שתף קטע נבחר

עובדי בנק לאומי: "לא מצליחים לממש את המניות שלנו"

לפני כשבוע הופשרו מניות שקיבלו אלפי עובדי בנק לאומי, אחרי שהמניה נסקה קרוב ל-70% בתוך שנתיים. אולם מפניות שהגיעו ל-ynet עולה כי חלק מהעובדים לא ממש מצליחים למכור או להעביר את המניות לידיהם. בית ההשקעות IBI המטפל במימוש האופציות של העובדים: "הזרמת ביקושים של מאות מיליוני שקלים עשויה לפגוע בבעלי המניות האחרים, בבנק ובעובדיו"

לא מצליחים לממש: עובדי בנק לאומי קיבלו לפני כשנתיים מניות של הבנק כתגמול. אך למרות שהם רשאים למכור אותן החל מהשבוע, העובדים מתקשים לעשות זאת.

 

 

ממספר פניות שהגיעו ל-ynet עולה כי עובדים שמסרו לבית ההשקעות IBI, המטפל במימוש האופציות של עובדי בנק לאומי, הוראות למכירת המניות בשער מסוים (לימיט), גילו כי ההוראה לא בוצעה, למרות שמחיר המניה הגיע לשער המכירה שהוגדר על ידם ואף עבר את השער הזה, כך שהיא הייתה אמורה להימכר.

 

נזכיר כי בפברואר 2016 הגיעו הנהלת בנק לאומי וועד העובדים להסכמה לפיה יינתנו תגמולים, וביניהם בונוס שנתי בגין רווחי שנת 2015, מענקי יובל וכן מענקים נוספים, בהקצאה של מניות הבנק (ולא בכסף). במסגרת ההסכם המניות הללו הוקפאו עד ה-20 במרס 2018, אז נקבע מועד הפשרתן.

 

מי שנבחר לטפל במימוש האופציות של העובדים הוא בית ההשקעות תמיר פישמן, אולם לפני מספר חודשים הוא מכר את פעילותו לבית ההשקעות IBI.

 

מדובר באלפי עובדים שקיבלו את התגמולים ששווים נע החל מאלפי שקלים ועד מאות אלפי שקלים (אצל העובדים הוותיקים יותר). שער המניה בעת מתן ההטבה (מרס 2016) עמד על 12.97 שקל למניה, ובעת הפשרת המניות, ב-20 למרס 2018, שער המניה עמד על קצת פחות מ-22 שקל למניה - נסיקה של קרוב ל-70%.

 

פחות 3,000 שקל ברווח

ג', עובד בנק לאומי סיפר ל-ynet "נתתי הוראת מכירה של מניית לאומי שתוקפה החל ביום ה-20 במרס בשער 21.5 שקלים. המניה פתחה את המסחר בשער 21.65 ש' ירדה ל-21.15 ובהמשך עלתה בימים הבאים גם ל-21.55 - ולמרות זאת המכירה לא בוצעה. התקשרתי לברר למה לא קיבלתי ביצוע ונאמר לי שזה 'בגלל שיקול דעתו של סוחר שפועל על מנת לא לרסק את המניה'. כלומר הם מחליטים לפי שיקול דעתם האם ואיך לממש, למרות ההוראות שנתתי".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

ג' פנה שוב לחברת הברוקראז' ושם הסבירו לו כי "במידה והתשובות לא מספקות, הוא מוזמן לפנות לבנק מכיוון שאנחנו עובדים בתיאום עם בנק לאומי". בעקבות פניית ynet טוענים ב-IBI כי אין שום תיאום עם בנק לאומי וכי זו טעות בתשובה של הפקיד. גם בבנק לאומי מכחישים בתוקף תיאום כזה.

 

לדברי ג' בדיקה שעשה עם עמיתים רבים לעבודה העלתה כי הוא לא היחיד שנתקל בבעיות למכור את מניותיו. "גיליתי שיש עוד הרבה עובדים עם בעיה דומה לזו שאני נתקלתי בה. אתמול מניית לאומי ירדה באופן משמעותי. בגלל שלא ביצעו את ההוראה שלי כפי שביקשתי, אם אמכור עכשיו אני צפוי למכור בכ-3,000 שקל פחות ממה שביקשתי, סתם כי הם החליטו לא לבצע את ההוראה".

 

מ' ו-ש' שניהם עובדים גם כן בבנק, סיפרו לנו סיפור דומה, כאשר גם במקרה שלהם ההוראה שנתנו לא בוצעה כפי שהגדירו ולמעשה אם הייתה מתקבלת, הם היו יכולים לממש את המניות ב-1,500-2,500 שקל יותר מהשער הנוכחי.

 

לא יודעים איפה המניות

נ', העובד בבנק מספר שנים, נתקל גם הוא בתקלה "מוזרה" כפי שהוא מגדיר זאת, בעת ניסיון לממש את מניותיו, אם כי שונה מהמקרים הקודמים. בניגוד לג' ו-מ' שביקשו למכור את המניות, נ' ביקש להעביר את המניות לתיק ההשקעות בחשבונו הפרטי בבנק (אפשרות נוספת שניתנה לעובדים). "גיליתי שרק שליש מהמניות שהוקצו לי הועברו לחשבון", מספר נ' ל-ynet. ניסיתי ליצור קשר מספר פעמים עם IBI ושם אמרו לי שכנראה יש איזו תקלה, שהם מנסים לברר אותה ואין להם מושג למה ההוראה לא בוצעה במלואה. עד עכשיו לא קיבלתי תשובה ברורה וגם המניות טרם הועברו".

 

מחברת IBI נמסר בתגובה: "חברת IBI מטפלת במימוש האופציות של עובדי בנק לאומי. במסגרת זו נמכרו בימים האחרונים מניות בנק לאומי בשווי של למעלה מ-300 מיליון שקל, בתנאים של שוק עצבני, תוך מאמץ להשיג את המחיר המיטבי לעובדים שמבקשים למכור ומבלי לפגוע בבעלי המניות האחרים.

 

"היצעים ומסחר בסדר גודל כזה דורשים מומחיות, התנהלות אחראית והפעלת שיקול דעת, שכן הזרמת ביקושים של מאות מיליוני שקלים לספר הפקודות בבורסה עשויים להיות בעלי השפעה משמעותית על מחיר המניה ולפגוע קשות בבעלי המניות האחרים, בבנק ובעובדיו, וכך נעשה.

 

"לרשות העובדים עומד בנוסף למוקד הטלפוני גם שירות שיחה חוזרת, אתר אינטרנט, פקס ומייל. במידה ועובד נתקל בזמני המתנה ארוכים, הוא יכול לפנות בכל אחת מהדרכים הללו.

 

"יודגש כי המימוש החל בסוף השבוע שעבר ועדיין מתנהל. דסק השרות של IBI עומד לרשות כל עובד שנתקל בבעיה כלשהיא וישמח לסייע בכל בעיה שעדיין לא נפתרה".

 

מבנק לאומי נמסר בתגובה: "מימוש המניות על ידי העובדים נעשה מול הנאמן בלבד, ללא כל מעורבות של הבנק ובלי שהבנק מיודע על המימושים. מכירת המניות מבוצעת אך ורק בידי הנאמן ובהתאם להסכם הנאמנות שבינו לבין העובדים ועל פי שיקול דעתו המוחלט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים