שתף קטע נבחר

"רוסיות לא עובדות אצלנו": דו"ח הגזענות הראשון

היחידה הממשלתית שהוקמה בעקבות מחאת יוצאי אתיופיה הגישה דו"ח הכולל שורת מקרים מקוממים. בין השאר ילד לא התקבל לביה"ס בגלל "ריכוז גבוה של אתיופים", ותושבת כרמיאל שעלתה מרוסיה נשאלה בריאיון לשניצלייה אם היא יהודייה

 

 

תושבת כרמיאל שעלתה לישראל מרוסיה בילדותה ניסתה לפני זמן מה להתקבל לעבודה ב"שניצלייה", ובראיון היא נשאלה על ידי נציגת המסעדה אם היא יהודייה. הצעירה הנבוכה ענתה בחיוב, ובכל זאת היא נדחתה בנימוק ש"אצלנו רוסיות לא עובדות". המקרה הזה – אחד מני רבים - מוזכר בדו"ח הראשון של היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות, שמציג הבוקר (יום ד') משרד המשפטים ועוסק בגילויי אפליה בישראל - בעיקר כלפי עולים מאתיופיה ומדינות ברית המועצות לשעבר.

 

במקרה המדובר, בשל טענת המסעדה שלפיה פעלה "בהתאם למדיניות הרבנות", מתקיימת בחינה עם פרקליטות המדינה לגבי שינוי מדיניות זו.

 

הדו"ח עוקב אחר יישום המלצות ועדת מנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור, שקיבלו תוקף החלטת ממשלה. מבין 52 החלטות אלו, 31 בוצעו באופן מלא, 17 נמצאות בהליך ביצוע וארבע טרם בוצעו. מדובר בהחלטת ממשלה שבאופן חריג יושמה כמעט במלואה תוך שנה וחצי מיום שניתנה.

 

היחידה הוקמה בעקבות המחאה הציבורית שהובילו צעירים יוצאי אתיופיה ב-2015, נגד מה שהגדירו כגזענות הממסדית בכלל ובאלימות שוטרים ושיטור יתר כלפי בני הקהילה בפרט. המחאה והשיח הציבורי הרחב שהחל בעקבותיה הביאו להכרה בצורך להתמודד עם היחס אלפי יוצאי אתיופיה.

מחאת יוצאי אתיופיה. הובילה להקמת היחידה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מחאת יוצאי אתיופיה. הובילה להקמת היחידה(צילום: מוטי קמחי)
 

התפקידים העיקריים של היחידה כוללים תיאום וסנכרון הפעילות הממשלתית במניעת גזענות ואפליה, קליטת תלונות, הפנייתן לטיפול הגורמים הרלוונטיים, מעקב אחר הטיפול, בחינת הצורך בשינויי חקיקה ועוד.

 

תלונות שטופלו השנה על ידי היחידה

* חשד למדיניות גזענית במעלה אדומים: הורי תלמיד כיתה א' ממוצא אתיופי לא הורשו לרשום את בנם לבית הספר הקרוב לביתם, שם לומדת אחותו הגדולה. לטענת הרשות, בבית הספר יש ריכוז גבוה של תלמידים יוצאי אתיופיה, ועל כן החליטה שהילד ילמד בבית ספר בצידה השני של העיר, רחוק מסביבת מגוריו.

 

היחידה פנתה לראש העיר לשנות מדיניות זו לאלתר, ופעלה בשיתוף פעולה עם גורמים במשרד החינוך, במשרד ראש הממשלה ומשרד המשפטים. בעקבות זאת שינתה הרשות המקומית את עמדתה והילד נרשם לבית הספר שבו לומדת אחותו.

 

* התקבלו כמה תלונות של תלמידים ממוצא אתיופי, שהעלו חשד להפליה גזענית על ידי נהגת המועסקת בחברת "דן" בקו 25 בתל אביב. הם טענו שהיא סירבה להעלות אותם לאוטובוס על רקע מוצאם.

 

בעקבות זאת נפגש ראש היחידה עם הורי התלמידים ובמקביל פנה למנכ"ל חברת דן ודרש טיפול מידי. המענה שקיבלה היחידה מ"דן" לא היה מספק, ועיקרו התמקד בנהגים יוצאי אתיופיה שעובדים בחברה. בשל כך מגבש הסיוע המשפטי במשרד המשפטים כתב תביעה נגד חברת "דן" ונגד הנהגת.

אמי פלמור. "יש בידינו הכלים" (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
אמי פלמור. "יש בידינו הכלים"(צילום: יאיר שגיא)

* בכיר בהנהלת כפר הנוער "בן שמן" פנה לאדם אחר ואמר "הבאת לך את השחור שיעשה לך את העבודה". בעקבות פניית היחידה לבית הספר עמד המנהל לדין משמעתי וננזף.

 

* ביחידה התקבלו תלונות על התנהגות פסולה של שוטרים, שכללו חשד להתבטאויות גזעניות, אלימות ודרישה להצגת תעודת זהות על בסיס גזעני לכאורה. היחידה והיועמ"ש הנחו קביעת נהלים חדשים על ידי המשנה לפרקליט המדינה, תוך שיתוף פעולה עם המשטרה.

 

* משרד הכלכלה פרסם קמפיין לצורך קידום תעסוקה איכותית ליוצאי אתיופיה. הקמפיין עורר ביקורת קשה מצד בני העדה, שביקשו להפסיק אותו בטענה שהפרסום מעודד ומנציח סטריאוטיפים שליליים. היחידה פנתה בבקשה לעצירת הקמפיין ופרסום קווים מנחים על מנת למנוע הישנות מקרים כגון אלה.

 

שרת המשפטים איילת שקד אמרה בעקבות פרסום הדו"ח: "ישראל היא מדינה קולטת עליה ורב-תרבותית. אין כל הצדקה לגילויי גזענות רק כיוון שמישהו נולד לעדה אחרת. ננהג באפס סובלנות כלפי כל גילוי של גזענות ממוסדת".

 

מנכ"לית המשרד אמי פלמור: "אני מאמינה שיש בידינו הכלים לפעול לצמצום הגזענות, והיחידה פועלת בדרכים שונות כדי לטפל בתלונות ולהשפיע על מדיניות. ככל שתזכה לאמון הציבור ויופנו אליה תלונות - כך תיטיב היחידה למקד פעילותה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
הפגנות יוצאי אתיופיה ב-2015
צילום: ירון ברנר
מומלצים