שתף קטע נבחר

עשור של פגישות בעברית

ה-MEETUP העברי של שיקגולנד הוקם ב-19 בדצמבר 2006 על ידי עשרה צעירים אמריקאים ציונים עם המון אהבה לארץ ולשפה העברית שהחלו לערוך מפגשים בצפון שיקגו. רובם חיו תקופות ארוכות בישראל ורצונם היה תחזוק העברית וחיבור עם ישראל ותרבותה. הם פתחו את הקבוצה לדוברי עברית וערכו מפגשים בבתי קפה, מסעדות ובתים פרטיים. במהלך שלוש השנים הראשונות גדלה הקבוצה והגיעה ל-145 חברים. עם הזמן, ההתלהבות שככה, הפעילות ירדה ומנהל הקבוצה דאז התפטר, לא לפני שניסה להפיח רוח ולהפיץ את האירועים ברשת החברתית.

 

גדעון ברמן, שעלה לישראל מהולנד וניהל קבוצת MEETUP הולנדית בשיקגו, נרתם למלאכה, קפץ אל תוך העגלה ויישם את מודל ניהול קבוצת שפה שפיתח על קבוצת ה- MEETUP העברית מבלי להכיר איש בקבוצה. "זאת הייתה מעין השתלטות עוינת", התלוצץ, "יזמתי מפגש, שלחתי הודעות לחברי הקבוצה והזמנתי את כולם להיפגש עמי בבית קפה באוונסטון, ששכן בקרבת בניין הדירות בו התגוררתי עם תמר אשתי ושני ילדנו".

 

המודל לניהול קבוצת השפה היה מבוסס על תיאור מפורט של מטרות הפגישה ותוכנה, הרחבת הקבוצה לקהל הטרוגני מכל הגילאים ובכל זרמי היהדות, התרחבות גאוגרפית לפרברים הצפוניים, יצירת מגוון פעילויות, תאום ומימוש ציפיות עם החברים הפעילים. נצפתה מגמת עלייה, הן במספר המשתתפים, הקבוצה גדלה מ-145 ל-415 חברים והן במספר ובאיכות המפגשים החברתיים.

 

שומרים על השפה. מפגש של meetup ()
שומרים על השפה. מפגש של meetup

 

למפגש ה-MEETUP בו השתתפתי הגיעו תריסר חברים, חדשים וותיקים. רובם אמריקאים, או ישראלים שבנות זוגן אמריקאיות. יד ימינו של ברמן היא דינה לוקץ', "אישה צעירה עם עבר מאד רחוק”, לדבריה. היא עלתה לישראל ב-1971 מריגה, לטביה, חיה בארץ שבע שנים, עברה לקונטיקט ארה"ב, ואבדה את השפה כי משפחתה לא דברה עברית. בקונטיקט נתקלה בקבוצה חברים שנפגשו אחת לשבועיים ודברו עברית בסיוע מורה מתנדבת. עם הגיעה לשיקגו אימצה את הרעיון ב-MEETUP ומארגנת מפגש דו שבועי בביתה ביום שני בו חברי הקבוצה משוחחים בעברית בנושאים שונים עם המורה מזל אמסטר. עכשיו השפה החלה לזרום.

 

גרי ורות ויינשטיין, אמריקאים, מוזיקאים, הגיעו לישראל כמתנדבים בשנת 1982. גרי לימד מוזיקה בני נוער בעכו, רות התנדבה בקיבוץ, שניהם השתלבו בתזמורת ושם הכירו, נישאו והתגוררו בישראל שבע שנים. בעת מלחמת המפרץ שבו לשיקגו, גרי עסק במחשבים, רות בנתה לעצמה קריירה חדשה. לפני שנתיים, כשתכננו ביקור בישראל, הצטרפו ל-MEETUP והחלו לדבר ולקרא עברית. הם נהנו מאוד בביקור והרגישו כמו בבית. לון אקסלרוד הישראלי בחבורה נשוי לאמריקאית דוברת עברית ועוסק בהוראה. הוא ובת זוגו נהנים מהמפגש החברתי עם אמריקאים דוברי עברית.

 

אהרון פרסנר, פעיל ב-MEETUP, עלה לישראל בגיל 21, גר בירושלים, למד משפטים באוניברסיטה העברית, השלים את התמחותו והתקבל ללשכה. אחרי כן חזר לשיקגו ולמד משפטים בארה"ב. פרסנר פעיל ב-MEETUP ונהנה מהמפגשים. "אני אוהב את הקשר של האנשים לישראל, את הרצון הטוב שלהם ללמוד את השפה וכן זו הזדמנות להכיר אנשים דוברי עברית. אני אוהב להיות בקבוצה יהודית שאין לה צביון דתי. הייתי רוצה ללמוד במסגרת הקבוצה שירה עברית של עמיחי, שלונסקי ואלכסנדר פן.

 

במסגרת ה-MEETUP התקיימו מגוון פעילויות יצירתיות. סיורים רגליים בטבע: הן בגנים הבוטניים ובפרקים שכונתיים, טיולי משפחות לוויסקונסין ולליברטיוויל, מפגשים מוזיקליים בהם חברי הקבוצה מנגנים ושרים. תמר ברמן הקימה עכשיו אנסמבל לאנשים האוהבים לשיר ולנגן בכלי נגינה שונים רפרטואר של שירים יצירות ישראליות. מפגשים במסעדות כשרות, בתי קפה, צפייה משותפת בסרט ודיון לאחר הצפייה. בדרך כלל כל האירועים מופקים על ידי הקבוצה, פעם בשנה מצטרפים לאירוע הקהילתי המרכזי של יום העצמאות.

 

מעבר למפגשים השנתיים, גדעון ותמר ברמן מזמינים אל ביתם בין 20 ל- 40 חברים לליל הסדר. אייליז ליילנד ויואל והדי נוריאל מארחים בביתם את חגיגת ליל חנוכה.

למעוניינים להצטרף: meetup.com/chicagohebrew

 

המלצות השבוע

כך עושות כולן - Cosi fan tutte

יצירתו של מוצרט, לליבריה של לורנצו דה- פונטה בהפקה החדשה של האופרה הלירית, מדגימה הומור, משחק מעולה, קולות נפלאים ואסתטיקה ייחודית המתנגנת בזיכרון זמן רב. העלילה מעניינת, משעשעת ומהנה. ההופעה מציגה שישה שחקנים מעולים עם קולות שמיימים.

נקודת המוצא באופרה היא שכל הנשים בוגדניות –"כך עושות כולן". פרנדו (אנדרו סטנסון) עם קול טנור נפלא וגוליילמו (ג'ושוע הופקינס) בריטון נהדר ובלתי נשכח. שני חברים צעירים מעמידים את ארוסותיהן, שתי אחיות יפהפיות - דורבלה ( מריאן קרבסה)בעלת קול סופרן יפייפה ופיורדיליג'י (אנה מריה מרטינז) שחקנית וזמרת פורטוריקנית מפורסמת - למבחן נאמנות בעקבות התערבות עם דון אלפונסו (אלסנדרו קורבלי), הנבל המסית את הגברים ומודיע לנשים שארוסיהם גויסו לצבא להילחם בקרבות.

 

דון אלפונסו נעזר בדספינה (אלנה צלגובה) המשרתת התחמנית המקסימה במשחקה, המעודדת את הנשים לפלרטט כי עדיף ציפור אחת ביד משתי ציפורים על העץ. החברים מתחילים לחזר אחרי האחיות בזהות בדויה. הנשים, שתחילה מסרבות בתוקף לחיזורם הנמרץ של הגברים הזרים, נענות להם, וכל אחת מהן בוחרת את בן זוגה של האחות, בחירה הפוכה מבחירתן הראשונה. כאשר הן מתכננות חתונה, מתגלה התרמית והמסקנה הניצחת היא "קוזי פן טוטה" .

המוזיקה נפלאה, מסעירה וסוחפת כשלעצמה וממלאת תפקיד חשוב בעיצוב הרגשות, המצבים והדמויות. קשה לשנוא את העלמות הצעירות, לא ידוע אם הכירו את אהוביהם בשידוך, או הכירו רק זמן קצר. הקהל מזדהה עמן ומבין את הרבדים הפסיכולוגים של העלילה. זו הייתה חוויה נפלאה, הומוריסטית ומהנה.

לפרטים: www.lyricopera.org

 

מתוך האופרה 'כך עושות כולן'. צילום: Mark Cioffi ()
מתוך האופרה 'כך עושות כולן'. צילום: Mark Cioffi

 

Hail Hail Chuck Barry - הלו צ'אק ברי

תיאטרון האנסמבל השחור מעלה מופע מחווה לאומן, צא'ק ברי, גיטריסט, זמר בלוז מחלוצי מוזיקת הרוק. התיאטרון מציג את הביוגרפיה של ברי שלא הייתה סוגה בשושנים והייתה רוויה בגזענות. ברי נולד ב-1926 בסנט לואיס מיזורי ונפטר לפני שנה בשיבה טובה בגיל 90. התיאטרון ממחיש את חייו ואת חשיפתו מגיל צעיר למוזיקה. לאורך קורות חייו שזורים להיטי הענק שהלחין במהלך הקריירה הארוכה בת שבעה עשורים שהניבה להיטי ענק. Maybellen” היה הלהיט הראשון בשנת 1955 ואחריו הגיעו להיטים רביםTennessee”, “Rock and Roll Music”, “School Day "Nadine ועוד.

המחזה מלא חיים, מהנה ומסחרר וכל הקהל שר את השירים. זה היה מסע קסום של זמר רוק אנד רול. אם אתם רוצים ליהנות, לשכוח מכל הצרות לשיר ולרקוד - מומלץ .

המופע עד ה-1 באפריל lack Ensemble Theater, 4450 N. Clark St,

לפרטים:

www.blackensemble.org

 

Six Corners - שש פינות

המחזה "שש פינות"מפנה מבט מאשים למשטרת שיקגו, העיר בה נהרגים מידי יום שני אנשים חפים מפשע. השאלות שנשאלות הן: האם אנו מאמינים לעיתונות שלנו? האם אנו סומכים על המשטרה בעיר? האם אנו רואים ייצוג של נשים בין השוטרים? האם אנו חשים בהבדל בין הורים לבנים המסייעים לילדיהם ובין ילדה שחורה החולמת להיות רופאה והולכת לאיבוד? האם אנו רואים את רצון השחורים לעזוב את דרום העיר ולעבור לפרברים צפוניים? המחזה מתייחס לכל הסוגיות הבוערות בעיר, רצח של שחורים בדרום וחיים רגילים בצפון העיר.

 

המחזה דן במושגי השיטור והבילוש וביחסים בין השוטרים בפתרון תעלומות, בקשרי הידידות והתחרות ביניהם. בעלילה זוג שוטרים מפענחים רצח של אדם שחור בתחנת הרכבת. החשוד העיקרי יוצא זכאי והעניין מסתבך. המשחק מצוין, הנושא מעורר מחשבה, המחזה מאפשר לנו להסתכל לחיים בשיקגו ישר לעיניים, לצאת מהאדישות ולפעול לשינוי. מומלץ. המחזה יוצג עד ה-24 במרץ.

איפה? Stage 773, 1225 W. Belmont Ave.

לפרטים:

www.americanbluestheater.com

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיבור עם ישראל. השבוע בשיקאגו
מומלצים