שתף קטע נבחר

המלכה של הבית: כך השתנה המטבח לאורך השנים

מ"לכלוכית" היא הפכה ל"סינדרלה" – הפינה המסורתית שבה היו בעיקר מבשלים ומסתירים את הבלגאן מאחורי דלת זכוכית הפך למרכז הבית. אתר "המקצוענים" עם סקירה מקיפה של המטבח - אז והיום

המטבח עבר תמורות רבות עד שהפך למקום המרכזי והכי מדובר בבית. כיצד הפכה "לכלוכית" למלכת הבית? לפניכם הסקירה של השינויים באופי המטבח, לאורך השנים.

 

בעשור האחרון המטבח הישראלי עבר מהפך. הפינה שהייתה מוסתרת, לא מושקעת ואשר שימשה בעיקר כפס ייצור של מזון - הפכה למרכז הבית. מגמת השינוי נעוצה כמובן במהפך הגלובלי שעבר עולם המטבחים מאזור של פרקטיקה לאזור בילוי ופנאי שמהווה חלק בלתי נפרד מהאווירה בבית.

 

תוכניות הבישול שהשתלטו על הפריים טיים, הפיכת השפים לסלבס ותופעת האינסטגרם וטרנד המנות המעוצבות – כל אלו הפכו את חווית הבישול למשמעותית יותר.

 

עוד כתבות בנושא:

איך מונעים עובש בבית

נקודות התורפה של מערכות אזעקה ומיגון לבית

סימנים של רטיבות

 

נראה שלאחרונה כולם רוצים להיות חלק מהמטבח שהפך למקור גאווה ולמייצג המרכזי בבית. הבן המועדף אפשר לומר, שעקף את הסלון בתחרות על הנקודה המרכזית בבית. אם פעם הספה והשטיח שמול הטלוויזיה היו במקום הראשון כנקודת מקבץ ראשית, היום האי במטבח הוא הדומיננטי מבניהם.  

שנות ה-60. התמונות בכתבה באדיבות מטבחי רגבה (צילוםף יח"צ) (צילוםף יח
שנות ה-60. התמונות בכתבה באדיבות מטבחי רגבה(צילוםף יח"צ)

היה היה: המטבח הקדום

"בעת העתיקה, המטבח, כפי שתועד בכתבים שונים מיוון העתיקה, היה חדר מקורה הסמוך לחצר פתוחה", אומרת דרורית קפלן, אדריכלית ומנהלת פיתוח עסקי במטבחי רגבה. "פריבילגיה למטבח ביתי היה ניתן למצוא אך ורק בבתי עשירים, אשר בהם היה חדר המטבח נפרד ממבנה הבית, ואשר שכן בדרך כלל בסמוך לחדר הרחצה, בכדי לאפשר לאש המצויה במטבח לחמם מים אשר שמשו גם לרחצה".

 

שנות ה-20: המטבח כרהיט

קפלן: "יציאתם של כל בני המשפחה לעבוד הביאה בשנות ה-20 המוקדמות של המאה ה-20 לפיתוחו של מטבח סטנדרטי ואחיד.

 

"מבחינת עיצוב ונראות, הרי שמידות המטבח היו 1.9 מטרים על 3.4 מטרים ותכנונו היה קבוע. המטרה שעמדה מאחורי התכנון הייתה לאפשר בישול בזמן מינימלי ובעלות נמוכה יותר. רעיון הסטנדרטיזציה הפך למאפיין של המטבח המודרני שבו בכל מטבח קיימים ברזי מים קרים וחמים, תנור חשמלי וכירת גז או חשמל וארונות אחידים".

 

שנות ה-30: חדר משלו

"המטבח עדיין שימש כפס ייצור להכנת מזון לבני הבית", מתארת קפלן. "בגלל ריבוי האדים והעשן, הוא מוקם בחדר נפרד. מבחינת עיצוב ונראות: מבנהו היה קטן, צבוע בצבעי שמן, היחידות היו קטנות והרהיט נבנה על במות בטון שהגביהו אותו מעל פני הריצוף". 

