שתף קטע נבחר

נלחמים למען הילדים הישראלים

ארגון ‘אור שלום’, הוקם על ידי עולים מאמריקה ודואג לילדים בסיכון שהוצאו מבתיהם על ידי רשויות הרווחה ומשקיע מאמצים אדירים כדי להציל אותם. כל זה עולה הרבה כסף והארגון מקווה עכשיו לקבל תרומות גם מארה”ב. מטרה מקודשת

מאות אלפי ילדים בסיכון חיים בישראל של 2018. אלפים מתוכם זקוקים לפיתרון במסגרות חוץ-ביתיות: כ-2,000 ילדים שהוצאו מבתיהם לאחר שעברו התעללות פיזית, נפשית או מינית, חיים במשפחות אומנה; קרוב ל-7,000 ילדים נוספים שוהים בפנימיות, משפחתונים, הוסטלים ומסגרות אחרות. מדי שנה, עשרות ילדים ממתינים שתימצא להם משפחת אומנה. ובישראל, זוהי משימה לא פשוטה.

 

כבר למעלה מ-35 שנים ש"אור שלום" הוא הארגון ללא מטרות רווח הגדול בישראל, המטפל בילדים ונוער בסיכון שהוצאו מבתיהם על ידי רשויות הרווחה והועברו למסגרות חוץ ביתיות עקב חוסר תפקוד הורי, התעללויות נפשיות, פיזיות או על רקע הזנחה. "אור שלום" הוקם בשנת 1980 על ידי זוג עולים מארה"ב שבחרו לאמץ את המודל האמריקאי למשפחות אמנה, והחליטו להעניק לילדים אלו את מה שלא יכולים היו כבר לזכות לו בשום מקום אחר: הגנה, בית חם, תמיכה יומיומית וכל מה שילד זקוק לו כדי להפוך למבוגר עם אופק ותקווה.

 

נעמי ליברמן, סמנכ"לית קשרי החוץ של הארגון, מספרת בהתרגשות ל'ידיעות אמריקה', על הפעילות החשובה של 'אור שלום'. "אנחנו מקבלים את אותם ילדים שמשרד הרווחה בחר להוציא מביתם. במקרים רבים, בשלבים מאוחרים מאוד. עד שנפתח הארגון והציג מודל חדש", היא מסבירה, "נשלחו ילדים לפנימיות נוער, כפרי נוער. אנחנו מאמינים שילד שמגיע ממשפחה הרוסה צריך ליהנות מחוויה מתקנת. סביבה משפחתית זה מקום מיטיב”.

 

נעמי ליברמן. ״אנחנו תמיד מקווים למצוא לילדים בית חם״. ()
נעמי ליברמן. ״אנחנו תמיד מקווים למצוא לילדים בית חם״.

 

הארגון מטפל כיום בקרוב ל-2000 ילדים ובני נוער במגוון תוכניות ומסגרות המעניקות טיפול יחידני המותאם לצרכי הילד בכל רגע נתון. ליברמן מסבירה שילדים מגיעים, כצפוי, במצבים לא פשוטים. "ילד מגיע מכל מיני סיטואציות שחיבות להיות כרוכות בקושי. זה יכול להיות במצב של חירום כמו להיעזב בבית חולים, או פגיעות גופניות או כל מקרה חירום שמהווה סיבה להוציא אותו מהבית. ילדים עד גיל 6 מגיעים לביתן של משפחות מתנדבות, שבעיני יש להן גדלות נפש שלא תיאמן, באופן כזה שמרגש אותי בכל פעם מחדש. הן מקבלות את הילדים בלי שום תגמול וזה מרגש מאוד. אנשים שמתמסרים לתהליך באופן מוחלט”.

 

אבל לא כל ילד זוכה להגיע למשפחה. "הקבוצה השניה היא של ילדים שעברו את גיל 6 ואז הם יגיעו למשפחתון או למשפחה אמנת. בעוד בארה"ב החוק דורש שהילד יחליף משפחתון בכל 18 חודשים, בישראל הילדים נשארים לפעמים גם אחרי גיל 18. "אנחנו מעבירים את המשפחות 7 מדורי גיהנום לצערי”, מתארת נעמי, "אנחנו חייבים לבדוק את היחסים בבית, מוודאים שכל הילדים הביולוגים מסוגלים לעמוד בזה, שהמשפחה יכולה לעמוד בזה. המשפחה עוברת ליווי לכל אורך תקופת האמנה. אנחנו מעניקים מעטפת הדוקה. באופן טבעי זה מאוד מורכב. אלו ילדים מאוד פגועים עם בעיות היקשרות גדולות שנכנסים פתאום לבית חם ואוהב. יש בהתחלה רצון למצוא חן. הם רוצים שיאהבו אותם, ומתאימים את עצמם. אחרי זה מגיע שלב של התמרדות, שבו הם מנסים לבדוק את בני המשפחה, לראות אם יאהבו אותי בכל מחיר. ואז, בהנחה שהכל בסדר ואין יותר מדי בעיות רגשיות או פרופילים פסיכיאטרים ובעיות אחרות שלא מצליחות להיות מטופלות, הקו הופך חלק וההתאקלמות מתהדקת”.

 

ליברמן משתפת אותנו בסיפורים המרגשים של כמה מהילדים וקשה להישאר אדישים. "אנחנו תמיד מקווים למצוא לילדים בית חם עם משפחה, אבל המציאות היא שמגיל 8-9 מאוד קשה. משפחות פחות ששות לאמץ ילדים בגיל הזה. יש לנו יש את האופציה להעניק להם מסגרת חלופית. יש בתים למתבגרים ומתבגרות עם המון מעטפת, טיפולים, יש משפחתונים מעורבים או כאלו שייחודיים לבנות או בנים. זה משמעותי בעיקר כי ישנם לא מעט ילדים שמגיעים אחרי הטרדות מיניות קשות. יש בנות למשל שאין להן אפשרות להכיל דמות גברית כמעט וזה מאוד רגיש. במשפחתונים חשוב לנו יותר מכל לשמור על אחים ואחיות ביחד”.

 

בארץ ישנם היום 8000 ילדים שהוצאו מהבית. הסיבות לכך, מסבירים ב"אור שלום", יכולות להיות כל גוון שאפשר להעלות על הדעת, "החל מבעיות של חוסר מסוגלות הורית, הורים עם בעיות פסיכיאטריות, או כאלו שפשוט לא יכולים לחנך אותם. לא מדובר בבעיות כלכליות, כי זו לא עילה להוצאת ילדים מהבית, אבל בהחלט יש לא מעט מקרים של הזנחה קשה, ילדים משוטטים, ילדים שלא התקלחו, לא אכלו, או כאלו שגדלים בבית עם הורים צורכי סמים, או הורים שגם לא מסוגלים לדאוג לעצמם או הורים מתעללים, אבל זה באמת מקרה קיצון”.

 

הארגון מנסה בכל דרך לפרוץ את המעגל האכזרי אליו נולדו הילדים הללו ומשקיע בתמיכה ותכניות שיבטיחו את חיזוקם והכוונתם התקינה של מי שבגיל כל כך צעיר מתמודדים עם כל כך הרבה אתגרים וצער. "הקמנו תכנית לגילאי 18 ומעלה, בעיקר כי מהגיל הזה המדינה שומטת אותם ולא משקיעה בתכניות ותקציבים שיסייעו להם. אלו ילדים שאמורים בגיל 18 להיפלט ממערכת שהחזיקה אותם עד כה ולנסות לקיים את עצמם, על רקע התנאים הקשים בלי כל עזרה והכוונה. אנחנו לא מאמינים שילד בן 18 יכול לנהל חיים לבד בלי לקבל סיוע או הכוונה. לכן, בזכות תרומות, אנחנו ממנים תכנית מדהימה המאפשרת לצעירים האלו מנטורינג אישי, דיור, השכלה אקדמית או לא אקדמית, טיפולים רגשיים, הכוונה תעסוקתית וכל מה שצריך כדי להפוך לאדם מתפקד בקהילה”.

 

"אור שלום" מעסיק כיום 400 מטפלים ל-1300 ילדים כשהתקציב מגיע בעיקרו ממשרד הרווחה. הארגון פונה בימים אלו לתושבי ארה"ב בתקווה לגייס כספים שיסייעו להם לחזק את הילדים האלו בתקווה שיהפכו להיות בוגרים ישראלים פרודקטיבים ודמויות חיוביות בחברה. "אלו ילדים שהגיעו מחוסר עצום. אני רואה שליחות לספק להם את כל מה שאפשר בכדי שיוכלו לקיים את עצמם בחייהם הבוגרים. אלו ילדים שהם חלק של עוני והזנחה ואנחנו לא רוצים שגם הילדים שלהם והילדים של הילדים שלהם יגיעו לאותו מעגל. אם נצליח", מסכמת ליברמן, "נסליל דור שלם למקום אחר לגמרי”.

 

המעוניינים לתרום לילדי אור שלום יכולים לפנות למספר 972-52-7088094  או בלינק http://www.orr-shalom.org.il/p1297/

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סמנכ״לית קשרי החוץ של ״אור שלום״, נעמי ליברמן
מומלצים