שתף קטע נבחר

התיאום הביטחוני עם הפלסטינים חשוב יותר מתמיד

"וואלה יא אלון, בסיפור הזה עם ג'נין, אם השבאב היו עוצרים את הרכב, אומרים לו סטופ, נותנים לשני החיילים בקבוק מים ואומרים להם תחזרו אחורה, הכל היה נראה אחרת. פגעו בנערה צעירה, ילדה! איך הם לא מתביישים? תאר לך שאם היו עושים מה שאמרתי ומתנהגים כמו בני אדם, איזה סיפור טוב היו החיילים מספרים ואיך כולם אצלכם היו מופתעים מהיחס ששני אלה קיבלו. אם זה היה אחרת, זה יכול היה להשפיע לטובה ולתרום לטובת האווירה בין הצדדים, כל כך חבל, פשוט מטומטמים, לא מבין מה עובר על האנשים האלה..."

 

כך אמר לי חבר ערבי, תושב יפו, איש מרשים ומשכיל, דמות ציבורית מוכרת ובן לאחת המשפחות המוסלמיות הידועות בעיר, אחרי ניסיון הלינץ' שארע בעיר ג'נין לפני כשבועיים. חייל וחיילת הנמנים על יחידה עורפית, מה שקרוי בצה"ל "תומכת לחימה", לא חיילים קרביים, נסעו ברכב טנדר צבאי בנסיעה מנהלתית מדרום השומרון לכיוון העיר עפולה. הללו, לראשונה בנסיעה בשטחי יהודה ושומרון, הפעילו את אפליקציית ה-WASE המוכרת, וזו הובילה אותם בציר נסיעה השמיש בעיקר ע"י פלסטינים (כביש שכם – ג'נין), בואך העיר ג'נין, ומשם צפון מערב לעפולה.

 

למרות שבדרכם עברו בסמוך לכפרים פלסטינים, באיזור נעדר התנחלויות ויהודים, לא זיהו השניים שהם בכיוון הלא נכון. לא זו בלבד, אלא שבכניסה לג'נין המצויה בשטח A, בדומה לכל הערים הפלסטיניות, מוצב שלט אזהרה אדום ובולט בו מצויין כי "לפניך איזור המוגדר שטח A בשליטה פלסטינית מלאה והכניסה לישראלים אסורה".

 

כך או כך, טרם הספיקו להבין מה קורה סביבם, נקלעו השניים לאחר טעות בניווט לתוך רחוב ראשי בג'נין, רחוב צפוף והומה אנשים, כאשר עשרות צעירים פלסטינים החלו תוקפים ופוגעים בשניים באלימות, מכים ופוצעים אותם, הולמים ברכב, מנפצים את השמשות, מיידים אבנים לעברם ומשליכים מכל הבא ליד. ככה מתחיל לינץ'.

 

בתוך זמן קצר, בעודם ישובים ברכב המומים (החיילת צרחה מכאב) ומחזיקים בכלי נשקם, הגיעו למקום מספר שוטרים פלסטינים. אחד השוטרים ירה באקדחו באוויר וביקש מהצעירים שהקיפו אות הרכב לסגת לאחור ולהפסיק את האלימות.

לאחר מכן, חילצו השוטרים הפלסטינים את הרכב על שני נוסעיו לעבר מחסום הנמצא צפונית לג'נין, בעודם מתקשרים עם אנשי המנהל האזרחי בצה"ל האמונים על התיאום עם הרשות הפלסטינית ומנגנוני הביטחון שלה. בנקודת המפגש קיבלו החיילים טיפול רפואי ראשוני והובלו לשטח ישראל. האירוע, אשר חלקו האלים הוסרט ע"י פלסטינים והועלה לרשתות החברתיות ויצר הדים רחבים, יכול היה כמובן להסתיים אחרת, בתוצאה טראגית הרבה יותר. או אז היינו, כפי שאומרים החבר'ה, בסרט אחר לגמרי.