שנות ה-70 (צילוםף יח"צ) (צילוםף יח
שנות ה-70(צילוםף יח"צ)

שנות ה-60: החדר מתחבר לסלון

"בשנות ה-60 התגברה המודעות לעניין העיצוב", מסבירה קפלן. "זאת, כתוצאה משגשוג כלכלי יחסי בעולם ושיפור ברמת המחיה. זה גרם לפתיחות רבה יותר בנושא עיצוב הבית והמטבח ואנשים התחילו להשקיע יותר בעיצוב ביתם. מבחינת עיצוב ונראות: הפורמייקה נכנסה כחומר ציפוי חיצוני, פנים המטבח היה בעיקר עשוי PVC, נכנסו גוונים חדשים, נועזים ואופטימיים (אדום, למשל). אך למרות החידושים וההשקעה, בשלב זה המטבח עדיין נתפש בעיקר כמקום של בישול ונותר חדר צדדי".

שנות ה-80 (צילוםף יח"צ) (צילוםף יח
שנות ה-80(צילוםף יח"צ)

שנות ה-80: המהפך - המטבח מתחבר לסלון

"הפיתוחים הטכנולוגיים גרמו לכך שניתן היה לאחד את המטבח עם חדר המגורים", אומרת קפלן. "בין השינויים: אפשרויות הבידוד, מיזוג האוויר ואפשרות שאיבת הריחות באמצעים מתקדמים כמו ונטה".

 

לדבריה, "אפשר לומר שהושלם המהפך והמטבח התאחד עם חדר המגורים. מקור השינוי היא נקודת המבט לגבי הבישול – לא עוד צורך הדורש זמן שיש לצמצמו למינימום, אלא אומנות שניתן להתגאות בה בפני האורחים ובני המשפחה ובחברתם. כמו כן, המטבח הפתוח אפשר להורים לשמור על הילדים שהיו בחדרי המגורים בעודם מבשלים. עידן המטבחים הפתוחים הוא זה שאפשר מגמות של אופנות בעיצוב המטבח, שהפך יותר ויותר אופנתי, ו'נושא לשיחה' עם האורחים.

 

"בשנות ה-70 וה-80 חלו מספר תמורות משמעותיות: מעמד האישה השתנה ויותר נשים יצאו ללמוד ולעבוד. כמו כן, גם גודל הדירות השתנה ומשטח של 70-80 מ"ר בשנות ה-60, גדל לשטח של 100-120 מ"ר בשנות ה-80 וה-90. בהתאם לכך, השתנה גם גודל המטבח וגדל בממוצע מ-8 מ"ר ל- 12 מ"ר".

 

מבחינת העיצוב והנראות, הרי שהשפעת המטבח האמריקאי על עולם המטבחים הייתה בהמצאת הדלפק הפתוח לכיוון הסלון. קפלן: "השפעה זו ניכרת במגוון החומרים ובחופש השילוב בין חומרים שונים במטבח. עם חיבור המטבח לסלון, נכנסו חומרים כמו עץ, פורניר ונירוסטה, ודחקו הצידה את הפורמייקה, שעד אז שלטה ברוב המטבחים.

 

"שלב זה, גרם לשינוי בקריטריונים בבחירת המטבח, כשהדגש היה לא רק על פונקציונאליות, אלא גם על עיצוב. בשנות ה-70 וה-80 ההשפעה על עולם עיצוב הפנים הגיעה מעולם האופנה. המטבחים שולבו בפינות אוכל פתוחות ומעוגלות. נכנס שימוש בחומרים כמו עץ בוק בשילוב פורמייקה לבנה ונכנסו לשימוש גוונים עזים כמו כתום, צהוב, ירוק, מנטה ואדום".  

שנות ה-90' (צילוםף יח"צ) (צילוםף יח
שנות ה-90'(צילוםף יח"צ)

שנות ה-90: אי בתוך הסלון

בשנות ה-90 הגיעה מהפכת הנובל קוויזין - טרנד ספרי הבישול. "המטבח עבר שינוי נוסף, ומנחלתה הבלעדית של האישה, נפתח גם לגברים שנכנסו למטבח ואימצו את תחביב הבישול", מתארת קפלן. "כתוצאה מכך, תכנון המטבח הפך להיות שילוב של יופי ונוחות. מבחינת עיצוב ונראות: משטחי המטבח כבר לא עוצבו מאותו החומר ובאותו הגובה, אלא בשילובים של משטחי בוצ'ר בלוק מעץ גושני ומשטחי שיש או נירוסטה. מדפים פתוחים עם צנצנות תבלינים, מכשירי החשמל גדלו ובעיקר המקררים. השילוב של המטבח בחלל הסלון גרם להתפתחות ענף קולטי האדים ששימשו כתוספת עיצובית פיסולית לכוון הסלון".

 

שנות ה-2000 (צילוםף יח"צ) (צילוםף יח
שנות ה-2000(צילוםף יח"צ)

שנות ה-2,000: טשטוש גבולות המטבח

יוקר המחיה השפיע באופן ישיר על גודל הדירות החדשות וכתוצאה מהקטנת שטחי המגורים, בשנים האחרונות החיבור של המטבח והסלון נעשה הדוק יותר. "ניתן לראות שהאלמנטים במטבח שינו את צורתם והפכו ליותר 'ביתיים', הן במימד הפונקציונלי והן בקווי העיצוב שלהם. מבחינת עיצוב ונראות: מגמה בולטת נוספת בשנים האחרונות היא מגמת הרטרו, המתחלקת לשלושה סגנונות: הסגנון האחד, הוא סגנון עיצוב טבעי (המתבסס על עץ, וחומרים טבעיים נוספים). הסגנון השני הוא סגנון דרמטי יותר (ובו שימוש בנירוסטה שחור ולבן) והסגנון השלישי הוא סגנון הרטרו (עליז, צבעוני וצעיר יותר).

 

באופן כללי, ניתן לומר שמעבר לסגנונות הברורים והמובהקים, ישנה מגמה של עירוב סגנונות. מעבר להתפתחות המטבח לכיוון של "אופן ספייס", ישנה השפעה של הרשתות החברתיות, הצבעוניות של האינסטגרם והמגמה האקלקטית: לאט לאט אנו רואים שימוש במגוון רחב של חומרים, עם חיבורים שבעבר נראו בלתי אפשריים, אך כיום יש יותר פתיחות לשילובים מסוג זה. בנוסף, טרנד המדפים הפתוחים הולך ומתחזק מזה 4 שנים - המטבח אינו מתחבא יותר, הכלים נערמים במדפים פתוחים, ספרים מתערבבים עם כלי הגשה, סלון ומטבח נפגשים עם מדפים שתלויים מהתקרה בגבהים משתנים, ושימוש מוגבר במתכת.

 

לאן המטבח העתידי הולך?

"בישראל, החמה לאורך מרבית ימות השנה, המגמה היא של מקררים גדולים יותר המתפקדים לא רק כמקרר אלא גם כמעין מזווה מקורה", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים".

 

"בתחום האחסון, בגלל שהמטבח קרוב יותר לחלל האירוח יש דגש על פתרונות אחסון שלא יפגעו בעיצוב הכולל של חלל זה. והשינוי העיקרי הוא המהפך הטכנולוגי: אם בעבר ריבוי מכשירי החשמל היה הדבר העיקרי, ורבים שמחו לנפנף במיקרוגל, בתנור, במקרר הנירוסטה, בר המים ובמכונות הקפה, הרי שלאחרונה המגמה היא דווקא להצניע אותם עם חזיתות אינטגרליות ולהפוך את המטבח לנקי יותר מבחינת קווי העיצוב שלו".

 

"אנו רואים את התגברות מגמת הבית החכם שמחובר למערכות טכנולוגיות", אומרת קפלן. "בין החידושים ניתן למצוא: משטחים שלא מצריכים גז ומחממים לבד, יחידות גז שלא מחוברות לריבוע אלא עיגולים עם מיקום משתנה שאפשר להניח על השיש, מגירות חכמות ששומרות על המזון ומשטח אינדוקציה עם טאבלט מובנה".

 

צריכים נגר למטבח? לחצו כאן

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים