שתף קטע נבחר

מבוכה כפולה למשטרה: ביהמ"ש קבע כי מדידות המהירות לא אמינות

בית המשפט המחוזי זיכה נהג מאשמת נהיגה במהירות מופרזת לאחר שהמשטרה לא הוכיחה את אמינות מכשיר האכיפה. בדיון אחר עלה כי אמינות מצלמות א3 מעולם לא נבדקה למרות טענות המשטרה. המשטרה: האמצעים אמינים ומדויקים

נתפסתם על מהירות מופרזת? אתם רוצים לקרוא את זה. בית המשפט המחוזי קבע כי לא הוכח שנתוני מכשיר המכ"ם המותקן בניידות ("דבורה") אמינים, וזיכה נהג שנלכד בעזרתו על מהירות מופרזת. בנוסף, בית המשפט העליון החליט להתעכב עם דיון על אפשרות ערעור, ודחה זאת לסוף השנה נוכחית.

 

נתפסתם (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
נתפסתם(צילום: דוברות המשטרה)

 

הדבורה היא כיום מכמונת המכ"ם היחידה שמותקנת בניידות, לאחר צאתה משירות של ה"מולטנובה" הוותיקה. היא מסוגלת לאמוד מהירות של מכוניות ממרחק רב יחסית, אך כדי להבטיח זיהוי של הרכב הנלכד ניתן להפעילה רק בכבישים דלילי תנועה, או בשעות שיש מעט מכוניות על הכביש. במקרה המדובר הנהג נתפס בכביש מספר 70 שבו מותר לנסוע 90 קמ"ש, אך לפי מדידת השוטר נהג במהירות של 135 קמ"ש. הנהג עירער על הרשעתו באמצעות עו"ד רפי רויטגרונד, וטען בין השאר כי לא הוכחה אמינות המכשיר.

 

שופט בית משפט המחוזי בחיפה, ערן קוטון, קיבל את הטענה וזיכה את הנהג מחמת הספק. לאחר שבחן פסקי דין קודמים בנושא, קבע השופט כי הם אישרו רק את אמינות עבודת המעבדה המשטרתית העוסקת באחזקת וכיול המכשירים, אבל לא אישרו את אמינות המדידה של המכ"ם עצמו. התביעה המשטרתית התבססה בתשובתה על הערעור כנגד אותם פסקי דין קודמים ולא הציגה כל הוכחה לניסויים ומדידות שקבעו כי המהירות שמציג המכשיר לרכב הנלכד היא אכן אמיתית.

 

"כל עוד אמינותו ומהימנותו של מכשיר הדבורה לא הוכחו באמצעות חוות דעת מומחים, אשר התמודדו עם חקירה נגדית ועם חוות דעת נגדיות, ומשלא הוסדרה חזקת אמינותו ומהימנותו של מכשיר הדבורה בחקיקה, סבורני כי ההגנה הצליחה להטיל ספק סביר בסוגיית אמינות ומהימנות המכשיר. מספק זה זכאי המערער ליהנות. משכך יש לזכות את המערער מחמת הספק", קבע השופט קוטון.

 

"זה מכשיר האכיפה היחיד שאין לו תו תקן, המכשיר הכי פחות אוטומטי שיש למשטרה", אומר עו"ד יוסי יעקובי, מומחה לדיני תעבורה. "ההפעלה שלו מורכבת, ובתנאים מסוימים הוא עלול לזהות את הניידת כאילו היא רכב המטרה, כלומר למדוד את המהירות העצמית של הניידת.

 

"פעולות שנועדו למנוע מקרים כאלה ומופיעות בחוברת ההפעלה המקורית של המכשיר לא תורגמו לחוברת בעברית ולא נמסרו לידיעת השוטרים. יש בידי תמונות המעידות על תקלות בהפעלת המכשירים בארץ. המשטרה מתחמקת מבדיקת אמינות אמיתית למכשיר וטוענת כי אישור האמינות שקיבלה המעבדה המטפלת במכשירים הופך גם אותם לאמינים. מדובר במכשיר שמאפשר הרבה מדי טעויות אנוש והרשעות שווא".

 

פער של עשרות קמ"ש

ביום חמישי האחרון ספגה מכה גם מכמונת המהירות העיקרית של המשטרה - מערכת א3, מצלמות המהירות האוטומטיות. זאת כאשר נחשפו בבית המשפט השלום בעכו עדויות לגבי חוסר דיוקים בפעולתה. במשפט עקרוני שמנהל עו"ד תומר גונן, העיר המהנדס טוביה סגל כי בשל כשלים במערכת המכמונות, יכול להיווצר פער של עשרות קמ"ש בין המהירות שמזהה המערכת ובין המהירות האמיתית.

 

המערכת מבוססת על סלילי מתכת מתחת לאספלט ומודדת את זמן המעבר של הרכב ביניהם, כאשר רכב שנמדד נוסע במהירות גבוהה מהמותר - מצולם. עם זאת, המערכת חשופה לבעיות בחיישניה, באלגוריתמים שלה, ונתונה להשפעות מזג אוויר. בדיונים קודמים במשפט שמתנהל בפני השופט יעקב בכר, התברר כי המשטרה ומכון התקנים מעולם לא בדקו את אמינות המערכת לפני שנרכשה, למרות שהעידו כי עשו זאת.

 

מאגף התנועה במשטרה נמסר: לגבי תיק ה"דבורה", הנאשם הורשע תחילה בבית משפט השלום לתעבורה בהסתמך על תוצאות שנקלטו באמצעות מכשיר הדבורה שאמינותו ודיוקו נקבעו בניסויי שטח, בדיקות מעבדה ובהחלטות בתי משפט בארץ ובעולם. באמצעות פרקליטות המדינה הוגשה בקשת ערעור לבית המשפט העליון. באשר למצלמות א3: ההליך המשפטי בנושא עודנו מתנהל בבית המשפט ולכן אנו מנועים מלהתייחס אליו.


פורסם לראשונה 24/03/2018 22:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
מצלמות א3 - לא נבדקו
צילום: ירון ברנר
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים