שתף קטע נבחר

ביקורת על פורום דו קיום בנגב: "פחות פעילות קהילתית ויותר פוליטית"

בית המשפט לעניינים מנהליים דן בעתירת פורום דו-קיום בנגב נגד החלטת עיריית ב"ש לפנות את המקלט שהוקצה להם. העירייה טוענת כי הפורום הפר את החוזה כשקיים אירועים פוליטיים. השופט שדן בעתירה: "יש דברים שאפשר לעשות בבריכה במים. כשעושים את זה מהמקפצה זה דבר אחר"

בית המשפט לעניינים מנהליים בבאר שבע דן היום (ה') בעתירת האגודה לזכויות האזרח, בשם פורום דו קיום בנגב לשוויון אזרחי, נגד החלטת עיריית באר שבע לפנות את המקלט שהוקצה להם. העתירה הוגשה בתחילת השנה לאחר שהעירייה וראש העיר רוביק דנילוביץ' דרשו מהפורום לפנות את המקלט העירוני שבו הוא פועל, בשל התנגדותם לתוכנם של כמה אירועים שנערכו במקלט. השופט הדן בעתירה ייתן את פסיקתו בנושא בהמשך.

 

לטענת העירייה המקלט הוקצה לפורום לפעילות קהילתית והם הפרו את החוזה עמם. העמותה הציגה, בין היתר, את הסרט "רעד בעזה", ערכה אירוע לציון 68 שנה לנכבה ואירוע הדן בתעשיית הנשק הישראלית. הדיון בעתירה נערך בפני שופט בית המשפט המחוזי בבאר שבע אליהו ביתן. את האגודה מייצג עו"ד דן יקיר ואת עיריית באר שבע מייצגים עו"ד רינה לפידות, ירון מאיר ועינת חבוש.

ההרצאה על "אימפריית הנשק הישראלית" במקלט שהוקצה לפורום ()
ההרצאה על "אימפריית הנשק הישראלית" במקלט שהוקצה לפורום

"כפי שזה נראה פעילות היא פחות קהילתית ויותר פוליטית", אמר השופט ביתן, שהציע כי הפורום ימשיך להחזיק במקלט, אך יקיים את הפעילויות "השנויות במחלוקת" מבחינת העירייה במקום אחר. העמותה סירבה להצעה. השופט אמר כי לו היו מציגים את הפעילויות שיקיימו בפני העירייה זו הייתה מסרבת לתת להם לקיים אותה. הוא תהה: "מה החיבור בין הבדואים ליהודים קשור לפלסטינים? כל מה שעושים זה 'כן נכבה, לא נכבה'. מה זה עניינם של מי שגרים פה?".

 

"הפעילות היא חלק בלתי נפרד מהפורום מאז ומעולם", אמר עו"ד יקיר, "זה כך מאז ומעולם". השופט ביתן העיר כי "כנראה שהעירייה לא ידעה את זה. יש דברים שאפשר לעשות בבריכה במים, כשעושים את זה מהמקפצה זה דבר אחר. מה שרואים זה נכבה, זה נגד גיוס, זה אום אל חיראן. הדברים האלה בסדר אבל זה לא המנדט עליו קיבלו את המקום".

 

בתגובה המקדמית טענה העירייה כי "במקום פעילות לקידומו של דו-קיום ואחווה בין ערבים ויהודים בנגב, העמקת הקשר וההבנה ביניהם, שם לו הפורום למטרה לעורר פרובוקציות חוזרות ונשנות, אם בפעילות מתריסה כנגד המדינה ואם בפעילות מתריסה נגד צבא הגנה לישראל". עוד טענו כי קיבלו אינספור תלונות על פעילות העמותה, באופן העולה לכדי מטרד לתושבים.

"במקום קידום דו-קיום ואחווה, שם לו הפורום למטרה לעורר פרובוקציות".ראש העיר דנילוביץ' ()
"במקום קידום דו-קיום ואחווה, שם לו הפורום למטרה לעורר פרובוקציות".ראש העיר דנילוביץ'

השופט ביתן ()
השופט ביתן

עוד ציינו כי עצם עריכת כנס המציין 68 שנים לנכבה אף העמיד את העירייה בסיכון כלכלי, המעניק סמכות לשר האוצר להפחית סכומים לעירייה מתקציב המדינה בשל תמיכה בפורום על רקע ציון יום העצמאות או יום הקמת המדינה כיום אבל, המתגלם במונח "נכבה". האירוע האחרון שגרם לתגובת העירייה היה "אימפריית הנשק הישראלית" של ארגון "קואליציית נשים לשלום", שלטענתם הינו ארגון רדיקלי הקורא להחיל על ישראל חרם מדיני וכלכלי.

 

זה למעלה מעשור שהקצתה העירייה לפורום מקלט עירוני, שבו הוא מנהל בית תרבות יהודי-ערבי בשם "מולקתא-מפגש". לפני כשנתיים, טענו נציגי הפורום, החלה העירייה להתנכל להם, בשל התנגדותה לתוכנן של מקצת הפעילויות שהתקיימו במקלט שעסקו בזכויות מפגינים, בהשפעת מבצע "צוק איתן" על תושבי עזה ובתעשיית הנשק הישראלית.

 

בעתירת הפורום נכתב: "שוב ושוב טענה העירייה, תוך התעלמות מעמדתו של היועץ המשפטי לממשלה בעניין, שהפורום מפר את הסכם השימוש במקלט בשל תוכן הפעילויות המתקיימות בו, ואיימה לבטל את ההסכם". בסוף דצמבר 2017 הודיעה העירייה לפורום כי עליו לפנות את המקלט תוך 14 ימים.

 

בעתירה נטען כי "התנהלות העירייה פוגעת שלא כדין בחופש הביטוי, שהוא זכות יסוד העומדת בלב הדמוקרטיה. מתקנים ציבוריים, ובהם מתקנים עירוניים שהוקצו לארגונים, הם זירות חיונית למימוש הזכות. בית המשפט העליון כבר פסק כי רשות מקומית מחויבת לאפשר לקהל הרחב להשתמש במתקניה להבעת דעות שונות, ובכלל זה ביטויים פוליטיים, מבלי להגביל אפשרות זו על פי תכני הביטוי". לפיכך, נטען בעתירה, לעיריית באר שבע לא הייתה סמכות להתערב בתכני הפעילויות של הפורום במקלט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש העיר באר שבע דנילוביץ'
מומלצים