שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    חומוס, צ'יפס ומיכל מלא
    זוכרים את המסעדות ההן בתחנות הדלק שאהבתם לקפוץ אליהן בשנות השבעים והשמונים כדי לאכול סטייק בפיתה? אז כדאי שתדעו שגם אלה מהן שעדיין לא נסגרו, נמצאות בקרב מאסף מול חנויות הנוחות

     

    צילום ועריכה: ואסילי שפרגא

    צילום ועריכה: ואסילי שפרגא

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

     

    נתחיל מהסוף: אם אתם בני 40 ומעלה, אתם בטח זוכרים את תחנת הדלק המיתולוגית ההיא שאליה נסעתם בשבתות בצהריים עם אבא כדי לאכול סטייק בפיתה, וטעמו האגדי שמור אתכם עד עצם היום הזה. עם הזיכרון הזה עולה גם השאלה איך ייתכן שהמסעדה הקטנה והמעולה ההיא הייתה תקועה בתחנת דלק בפאתי ספסופה ולא בלב השאנז-אליזה.

     


     

    יש לכם זיכרון כזה? אז היאחזו בו היטב, כי הוא לא יחזור. סטקיות מיתולוגיות בנוסח "לויקו מושיקו" שנסגרה ב-2010 ושרידיה נבלעים היום במתחם הסינמה סיטי הענקי בגלילות, או מסעדות שף קטנות כמו "שה קלודין" שפעלה שנים בצומת מסובים ועברה לסביון הסמוכה, עברו מן העולם ולא יחזרו. איך אני בטוח בכך? כי כך קבע המחוקק. הרגולטור. אותו אחד מחוק המרכולים. עוד נגיע לזה. אבל בואו נחזור קודם לימים שבהם סטייק היה סטייק וגבר היה גבר, והם יכלו להיפגש רק בתחנת דלק.

     

    זוכרים את מפגש שמשון? (דוד רובינגר) (דוד רובינגר)
    זוכרים את מפגש שמשון?(דוד רובינגר)

     

    לתדלק גם את הבטן

    באופן בסיסי, החיבור של תחנת דלק ומסעדה נשמע טבעי ומתבקש. אדם נוסע לתומו, עוסק בענייניו, ואז הוא לפתע חש רעב. וממש כפי שהוא עוצר לתדלק את רכבו, הוא מתדלק את עצמו וממשיך הלאה. כך נולדו מסעדות הדרכים הראשונות, הרבה לפני שהמכונית נולדה, או התגלגלה לראשונה אל ארץ הקודש.

     

    ובאמת, בתחילת הדרך רוב המסעדות שנפתחו בתחנות דלק היו מזן המזון המהיר. זאת אומרת, סטקיות, שיפודיות או חומוסיות. הרשת הבולטת שבהן הייתה כנראה "פונדק אסא", שכמה סניפים שלה פעילים עד היום בתחנות דלק. פעם הסטייקים של אסא נחשבו לאגדה, אבל כשהטעם הישראלי התפתח קצת יותר והיצע הבשר השתפר, הרושם הזה התמתן מעט.

     

    זוכרים את בית הפנקייק המקורי? (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
    זוכרים את בית הפנקייק המקורי?(צילום: עידו ארז)

     

    אבל יש גם מסעדות אחרות, למשל "מקסים" הפעילה מאז שנת 1965 במתחם תחנת הדלק בכניסה לחיפה, שהמשיכה לעבוד גם אחרי שספגה בשנת 2003 את הפיגוע הנורא שבו נהרגו 21 ישראלים. מוסד ותיק נוסף היא מסעדת הבשרים "אחמד את סלים" הממוקמת במתחם תחנת הדלק של פז על כביש החוף סמוך להרצליה פיתוח, או "מינאטו" שהיא מסעדה יפנית לא רעה בכלל הפועלת במתחם תחנת הדלק במחלף קיסריה (ולה סניף נוסף בהרצליה), וכמובן "בית הפנקייק" המיתולוגי במתחם תחנת הדלק פז במחלף הסירה וסניף המקור - בתחנת הדלק כפר ויתקין.

     

    חנות נוחות או מסעדה?

    אז מה קרה למסעדות בתחנות דלק ולמה כה מעט מהן שרדו? התשובה נמצאת במהפכת חנויות הנוחות - "ילו" של פז, "מנטה" של דלק ו"סו גוד" של סונול, וכמובן, סניפים של רשתות כמו ארומה וקפה ג'ו, שהתפתחו מאוד ומציעים היום ארוחות שלמות הכוללות כריכים, מרקים וסלטים ברמה לא רעה בכלל. אפילו "גשר הירקון", אחת המסעדות הוותיקות בישראל שפעלה משנת 1966 בתחנת הדלק על דרך נמיר, נסגרה בשנת 2013 אחרי שנים שבהן הבעלים עמדו בלחץ עד שנשברו לטובת סניף נוסף של ילו. למעשה מדובר במהפכה תכנונית ביסודה, שאין לה שום דבר נגד מסעדות, אבל יש להן כנראה טיעון חזק בעד תקן אחיד.

     

    מסעדת מקסים - עם אנדרטה לפיגוע המחריד (צילום: אחיה ראב"ד) (צילום: אחיה ראב
    מסעדת מקסים - עם אנדרטה לפיגוע המחריד(צילום: אחיה ראב"ד)

     

    גורם המתמחה בניהול תהליכי רישוי במדינה הסביר לנו כי לפי תב"ע (תוכנית בניין עיר) שהתקבלה כבר בשנת 1996, גודל החלק השירותי של תחנת דלק אינו יכול לעלות על 130 מטרים רבועים. למה? כי כך קבע המתכנן. ויותר מזה, החנות, על תכולתה, חייבת להיות מרוחקת לפחות 50 מטר מעמדות התדלוק. שתי המגבלות האלה יוצרות מצב שבו חברות הדלק מעדיפות לנצל את החלל המסחרי המוגבל העומד לרשותן לטובת חנויות הנוחות שלהן, המניבות להן רווחים גדולים.

     

    אבל השינוי אינו רק תכנוני, אלא גם תרבותי. אם אנשים כבר מתלבשים יפה, יוצאים למסעדה, ועומדים לשלם כמה מאות שקלים על ארוחה טובה, הם מן הסתם יעדיפו שהמסעדה שלהם תמוקם במקום מרכזי ויפה, ולא בתחנת דלק. בעידן האוטוסטרדות וכבישי האגרה המהירים, נראה שהביקור בתחנות דלק נשמר לעצירות בנסיעות ארוכות, עד כמה שהן יכולות להיות ארוכות בארץ, דרומה או צפונה, כדי להצטייד בסלט, כריך או קפה.

     

    מנת פופאי של פונדק ורדה ()
    מנת פופאי של פונדק ורדה

     

    מעוניינים בכל זאת לבקר במסעדה כזו, ועוד אחת ששווה עצירה? קבלו רשימה של 10 המומלצות שבהן:

     

    קלומפוס - אמריקה: המבורגרים לא רעים בכלל בדיינר אמריקאי הגון והוגן עם קציצות בשר טובות מאוד ותוספות. תחנת הדלק של מתחם גן הצפון, כביש 99, ליד הגושרים. פתוח: ראשון עד שבת, 12:00 עד חצות. טל': 2221243‏־072. לא כשר

     

    ללה קפה - איטליה: מבחר די מהמם של פיצות משובחות ופסטות מפתיעות, באמצע הנוף של עמק יזרעאל. בתחנת הדלק בצומת כפר ברוך. פתוח: ראשון עד שבת, 8:00 עד 23:00, בשבת מ-8:30 . טל': 04-6444030. לא כשר

     

    אנגוס - בשר: סטייקים מצוינים, המבורגרים, נקניקיות עבודת יד וכריכי בשר במסעדת בשר מעולה. כביש 90 מתחם ויתנייה, מגדל, קרוב לטבריה. פתוח: ראשון עד שבת, 11:00 עד 24:00. טל': 04-6950967. לא כשר

