שתף קטע נבחר

תרד נגד תרד

פתיחת רבע הגמר בתחרות "השולחן המשפחתי של המדינה" זימנה לנו שתי משפחות עם גישה צמחונית-בריאותית, שבחרו שני מתכונים עם רכיבים שילדים רבים מסרבים לטעום והראו לנו איך עושים זאת נכון

בשיתוף אסם

 

 

את שלב שמינית הגמר בתחרות "השולחן המשפחתי של המדינה" הם עברו בסערה. מרק המינסטרונה הצמחוני של משפחת טריגר־איזנשטט מרמת־גן סחף את צוות המומחיות שלנו, כמו גם לביבות הסלק של משפחת אברמסון מהיישוב הקהילתי מנוף. אלא שבכל שלב שעולים, האתגר הופך להיות קשה יותר: כל משפחה הופכת להיות יצירתית יותר, מבשלת בריא יותר וכבר יודעת שהדרך לניצחון עוברת בהשתתפות פעילה של הילדים.

 

מה היה לנו בשמינית הגמר? כל הסרטונים מחכים לכם במתחם שולחן משפחתי

 

האברמסונים קמו השכם בבוקר. הייתה להם דרך ארוכה מהבית בצפון אל מטבח התחרות, הממוקם בבני־ברק. הם העמיסו במכונית את שלושת ילדיהם, את הסירים החביבים עליהם, מכשיר בישול באידוי ועוד כלים מהמטבח הפרטי שלהם, והתייצבו נחושים לדו־קרב.

משפחת אברמסון (צילום: יאיר שגיא)
משפחת אברמסון(צילום: יאיר שגיא)

בהרכב: מירון (40), איש הייטק; אשתו תמר (41), דוקטורנטית באוניברסיטת חיפה החוקרת רגישות חושית; שלושה ילדים מתוקים להפליא: ריף בן השש, תום בת השלוש וים, בת חצי שנה, שנמצאת כל הזמן במנשא על תמר. "היא צמודה אלי כל היום", מחייכת האימא, "אני הקנגורו שלה. נעים לה וחם לה פה, ובמהלך הבישול היא טועמת כל הזמן מכל המרכיבים שאנחנו משלבים במנה. אני נותנת לה לטעום בקטנה, כדי שתחווה כמונו טעמים שונים".

 

משפחת אברמסון בחרה להמשיך בקו הצמחוני. ההורים מדגישים כי אצלם מקפידים לאכול בריא, לבלות זמן איכות עם הילדים וגם לשיר ביחד "שירים שכולנו גדלנו עליהם". לדוגמה: "אצא לי השוקה". לאור כל זאת, חברות "צוות חיים בריאים של אסם" מחליטות להעניק להם את הכינוי "המשפחה הצמחונית המזמרת".

 

"הפעם החלטנו להכין לכם ריבועים ירוקים", הצהיר ריף בבטחה. בצד, כשהוא איתי לבד, הילד מודיע שהוא בטוח שהמנה הזו מזכה אותם בעלייה לחצי הגמר. "על בטוח, כי היא פשוט נורא טעימה ויפה", מדגיש ריף.

המנה של משפחת אברמסון (צילום: יאיר שגיא)
המנה של משפחת אברמסון(צילום: יאיר שגיא)

 

זה פשוט תענוג לצפות בתום הפצפונת לשה את הבצק. כשהיא מסיימת, ריף מכדרר כדורים קטנים מעיסת הבצק, העשוי מחצי קמח רגיל וחצי קמח כוסמין. אבא מרדד את הבצק, אימא חותכת אותו לריבועים, ותום חוזרת לתמונה: בכל ריבוע היא מניחה מעט מהמלית שהכינו קודם בקערה, מלית המבוססת על מחית תרד טרי עם גבינה צאן שקנו באחד הכפרים ליד ביתם.

 

ההתרגשות עושה את שלה. ים הקטנה מתעייפת מכל ההתרחשויות ונרדמת במנשא. כשכל ריבועי הבצק מלאים במלית הירוקה, מירון מטגן

אותם אחד אחד במעט שמן ומגיש את המנה לחברות "צוות חיים בריאים", שאוכלות את המנה בהתלהבות רבה.

 

בינתיים, בצד השני של המטבח, הטריגרים עוברים בקול רם על השלבים של המנה שאותה יכינו. וגם כאן, לחלוטין במקרה, המרכיב העיקרי הוא תרד. בצוות: מיכאל (37), נועה (33), עופרי בת החמש וזוהר בת השנתיים.

 

עופרי מדהימה אותנו עם ביצועי חיתוך סלרי ברמות גבוהות לגילה. נועה ממהרת להסביר כי עופרי לומדת בגן אנתרופוסופי, ושם מלמדים אותם, בין היתר, עבודה עם ירקות ופירות במטבח. "תענוג", היא מסכמת בהנאה למראה העבודה של בתה.

 

זוהר הקטנה תופסת את מקומה הקבוע: על מדף מעץ, קרוב לעמדת ההכנה. היא ממונה על קילוף השום. בכל פעם שהוא מסיימת לקלף שן היא זורקת אותה לסיר. היא עובדת ממש על אוטומט. רגעים שצריך פשוט לצלם ולהנציח. בגיל כל כך צעיר הילדה כבר יודעת מה תפקידה, והכל בשקט מופתי וריכוז, תוך התמקדות במטרה. "העיקר להיות שותפה בעשייה, כמו בבית", מציין מיכאל, איש היי־טק במקצועו.

 

גם במשפחת טריגר-איזנשטט מקפידים לרוב על תזונה צמחונית מאחר שנועה צמחונית. וברבע הגמר הם לא משנים ממנהגם. המתכון: לביבות תרד ובטטה בשילוב גבינת קשקבל. "חשוב להדגיש כי מדובר בלביבות אפויות", מדגישה נועה.

משפחת טריגר-איזנשטט (צילום: יאיר שגיא)
משפחת טריגר-איזנשטט(צילום: יאיר שגיא)

מירון מנצח על התזמורת ההרמונית בנועם. כל אחד מבני המשפחה מקשיב להנחיות ופועל בתורו. התהליך הוא תענוג צרוף לצפייה. גם התוצאה טעימה. מה יחליטו המומחיות?

 

"במתכון של משפחת אברמסון יש שילוב טעים ומקורי של תרד וגבינות בתוך מאפה דגנים מלאים – קמח כוסמין וקמח פלוס, שבו 30% חיטה מלאה – אשר הוכן על מחבת עם מעט מאוד שמן", אומרת אורלי פיינה, דיאטנית קלינית ומנהל תחום התזונה באסם. "המתכון מוכיח כי אפשר ללמד ילדים לאהוב הכל, גם תרד. משפחת אברמסון היא דוגמה נהדרת לכך שמעורבות של ילדים מגיל צעיר בהכנת הארוחות יחד עם טעימות תוך כדי ההכנה מאפשרת לגדל אותם על תזונה מגוונת, עשירה ובריאה. ציון בריאותי: 9.

 

"בלביבות האפויות והטעימות של משפחת טריגר שולבו כמה ירקות, וביניהם תרד, בהרכב שאינו שגרתי. ילדים אוהבים לרוב לביבות, והן דרך נהדרת להציג לילדים ירקות במגוון סוגים ולחשוף אותם לטעמים חדשים. עופרי וזוהר, למרות גילן הצעיר, היו מעורבות בקיצוץ הירקות ובהכנת הלביבות כשההורים נותנים דוגמה אישית, שיתוף פעולה מעורר השראה המוכיח שאין גיל צעיר מדי למעורבות ילדים במטבח והוכחה לכך שכשילדים מעורבים בהכנת הארוחות מגיל צעיר כחלק מהשגרה – התזונה שלהם לרוב מגוונת ועשירה יותר. ציון: 9.5".

המנה של משפחת טריגר-איזנשטט (צילום: יאיר שגיא)
המנה של משפחת טריגר-איזנשטט(צילום: יאיר שגיא)
 

הקרב בינתיים צמוד. סיגל קפלן, מדריכת הורים, מספקת תובנות: "במשפחת אברמסון – שאפו על מיתוג המאפה. לקחת תרד, שהוא ירק פחות ידידותי לחיכם של ילדים רבים, לעטוף אותו בבצק ולקרוא לו 'ריבוע ירוק', זו הוכחה ששיווק הוא חלק קריטי בעידוד ילדים לאכול בריא (ואחר כך גילינו שיש גם ריבוע לבן עם גבינות). ללא ספק, אפשר לעוף עם היצירתיות. מקסים היה גם לראות איך תמר משתמשת בשפה של רגשות כשהיא לשה בצק יחד עם תום בת השלוש. 'תרגישי. נעים, נכון?'. שיח של רגשות עם ילדים מעשיר את השפה שלהם ואת יכולתם לבטא את עצמם, והשיקוף שלנו את הרגשות נותן להם לגיטימציה ומעביר חוויה נעימה של 'רואים אותי'. ציון על עבודת הצוות: 9.5.

 

"במשפחת טריגר, עופרי בת החמש מפגינה מיומנות מעוררת פליאה בחיתוך זהיר עם סכין והיכרות מושלמת עם כל הירקות. היא מחזיקה בביטחון מגובה בידע וניסיון כלים שהורים מרחיקים לרוב מהילדים. עצמאות מגיעה עם אחריו,ת משום שללא זה היא הרת סכנה. ואחריות היא תוצר של מודלינג, מסרים מילוליים, הדרכה והתנסות. עבור ילד, החוויה של 'אני טוב במה שאני עושה' מעצימה ותורמת לדימוי העצמי – ותראו באיזו קלות אפשר לייצר הזדמנויות כאלה עבורם. ציון: 10".

 

רק נקודה הפרש. השפית איילת הירשמן תכריע: "משפחת אברמסון הוכיחה שוב כמה ערך יש לעבודה משפחתית במטבח שהינה משותפת, נעימה, ומתוזמנת היטב, כזאת שמתבצעת בלי שום הסחות מהעולם שבחוץ וכוללת שירה רמה של כל בני המשפחה (הם מזמרים יחד שירים מוכרים שחיברו להם בעצמם מילים חדשות פרטיות. זה חמוד, זה מאחד וזו בדיוק הדרך ליצור זיכרונות נפלאים). הפעם הציעו ההורים רעיון שכדאי לאמץ: מיתוג של מנה שלא נשמעת בדיוק כמו משהו שילדים יבחרו בו לארוחת ערב – מאפה מבצק יוגורט וקמח מלא במחבת, ממולא בתרד וגבינה – למשהו שהילדים לא רק עטים עליו ואוכלים אותו בשמחה, אלא גם משתתפים בהכנה שלו בכיף גדול, אותנטי. הם פשוט קוראים לזה ריבוע ירוק, ובימים אחרים יש בבית אברמסון גם עיגול סגול שהן לביבות סלק, ועוד – וזה עובד. המנה עצמה הייתה ברמה גבוהה. הבצק המלא היה עשיר וטעים, המילוי מאוזן בטעמיו וכייפי. ציון על הטעם: 9.5".

 

"במשפחת טריגר, גם הפעם קיבלנו הוכחה ניצחת לכך שילדים יכולים להיות חלק משמעותי מהבישול המשפחתי מגיל צעיר מאוד. המנה הוכנה באופן שווה על ידי כולם, אבל באמת, כאשר עופרי בת החמש חותכת במיומנות אמיתית את הירקות וזוהר בת השנה וחצי יושבת על משטח העבודה, בהשגחה מלאה כמובן, מקלפת שום, טועמת גבינות ונחשפת לחומרי גלם. ככה בדיוק מגדלים ילדים שיגדלו להיות אכלנים מעולים, פתוחים ועצמאיים. תענוג אמיתי להביט בעבודה משפחתית כל כך מאוחדת ומלאת רוך והקשבה. הלביבות, מארטישוק ירושלמי ותרד – לא בדיוק הירקות הראשונים שחושבים עליהם כשמכינים אוכל לילדים – זכו כאן להצלחה רבה, בעיקר בזכות הגישה, והיו טעימות ומקוריות. לצד צזיקי מעולה, זו אחלה מנה לארוחת ערב משפחתית, ובכלל. ציון: 10".

 

המנה של משפחת טריגר־איזנשטט העלתה אותם לשלב רבע הגמר. האברמסונים קיבלו באצילות את ההפסד. "נהנינו מכל רגע. אצלנו בבית לא קראנו לזה מלכתחילה תחרות, אלא חוויה", מסכמת האמא, תמר, ומשמחת את כולנו.


הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף אסם


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
המנה של משפחת טריגר-טריגר־איזנשטט
צילום: יאיר שגיא
צילום: יאיר שגיא
המנה של משפחת אברמסון
צילום: יאיר שגיא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים