בין השניים שיכהנו בבית המשפט העליון. מי המועמד הבולט של שקד, הסיכויים של השופט חאלד כבוב להפוך לשופט המוסלמי הראשון ומי עשוי להתאכזב?

בחודש הבא ימונו שני שופטי עליון חדשים במקומם של השופטים הפורשים יורם דצינגר ואורי שהם. היום (ב') פורסמו שמותיהם של 25 המועמדים ברשימה הסופית, שמורכבת מהמלצות שרת המשפטים איילת שקד, נשיאת העליון אסתר חיות וכן לשכת עורכי הדין.

הוועדה לבחירת שופטים (צילום: דוברות שרת המשפטים) (צילום: דוברות שרת המשפטים)
הוועדה לבחירת שופטים(צילום: דוברות שרת המשפטים)

החוק לבחירת שופט עליון דורש רוב של שבעה מתוך תשעת חברי הוועדה לבחירת שופטים. החברים בוועדה הם שלושה שופטי בית המשפט העליון, בהם הנשיאה חיות, חנן מלצר וניל הנדל, השרים איילת שקד ומשה כחלון, חברי הכנסת נורית קורן ורוברט אילטוב ושני נציגים מלשכת עורכי הדין, שהם בתפקיד לשון המאזניים. כדי לגבש את הרשימה הסופית יצטרכו הגורמים הפוליטיים והמשפטיים בוועדה להגיע להסכמות הדדיות.

 

בחודשים האחרונים, עוד לפני פרישתה של הנשיאה הקודמת מרים נאור, החלו מגעים בין הנשיאות נאור וחיות לבין השרה שקד בכוונה לגבש הסכמה על המועמדים לשיפוט. המגעים לא צלחו בגלל חילוקי הדעות על בחירת השופטים.

שקד וחיות. המגעים בין השתיים החלו עוד לפני פרישת נאור (צילום: דוברות שרת המשפטים) (צילום: דוברות שרת המשפטים)
שקד וחיות. המגעים בין השתיים החלו עוד לפני פרישת נאור(צילום: דוברות שרת המשפטים)

המאבק בין הרשות השופטת לממשלה החריף לאחרונה לאחר שהשרה שקד ושותפה למפלגה, שר החינוך נפתלי בנט, הציגו את חוק יסוד החקיקה, שיוצג בוועדת השרים לענייני חקיקה. הצעת החוק מגבילה את כוחו של בית המשפט העליון לבטל חוקים של הכנסת ומאפשרת לכנסת לחוקק מחדש חוק שבוטל ברוב מוחלט של 61 ח"כים. אלה המועמדים:

 

המועמדים הבולטים ביותר במרוץ לעליון

פרופ' אלכס שטיין

שטיין. פיתח את דוקטרינת הנזק הראייתי ()
שטיין. פיתח את דוקטרינת הנזק הראייתי

השרה שקד רואה בפרופ' שטיין "שמרן" מבחינה משפטית. מבחינה כלכלית, הוא דוגל כמו השרה בתפיסה קפיטליסטית. שטיין, בן 59, נחשב לאחד מאנשי האקדמיה המובילים בתחומי פלילים, נזיקין, רשלנות רפואית, גישה כלכלית למשפט ותורת המשפט. הוא חיבר ארבעה ספרים, בהם ספר חדשני בדיני ראיות.

 

במחקריו, שנערכו בשיתוף פרופ' אריאל פורת מאוניברסיטת תל אביב, פיתח את דוקטרינת הנזק הראייתי. הוא זכה לכאלף ציטוטים בפסקי דין בישראל. הוא שימש פרופסור מן המניין בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, שם לימד בין היתר סדר דין אזרחי, סדר דין פלילי ודיני ראיות, ולימד בבית הספר למשפט בניו יורק. כעת הוא מלמד בבית הספר למשפט של ברוקלין. הוא שימש פרופסור אורח גם באוניברסיטאות מובילות אחרות, בהן ייל, קולומביה, טורונטו ואוקספורד.

 

פרופ' שטיין הרצה במהלך יותר מעשור במכון להשתלמות שופטים בישראל והיה חבר הוועדה לרפורמה בסדר דין פלילי במינוי כמה שרי משפטים. את התמחותו המשפטית ערך אצל המשנה לנשיא בית המשפט העליון, השופט מנחם אלון ז"ל, ובמחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה.

