שתף קטע נבחר

"לנשים מנהלות יש יתרון גדול"

לרגל יום האישה שוחחנו עם שתי מנהלות סניפים בבנק הפועלים. "נשים ניחנו יותר באינטליגנציה רגשית והדבר מתבטא בהחלטות שנשים מנהלות מקבלות", אמרה נורית רז, מנהלת סניף בכפר-סבא

בשיתוף בנק הפועלים

 

עולם הניהול כיום דורש מהמנהלים שעות עבודה ארוכות, הנמשכות לעתים אל תוך הלילה, הבנה בתחומים נרחבים, יכולת התמודדות עם משימות ויעדים תוך לחץ זמן ומציאת פיתרונות למצבים מורכבים. אם העבודה התובענית מאתגרת גברים, הרי שיותר מכך היא מאתגרת נשים מנהלות המבקשות לשלב קריירה שאפתנית עם אמהות וגידול משפחה. לרגל יום האישה שוחחנו עם שתי נשים, שהצליחו להתמודד עם המורכבויות ולא ויתרו על קריירה ניהולית מרשימה לצד גידול משפחה. הן מספרות על הדרך, ההתמודדות ותחושת ההגשמה העצמית ויוצאות במסר לנשים: אם תחלמו על זה - תגשימו.

 

"במקור אני באה מבית מושבניקי מאזור חבל הבשור. זה היה בית שהמנטליות בו הייתה שהגבר הוא הדומיננטי והמפרנס והאישה צריכה להיות עזר כנגדו", מספרת נורית רז, מנהלת סניף כפר סבא של בנק הפועלים, מהסניפים הגדולים של הבנק המונה 30 עובדים.

 

נורית רז (צילום: יח"צ בנק הפועלים) (צילום: יח
נורית רז(צילום: יח"צ בנק הפועלים)

 

רז, נשואה ואם לשניים סיפרה, כי "למרות המנטליות המשפחתית הזו תמיד שאפתי להתקדם ולהתפתח מקצועית כאישה. רצה הגורל והתחתנתי בגיל מאוד צעיר, גיל 20 ועברתי עם בעלי למגורים במרכז הארץ. בגיל זה נכנסתי לתפקידי הראשון בבנק כטלרית, שזה התפקיד הזוטר ביותר שיש, אבל תמיד ידעתי שאני רוצה להתקדם ולהתפתח והשקעתי שעות נוספות בעבודה".

 

בשלב זה הבינה רז שצריך עוד משהו כדי להתקדם. "בגיל 30 החלטתי שאם אני רוצה להתקדם אני חייבת ללמוד לימודים אקדמאיים ואכן עשיתי תואר בכלכלה ומנהל עסקים באוניברסיטה הפתוחה, תוך שאני מגדלת שני ילדים קטנים", היא אמרה. "למדתי פעמיים בשבוע בשעות אחר הצהריים על חשבון השעות הפנויות שלי. לאחר שסיימתי את התואר, המנהלים שלי קלטו את המוטיבציה האדירה שיש לי להתקדם בבנק וקודמתי לתפקיד במחלקה העוסקת במטבע חוץ. בהמשך הדרך התקדמתי למחלקה העסקית ובה עם השנים עברתי מספר תפקידים ביניהם סגנית המנהלת ולבסוף מנהלת המחלקה".

 

רז מספרת כי השאיפה המתמדת להתקדמות בקריירה ונטילת אחריות גדולה יותר הובילו אותה בהמשך לתפקידי ניהול סניפים. "בהמשך הזמן עברתי לסניף גדול של יותר של הבנק ובו מוניתי לתפקיד סגנית מנהלת סניף. גם שם ראו את השקעתי הרבה וקודמתי לבסוף לתפקיד מנהלת סניף. את התפקיד הזה אני עושה ב-15 השנים האחרונות, תוך שעברתי מספר סניפים כשהאחרון בהם הוא הסניף הנוכחי בכפר סבא".

 

רז, שעובדת בבנק כבר יותר מ-35 שנה, מספרת על שילוב הנשים: "בהנהלת הבנק יש נשים בכירות רבות וגם אצלי בסניף כפר סבא כל שדרת הניהול היא נשית. זה לא קרה בצורה מוכוונת, אלא כך יצא ואני מרגישה שאנחנו ממש כח נשי - יש לנו חשיבה נכונה ואנחנו מגיעות ליעדים וביצועים יפים".

 

איך משלבים קריירת ניהול תובענית עם גידול משפחה?

"צריך כמובן את התמיכה של הבעל וההבנה של הילדים. לא צריך לחשוש מזה וצריך להבין שלפעמים זה יכול לבוא על חשבון הבית אבל מוצאים את הזמן להיות עם הילדים. צריך גם לדעת לצאת מדי פעם מוקדם בשביל להיות עם הילדים והמערכת מצידה מבינה את זה".

 

לדבריה, את ערכי השיוויון בין גברים לנשים הנחילה גם לילדיה "ושניהם נמצאים היום בעמדות ניהול בכירות. בתי היא יועצת ארגונית ובני בתפקיד ניהולי בחברת הייטק."

 

את חושבת שיש היום שוויון בין נשים לגברים במקומות העבודה?

"לעומת מה שהיה לפני 30 רואים היום יותר ויותר נשים מנהלות ובכירות, בטח בבנק הפועלים, אבל עדיין יש לדעתי מקומות עבודות שמפלים בין נשים לגברים - לא בתפקידים, אבל כן ברמות השכר השונות. אצלנו בבנק שכר המנהלים שווה, בין אם מדובר בגבר או באישה".

 

יש יתרונות בעינייך לניהול נשי?

"אני חושבת שכן. נשים ניחנו יותר באינטליגנציה רגשית והדבר מתבטא בהחלטות שנשים מנהלות מקבלות. כך למשל יכול להגיע לסניף לקוח עסקי שיבקש הלוואה להרחבת העסק. מעבר לכל עניין הדוחות והתוכניות העסקיות אותם בודקים, לנשים מנהלות יש את האינטליגנציה הרגשית להבין מי עומד מולן ולדעת אם אפשר לסמוך על הבן אדם הזה ולאשר לו את ההלוואה. גברים מנהלים, כך אני מניחה יהיו יותר קשוחים או קפדניים במקרים כאלו".

 

אלה ארבל (צילום: יח"צ בנק הפועלים)
אלה ארבל(צילום: יח"צ בנק הפועלים)

 

"לתחזק את הקשר עם הלקוח"

הסניף הגדול ביותר בארץ של בנק הפועלים הוא סניף רחובות. מי שמנהלת אותו כיום תוך אחריות רבה היא אלה ארבל; העובדת בבנק מזה 22 שנה ומתוכם בתפקידי ניהול סניפים 16 שנה. "הגעתי לבנק הפועלים כבוגרת תואר ראשון בכלכלה מאוניברסיטת בן גוריון במסלול של עתודה ניהולית, כך יצא שמוניתי לתפקידי הראשון כמנהלת סניף בגיל די צעיר", היא מספרת על תחילת דרכה. "זו אחריות מאוד גדולה לנהל סניף גדול כל כך כמו סניף רחובות, הנותן את כל השירותים הבנקאיים הקיימים וצריך לבוא עם ניסיון ניהולי משמעותי לתפקיד הזה. תחתיי יש 45 עובדים ואני מאוד אוהבת אותם, את העבודה ואת הלקוחות. זאת לא רק עבודה מאוד תובענית אלא גם עבודה בסביבה כלכלית דינמית, משתנה ומאתגרת ואנחנו צריכים לדאוג לשביעות רצון הלקוחות".

 

ארבל מתגוררת בגן יבנה, נשואה ואם שלושה ילדים. "עובדת היותי מנהלת בכירה לא הייתה אף פעם סוג של עניין גדול מבחינתי", היא מציינת. " אני בהחלט מאמינה שהמינויים, בטח בבנק, הם על בסיס יכולות וכישורים אישיים".

 

מהם יתרונות הניהול הנשי בעינייך?

"לנשים מנהלות יש יתרון גדול והוא האינטליגנציה הרגשית המפותחת שלהן שהיא דבר מאוד חשוב בתחום השירותים. כמו כן נשים יודעות יותר לתחזק את הקשר עם הלקוח, להעניק לו את ההרגשה שהן שם בשבילו בכל רגע נתון ולמצוא פתרונות יצירתיים במצבים מורכבים".

 

מניסיונך יש דילמות פיננסיות שמאפיינות נשים?

"לא נתקלתי בזה, אבל כן שמתי לב שאם ללקוח עסקי יש אישה בחברה שעובדת מול הבנק, זה מהווה ערך מוסף והעבודה מולה יותר קלה ופשוטה".

 

איך את מצליחה לשלב אימהות עם קריירה תובענית?

"יש לי בן זוג ובעל שהוא שותף מלא לגידול הילדים ויש בינינו חלוקה פשוט מלאה בכל הקשור לאחריות ולמחויבויות המשפחתיות. בכל מקרה, צריך לדעת להציב גבולות וכשנמצאים בבית - פשוט להיות בבית . זה אתגר לא פשוט, אבל אני מאוד ממליצה שלאישה תהיה קריירה ושהיא לא חלילה תישאר בצד או מאחור - היא צריכה לעבוד בצורה משמעותית בעיניה. בסוף הכל בחיים מגיע לסדרי עדיפויות ואיזונים ואפשר גם לטפח תחביבים אישיים לצד גידול המשפחה. אני למשל מאוד אוהבת פילאטיס ולצד העבודה התובענית וגידול המשפחה, עברתי גם קורס הדרכת פילאטיס כתחביב. כך שאני מאמינה שנשים צריכות צריך להציב לעצמן יעדים וחלומות ולהגשים. רק המעז - מנצח."

 

בשיתוף בנק הפועלים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ בנק הפועלים
נורית רז ואלה ארבל
צילום: יח"צ בנק הפועלים
מומלצים