שתף קטע נבחר

לא דיפלומטים, מרגלים: "גירוש בינלאומי יוצא דופן"

בצעד חריג הענישו 19 מדינות במערב את רוסיה על ההרעלה, וסילקו דיפלומטים שחשודים כמרגלים. ההחלטה המשותפת נראית כמכה הקשה ביותר למודיעין הרוסי מאז המלחמה הקרה. הבית הלבן: "ארה"ב תהיה בטוחה יותר". בבריטניה מברכים: "רוסיה עברה על החוק - ונענשה"

 

יותר ממאה דיפלומטים רוסים שחשודים כמרגלים יגורשו מארה"ב, קנדה ואירופה, במה שנראה כמכה הקשה ביותר למודיעין הרוסי מאז המלחמה הקרה. ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי בירכה על התגובה המשותפת של החברות בברית נאט"ו ובאיחוד האירופי, לתקרית שמכונה במערב "המתקפה הכימית הראשונה באירופה מאז מלחמת העולם השנייה".

 

בצעד הקשה ביותר נגד רוסיה מאז שנבחר לנשיא הורה לטראמפ לגרש 60 גורמים רוסים – 48 מהם הם סוכני מודיעין שעובדים בשגרירות הרוסית בוושינגטון, ו-12 עובדים במשלחת הרוסית לאו"ם בניו יורק. בנוסף תיסגר הקונסוליה הרוסית בסיאטל בשל קרבתה לבסיס צוללות ומטוסי בואינג.

טראמפ מארח את מיי בבית הלבן (צילום: AP) (צילום: AP)
טראמפ מארח את מיי בבית הלבן(צילום: AP)
בממשל טראמפ אמרו שמספר המרגלים הרוסים כיום בארה"ב "גבוה באופן בלתי מתקבל על הדעת". בכירים אמריקנים מעריכים שלרוסיה יש קרוב ל-100 סוכני מודיעין בתפקידים דיפלומטים בארה"ב. הם הזהירו שלמרות ש-60 יגורשו עוד עשרות יישארו בארה"ב.

 

"כשאתם תוקפים את החברים שלנו עלולות להיות לכך השלכות", אמרו בבית הלבן על החלטת טראמפ. הדוברת שרה האקבי סנדרס אמרה שההחלטה של טראמפ לגרש את סוכני המודיעין "תהפוך את ארה"ב לבטוחה יותר", ותפחית את "היכולת הרוסית לרגל אחרי אמריקנים ולערוך פעילות שמאיימת על הביטחון הלאומי האמריקני".

חוקרים ליד אתר ההרעלה בסולסברי, אנגליה (צילום: AP) (צילום: AP)
חוקרים ליד אתר ההרעלה בסולסברי, אנגליה(צילום: AP)

14 מדינות באיחוד האירופי הודיעו במקביל לארה"ב על גירוש דיפלומטים רוסים: צרפת, גרמניה, פולין, ליטא, צ'כיה, איטליה, הולנד, דנמרק, שבדיה, לטביה, אסטוניה, פינלנד, רומניה וקרואטיה. גם אוקראינה ואלבניה, שלא חברות באיחוד, וקנדה, יגרשו דיפלומטים רוסים.

 

בסך הכול הצטרפו 18 מדינות לבריטניה, שהודיעה מוקדם יותר החודש על גירוש דיפלומטים שחשודים כסוכני מודיעין. בריטניה קראה למערב להתאחד נגד הפעילות של המודיעין הרוסי, ואחר הצהריים קיבלה את מבוקשה. מדינות נוספות עשויות להצטרף.

טראמפ, מקרון ומרקל בוועידת נאט"ו בבריסל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ, מקרון ומרקל בוועידת נאט"ו בבריסל(צילום: רויטרס)
 

בבריטניה בירכו על התגובה המתואמת נגד רוסיה, שנאשמת בהרעלתם של סרגיי סקריפל, סוכן כפול לשעבר ובתו יוליה בתחילת החודש. "התגובה הבינלאומית יוצאת הדופן של בעלות בריתנו ניצבת בהיסטוריה כגירוש הקולקטיבי הגדול ביותר של סוכני מודיעין רוסים, ותסייע להגן על הביטחון המשותף שלנו", אמר שר החוץ הבריטי בוריס ג'ונוסון. "רוסיה לא יכולה לעבור על החוקים הבינלאומיים ולהיות פטורה מעונש".

 

ברוסיה קיוו לשיפור ביחסים עם ארה"ב אחרי הניצחון המוחץ של ולדימיר פוטין בבחירות לנשיאות, ושיחת הטלפון החמה שקיבל מטראמפ. באותה שיחה התעלם טראמפ מבקשת יועציו ולא הזכיר את הרעלתו של הסוכן הכפול לשעבר. אנטולי אנטונוב, השגריר הרוסי בארה"ב, אמר היום שגירוש הדיפלומטים "מחריב את המעט שנשאר מיחסי ארה"ב ורוסיה".

"מחריב את המעט שנותר מהיחסים" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"מחריב את המעט שנותר מהיחסים"(צילום: רויטרס)
  

"זה הגירוש הגדול ביותר של אנשי מודיעין רוסים בהיסטוריה של ארה"ב", אמר ג'ון האנטסמן, השגריר האמריקני ברוסיה. ב-1986, ימי המלחמה הקרה, גירש הנשיא רונלד רייגן 55 רוסים. הנשיא ג'ורג' בוש גירש 55 דיפלומטים ב-2001, בתגובה לפרשת המרגל רוברט הנסן שריגל לטובת רוסיה. ברק אובמה גירש 35 דיפלומטים רוסים במסגרת הטענה שרוסיה התערבה בבחירות בארה"ב. החודש הטיל ממשל טראמפ סנקציות נוספות על גורמים רוסים שמעורבים בפרשה.

 

כבר יותר משלושה שבועות מאושפזים סרגיי ויוליה סקריפל במצב קשה, אחרי שהורעלו בגז העצבים "נוביצ'וק" שפותח ברוסיה. הם נמצאו מחוסרי הכרה על ספסל בעיר סולסברי באנגליה. סקריפל, נזכיר, הורשע ברוסיה בריגול לטובת בריטניה – שהעניקה לו מקלט אחרי ששוחרר ממאסר במולדתו. בעקבות ההאשמה הבריטית (שאותה מכחישה רוסיה שוב ושוב) פרסמו ארה"ב, צרפת וגרמניה הודעת גינוי משותפת נגד רוסיה. אחר הצהריים הפך הגינוי לעונש חריג נגד פוטין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טראמפ. הצעד החריף ביותר נגד רוסיה עד כה
צילום: AFP
מומלצים