 

עופר גרוסקופף

גרוסקופף. מוח מבריק במשפט האזרחי, נחשב למועמד בטוח (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
גרוסקופף. מוח מבריק במשפט האזרחי, נחשב למועמד בטוח(צילום: אתר בתי המשפט)

גרוסקופף, מועמדה של נשיאת העליון שמכהן כיום כשופט בית המשפט המחוזי מרכז, נחשב מועמד כמעט בטוח. הוא ידוע בתחום כמוח מבריק במשפט האזרחי, ויש לו אג'נדה חברתית שאותה הוא מביע תכופות כשהוא דן בתביעות ייצוגיות. הוא הגיע לשיפוט לאחר שוויתר על קריירה אקדמית, שבה נמנה על בני טיפוחיו של שר המשפטים לשעבר פרופ' דניאל פרידמן.

 

מינויו של השופט ככל הנראה יוכל להתקבל בקלות גם על לשכת עורכי הדין ועל שופטי העליון. גרוסקופף חיבר שני ספרים: "הגנה על כללי תחרות באמצעות דיני עשיית עושר ולא במשפט" ו"משכון זכויות". כמו כן הוא פרסם מאמרים רבים בארץ ובחו"ל.

 

שאול שוחט

שוחט. זוכה לתמיכה רבה גם בשל מוצאו המזרחי (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
שוחט. זוכה לתמיכה רבה גם בשל מוצאו המזרחי(צילום: אתר בתי המשפט)

גם שוחט זוכה לתמיכת רבה בקרב חברי ועדה המינויים, ולא רק בשל מקצוענותו – אלא גם בשל מוצאו המזרחי. הוא שימש כשופט משפחה, ובבית המשפט המחוזי יושב בהרכבים שדנים בפשעים חמורים.

 

אחד המשפטים הבולטים שבהם לקח חלק היה במסגרת תיקו של עורך הדין גור פינקלשטיין, שהורשע בניסיון רצח בן זוגה של גרושתו – אישום שממנו זוכה בערעור שהגיש לבית המשפט העליון. שוחט היה גם אחד השופטים שהרשיע את נסים חדאד באונס של פעוט בן שנה וחצי. חדאד גם כן זוכה בהמשך על ידי בית המשפט העליון. נוסף על כך ניצב שוחט בראש הוועדה הציבורית לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו.

 

חאלד כבוב

כבוב. נהנה מתמיכת עורכי הדין והשופטים, יהיה השופט המוסלמי הראשון בעליון? (צילום עמי שומן) (צילום עמי שומן)
כבוב. נהנה מתמיכת עורכי הדין והשופטים, יהיה השופט המוסלמי הראשון בעליון?(צילום עמי שומן)

שופט בית המשפט הכלכלי בבית המשפט המחוזי בתל אביב. נהנה מתמיכה של לשכת עורכי הדין ושל שופטי בית המשפט העליון. הוא נחשב שופט מהיר ויעיל מאוד הנהנה מיוקרה רבה בשל מקצוענותו ובקיאותו החובקת את הן את המשפט והן את האקדמי, אך הוא גם "איש של אנשים" והוא מתמצא בפן הפרקטי של העסקים וההויה הישראלית. הוא נחשב אדם בעל מזג שיפוטי, נינוח , ישיר וחבר'מן. כבוב, שהחל דרכו בשיפוט בתיקים הפליליים של ארז אפרתי, מאבטח הרמטכ"ל שנידון ל-8 שנות מאסר על מעשים מגונים והעבריין גרגורי לרנר, שהורשע בעבירות מרמה ושוחד.

 

הוא הוכיח את כישוריו גם בתחום האזרחי, והיום נחשב אחד מכוכבי בית המשפט הכלכלי בתל אביב. הוא הוכיח עצמו כמי שאינו חושש להחמיר עם עברייני שוק ההון. באחד מפסקי הדין כתב "בית המשפט נכון לפתוח את שעריו משום ההכרה שזכויות בעלי מניות המיעוט והציבור לא באות לידי ביטוי אמיתי. כדי להשיג איזון ביחסי הכוחות הבלתי שווים, אנו מאפשרים תביעות שבנסיבות אחרות לא היו מתאפשרות". בין השאר ניהל גם את התיק של בעלי פרטנר לשעבר אילן בן דב, פרשת הסוס הטרויאני ומשפט הרצת המניות ב-IDB בתקופת נוחי דנקנר.

 

בעלי הסיכויים הנמוכים

פרופ' גדעון (גידי) ספיר

ספיר.מתח בספרו ביקורת נוקבת על האקטיביזם השיפוטי של העליון ()
ספיר.מתח בספרו ביקורת נוקבת על האקטיביזם השיפוטי של העליון

מועמדה של השרה שקד הוא תושב גוש עציון ומומחה למשפט חוקתי. נחשב למשפטן ארכי-שמרני. בספרו "המהפכה החוקתית" מתח ספיר ביקורת נוקבת על האקטיביזם השיפוטי של בית המשפט העליון. "מ-1992 ועד היום בית המשפט העליון איבד גובה ונכנס לסחרור, ולא כי שופטיו מגנים על המיעוטים אלא בגלל שבג"ץ הפך להיות שחקן מהשורה במשחק הפוליטי-האידיאולוגי בישראל".

 

תמר בזק-רפפורט

בזק-רפפורט. בתו של השופט בדימוס יעקב בזק ()
בזק-רפפורט. בתו של השופט בדימוס יעקב בזק

השופטת בזק-רפפורט מבית המשפט המחוזי בירושלים היא בתו של השופט בדימוס יעקב בזק, שהתפרסם בעיקר בשל החיובים הכספיים חסרי התקדים שהטיל על הדירקטורים בבנק צפון אמריקה, לאחר שקבע את אחריותם לקריסת הבנק בשנות השמונים. השופטת דחתה תביעת נזיקין נגד בית החולים הדסה בירושלים, בטענה לנזק שנגרם לחולה מגילוי מאוחר של גידול בבלוטת יותרת המוח.

 

רם וינוגרד

וינוגרד. שירת ביחידה מובחרת, הוסמך לרבנות וסיים בהצטיינות לימודי משפטים בעברית (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
וינוגרד. שירת ביחידה מובחרת, הוסמך לרבנות וסיים בהצטיינות לימודי משפטים בעברית(צילום: אתר בתי המשפט)

מועמד של שקד. השופט וינוגרד מבית המשפט המחוזי בירושלים הוא בוגר הישיבה התיכונית "נתיב מאיר" בבירה. וינוגרד עלה ארצה ב-1967 מארה"ב. הוא שירת ביחידה מובחרת והוסמך לרבנות בישיבת הר עציון. בשנת 1994 סיים בהצטיינות את לימודי המשפטים באוניברסיטה העברית. אח"כ התמחה בבית המשפט העליון, אצל השופט אליעזר גולדברג. במאי 1995 הוסמך כעורך דין. ב-2003 מונה לשופט בבית משפט השלום בירושלים ובהמשך קודם למחוזי.

 

מועמדי נשיאת העליון

רות רונן

רונן. הייתה המתמחה של שמגר, שופטת המחלקה הכלכלית במחוזי ת"א (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
רונן. הייתה המתמחה של שמגר, שופטת המחלקה הכלכלית במחוזי ת"א(צילום: אתר בתי המשפט)

השופטת רונן מבית המשפט המחוזי בת"א היא בתו של הכתב המנוח יורם רונן, והייתה המתמחה של נשיא בית המשפט העליון בדימוס מאיר שמגר. בעת מינויה הייתה רונן לשופטת הצעירה ביותר בעולם וכבר אז נחשבה לעילוי משפטי. היא שופטת המחלקה הכלכלית בבית המשפט. במסגרת תפקידה, יחד עם השופטים דניה קרת מאיר וחאלד כבוב, אחראית רונן על הגנה על המשקיע הקטן מפני השליטה בחברות.

 

רון סוקול

סוקול. פסק שתנאי של שירות צבאי לקבלת מעונות מפלה על רקע לאומי (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
סוקול. פסק שתנאי של שירות צבאי לקבלת מעונות מפלה על רקע לאומי(צילום: אתר בתי המשפט)

השופט רון סוקול מבית המשפט המחוזי בחיפה גזר ב-2005 מאסר של ארבע שנים וחצי על תושב אזור הצפון שאנס את אשתו באכזריות באיומי סכין. ב-2006 גזר השופט סוקול מאסר של שנתיים וחצי על גבר מחדרה, שהורשע בהריגתה של הצעירה מירב גבאי במהלך תאונת דרכים, שהתרחשה בעת שהנאשם וחברו נמלטו משוטרים בעת מרדף. ב-2006 קבע השופט סוקול כי הכללת קריטריון של שירות צבאי בתהליך קבלה למעונות באוניברסיטת חיפה מפלה את הסטודנטים הערבים על רקע לאומי והורה על האוניברסיטה להשמיטו.

 

מועמדי לשכת עורכי הדין

ד"ר קובי ורדי

ורדי. דחה עתירה שביקשה למנוע הקמת מוסד לילדים נכים בהרצליה פיתוח (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
ורדי. דחה עתירה שביקשה למנוע הקמת מוסד לילדים נכים בהרצליה פיתוח(צילום: אתר בתי המשפט)

השופט ורדי מבית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל ב-2002 את עתירתה של עמותת "אדם טבע ודין" והורה לחברת "אביב" ול-14 בעלי בתים בפרויקט היוקרתי בצפון תל אביב "סי אנד סאן", להרוס את החצרות הפרטיות של הבתים לאחר שקבע כי הן פולשות אל תוך השטח הציבורי ופוגעות בקו החוף האסור לבנייה בהתאם לחוק. ב-2008 דחה השופט ורדי עתירה של תושבי שכונה בהרצליה פיתוח, שביקשו למנוע הקמת מוסד לילדים נכים.

 

גלעד נויטל

נויטל.גזר 13 שנות מאסר על מורה שביצע עבירות מין בתלמידו (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
נויטל.גזר 13 שנות מאסר על מורה שביצע עבירות מין בתלמידו(צילום: אתר בתי המשפט)

השופט נויטל מבית המשפט המחוזי בתל אביב גזר 13 שנות מאסר על מורה שביצע עבירות בתלמידו. השופט נויטל זיכה את עו"ד ד"ר יעקב וינרוט מכל האישומים נגדו, לאחר שהועמד לדין יחד עם שוקי ויטה, שכיהן כפקיד השומה גוש דן, והואשם כמי שהעניק לוויטה טיפול משפטי בתשלום מופחת ומנגד זכה להטבות מצדו של ויטה. ב-2013 ביצע נויטל הליך גישור מיוחד לשבעה תושבי נתניה, שהודו בהריגתו של צעיר בן 18 מלוד שבילה עמם. על הקטינים המעורבים גזר השופט נויטל מאסר של ארבע שנים וחצי, ואילו על הבגירים הוא גזר מאסר של 10 שנים וחצי.

אגמון-גונן. שופטת עצמאית, מקורית ופורצת דרך (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
אגמון-גונן. שופטת עצמאית, מקורית ופורצת דרך(צילום: אתר בתי המשפט)

מועמדת בולטת נוספת של לשכת עורכי הדין היא שופטת המחוזי בתל-אביב, ד"ר מיכל אגמון-גונן. כפי שכתבנו בעבר, אגמון-גונן נחשבת לשופטת עצמאית, מקורית ופורצת דרך שמגלה גישה חברתית בפסיקותיה. אבל חלק משופטי העליון מתנגדים לקידומה של אגמון גונן.

 

עו"ד ציון אמיר עלה לכותרות בזכות יצוג עבריינים בעבר ולאחר מכן נמנה על צוות סנגורי משה קצב. נתי שמחוני יצג את אביגדור ליברמן ושלומי לחיאני. עו"ד בועז בן צור, עורך דין רב תחומי, התפרסם באחרונה כמי שמייצג את ארנון מילצן בפרשת 1000 של ביבי נתניהו. עו"ד ברק טל נחשב מומחה למשפט אזרחי והוא שותף בכיר במשרד יגאל ארנון ושות'.

 

פרופסור יפעת ביטון היא משפטנית ופעילה חברתית-משפטית, חוקרת מובילה בתחום ביקורת המשפט הפרטי מהזווית הפמיניסטית-חברתית. פרופ' ביטון היא ממייסדות מרכז תמורה ויו"ר המרכז ופרופסור בבית הספר למשפטים ע"ש שטריקס במסלול האקדמי המכללה למינהל. פרופ' ביטון מלמדת קורסים בדיני נזיקין וקורסים שעוסקים בביקורת המשפט. היא פרסמה שורה של מאמרים בארץ ובחו"ל בעניין הביקורת הפמיניסטית והחברתית של דיני הנזיקין, וחקרה את דיני האפליה בארצות הברית ובישראל.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות שרת המשפטים
שקד וחיות
צילום: דוברות שרת המשפטים
מומלצים