שתף קטע נבחר

פיליפס

המפעל שהחל בייצור נורות, הגן תחת כנפיו על אלפי יהודים רדופים והאיר את איינדהובן באורות נוצצים ; הרבה יותר מסתם מעצמת חשמל

מייסד החברה, פרדריק פיליפס - בן למשפחה יהודית שהמירה את דתה במאה ה-19 - נולד ב-1830 בעיר זלטבומל בהולנד. פיליפס היה בנקאי אמיד, בעל אדמות, שעסק בסחר טבק וקפה. הוא היה הסוכן הראשון בהולנד שמכר סיגרים, וכן הבעלים של מפעל לתאורת רחוב בגז. בנו בכורו, ג'ררד, נולד בשנת 1858. הוא סיים את לימודי ההנדסה שלו במדע החשמל. ג'ררד התעמק בנורה החשמלית שהמציא תומס אדיסון בשנת 1878.
בשנת 1891 קנה ג'ררד מבנה גדול בעיירה קטנה בשם איינדהובן, שמנתה 4,000 תושבים. הוא העסיק במפעל 10 פועלים שייצרו נורות. באותה תקופה שימשו המנורות רק לתאורת חנויות, מפעלים, מוסדות ציבור ורחובות. ב-1895 היה שוויה של נורת פיליפס 25 סנט אמריקני. באותה שנה כבר נמכרו 75 אלף נורות והמפעל הוגדל. האב פרדריק צירף את האח אנטון, שהיה צעיר מג'ררד, למפעל.
לפני מותו של פרדריק, ב-1900, הוא העביר לבניו את ההנהלה ויצר חלוקה מוגדרת. ג'ררד אחראי לניהול הייצור ולפיתוח הטכני, ואנטון לשיווק ולניהול המסחרי. כך נולדה המסורת, שנמשכה 1979, לפיה החברה תמיד מנוהלת על ידי שני מנכ"לים. בשנת 1900 מכרה פיליפס 3 מיליון נורות, רובן שימשו לתאורת רחוב בערי הולנד.

החיים מחייכים ל"ילדי פיליפס"

ב-1906 סיים ג'ררד פיליפס לפתח נורה המחזיקה מעמד זמן ארוך. המפעל באיינדהובן המשיך לגדול, וב-1910 העסיק 4,000 פועלים. האחים פיליפס הפכו למעסיק הגדול ביותר בהולנד, ואיינדהובן הפכה ל"עיר של פיליפס". החברה בנתה בעיר פארק גדול ופתחה בתי-ספר לעובדי פיליפס. המפעל הכניס לרחובות העיר תאורה זוהרת, דאג לעובדים לתוכנית פנסיה וכן לחיסכון ללימודי ילדיהם. בפולקלור של איינדהובן מחולקים תמיד ילדי העיר לשני סוגים: "ילדי פיליפס", הזוכים לבתי-ספר משופרים וחיסכון לחינוך גבוה, חוגי ספורט ועוד, והילדים האחרים.
ב-1923 החלו לייצר בפיליפס מכשיר רדיו, שצרך מעט חשמל וזכה להצלחה גדולה. ב-1925 רכשה פיליפס 50% מחברת הרדיו של המבורג וחתמה על הסכם ידע עם חברת RCA האמריקנית. ב-1927 שידרו המלכה וילהלמינה ובתה שידור רדיו לאזרחים ההולנדים באיי הודו ההולנדית (היום אינדונזיה). באותה שנה החלה פיליפס לייצר מגבירי קול. בשנות השלושים יוצרו מכשירי הרנטגן הראשונים, הפטיפונים,מכונת הגילוח, והחל פיתוח הטלוויזיה.

חסיד אומות העולם

כבר בשנת 1939 הוחזקו רוב מניות פיליפס על-ידי בעלי מניות בארה"ב ובאנגליה, והמפעלים היו מפוזרים בארצות שונות בעולם. במרוצת המלחמה השתמשו הגרמנים במפעלי פיליפס באיינדהובן לייצור מלחמתי, והעיר הופצצה על-ידי בעלות-הברית ונחרבה כליל. פריץ פיליפס, אחרון בני המשפחה ובנו היחיד של אנטון, קיבל בשנת 1996 תעודת כבוד ומדליית חסיד אומות העולם מיד ושם. ב-1942 הוא יעץ לעובדיו, שהיו בעבר קצינים בצבא ההולנדי, להסגיר עצמם לגרמנים ובכך למנוע גירושם למחנות ריכוז. אלה שעשו זאת ניצלו.
פיליפס הקים מפעל חדש בעיר פיכט, אליו העביר אלפי עובדים יהודים ובני משפחותיהם. בעזרת החברה הועברו לפיכט אלפי יהודים מהאיזור, שלא נמנו כלל עם עובדי פיליפס בעבר, וכך ניצלו מהמשלוחים. פעמיים נמנעו משלוחי יהודים, אף שהרכבות כבר הגיעו כדי לאוספם. פיליפס יצר קשר עם חברת טלפונקן, בעלת מפעלים באושוויץ, וביקש להעסיק בהם יהודים לפי רשימות שמסר. לפריץ פיליפס היה קשר קבוע עם המחתרת ההולנדית, וכאשר נרדף ע"י הגסטפו, הוא הוסתר על-ידיה עד שדרום הולנד שוחררה.
מייד אחרי כניעת גרמניה יצר פיליפס קשר עם העובדים היהודים במחנות ודאג לשקמם. לאחר המלחמה נבנתה איינדהובן מחדש במהירות, בעיקר במימון חברת פיליפס, שהקימה מחדש את המפעלים, את בתי המגורים ואת המוסדות הקהילתיים. העיר, שנבנתה כולה בארכיטקטורה פונקציונלית ובבנייה מהירה בשנות ה-50, זכתה לכינוי "העיר המכוערת בהולנד".

שידורי פיליפס מאצטדיון פיליפס

ב-1950 התקיים שידור הטלוויזיה הראשון בהולנד, שהועבר במשדר של חברת פיליפס. השידור היה של משחק כדורגל שהתקיים באיצטדיון הכדורגל על שם פיליפס באיינדהובן. ב-1958 הוציאה החברה לשוק טלוויזיה צבעונית. כמו כן יוצרו מכשירי רדאר לגילוי מטוסים, מערכות סטריאו, מטחנה לקפה, מנורה לחימום נגד כאבים, ועוד. בהמשך יוצרו גם מחשבים, מצלמת טלוויזיה, ציוד למוסיקה ומערכות טלפון עירוניות. בשנות ה-70 יוצרו מכשיר הווידיאו, שפותח ושווק יחד עם MCA האמריקנית, והקומפקט דיסק, שפותח ע"י פיליפס ושווק יחד עם סוני. בשנות ה-80 התמזגה חטיבת המכשירים הביתיים של פיליפס עם חברת WHIRLPOOL האמריקנית.

אם מבזבזים לא חוגגים

משבר המניות בבורסה האמריקנית ב-1987 והתעצמותם של המתחרים היפאנים ושל מוטורולה, נתנו את אותותיהם גם בפיליפס והרווחים צנחו. ב-1990 אסף יאן טימר, מנכ"ל פיליפס, את 100 המנהלים החשובים מרחבי העולם למפגש התעוררות. הוא הודיע להם על פיטורי 20% מעובדי פיליפס בכל הדרגים והפסקת ייצור חלק מהמוצרים. גם חגיגות ה-100 לפיליפס בוטלו מטעמי צמצומים. את פירות העשור ה"מתקן" הזה קוטף כיום המנכ"ל קור בונסטרה.
כיום מעסיקה פיליפס רבע מיליון עובדים. היא נמצאת בין 150 החברות הגדולות בעולם. קבוצת הכדורגל של פיליפס, פ.ס.ו-איינדהובן זכתה בשנת 1988 בגביע אירופה לאלופות.

פורסם במגזין "ממון" "ידיעות אחרונות" ב-10.8.99







לפנייה לכתב/ת
פיליפס -מרכז הפיתוח בסיאול
ב-1958 הוציאה פיליפס לשוק טלוויזיה צבעונית
פיליפס -מכונת גילוח
פיליפס - פקס
מומלצים