שתף קטע נבחר

שופט ביקר קשישה שהתחננה: לא לעבור לבית אבות

אישה בת 95 נאבקה בניסיון להוציא אותה מביתה. השופט אלון גביזון ביקר בדירתה והורה על בניית מערך טיפול והשגחה שיאפשר לה להישאר בה

עוד קביעה מקורית של סגן נשיאת בית המשפט למשפחה בבאר שבע בנושא קשישים ובתי אבות: השופט אלון גביזון נענה לאחרונה לתחינתה של בת 95 להישאר לגור בביתה בעיר ולא לעבור לבית האבות. לאחר ביקור אישי שערך בדירתה הוא הורה על בניית מערך טיפול והשגחה שייסע לה להמשיך לגור בה.

 

כבר באוקטובר דחה השופט גביזון את בקשת המדינה להעביר את הקשישה לבית אבות בניגוד לרצונה. הוא מצא בעייתיות בכך שבחקיקה הקיימת יכולה המדינה לממן העברה לבית אבות, אבל לא לשלם עבור מטפל סיעודי זר, אף שהדבר עולה פחות. "המדינה צריכה לתן מענה חקיקתי הולם וייחודי לאותם קשישים עריריים שאין להם בני משפחה אשר יממנו את יתרת עלות העסקת העובד הסעודי הזר, ובאופן שמטרת חוק הסיעוד שכאמור מבקש לעודד המשך שהותו של הקשיש בביתו, תמומש גם ביחס לאוכלוסייה ייחודית זו", נכתב.

 

השופט גביזון הורה לאפוטרופא של הקשישה – הקרן לטיפול בחסויים – וכן לעובדת סוציאלית, לבחון חלופות אחרות מלבד הוצאת הקשישה מביתה. הוא התרשם שלמרות מגבלת שעות הסיוע של ביטוח לאומי ומשרד הרווחה, ניתן לכבד את רצונה תוך בניית מערך מתאים של טיפול והשגחה ואף להיעזר בשכנותיה שהביעו נכונות לסייע.

 

בשבוע שעבר ביקר השופט גביזון בביתה של הקשישה, שוחח עמה והתרשם שהיא מטופלת כראוי ודירתה נקייה ומסודרת. לדבריו היא השיבה באופן ענייני לרוב שאלותיו, ובכל פעם שהעלה בפניה את אפשרות המעבר לבית אבות הדבר גרם לה הדבר להתרגשות, לכעס ואף לבכי.

 

לפיכך הוא קבע שיש לכבד את רצונה של הקשישה בכפוף לכמה תנאים. הוא הורה לקיים בתוך שבעה ימים פגישת עבודה לצורך בניית תוכנית טיפול והשגחה, בשילוב המערך ההתנדבותי של עיריית באר שבע. על הקרן לטיפול בחסויים הוטל לבחון אפשרות להתקנת לחצן מצוקה וגלאי עשן בבית הקשישה ולהסרת מנגנון הנעילה הפנימי העליון של הדלת.

 

כמו כן הציע השופט לבחון את התאמתה של הקשישה לפרויקט "כאן גרים" – שבו סטודנטית תלון בדירתה ללא תשלום, וכך יינתן מענה להשגחה בשעות הלילה.

 

הוא הבהיר שהוצאת קשיש מביתו נחווית כפעולה ככוחנית ואלימה. לכן, בעיניו, פעולה כזו "צריכה להיות האלטרנטיבה האחרונה, וחובה על בית המשפט בבחינת 'כיבוד אב ואם' לבחון תחילה את כל החלופות הקיימות (ואף ליצור בעצמו חלופות) כדי להותירו בביתו ולכבד את רצונו".

 

החלטת השופט גביזון נחתמה במילים נוקבות כאשר הבהיר כי "אנשים טובים באמצע הדרך" לא צריכים להוות תחליף למדינה. הוא הדגיש כי המדינה היא זו "אשר צריכה ליתן מענה חקיקתי הולם לאותם קשישים עריריים שיכולים להמשיך ולהתגורר בביתם בסיוע מטפל סעודי זר, קל וחומר עת מענה זה זול יותר מהמענה הניתן כיום והממומן על ידי המדינה - הוצאה לבית אבות".

 

כל שנותר הוא לקוות שמישהו בחלונות הגבוהים של הכנסת או הממשלה ישמע את הדברים וייקח עליו את המלאכה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים