שתף קטע נבחר

מטרדי ריח במפרץ חיפה: הורשעו שני מנהלים במפעל

המשרד להגנת הסביבה הגיש כתב אישום נגד חברת "שמן תעשיות" בגין מפגעי ריח קשים. בית משפט השלום החליט שלא להרשיע את המנהלים, אך בית המשפט המחוזי הפך את ההחלטה וגם הטיל קנס גבוה יותר. שופטת: "מדובר בריחות חריפים שגרמו לצריבה בעיניים ולהרגשת בחילה. מטרדי ריח פוגעים בכל הסביבה הסמוכה "

שני מנהלים לשעבר בחברת "שמן תעשיות" הורשעו בבית המשפט המחוזי בחיפה, בין היתר בעבירות של ניהול עסק בניגוד לתנאי רישיון בגין מטרדי ריח במפרץ חיפה, בעקבות ערעור שהגיש המשרד להגנת הסביבה. בנוסף הוגדל גובה הקנס שהושת על החברה ל-630 אלף שקלים. סכום זה כולל הפעלת התחייבות של 230 אלף שקלים בגין הרשעה קודמת. באחרונה הטיל המשרד על החברה עיצום כספי בהיקף 543,660 אלף שקלים בשל הפרת תנאים בהיתר הפליטה. במשרד מציינים כי זו הרשעה שלישית של החברה

 

המשרד להגנת הסביבה הגיש לבית המשפט המחוזי בחיפה ערעור בתיק זה גם לעניין גובה הקנס שהוטל על החברה בבית המשפט השלום וגם לעניין אי הרשעת שניים מן המנהלים שהועמדו לדין, שניהם מנכ"לים לשעבר על החברה - אליעזר פרנפס וחיים אינזלברג. הראשון עובד היום כסמנכ"ל כספים בחברה אחרת, וטען כי קיומה של הרשעה תפגע באפשרויות התעסוקה העתידיות שלו. השני עובד כיועץ לחברות ודירקטור, וחשש מפגיעה בשמו הטוב בתחום עיסוקו הנוכחי.

 

"שמן תעשיות" במפרץ חיפה, היום (צילום: ואיל קבלאן, המשרד להגנת הסביבה) (צילום: ואיל קבלאן, המשרד להגנת הסביבה)
"שמן תעשיות" במפרץ חיפה, היום(צילום: ואיל קבלאן, המשרד להגנת הסביבה)

 

בפסק הדין, הפך בית המשפט המחוזי,  בהרכב של השופטים ד"ר רון שפירא, בטינה טאובר ותמר נאות פרי - את ההחלטה שניתנה בבית משפט השלום בחיפה, וקבע כי השניים יורשעו בדין וכי התיק ישוב לבית משפט השלום לשם מתן גזר דין.

 

"מדובר בריחות חריפים שגרמו לצריבה בעיניים"

שופטת בית המשפט המחוזי, תמר נאות פרי, ציינה כי נושאי המשרה הבכירים הם קובעי ההחלטות אשר משליכות על קיומם של המטרדים. לדבריה, הימנעות מהרשעה משדרת מסר בלתי ראוי מטעמה של מערכת המשפט והרשעה תורמת תרומה משמעותית בהרתעה. "מעורבותם האישית בהליך הפלילי היא אחת מהדרכים האפקטיביות ביותר למנוע את המטרדים ולהחיש את הסרתם", היא ציינה.

 

עוד הצביעה השופטת נאות פרי על חומרת מפגעי הריח בכתב האישום: "מדובר בריחות חריפים שגרמו לצריבה בעיניים ולהרגשת בחילה. מטרדי ריח פוגעים בכל הסביבה הסמוכה - ההגנה מפניהם כרוכה בהישארות בתוך החדרים למשך פרק זמן ממושך 'עד יחלוף ריח', ובוודאי שלא ניתן לסווג אותם כ'קלים'".

 

מפגעים סביבתיים שנמצאו בסיור של המשטרה הירוקה במפעל (צילום: המשטרה הירוקה, המשרד להגנת הסביבה) (צילום: המשטרה הירוקה, המשרד להגנת הסביבה)
מפגעים סביבתיים שנמצאו בסיור של המשטרה הירוקה במפעל(צילום: המשטרה הירוקה, המשרד להגנת הסביבה)

 (צילום: המשטרה הירוקה, המשרד להגנת הסביבה) (צילום: המשטרה הירוקה, המשרד להגנת הסביבה)
(צילום: המשטרה הירוקה, המשרד להגנת הסביבה)

 

נשיא בית המשפט המחוזי, השופט רון שפירא, ציין כי "ראוי לחדול מתרבות דיונית שבמסגרתה מקלים עם ממלאי התפקידים בתאגיד ופוטרים אותם מההרשעה, על השלכותיה, ומבקשים להרשיע ולהעניש את התאגיד. זאת במיוחד כאשר מדובר בתאגיד שאינו בבעלות פרטית - תאגיד ציבורי או חברה ממשלתית. בנסיבות אלו, וככל שההרשעה פוגעת בתאגיד, הרי שמדובר בפגיעה בבעלי המניות, שהם ציבור הרחב, בעוד שממלאי התפקיד שכשלו יוצאים בלא פגע, וכפועל יוצא מכך מרשים לעצמם גם בעתיד להמשיך באותה דרך של התנהלות".

 

תלונות של עובדים באזור

ב-31 באוגוסט 2014 הגיש המשרד להגנת הסביבה כתב אישום נגד חברת "שמן תעשיות", שמחזיקה את מפעל "שמן תעשיות" הממוקם במפרץ חיפה, בגין גרימת מפגעי ריחות חזקים ומתמשכים והפרת התנאים הסביבתיים שקבע המשרד ברישיון העסק של המפעל.

 

לאורך תקופה ארוכה, בין השנים 2010 ל-2012, התקבלו תלונות רבות מעובדי נמל חיפה ועסקים הסמוכים למפעל על מטרדי ריח בעוצמה חזקה עד כדי בלתי נסבלת מהמפעל. לפי התלונות, מטרדי הריח גרמו לתחושת מחנק ובחילות, הקאות, סחרחורות, צריבות בעיניים, כאבי ראש, קשיי נשימה ועוד.

 

בעקבות זאת הוציא המשרד צוותי מריחים לסדרת בדיקות שאימתו את התלונות, נערכו סיורים על-ידי המשטרה הירוקה, התקיימו שימועים והוצאו צווים לחברה לסילוק המפגע. בסיור שהתקיים ב-2013 זוהתה פליטה מוגברת מארובות המפעל והורגש ריח חזק במפעל ובסביבתו - חרף צו ההפסקה המינהלי שהוציא המשרד למפעל.

 

לטענת החברה, מדובר במקרה שאינו חמור כפי שמנסה לצייר אותו המשרד להגנת הסביבה ובוודאי שלא "מקרה דגל". לטענתם, מדובר במפגעי ריח שהם "תחום אפור" בכל הנוגע למפגעי סביבה לגביהם אין מבחן אובייקטיבי כלשהו. ב"שמן תעשיות" אמרו עוד כי את שאלת הפגיעה בנושאי המשרה בעקבות ההרשעה יש צורך לבחון בזיקה לשאלת חומרת העבירות ונסיבותיהן, זאת כאשר המקרה אינו מקרה חמור כפי שהמשרד מבקשת לציירו.

 

בפסק הדין הקודם שניתן בבית משפט השלום ב-26 ביוני, נקבע קנס נמוך יותר בסך 100 אלף שקל, בתוספת 230 אלף שקל בגין הרשעה הקודמת. בית המשפט גזר על המנהלים פיצוי כספי בסך 10,000 שקל, התחייבות כספית להימנע מעבירה ו-140 שעות של שירות לתועלת הציבור (של"צ).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ואיל קבלאן, המשרד להגנת הסביבה
"שמן תעשיות" במפרץ חיפה
צילום: ואיל קבלאן, המשרד להגנת הסביבה
מומלצים