 

אם האירוע היה מסתיים בשני חיילים הרוגים, קרוב לוודאי שישראל לא היתה עוברת לסדר היום וצה"ל היה נכנס בכוחות גדולים לג'נין, אולי אף לגזרות נוספות, למבצע אופרטיבי רחב, עם נפגעים בשני הצדדים. לולא פעולתם של אותם שוטרים פלסטינים בודדים (אחד מהם בלט במעורבותו) להצלת חייהם של החיילים מידי ההמון ולמסירתם לכוחות צה"ל, הרי שהשתלשלות האירוע היתה אחרת לחלוטין.

 

זה מקום להדגיש, כי מדי שבוע נקלעים אזרחים ישראלים, במדים ובלבוש אזרחי, מרביתם בטעות לשטחים המוגדרים שטחי A (הערים הפלס'), המצויים בשליטה מלאה של הרשות הפלסטינית. רובם המכריע של המקרים הללו מסתיים ללא נפגעים, כאשר מנגנוני הביטחון הפלסטינים עוצרים את אותם ישראלים ומסגירים אותם בנוהל מהיר ובאופן ישיר ומיומן לצד הישראלי, כל זאת בניגוד לאווירה האנטי הישראלית השוררת ברחובות הערים הפלסטיניות ולקולות הרבים העולים בציבורי הפלסטיני הדורש משלטונו לנתק את הקשרים הביטחוניים עם ישראל ולהפסיק לאלתר את מה שמכונה "התיאום הביטחוני".

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

הרשות הפלסטינית, מתוקף הסכם אוסלו ובעיקר כתוצאה של דירקטיבה ברורה של יו"ר הרשות, אבו מאזן, ממשיכה לממש מדיניות זו מול ישראל, למרות שהיא הופכת ללעג, לקלס ולזלזול בקרב תושביה, הרואים בצעדים בלתי פופולאריים אלה מעשה בגידה לאומי. מנעד הפעולות הננקטות במסגרת התיאום הביטחוני ע"י הצד הפלסטיני, כולל בין השאר, פרט להסגרת ישראלים, גם הסגרת אמצעי לחימה שנתפסים בשטחים הפלס' לידי צה"ל, מעצרים של אנשי חמא"ס בעקבות מידע מודיעיני שמועבר ע"י ישראל לפלסטינים, תיאום גזרות פעולה ועוד. כל אלה, בהעדר כל התקדמות מדינית בין הצדדים, ונוכח קיפאון ונתק מוחלט בין ההנהגות, מתקבלים כאמור בתחושות זעם קשות ברמת השטח.

 

ברור הוא, כי הרשות הפלסטינית - כפי שהצהיר אבו מאזן פעמים רבות – רואה בקיומו של התיאום הביטחוני אינטרס פלסטיני מובהק שיש לשמר אותו בכל מצב וללא כל זיקה למישור המדיני. הרשות במערכת הקשרים עם גופי הביטחון הישראלים נכס ומשענת, בעיקר לצורכי שמירה על יציבותה של הרשות מפני האופוזיציה החמא"סית, המחפשת כל הזדמנות על מנת לבצע מחטף בתוך שטחי יהודה ושומרון. גם בישראל – בעיקר בשורות מערכת הביטחון - מכירים היטב בחשיבותו של התיאום הביטחוני עם הרשות ופועלים לשמרו, למרות קולות העולים מקרב פוליטיקאים וגורמי כוח שונים הקוראים לנתק את הקשרים עם הרשות, להטיל עליהם סנקציות שונות ועוד. מערכת הביטחון ראוי שתמשיך להתעלם מרעשי הרקע הללו, ולנקוט בצעדים הנדרשים על מנת לחזק את הקשרים הללו. סיבה אחת טובה לכך קיבלנו לאחרונה.

 

סא"ל (מיל.) אלון אביתר

מומחה, פרשן ומרצה לענייני ערבים והמזרח התיכון, לשעבר יועץ למתאם הפעולות בשטחים.

aloneviatar1@gmail.com

ניתן להזמין הרצאות: 050-6234055

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים