שתף קטע נבחר

בלי הורמונים: 8 פתרונות לתסמיני גיל המעבר

התקופה סביב הפסקת המחזור החודשי כוללת אצל חלק גדול מהנשים תופעות בלתי נעימות כמו גלי חום, שינויים במצבי הרוח, הפרעות שינה והפרעות בתפקוד המיני. מה הפתרונות החלופיים עבור נשים שלא רוצות או לא יכולות לקבל טיפול הורמונלי?

בשיתוף סקיור פרמצבטיקה

 

כולנו רוצות להתבגר בחן, אבל הופעתם של תסמיני גיל המעבר, וחוסר הנוחות שמתלווה אליהם, לא מקלה על המשימה הזו. בין גלי החום, העלייה במפלס החרדה והשינויים במצב הרוח, לבין תחושות אי הנוחות בזמן מתן שתן וקיום יחסי מין - תסמיני גיל המעבר בהחלט נחשבים למקור אוניברסלי לסטרס עבור נשים שעברו את שנתן ה-50. 

 

שלב המנופאוזה (הפסקת הווסת) לא מתרחש בבת אחת. זהו הליך מעבר טבעי שעשוי להימשך מספר שנים, ושבו גוף האישה עובר למצב חדש - מקיום של מחזור חודשי, להפסקתו. אל התקופה הזו, המכונה גם "תקופת המעבר" או "גיל המעבר" ומאופיינת במחזור בלתי סדיר, עלולים להתלוות מספר תסמינים בלתי נעימים. נתונים סטטיסטיים מראים שכתשעים אחוזים מכלל הנשים יחוו תסמינים כלשהם בגיל המעבר, וממוצע הגיל שבו מוגדרת מנופאוזה - כלומר, שנה שלמה ללא מחזור -  הוא 51.

 

אישה (צילום: shutterstock)
לעבור את גיל המעבר בשלום(צילום: shutterstock)

תקופת המעבר כוללת שינויים רבים בגוף האישה, בנפש ולעיתים גם במצבה החברתי. פעילות הורמוני הרבייה פוחתת, ורמות האסטרוגן יורדות. תסמיני גיל המעבר הבולטים כוללים הפרעות דיכאון, הפרעות שינה, בעיות במתן שתן, הפרעות בתפקוד המיני, חוסר נוחות שמתבטא בכאבי שרירים, כאבי מפרקים, אוסטאופורוזיס וגלי חום. יש מגוון דרכים שעשויות להקל על הסימפטומים ואף למנוע אותם.

 

איך מטפלים בתופעות גיל המעבר?

מכיוון שתסמיני גיל המעבר מתרחשים בעקבות ירידה ברמות הורמוני הרבייה בגוף, הטיפול המסורתי התמקד בנטילת הורמונים סינתטיים או טבעיים. ברוב המקרים מדובר בטיפול משולב של אסטרוגן ופרוגסטרון, הניתן בכדורים דרך הפה, אולם ניתן לקבל טיפול כזה גם באמצעות משחה הנמרחת על העור, מדבקות עוריות וכדורים, נרות או משחה שנספגים דרך הנרתיק.

 

אולם, מחקר שבוצע בשנת 2001 על ידי ה-WHI (מיזם בריאות האישה) במטרה לבדוק את בטיחות השימוש בטיפולים הורמונליים, הראה כי ההורמונים שניתנים לנשים בגיל המעבר מעלים את השכיחות לסרטן ומסכנים אותן בדרכים נוספות. בעקבות המחקר, נשים רבות הפסיקו לקחת הורמונים, והגינקולוגים נותרו ללא מענה.

 

הדיון בעולם הרפואה בנושא גיל המעבר מתמקד בשנים האחרונות בשאלה לאיזה טיפול יש לתת עדיפות בכל הנוגע לתסמיני גיל המעבר והאם קיים פתרון לנשים שאינן יכולות לקחת הורמונים. להלן מספר פתרונות כאלה, שעשויים להועיל:

 

1. דיאטה מאוזנת

בניסיון לאזן את הסימפטומים של גיל המעבר, מומלץ לצרוך כמה שיותר מינרלים ושומנים בריאים. בנוסף, כדאי לשמור על דיאטה מאוזנת ולהימנע ככל האפשר מעלייה במשקל, שהופכת לסיכון גבוה יותר עם העלייה בגיל ועל כן מומלץ להימנע ממזונות מעובדים ועתירי שומן וסוכר.

 

כרובית (צילום: shutterstock)
תורמים לאיזון טבעי של אסטרוגן. ירקות מצליבים(צילום: shutterstock)
  

2. היגיינת שינה

שינה טובה הוכחה כמפחיתה את תסמיני גיל המעבר. מומלץ לשמור על מספר כללי היגיינת השינה הבאים: להשאיר את החדר קריר ומאוורר כדי להימנע מהזעות לילה, להימנע משימוש בכדורי שינה, להתעמל מדי יום, להימנע מצריכת קפאין ואלכוהול בשעות הערב ולעשות אמבטיה חמה לפני השינה.

 

3. פמארל - תוסף תזונה טבעי

תוסף תזונה טבעי בשם פמארל לטיפול בתסמיני גיל המעבר, פרי פיתוח ישראלי, הוכרז על ידי פרופסור אנדראה גנזאני (Andrea R. Genazzani), יו"ר האיגוד האירופאי לגינקולוגיה אנדוקרינית, כטיפול מומלץ לטווח ארוך לנשים הסובלות מתסמיני גיל המעבר.

 

פרופ' גנזאני הסביר כי תסמיני גיל המעבר נובעים מירידה בכמות האסטרוגן בגוף, אך בעוד הטיפול בהורמונים מגיע גם לקולטני ההורמונים שנמצאים בחזה ומסכנים נשים שחוו סרטן השד או שנמצאות בסיכון לחלות, תוסף התזונה חוסם את הקולטנים האלו ובכך הוא בטוח יותר לשימוש. גנזאני הדגיש את יתרונותיו של המוצר הישראלי, שהצלחתו הוכחה מדעית, וגרס כי הטיפול בתוסף התזונה, המורכב מחומרים טבעיים, בטוח לטווח ארוך.

 

4. הפחתת סטרס

נשים רבות חוות במהלך המנופאוזה עלייה ברמת החרדה, שינויים במצבי הרוח ואפילו דיכאון. ניהול הלחצים עשוי לעזור להפחית סימפטומים כמו עלייה במשקל, אכילה רגשית, עייפות וירידה בדחף המיני. להלן מספר דרכים לאזן את המתח בחיים: התעמלות, מדיטציה, דיקור, ארומתרפיה, בילוי בטבע, התנדבות ותרגול רוחני מסוגים שונים.

 

טיפול קבוצתי (צילום: shutterstock)
נמצא כמפחית את התסמינים, טיפול CBT קבוצתי(צילום: shutterstock)
 

5. ירקות ממשפחת המצליבים

ירקות ממשפחה זו, הכוללים בין השאר ברוקולי, כרוב, כרובית וקייל, מכילים רמות גבוהות של אינדול-3-קרבינול, שתורם באופן טבעי לאיזון האסטרוגן בגוף. הירקות הללו מכילים גם רמות גבוהות של סיבים תזונתיים, ויטמין C, ויטמין K ואלקטורוליטים ששומרים על רמות תקינות של לחץ דם ובריאות הלב.

 

6. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)

מחקר שפורסם בשנה שעברה בכתב העת הרפואי BMJ הראה כי טיפול קוגנטיבי-התנהגותי מפחית עד 50% את תסמיני גיל המעבר אצל נשים. במחקר בדקו נשים שעברו את הטיפול במפגשים שבועיים קבוצתיים במשך 6-4 שבועות. התוצאות החזיקו מעמד במשך שישה חודשים.

 

תנוחת המחרשה יוגה (צילום: shutterstock)
תנוחת המחרשה ביוגה. מפחיתה את התסמינים(צילום: shutterstock)

  

7. יוגה

תרגול יוגה ידוע כדרך מצוינת וטבעית להפחית מתחים בגוף ובנפש, חרדות, אינסומניה וגלי חום. מומלץ להתחיל לתרגל יוגה בקבוצה קטנה ואינטימית, או אפילו לבד בבית. תנוחות יוגה מסוימות ידועות כמומלצות במיוחד להפחתת התסמינים - תנוחת הגשר הקטן, תנוחת הכלב מביט מטה ותנוחת המחרשה. 

 

8. פירות וירקות אורגניים

פירות וירקות מכילים רמות גבוהות של סיבים תזונתיים שעוזרים לשמור על שובע לאורך זמן, נוגדי חימצון שמאטים את תהליך ההזדקנות ופיטוסטרולים שתורמים לאיזון ההורמונלי. מומלץ לצרוך אותם בגרסה האורגנית כדי להימנע מתוספות כימיקלים שעלולות להפר את האיזון ההורמונלי בגוף.

 

בשיתוף סקיור פרמצבטיקה

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
90% יחוו תסמינים. גיל המעבר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים