שתף קטע נבחר

בארה"ב האנטישמיות נוחה יותר

על רקע יום השואה הבינלאומי קבע פאנל של מומחים בפורום שנערך במרכז לציביליזציה יהודית שבאוניברסיטת ג’ורג'טאון שמוטב ליהודים לחוות אנטישמיות בארצות הברית מאשר באירופה. כל הפרטים בכתבה

בסוף השבוע האחרון הצגנו כאן את הנתונים המדאיגים של העלייה באנטישמיות בארה"ב ובראיון מיוחד, סיפר לנו הרב מרווין האייר, מייסד מכון ויזנטל שכל יהודי באמריקה אמור היום לדאוג. השבוע, לקראת יום השואה הבינלאומי, קבע פאנל של מומחים שמוטב ליהודים לחוות אנטישמיות בארצות הברית מאשר באירופה, בפורום שנערך במרכז לציביליזציה יהודית שבאוניברסיטת ג’ורג'טאון, בעקבות עלייה בהיקף הפעילות של ארגוני ימין קיצוניים וארגונים אנטישמיים באירופה ובארצות הברית בשנים האחרונות.

 

"המצב בארצות הברית רחוק מאוד מלהיות מושלם", אמר איירה פרמן, ששימש עד ינואר אחרון כאחראי על המעקב אחר אנטישמיות בינלאומית עבור משרד החוץ האמריקאי, "אין ספק שהמצב הרבה יותר טוב היום מאשר לפני חמישים שנה, אך צריך לזכור שאין ערבון לכך שנמשיך לעשות עבודה טובה בנושא, ולראייה ההבדל בין הטיפול באנטישמיות שהשתפר מאוד לעומת העלייה ברגשות אנטי-מוסלמיים והטיפול בנושא שנמצא בשפל חסר תקדים".

 

פורמן דיבר על קהילות אמריקאיות בהן התארגנו באופן ספונטני הפגנות נגד אנטישמיות. הוא הזכיר את העיירה ווייטפיש במונטנה, בה לפני שנה נערכה הפגנה גדולה נגד צעדה של ניאו-נאצים שהיו אמורים להגיע אל העיר, וגם מנהיגי קהילה באוקלהומה-סיטי שדרשו ממחוקק במדינה להתנצל על כך שהשתמש בביטוי Jew Down.

 

במקרים האלו ועוד מקרים אותם ציין, המחאה הגיעה במקומות בהם הקהילה היהודית היא קטנה ולא בעלת השפעה פוליטית או חברתית, ובכל המקרים המחאה נגד אנטישמיות אורגנה בעיקר על ידי קהילות לא-יהודיות.

 

 

היידי בייריש, אחראית על מחלקת המודיעין בפרויקט ה-Southern Poverty Law Center, הוסיפה לרשימה הזו גם כמה חברי קהילות מוסלמים שנרתמו לעזור לגייס כספים לבתי קברות יהודיים שהושחתו.

 

מייקל ווין, מנהל הקשרים הבינלאומיים וקשרים עם הממשל של קרן ההגנה על הקהילה - שדואגת לבטיחותה של הקהילה היהודית בבריטניה - אמר שמנהיגים באירופה דואגים לדבר נגד פשעי אפליה ואנטישמיות, אבל הסכים עם פורמן בכך שהמסר נשאר ברמת הפוליטיקאים ולא בהכרח מחלחל לחברה.

 

"ישנן המון מדינות אירופיות עם אוכלסיות לא מפותחות", אמר ווין. ווין טען שמאחר והרבה מדינות הפכו רק באחרונה לדמוקרטיות אחרי שנים תחת מנהיגים דיקטטוריים, האזרחים עדיין מטילים ספק בכל מה שהפוליטיקאים אומרים ומסרבים לשתף עימם פעולה, גם בנושאים כמו מאבק באפליה ופשעי שנאה.

ביום שישי האחרון פרסום ארגון הציונות העולמי סקר שמשווה בין ארצות הברית לאירופה במדד הבטיחות. מהסקר עלו כמה נתונים מדאיגים ובין היתר ש-51 אחוז מיהודי אירופה חוששים להתהלך בציבור עם סממנים יהודיים בולטים, לעומת יהודי ארצות הברית שרק כ-20 אחוז מהם חוששים להתהלך בציבור ולהבליט את דתם.

 

למרות נתוני הסקר שמצביע על מצב טוב יותר לאין שיעור בארצותהברית, הדוברים בפאנל חזרו על כך שללא ספק יש עליה ברטוריקה האנטישמית כאן. בייריש אמרה שהיא לא צפתה את מצעד הניאו-נאצים בשארלוטסוויל בשנה שעברה, במסגרתו צעדו פעילי ימין קיצוני וניאו-נאציים וצעקו בין היתר גם קריאות אנטישמיות כגון "יהודים לא יחליפו אותנו".

 

"מארגני ההפגנות בארצות הברית של הימין הקיצוני הופכים הרבה יותר דומים להיטלר", אמרה בייריש, "בניגוד לעבר,כשמפגיני הימין הקיצוני התמקדו במה שהם קראו לו אובדן הזכויות של האדם הלבן, היום אנחנו שומעים הרבה יותר קריאות אנטישמיות מהם".

בייריש אמרה גם שלמרות שריכוז האנטישמיות גדול יותר באירופה, האינטרנט עוזר להפיץ את השנאה ביבשות אחרות. "אנחנו עוקבים אחר כמה אתרים נאציים ואנטישמיים שכיום לחלקם יש כ-750 אלף צפיות בחודש בתוך ארצות הברית".

 

באותו נושא אמר ווין שגרמניה וצרפת הכריזו שייתבעו את פייסבוק וגוגל אם לא יעזרו לעצור את הפצת האנטישמיות שמתרחשת בעזרתם, ואף הפכה לקלה יותר בגין השירותים שהן מעניקות.

 

לאחר שמספר חברים בפאנל הזכירו שהעלייה הכי חדשה בשנים האחרנות באנטישמיות בארצות הברית התרחשה בזמן הקמפיין הגזעני של דונלד טראמפ, מיהר פורמן להזהיר שאסור להפוך את נושא האנטישמיות לפוליטי. הוא אמר שאכן לדעתו ההתנהלות של טראמפ תורמת לעלייה באנטישמיות אך שגינויים לדברי הנשיא מגיעים גם מהצד הרפובליקני.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רחוק מלהיות מושלם. אנטישמיות באמריקה
מומלצים