שתף קטע נבחר

מבוכה בשגרירות הישראלית: "גרוטאה" בשווי 100 אלף דולר

קצינת המנהלה בשגרירות ישראל בפרטוריה שבדרום אפריקה, החליטה למסור פסל בשווי מאות אלפי דולרים בטענה כי מדובר ב"גרוטאה מכוערת". במשרד החוץ שוקלים נקיטת צעדים נגדה

"גרוטאה מכוערת", הפסל בשגרירות ()
"גרוטאה מכוערת", הפסל בשגרירות

משרד החוץ שוקל לנקוט צעדים משמעתיים חריפים נגד קצינת המנהלה בשגרירות ישראל בפרטוריה, אחת מבירות דרום אפריקה, אחרי שזו החליטה באופן תמוה למסור ללא תמורה פסל נדיר ויקר ערך שהוצב בחצר השגרירות רק משום שלטעמה הוא "מכוער וגרוטאה".

 

מדובר במונומנט ענק ומרשים, ששוויו מוערך לכל הפחות בכ-100 אלף דולר, של האמן אדוארדו וילה - אחד הפסלים הידועים בדרום אפריקה. הפסל נרכש על ידי מדינת ישראל כחלק מעסקת הקנייה של הנכס שבו שוכנת השגרירות. אף שמדובר ברכוש של מדינת ישראל, ואף שלא קיבלה לכך אישור משום גורם מוסמך ממשרד החוץ, החליטה קצינת המנהלה בשגרירות, יפה מנדל, למסור את הפסל לאוניברסיטת פרטוריה. המפקחת הכללית של משרד החוץ, אורנה שגיב, חוקרת את הנושא בשבועות האחרונים בעקבות תלונה שהוגשה נגד מנדל.

 

אדוארד וילה ()
אדוארד וילה

וילה, שהלך לעולמו ב-2011, היה פסל דרום אפריקני ממוצא איטלקי שעבד בעיקר בברזל ובברונזה. רבים כינו אותו "פיקאסו של דרום אפריקה", והיצירות שלו הוצגו בכל העולם. במשך השנים קיבלה שגרירות ישראל פניות רבות לרכוש את הפסל תמורת מאות אלפי דולרים. בשגרירות סירבו בנימוק שמדובר באוצר ובנכס לאומי ישראלי כמו גם דרום אפריקני.

 

אולם נראה שהפסל לא הרשים את קצינת המנהלה של השגרירות, שניסתה להיפטר ממנו כבר לפני כשנתיים. שגריר ישראל לשעבר בדרום אפריקה ארתור לנק, שהכיר את ערכו האמנותי והכספי הרב של הפסל, סירב בתוקף. עם עזיבתו של לנק את התפקיד מסרה מנדל את הפסל לאוניברסיטת פרטוריה, תוך שהיא מקבלת את הסכמתו של השגריר החדש, ליאור קינן, שלא היה מודע לערכו הרב של הפסל. גורמים במשרד טוענים כי מנדל כינתה את הפסל "גרוטאה" ובתחילה אף שקלה למסור אותו לסוחרי גרוטאות.

 

העניין נודע רק כאשר גורם בכיר במשרד החוץ הגיע לביקור מטה בשגרירות בדרום אפריקה והבחין שהפסל המפורסם, שהיה הסמל של השגרירות, נעלם. גורמים במשרד החוץ מעריכים את שוויו של הפסל כיום בכ-100 אלף דולר, אולם לפי גורמים אחרים במשרד מדובר בהערכה מינימלית ומחירו האמיתי יכול להגיע לכחצי מיליון דולר.

 

"גם לפי ההערכה הנמוכה הרי שיש כאן רשלנות פושעת", אומר גורם במשרד החוץ, "לא יעלה על הדעת למסור פסל כזה ללא אישור וללא תמורה. זה כמו שנציג מדינה ימסור על דעת עצמו דירה או שתי מכוניות חדשות".

 

ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "הנושא אכן נמצא בטיפול המפקחת הכללית של משרד החוץ. משרד החוץ מתייחס לנושא במלוא הרצינות והחומרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפסל בשגרירות ישראל בפרטוריה
מומלצים