שתף קטע נבחר

דווקא עכשיו: היום שאחרי הסמארטפונים

חברת Magic Leap מסומנת כסוללת הדרך למציאות הטכנולוגית שאחרי הסמארטפונים. דווקא עכשיו, כשכנס המובייל העולמי עסוק בהכרזות והשקות, קשה להתעלם מהסטגנציה המאפיינת את התחום. אז מה צפוי להחליף את הטלפונים החכמים, ועד כמה אנחנו קרובים לשם?

הסמארטפון לא כאן כדי להישאר: הספדים מהסוג הזה הולכים ונשמעים בתדירות הרבה יותר תכופה בשנתיים האחרונות, וכמו עם פרויקטי תחבורה ציבורית או נדל"ן בישראל - הדבר היחיד שמשתנה הוא תאריך היעד, שנדחק עוד ועוד קדימה. אבל דווקא השבוע, כשהעיניים נשואות אל ברצלונה - שם נפתח היום (ב') באופן רשמי כנס המובייל העולמי (MWC), ההספד הזה מקבל תוקף מחודש.

 

 

האירוע המדובר ביותר ב-MWC הוא בלי ספק השקת מכשיר הדגל של סמסונג, הגלקסי S9. זה לא אומר שיצרניות אחרות נעדרות ממנו, אלא שהרבה מהן בוחרות להשיק מכשירי דגל באירועים נפרדים ומובחנים, מבלי להצטרך להיאבק על הכותרות הראשיות. סמסונג הציגה טלפון ראוי בהחלט, אבל עיקר ההתלהבות נרשמה בגזרת האימוג'ים המונפשים בדמותם של משתמשים. בכך התיישרה היצרנית הקוריאנית עם ה"אנימוג'י" של אפל, פיצ'ר שהוצג בהשקת האייפון X לפני כמעט חצי שנה.

 

העובדה ששתי היצרניות הכי גדולות של טלפונים חכמים גורפות כותרות עם אימוג'י, היא עדות (לא מרכזית, וודאי שלא יחידה) לסטגנציה המתמשכת בתחום. אצל חברות אחרות המצב לא שונה בתכלית: כולן עסוקות בעיקר בשיפורים ובעדכונים, סוללה מעט חזקה יותר, מסכים נטולי שוליים, מערך צילום משופר, וגם אריזות שיווקיות שכוללות מונחים טכנולוגיים מפוצצים כמו AI, אבל שהביטוי שלהם בפועל עוד רחוק מלהיות משנה חיים. צעדים קטנטנים שלא מסתכמים במהפיכה של ממש. עדות נוספת לקיפאון - בדבריו של בכיר בחברת וואווי הסינית, היצרנית השלישית בגודלה כיום של טלפונים חכמים, שמעל בימת ועידת המובייל ניבא כי בעתיד תעשיית הסמארטפונים תורכב מארבע חברות בלבד, "היתר לא יצליחו לשרוד". וכך, דווקא עכשיו מתחזקת הציפייה לקראת הדבר הבא, היום שבו סמארטפונים יהפכו מיותרים ויפנו את מקומם לטובת טכנולוגיה חדשה.

 

אנימוג'י ומפרצון. אייפון X ()
אנימוג'י ומפרצון. אייפון X

 

הטוענת לכתר היא חברת Magic Leap, שעוסקת במכשור לביש משולב מציאות רבודה. מאז הוקמה בשנת 2011, גייסה החברה כמעט 2 מיליארד דולר, והיא נתמכת על ידי ענקיות טכנולוגיה דוגמת קבוצת עליבאבא וגוגל. אלא שעד לא מזמן, Magic Leap נהנתה מהייפ חסר תקדים מבלי לספק היבטים שימושיים לטכנולוגיה שלה. לפני כחודשיים היא הציגה סוף סוף את ה-Headset המצופה, אותו פיתחה תחת מעטה חשאי מאז הוקמה. ה-Magic Leap One הם מעין משקפי מציאות רבודה (AR) ועל פי הערכות בשוק, הם צפויים להיות מתומחרים בדיוק כמו סמארטפון פרימיום, בסביבות אלף דולר.

 

כמעט 2 מיליארד דולר (צילום: Magic Leap) (צילום: Magic Leap)
כמעט 2 מיליארד דולר(צילום: Magic Leap)

 

הערכה השלמה כוללת זוג משקפיים - Lightwear, לצד מחשב קטן שנישא על החגורה וגם בקר שליטה. מג'יק ליפ מתכוננת להשקה מסחרית של המוצר הזה, שצפויה לקרות מתישהו במהלך השנה. נוסף לו היא עומלת על פלטפורמה למפתחים ויוצרים, גם היא אמורה להיות נגישה כבר בחודשים הקרובים. מעבר למוצר עצמו, החברה מסומנת כהבטחה בעיקר מפני שהיא מציעה ממשק חדשני לאינטראקציה בין משתמשים לבין מחשבים. 

 

קץ המציאות

בניגוד למציאות מדומה, טכנולוגיית AR מאפשרת למשתמשים להישאר מחוברים למתרחש סביבם. חסידי הטכנולוגיה טוענים שמציאות רבודה היא החוליה החסרה בשרשרת - ושבניגוד לשימושים המוכרים היום, המרוכזים רובם ככולם בעולמות הגיימינג, בעתיד הלא רחוק בכלל AR יהפוך לטכנולוגיה יום-יומית. אבל איך משקפיים אמורים להחליף טלפון חכם?

 

משקפיים, מחשב ובקר (צילום: Magic Leap) (צילום: Magic Leap)
משקפיים, מחשב ובקר(צילום: Magic Leap)

 

אם ניקח את מכלול השימושים שלנו בטלפון חכם היום - תקשורת טקסטואלית, תמונות וסרטונים, מענה למיילים, רשתות חברתיות ומשחקים, כולם בעלי פוטנציאל קיומי בתוך מערך של AR - ואפילו בצורה אינטואיטיבית ופשוטה יותר. חיישנים מסוגים שונים בשילוב יכולות מחשוב גבוהות ופקודות קוליות - מצליחים כבר היום לענות על מרבית הצרכים האלה. במקום ללחוץ על אייקון בצורת מעטפה בטלפון החכם, להיכנס ולקרוא מיילים - אפשר להקרין את תיבת הדואר האלקטרוני במשקפיים - כך ששדה הראייה מכיל גם את הסביבה המיידית, וגם את מה שמוקרן עליה באמצעות AR.

 

עד 2025 טלפונים חכמים יהיו מיותרים לחלוטין? (אילוסטרציה: Shutterstock) (אילוסטרציה: Shutterstock)
עד 2025 טלפונים חכמים יהיו מיותרים לחלוטין?(אילוסטרציה: Shutterstock)

 

וכן, יש גם את העניין הפעוט של שיחת טלפון. מי מאיתנו שעדיין עושים שימוש בפונקציה הבלתי נחוצה והמיושנת - יוכלו לעשות את זה בקלות גם באמצעות טכנולוגיית מציאות רבודה, כשחוויית התקשורת תהיה קרובה ומיידית יותר.

 

כשטלפונים חכמים נכנסו לחיינו, זה מיד הרגיש כאילו הם תמיד היו שם. ספרות המחקר מתייחסת עד היום לטלפונים חכמים כ"הארכה (Extension) של הגוף שלנו", ההמשך הטבעי של היד, מאגר מיידי של רגשות וזכרונות דיגיטליים שהצליח לשחרר אותנו במובן מסוים (וגם לכבול, במובנים אחרים) - משלל מטלות יום-יומיות. הטלפונים החכמים גם הצמיחו סביבם תעשייה שלמה של יישומים ושירותים משלימים, וגם היא נמצאת היום בסוג של רווייה.

 

אבל אם טלפונים חכמים הם רק "הארכה", טכנולוגיית מציאות רבודה צפויה להיות הרבה יותר כוללנית בחוויה שאותה היא מספקת. Magic Leap היא כמובן לא אי בודד בים, ופיתוחים הקשורים למציאות מעורבת קיבלו דחיפה משמעותית בעשור האחרון, וממשיכים ליהנות מהרבה מאוד מימון, הייפ והתלהבות כללית. ודאי, יקח עוד זמן עד שמכשור לביש מהסוג הזה יהפוך לנחלת הכלל ולמוצר חובה, אבל לפי התחזיות האחרונות, שנת 2025 מסומנת כרגע כשנה שבה טלפונים חכמים יהפכו מיותרים לחלוטין, בסך הכל עוד שבע שנים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה: Shutterstock
הטלפונים החכמים לא ישארו לנצח
אילוסטרציה: Shutterstock
מומלצים