     

    רייצ'ל חומוס-בר - ישראלי: בתחנת הדלק אלון בחוף דור תמצאו חומוסיה קטנה ושובבה, עם חומוס מעולה הנטחן במקום, שקשוקה, צ'יפס, סלט ירושלמי טרי ועוד פינוקים. תחנת דלק דור אלון, כביש 4, עין כרמל. פתוח: ראשון עד שבת, 9:00 עד 17:00. טל': 04-6255526. לא כשר

     

    Buy The Way - מעדנייה: סניף הרשת הסמוך לתחנת סונול בצומת רעננה מציע יינות וגבינות בוטיק, פסטות וקונפיטורות תוצרת בית, מאפים, פרלינים, וגלידות מעשה ידי השף דדיה פרוזניאק, לקחת הביתה או בבית הקפה במקום.

    פתוח: ראשון עד שבת, 24/7. טל': 09-7446868. לא כשר

     

    פיורי - פסטות: בפיצרייה פיורי שבתחנת דור אלון בצומת יקום שבשרון תמצאו פסטות מצוינות בהרכבה עצמית או מנות מורכבות מראש. ויש גם פיצות עם שלל מרכיבים כמו נקניקייה איטלקית, פרוסות תפוחי אדמה, ביצת עין, רוזמרין ופרמזן.

    פתוח: ראשון עד שבת, 24:00-11:30. טל': 09-9546969. לא כשר

     

    הצדף - בשרים ודגים: הצדף היא מסעדה ותיקה מאוד השוכנת בתחנת סונול במערב ראשון. היתרונות הם שפע של חניה והיצע מכובד של דגים, פירות ים ובשרים משובחים. ואם אתם מתעקשים לערוך אירוע בתחנת דלק, יש כאן גם חדר אירועים ל-100 איש. פתוח: ראשון עד שבת, 24:00-12:00. טל': 03-9627111. לא כשר

     

    פונדק ורדה - מיתולוגיה: מסעדת דרכים בצומת ראם (מסמייה), ליד תחנת פז, שמגישה כבר יותר מ-40 שנה אוכל ביתי, כולל מרקים, בשרים, וגם חומוס, טחינה וסלטים, ואת מנת "פופאיי" המפורסמת, קציצת ירק נהדרת בצלחת או בפיתה. הקירות מלאים במזכרות מיחידות צבאיות, השולחנות בהורים שמכירים לילדיהם החיילים את המקום שבו סעדו כשהם שירתו בצה"ל. פתוח: ראשון עד חמישי, 20:00-7:00, שישי 15:00־07:00. טל': 08-8502653. כשר

     

    כדיתא - שף: גם מסעדת שף, גם ממוקמת במתחם של תחנת דלק ואפילו כשרה. במסעדה של סהר רפאל תמצאו פסטות, המבורגרים, וגם סיגר טלה וארוחות עסקיות בצהרים, מלוות בנוף של שדות ירוקים. בכניסה למושב תימורים. פתוח: ראשון עד חמישי , 9:00 עד 24:00. שישי 9:00 עד שעה לפני כניסת השבת, מוצ"ש שעה אחרי יציאת השבת עד 24:00. טל': 08-858-2037. כשר

     

    חומוס אליהו - טרי: סניף יוקנעם, הצמוד לתחנת פז שבכניסה לאזור ההיי טק בעיר, הוא הסניף הראשון של מה שכבר הפך לרשת. חומוס טרי, סלט ירקות שנקצץ ביד, עם ג'עלה (תערובת גרעינים), שקשוקה וזהו. בלי בשר והסחות דעת אחרות, מתרכזים בדבר האמיתי, שאפשר גם לקחת הביתה. פתוח: ראשון עד חמישי, 20:00-9:00, שישי 09:00־14:00 (או עד גמר החומוס). טל': 04-9890916. כשר

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    ynet רכב בפייסבוק
    לוח winwin
    מומלצים