שתף קטע נבחר

המשבר מחריף: ישראל מסרבת לקבל משלחת מוורשה

סערת חוק השואה: פולין מעוניינת לשלוח דיפלומטים, אבל במשרד החוץ מסרבים, ומתנים את השיחות בנכונות לתקן את החוק. פולין תמנה שגריר חדש. יועץ הנשיא: "היהודים היו פסיביים בשואה וישראל מרגישה אשמה"

 

המשבר בין ישראל לפולין סביב חוק השואה מחריף. ישראל הודיעה שהיא מסרבת לקבל משלחת פולנית לשיחות על יישוב המשבר - עד שפולין תביע נכונות לתקן את החוק. החוק, שאוסר להטיל על פולין אחריות על זוועות השואה, אושר בשני הבתים בפרלמנט הפולני, נחתם על ידי נשיא פולין אנדז'יי דודה והועבר לבחינת בית הדין לחוקה.

 

הפולנים כבר מינו צוות המונה חמישה נציגים, בהם דיפלומטים ומומחים להיסטוריה, שאמור היה לנהל דיאלוג עם צוות ישראלי. לפני כמה ימים הגיע למשרד החוץ שגריר פולין בישראל, יאצק חודורוביץ', שלא שהה בארץ בזמן המשבר בגלל מות אמו. חודורוביץ' נפגש עם בכירי משרד החוץ והציע לתאם מועד להגעת המשלחת הפולנית כבר במהלך השבוע.

הפגנה מול שגרירות פולין בתל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הפגנה מול שגרירות פולין בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

אלא שהשגריר שמע דברים קשים מסמנכ"ל אירופה במשרד החוץ, רודיקה רדיאן גורדון, שהבהירה לו שלישראל אין עניין ב"הזדמנות לצילום" ושאם הפולנים לא מוכנים לדבר על תיקון החוק – אין טעם שיבואו. בסוף השבוע נמשכו המגעים בין המדינות, אך טרם גובשה הבנה שתאפשר את הגעתה של המשלחת הפולנית.

 

לאחרונה החליטה ממשלת פולין למנות את מארק מגיירובסקי, סגן שר החוץ, לשגריר הבא בישראל. בעבר היה הדובר של הנשיא דודה ועבד כעיתונאי. המינוי שלו הוא חלק מרצונה של ממשלת הימין הפולני להתגבר על המשבר ביחסים, ולשדרג את היחסים בכל המישורים. ביום שישי אמר שר החוץ הפולני יאצק צ'פוטוביץ': "אנחנו צריכים להוריד את המתיחות בשני הצדדים. אנחנו רוצים להיכנס לדיאלוג והצהרה משותפת תהיה רצוייה".

 

אלא שבסוף השבוע המשבר החריף אחרי שיועצו של נשיא פולין, אנדז'יי זיברטוביץ', אמר שתגובתה של ישראל לחוק נובעת מ"רגשות אשמה בנוגע לפסיביות של היהודים במהלך השואה" וכי יהודים רבים היו מעורבים בהסגרה ובשיתוף פעולה במלחמה. זיברטוביץ' טען שישראל נאבקת לשמור על המונופול על השואה.

נשיא פולין דודה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא פולין דודה(צילום: רויטרס)
  

גורמים יודעי דבר בורשה אומרים שהפולנים העריכו שישראל תמחה על החוק, אך לא ציפו למשבר בקנה מידה חריף כזה. מי שדחף את החוק היה מנהיג מפלגת השלטון ירוסלב קצ'ינסקי, מנהיג מפלגת "חוק וצדק" שנחשב לאיש החזק והמשפיע בפוליטיקה הפולנית. הוא החליט לוותר על תפקיד רשמי, אך ממנה בפועל את ראשי הממשלה במדינה.

 

קצ'ינסקי החליט לקדם את החוק למרות שפולין הבטיחה גם לישראל וגם לכוח המשימה הבינלאומי להנצחת השואה IHRA, המונה 27 מדינות, שלא לקדם אותו. קצ'ינסקי היה גם זה שלחץ על דודה לחתום על החוק, למרות הסיכום בין נתניהו לראש הממשלה מטאוש מורבייצקי. הוא זעם על המפגש בין נתניהו לוולדימיר פוטין, שבו נשיא רוסיה תקף את פולין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיא פולין דודה
צילום: רויטרס
מומלצים