שתף קטע נבחר

והזוכה במדליית הזהב הדיפלומטית: צפון קוריאה

קים ג'ונג און הפתיע, אחותו באה לביקור נדיר והקסימה במתקפת חיוכים והספורטאים משתי האויבות המרות ריגשו את העולם: המדינה המבודדת בעולם גונבת את ההצגה במשחקים האולימפיים בדרום קוריאה ועל הדרך תוקעת טריז בין סיאול לבין בעלות בריתה הקרובות וושינגטון וטוקיו

 

 

מתקפת הקסם הצפון קוריאנית נשאה פרי: צפון קוריאה מסתמנת כמועמדת הבטוחה לזכות באחת המדליות החשובות ביותר באולימפיאדת החורף שנערכת בדרום קוריאה - מדליית הזהב הדיפלומטית. כך מעריכים שר בממשלת דרום קוריאה ומומחים פוליטיים שטוענים שהמדינה המבודדת בעולם ניצלה את המשחקים האולימפיים כדי לתקוע טריז בין דרום קוריאה לבין בעלת בריתה הקרובה ארצות הברית במטרה לרכך את הלחץ הבינלאומי עליה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

תוך פחות מחודש מאז ששליט צפון קוריאה קים ג'ונג און הפתיע כשאמר שארצו מוכנה להצטרף למשחקים האולימפיים שייערכו אצל האויבת מדרום, נשיא דרום קוריאה מון ג'אי-אין השעה תרגילים צבאיים, אירח את אחותו של קים במשחקים האולימפיים בפיונצ'אנג ונתן את הסכמתו לקיים פסגה של שתי המדינות בצפון קוריאה.  

 

"מסתמן שצפון קוריאה היא הזוכה הברורה בזהב", אמר קים סונג-האן, שר החוץ לשעבר של דרום קוריאה (2013-2012) שמלמד כיום באוניברסיטת קוריאה שבסיאול. "המשלחת והספורטאים של הצפון זוכים לכל אור הזרקורים, ואחותו של קים ג'ונג און מציגה חיוכים אלגנטיים בפני הציבור הדרום קוריאני והעולם. אפילו לרגע אחד, היא נראית כמו מדינה נורמלית".

 

בודד בטקס - סגן נשיא ארה"ב

סגן נשיא ארה"ב מייק פנס, שהשתתף בטקס הפתיחה של אולימפיאדת החורף ביום שישי לצד הנציגים הצפון קוריאנים, אמר שאין מחלוקת בין ארה"ב, דרום קוריאה ויפן לגבי הצורך לבודד את צפון קוריאה. גורם ממשל אמריקני אמר שהדבר החשוב ביותר הוא כיצד תתנהג פיונגיאנג אחרי המשחקים האולימפיים. עד כה לא הראתה המדינה הקומוניסטית שום כוונה לנהל משא ומתן על דרישת הקהילה הבינלאומית ממנה לוותר על תוכנית הגרעין שלה ועל תוכנית הטילים הבליסטיים שלה.

 

פנס נראה כמו אחד האנשים הבודדים ביותר בטקס הפתיחה של משחקי החורף בדרום קוריאה. הוא נותר יושב במושבו בזמן שהמשלחת הקוריאנית המשותפת נכנסה לאצטדיון - בניגוד גמור לנשיא דרום קוריאה שנעמד ביחד עם אחותו של קים ג'ונג און, קים יו ג'ונג, כדי להריע לספורטאים הקוריאנים משתי המדינות.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

דגלאס פאל, לשעבר דיפלומט אמריקני בכיר בממשלים רפובליקניים, אמר שצפון קוריאה השתמשה עד כה היטב בתעמולה שלה "משום שקשה לא להיתפס ברגשות של אירוע אולימפי". אולם לדבריו יהיה קשה לנשיא הדרום קוריאני מון להמשיך במומנטום של חימום היחסים עם פיונגיאנג אחרי שהשמרנים מבית ובעלות בריתו בחו"ל יזכירו לו מה עומד על הכף מבחינת איום הגרעין הצפון קוריאני.

 

ראש הממשלה היפני עצבן את הדרום קוריאנים

שפת הגוף החמה בין הצפון לבין הדרום במשחקים האולימפיים הובילה לדיבור על קרע בין סיאול לבין וושינגטון, אבל גם למתיחות גוברת בין סיאול לבין טוקיו. ראש ממשלת יפן שינזו אבה, שנראה חש לא בנוח במהלך טקס הפתיחה של אולימפיאדת החורף, עצבן את מארחיו הדרום קוריאנים כשאמר לנשיא מון שהתרגילים הצבאים המשותפים לארצו ולארה"ב חייבים להתחדש מיד לאחר המשחקים האולימפיים.

 

דרום קוריאה השעתה את התרגילים הצבאיים שנערכים מדי שנה עם הכוחות האמריקניים כדי לסלול את הדרך להשתתפותה של צפון קוריאה במשחקים האולימפיים בפיונצ'אנג. בדרך כלל נערכים תרגילים אלה בין פברואר למרס. "אין זה הזמן כעת לדחות את התרגילים הצבאיים האמריקניים-דרום קוריאניים", אמר אבה. הנשיא הדרום קוריאני מון השיב לו שאין זה ראוי שראש הממשלה היפני מעלה את הנושא ואמר שמדובר בעניין פנימי.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

יהיו מועמדות לפרס נובל לשלום? נבחרת ההוקי נשים המשותפת של הקוריאות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יהיו מועמדות לפרס נובל לשלום? נבחרת ההוקי נשים המשותפת של הקוריאות(צילום: AFP)

 

יפן לא משתתפת בתרגילים הצבאיים של ארה"ב ודרום קוריאה, אבל היא נמצאת בטווח הטילים הצפון קוריאניים וסומכת רבות על הכוחות האמריקניים שמוצבים באזור ועל המוכנות שלהם להתמודד עם האיום מצד פיונגיאנג. "מבחינת יפן מדובר בתרחיש בלהות", אמר טקאשי קוואקאמי, מרצה לפוליטיקה בינלאומית באוניברסיטת טאקושוקו שבטוקיו. "בצורה מיומנת מאוד תוקעת צפון קוריאה טריז בין ארה"ב, יפן ודרום קוריאה".

 

"מתקפת קסם שנועדה להרוויח זמן"

גורם בכיר במשרד ההגנה היפני אמר שמתקפת הקסם של צפון קוריאה במשחקים האולימפיים "עשויה פשוט להיות דרך להרוויח זמן" עד שהיא תשלים את פיתוח הגרעין והטילים הבליסטיים שלה. עם זאת, בראיון שהעניק אתמול לעיתון "וושינגטון פוסט", אמר סגן הנשיא האמריקני פנס שהוא ונשיא דרום קוריאה מון הסכימו על חיזוק הקשרים הדיפלומטיים עם צפון קוריאה - תחילה עם סיאול ולאחר מכן אולי ייערכו שיחות ישירות בין וושינגטון לבין פיונגיאנג ללא תנאים מוקדמים. "שום לחץ לא ייפסק עד שהם באמת יעשו משהו שהברית תאמין שמהווה צעד משמעותי לעבר פירוק מגרעין", צוטט פנס בראיון לעיתון האמריקני. "אבל אם אתם רוצים לדבר אז בואו נדבר", הוא הוסיף.

 

צפון קוריאה נמצאת תחת משטר סנקציות כבדות של האו"ם. העיצומים הבינלאומיים נועדו במקור לעצור את הפצת הנשק הגרעיני וטכנולוגיות טילים, אבל כעת מקיפות תחום נושאים רחב יותר לאחר שפיונגיאנג האיצה את ניסויי הטילים שלה.

 

קרוב-רחוק. סגן נשיא ארה"ב מייק פנס ליד אחותו של קים ג'ונג און בטקס הפתיחה של אולימפיאדת החורף (צילום: AP) (צילום: AP)
קרוב-רחוק. סגן נשיא ארה"ב מייק פנס ליד אחותו של קים ג'ונג און בטקס הפתיחה של אולימפיאדת החורף(צילום: AP)

מעודדות צפון קוריאניות (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מעודדות צפון קוריאניות(צילום: MCT)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מנסה להרוויח זמן? קים ג'ונג און (צילום: AP) (צילום: AP)
מנסה להרוויח זמן? קים ג'ונג און(צילום: AP)

לאחר שנים רבות של יישום לא יעיל, נראה שהסנקציות הבינלאומיות החלו סוף סוף "לנשוך" את צפון קוריאה. כך לפי גורמים בממשלת יפן ומומחים לנושא, שניסו להסביר מדוע הסכים קים ג'ונג און לשלוח את הנבחרת הלאומית של ארצו וגם את אחותו למשחקים האולימפיים בדרום קוריאה.

 

אזרח זר שמתגורר בבירת צפון קוריאה סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס שבחודשים האחרונים הוא ראה פחות ופחות אנשים אוכלים במסעדות וקונים מוצרי יוקרה בחנויות כשברקע עליית מחירי הדלק. שר האיחוד הדרום קוריאני סיפר שכאשר המעבורת שנשאה את המשלחת הצפון קוריאנית למשחקים האולימפיים עגנה בשבוע שעבר ברציף, היא ביקשה ממארחיה הדרום קוריאנים למלא לה דלק כדי שתוכל לשוב הביתה. לאחר מכן הסירה צפון קוריאה את בקשתה לאחר שביקשה כמות של דלק גדולה ממה שהדרום היה מוכן לתת לה.

 

במשחקים בפיונצ'אנג נמנעו שתי הקוריאות לדון בסנקציות ובמקום זאת הפגינו אחווה אולימפית, שאחד הביטויים הגדולים שלה היה כשנבחרת ההוקי קרח המשותפת לשתי המדינות עלתה להתחרות על הקרח. אחווה זאת עוררה השראה אצל אחד מחברי הוועד האולימפי האמריקני שהציע שנבחרת ההוקי קרח, שכוללת 12 ספורטאים, תהיה מועמדת לפרס נובל לשלום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
גנבה את ההצגה. קים יו ג'ונג, אחותו של קים ג'ונג און
צילום: MCT
מומלצים